ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Χωρίς τέλος ακρίβεια και χαράτσια

Οι μεγάλες πιέσεις στα εισοδήματα εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών σε χώρες της ΕΕ και στη Βρετανία συνεχίζονται, στο φόντο σχεδιασμών για νέα χαράτσια, που προστίθενται στους ήδη δυσθεώρητους λογαριασμούς Ενέργειας, πέρα από το κύμα ακρίβειας που συνοδεύει την εντεινόμενη αύξηση του πληθωρισμού μήνα με τον μήνα.

Ετσι, αφότου το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσε την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας κατά 2,419 ευρώ από 1η Οκτώβρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο «εισφοράς φυσικού αερίου», το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης προέβλεψε χτες υπερδιπλασιασμό της μέσης τιμής του εξαγόμενου φυσικού αερίου. Το κόστος προβλέπεται να φτάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.), προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, οπότε αναμένεται ότι μπορεί να μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη της Μόσχας, την οποία επικαλείται το «Reuters», οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την «Gazprom» θα μειωθούν φέτος στα 170,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη που δημοσιεύτηκε τον Μάη, περί 185 bcm έναντι 205,6 bcm που είχαν εξαχθεί το 2021. Προβλέπει επίσης ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το 2022.

Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην οποία θα πουλάει η «Gazprom» προβλέπεται να φτάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κ.μ. το 2022, τιμή υπερδιπλάσια των 304,6 δολαρίων ανά 1.000 κ.μ. που ήταν πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, για 523,3 δολάρια ανά 1.000 κ.μ.

Από το σκηνικό δεν λείπουν επίσης η συσσώρευση χρεών σε εταιρείες παροχής Ενέργειας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της γερμανικής «Uniper», ούτε και οι προτροπές της ΕΕ για μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας. Χτες η «Uniper» ανακοίνωσε καθαρές ζημιές άνω των 12 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, ανέφερε τον «κομβικό ρόλο» της «Uniper» στη «σταθεροποίηση της ροής φυσικού αερίου» στη Γερμανία, με κόστος «δισεκατομμυρίων σε ζημιές», λόγω των μειωμένων εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Ειδικότερα, οι ζημιές της εταιρείας περιλαμβάνουν απώλειες 6,5 δισ. ευρώ από μελλοντικές ελλείψεις αερίου και προβλέψεις για απώλειες 2,7 δισ. ευρώ από το δάνειο της εταιρείας για τον δεύτερο ρωσογερμανικό αγωγό, «Nord Stream 2», που μπήκε στον «πάγο» μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μάουχμπαχ επανέλαβε ότι η μειωμένη ροή ρωσικού φυσικού αερίου ανάγκασε την εταιρεία να αγοράζει αέριο στην αγορά spot προκειμένου να τηρήσει τα συμβόλαιά της, φέρνοντάς την στο χείλος της χρεοκοπίας, ώσπου παρενέβη η κυβέρνηση Σολτς με πακέτο διάσωσης 17 δισ. ευρώ ώστε να αποφευχθούν εξελίξεις τύπου ντόμινο στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Παράλληλα, χτες το πρακτορείο «Reuters» κατέγραψε ζημιές 174 δισ. δολαρίων στο μεγάλο νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο που διαχειρίζεται η τράπεζα Norges Bank. Το συγκεκριμένο fund ιδρύθηκε το 1996, επενδύοντας κυρίως τα έσοδα από τον νορβηγικό κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περισσότερες από 9.300 εταιρείες παγκοσμίως.

Μειώνεται κι άλλο η αγοραστική δύναμη στη Βρετανία

Χτες πάντως ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώθηκε ότι τον Ιούλη ανέβηκε σε 10,1% από 9,4%, με τις τιμές των τροφίμων και της Ενέργειας να βάζουν «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα είδη αρτοποιείου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα λαχανικά και τα έτοιμα γεύματα ήταν αυτά με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν επιτάχυνση της αύξησης του πληθωρισμού, που αναμένεται τον Οκτώβρη να ξεπεράσει και το 13%, όταν θα αρχίσουν για τους ιδιώτες οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών της Ενέργειας.

Εκτιμάται έτσι ότι οι πραγματικοί μισθοί στη Βρετανία έχουν ήδη χάσει άλλο ένα 3% στο τρίμηνο που έληξε στα τέλη Ιούνη.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» για το νέο χαράτσι που ετοιμάζουν στον λαό με το πακέτο «στήριξης» ύψους 37 δισ. στερλινών (43,9 δισ. ευρώ) που έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι πρόβλημα πληθωρισμού αντιμετωπίζουν «χώρες όλου του κόσμου». Αυτό που ξέρουν οι Βρετανοί, ωστόσο, είναι ότι το κόστος καυσίμων αυξήθηκε πάνω από 50% από την αρχή του χρόνου, χωρίς να φαίνεται από πουθενά «φως στον ορίζοντα».

Στη δε Ισπανία η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Τερέσα Ριμπέρα πανηγύριζε χτες για το ότι η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε κατά 3,7%, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που συνήθως αναγκάζουν τους πολίτες να ενεργοποιούν τα κλιματιστικά. Η Ριμπέρα είπε επίσης ότι ο μηχανισμός που έθεσαν σε λειτουργία τον Ιούνη η Ισπανία και η Πορτογαλία, για την προσωρινή επιδότηση του κόστους παραγωγής των μονάδων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και μείωσε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν φταίει ο ΟPEC»

Το ίδιο διάστημα ο Χάιταμ αλ Γκάις, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε νέος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται ο OPEC για την εκτίναξη του πληθωρισμού αλλά η χρόνια έλλειψη επαρκών επενδύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Ο ΟPEC δεν βρίσκεται πίσω από αυτήν την αύξηση των τιμών», είπε ο Γκάις στο CNBC, τονίζοντας ότι «υπάρχουν άλλοι παράγοντες». «Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να αντιληφθούν ο κόσμος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Μόλις γίνει αυτό νομίζω ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια λύση. Και η λύση είναι πολύ ξεκάθαρη. Ο ΟΠΕΚ έχει τη λύση: Επενδύστε, επενδύστε, επενδύστε».

Σχετικά με τους δεσμούς της ενεργειακής συμμαχίας με τη Ρωσία (στο πλαίσιο του OPEC +), ο Γκάις είπε ότι η ομάδα έχει μια «στέρεη» σχέση με τη Μόσχα και επιδιώκει πάντα να διαχωρίζει την πολιτική από τους στόχους της για τη «σταθεροποίηση της αγοράς».

Παραίτηση του Αιγύπτιου κεντρικού τραπεζίτη

Στην Αίγυπτο χτες ο Τάρικ Αμίρ, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, αναγκάστηκε σε παραίτηση, καθώς η Αίγυπτος παλεύει με το «θεριό» της ακρίβειας και της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Η παραίτησή του έγινε αμέσως δεκτή από τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που αμέσως μετά τον διόρισε προεδρικό σύμβουλο. Ο Αμίρ είχε επικριθεί για την αναποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων στην οικονομία, τις οποίες επέφεραν - εκτός των άλλων - η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας έναντι του δολαρίου και οι μεγάλες αυξήσεις σε βασικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία η Αίγυπτος εισάγει κυρίως από Ουκρανία και Ρωσία. Ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο έφτασε τον Ιούλη στο 14,6%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ