ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Δυνατό ΚΚΕ γιατί αυτό είναι το όπλο του λαού

Δραστική μείωση των μισθών, ανασφάλιστη εργασία, τεράστιες εγκαταστάσεις που τις τρώει η σκουριά, ενώ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Η σφραγίδα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που την υπηρετούν για την κερδοφορία των μονοπωλίων, είναι ανεξίτηλη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Εκεί περιόδευσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στη Β΄Αθήνας, για να μεταφέρει το ελπιδοφόρο μήνυμα του ΚΚΕ, ότι υπάρχει διέξοδος και αυτή βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ.

Η πρόταση που δείχνει ότι είναι «ουτοπία - όπως είπε - να προσδοκάμε οι εργάτες ότι θα ζήσουμε καλύτερα όταν κουμάντο στην εξουσία κάνουν τα μονοπώλια, οι εκμεταλλευτές μας και οι ενώσεις τους όπως η ΕΕ. Μόνο αν τους ανατρέψουμε και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής όπως τα ναυπηγεία γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, θα γίνουμε αφέντες στον τόπο μας» και γι' αυτό «χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ», που είναι ο πολιτικός φορέας της εργατικής τάξης, το όπλο του λαού.

Μαζί του ήταν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και επίσης υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ «πέρασε» από τις ερειπωμένες πλέον εγκαταστάσεις του μηχανουργείου, συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου, ενώ έγιναν «τοπικές» συγκεντρώσεις των εργαζομένων, η μία μπροστά στο σωματείο και η δεύτερη στην αίθουσα που ...κάποτε λειτουργούσε εστιατόριο.

«Η πείρα σας λέει ότι ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας προς όφελος του λαού, με εργαζόμενους που θα έχουν δικαιώματα και καπιταλιστική ανάπτυξη, Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι πράγματα αντίθετα» ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, επισημαίνοντας ότι όλα τα άλλα κόμματα που έχουν το θράσος να ζητάνε ξανά την ψήφο των εργαζομένων, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη σημερινή κατάσταση. «Κανείς δεν ξέρει πού θα πάμε, τι θα γίνουμε, όταν ολοκληρωθούν τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Τόση είναι η "παράταση ζωής" που έχουν δώσει στο ναυπηγείο», ανέφερε εργαζόμενος.

Ο Χρ. Κατσώτης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να περιμένουν τους εφοπλιστές να φέρουν καράβια. Αυτοί πάνε εκεί που έχει κέρδος. «Ισως να έρθουν και εδώ, αν πάει το μεροκάματο στα 18 ευρώ».

«Καλά είναι αυτά που λέτε, αλλά πώς θα γίνουν;», ήταν ένα το ερώτημα που τέθηκε από πολλούς εργαζόμενους.

Ο Χρ. Κατσώτης απάντησε: «Εύκολοι δρόμοι δεν υπάρχουν. Ομως, η παθητική στάση απέναντι στις εξελίξεις, όταν οι αντίπαλοι είναι ενεργητικότατοι για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αυτός ο δρόμος, της παθητικής στάσης, είναι ο πραγματικά δύσκολος, γιατί είναι ο δρόμος της χαμοζωής, της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης χωρίς τέλος. Σας ρωτάμε και απαντήστε. Θέλετε τέτοια ζωή για την οικογένεια, τα παιδιά σας; Αν τη θέλετε ψηφίστε τους, δώστε τους δύναμη να συνεχίζουν αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε. Αν, όμως, θέλετε καλύτερη ζωή, δώστε δύναμη στο ΚΚΕ, οργανωθείτε στους χώρους δουλειάς για να ανασυνταχθεί το κίνημα, να συγκρουστεί, με προσανατολισμό που θα φτάνει μέχρι την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για τη λαϊκή ευημερία».

ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Οι αγρότες ζουν στο πετσί τους την καταστροφική πολιτική

Στα χωριά των Φαρσάλων Βασιλί, Ευίδριο και Πολυνέρι περιόδευσε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας. Μιλώντας με τους κατοίκους υπογράμμισε ότι σ' αυτές τις εκλογές δεν πρέπει ο λαός να στηρίξει, με την ψήφο του, αλλά να αποδυναμώσει τα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ. Αναφερόμενος στους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους είπε ότι ζουν στο πετσί τους χρόνια τώρα την καταστροφική πολιτική της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων, πολιτική που στηρίχθηκε αλλά και υλοποιήθηκε και από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενώ θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο από τη φοροαφαίμαξη του 3ου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Καταλήγοντας τόνισε: Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια και προσπάθησε να προετοιμάσει και να οργανώσει το λαό για τα δεινά που θα έρχονταν. Τέρμα πια στην κοροϊδία. Ο λαός τους δοκίμασε. Να ενισχύσει το ΚΚΕ με τη ψήφο του, ώστε από καλύτερη θέση και μέσα στη Βουλή να μπορεί να αντιπαλεύει τα βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα αλλά και μαζί με τη Λαϊκή Συμμαχία, στα εργοστάσια, στις γειτονιές, στους δρόμους, παντού, να δώσει τη μάχη για την ανατροπή. Να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων με τον λαό αφέντη του πλούτου που παράγει. Σε αυτήν την κατεύθυνση με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα και να εξασφαλίζονται πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Με το ΚΚΕ «για τα μικρά και τα μεγάλα»

Συζήτηση - σύσκεψη της ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας

Συζήτηση - σύσκεψη ενόψει των εκλογών πραγματοποίησε η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο κτίριο της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή εργαζομένων του Πανεπιστημίου, μελών ΔΕΠ, φοιτητών, μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων και ομιλητές τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα, Γιώργο Μαργαρίτη και Ρένα Τηλικίδου.

Η Ρένα Τηλικίδου, καθηγήτρια του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε εκλογική στήριξη του ΚΚΕ γιατί έχει συνολική πρόταση διεξόδου για το λαό. Γιατί οι θέσεις του είναι πλήρεις και σε τρέχοντα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, στο μεταναστευτικό, αλλά και για να δυναμώσει το όραμα του σοσιαλισμού, κόντρα σε αυτό το σύστημα που σαπίζει, να φτιάξουμε έναν κόσμο «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ο λαός που μοχθεί και ασφυκτιά θα μας καταλάβει.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, κάλεσε το λαό να σταθεί ενάντια στην κάλπικη αντιπαράθεση του «νέου» με το «παλιό», την οποία προωθεί ο νέος δικομματισμός, ενώ όλοι μαζί ορκίζονται στον καπιταλιστικό μονόδρομο, συνολικά στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να συσκοτίζει την πραγματικότητα και να ακούσει τον αληθινό, ορθολογικό και επιστημονικό λόγο του ΚΚΕ. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ΚΚΕ για «τα μικρά και τα μεγάλα», για να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, αλλά και για την προοπτική του σοσιαλισμού ως τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στην κρίση και τον πόλεμο.

Ο Γιάννης Ζιώγας, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «ο λαός ξέρει καλά το ΚΚΕ γιατί ερχόμαστε από πολύ μακριά. Δεν απευθυνόμαστε συναισθηματικά, είναι γνωστές και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για κάθε είδους ζήτημα, η στήριξη των λαϊκών διεκδικήσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, στη γειτονιά, η συνέπεια και η ανιδιοτέλεια των κομμουνιστών και όλα αυτά αποτελούν εγγύηση για την οργάνωση της πάλης μπροστά σε όσα έρχονται».

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκαν το θετικό κλίμα που έρχεται από τις συζητήσεις με τον κόσμο και η αισιοδοξία για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη τις μέρες που απομένουν όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, για να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ όσο γίνεται περισσότερο, για να σπάσει η απογοήτευση και να δοθεί ο πραγματικός τόνος αισιοδοξίας που έχει ανάγκη ο λαός μας.

ΚΚΕ για μια ζωή ολόκληρη

Περιοδεία της Λούλας Καρατζά σε ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ

«Πριν, μας κατηγορούσαν γιατί δεν πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί διαφωνούμε. Τώρα λένε ψέματα ότι το ΚΚΕ θέλει το ευρώ. Ο καπιταλισμός με όποιο νόμισμα κι αν είναι, ευρώ, δραχμή, λίρα, πάντα θα είναι ένα βάρβαρο, απάνθρωπο σύστημα. Οποιος έχει τις δραχμές πάλι πλούσιος θα είναι κι όποιος όχι πάλι φτωχός θα 'ναι. Το ΚΚΕ σου λέει: εσύ παράγεις τον πλούτο, εσύ πρέπει να τον κάνεις κουμάντο. Το σημερινό σύστημα τι σου προσφέρει; Ποιος βομβαρδίζει τη Συρία; Ποιος γεμίζει νεκρά παιδιά θάλασσες κι ακτές; Ποιος θέλει αλλοτριωμένους ανθρώπους, κρατώντας μόνο τα χέρια σου και το μυαλό σου για όσο τους βγάζεις κέρδος; Ποιος δημιουργεί φόβους; Ποιος σου επέβαλε ψευτοανάγκες και σου στερεί δικαιώματα; Ο καπιταλισμός είναι που κάνει ντου κι όποιος ζήσει. Το ερώτημα είναι το εξής: Με ποιο σύστημα θέλεις να ζήσεις; Με αυτό; Ετσι; `Η να ζήσεις ανθρώπινα; Οφείλω σαν άνθρωπος ό,τι δε μου αρέσει να το πολεμήσω και να το αλλάξω. Ποτέ δεν είπαμε ψέματα στο λαό. Η εξέλιξη της ανθρωπότητας γίνεται πάντα με ωδίνες».

Αποκαλύπτοντας κάθε τερτίπι, ιδεολόγημα, κόμμα και πλατφόρμα που επιστρατεύει το σύστημα προκειμένου να διαχειριστεί τον κίνδυνο ανατροπής του, η υποτιθέμενη «αντιναρκωτική» πολιτική όπως αυτή απορρέει από τις στρατηγικές ντιρεκτίβες της ΕΕ συνδέθηκαν ως αναπόσπαστο κομμάτι της εφαρμοζόμενης συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής, κατά τη διάρκεια περιοδειών που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά στις κεντρικές υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, επισημαίνοντας: «Είναι απαραίτητο να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ. Ο,τι υπάρχει σε συνδυασμό αστικού κόμματος το 'χουμε δει. Είδατε όμως ποτέ να αλλάζει κάτι; Τόσο δύσκολο είναι να προσλάβουν 50 εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, καθώς έχουν παγώσει οι προσλήψεις εδώ και μια δεκαετία;»

«Διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ για την υποκατάσταση. Δεν είμαστε κατά της υποκατάστασης, αρκεί να απευθύνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και να είναι υψηλών προδιαγραφών κι όχι να πλασάρεται το υποκατάστατο ως το "φάρμακο" για την τοξικοεξάρτηση, σε δομές χαμηλών προδιαγραφών και αντί για απεξάρτηση να γίνεται συντήρηση της εξάρτησης. Τα ναρκωτικά είναι καταστολή στο μυαλό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ