ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Ο Τεντόγλου των ρεκόρ και των σπουδαίων επιτευγμάτων

Ο κορυφαίος άλτης του μήκους στον κόσμο αυτήν τη στιγμή απειλεί ανοιχτά το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος

Με εντυπωσιακό τρόπο, με μια παγκόσμια επίδοση, ο Μίλτος Τεντόγλου διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο μήκος, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου με καλύτερο άλμα στα 8,52 μ. Πρόκειται για την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, με την οποία ο Τεντόγλου ξεπέρασε τα 8,45 μ. που είχε κάνει νωρίτερα μέσα στο 2022 ο Ελβετός δεκαθλητής Σιμόν Εχάμερ. Για άλλη μια φορά ο Ελληνας άλτης ήταν εκπληκτικός και, παρά την άκυρη πρώτη του προσπάθεια, βρίσκοντας τα «πατήματά» του έκανε μεγάλα άλματα, καθώς είχε επίσης επιδόσεις 8,23 μ. και 8,35 μ. Το νέο χρυσό μετάλλιο μάλιστα δεν ήταν η μοναδική επιτυχία στο Μόναχο για τον αθλητή του προπονητή των επιτυχιών Γιώργου Πομάσκι, καθώς σημείωσε και μια σειρά σπουδαία ρεκόρ και επιτεύγματα:

Ηταν το τρίτο φετινό μετάλλιο για τον Τεντόγλου, καθώς προηγήθηκαν το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου τον περασμένο Μάρτη και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου το Ορεγκον πριν λίγες βδομάδες. Παράλληλα ο νεαρός άλτης έγινε ο πρώτος Ελληνας αθλητής που κατακτά δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ο μόλις τέταρτος αθλητής στην ιστορία της διοργάνωσης ο οποίος υπερασπίζεται με επιτυχία τον τίτλο του πρωταθλητή στο αγώνισμά του.

Επιπλέον, με το άλμα του στα 8,52 μ. ο Τεντόγλου, πέρα από το ότι έχει πλέον δική του την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2022, κατέρριψε και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο αγώνισμα, που κατείχε ο Γερμανός Κριστιάν Ράιφ με 8,47 μ. από το 2010, στη διοργάνωση της Βαρκελώνης. Πέτυχε επίσης την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στο μήκος στο ιστορικό Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, ξεπερνώντας τα 8,43 μ. που είχε κάνει ο Κουβανός Ιβάν Πεδρόσο το 1999.

Στο μυαλό του τα 9 μέτρα

Eurokinissi

Με την παρουσία του στο Μόναχο ο κορυφαίος άλτης του κόσμου συνέχισε το μοναδικό σερί των σπουδαίων εμφανίσεών του σε κορυφαίες διοργανώσεις, και παράλληλα μεγάλωσε τις προσδοκίες για το μέλλον. Με κορυφαία ατομική επίδοση τα 8,60 μ. που πέτυχε πέρυσι στην Καλλιθέα, δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα μετά τα 8,66 μ. του Λούη Τσάτουμα, και με σταθερότητα στα άλματα πάνω από τα 8 μέτρα, ο στόχος για ένα «παγκόσμιο» άλμα, στα 9 μέτρα (8,95 μ. το παγκόσμιο ρεκόρ, του Μάικλ Πάουελ), φαντάζει ανοιχτός για τον Τεντόγλου, κάτι που και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έχει θέσει ως στόχο, στις δηλώσεις του μετά την επιτυχία του στο Μόναχο. Οπως διευκρίνισε βέβαια προηγείται η κατάκτηση τίτλου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στόχος που του ξέφυγε μόλις στο φινάλε του τελικού στο Ορεγκον φέτος, όπου κατέλαβε τη 2η θέση.

«Ασημένια» επιτυχία για την Κατερίνα Στεφανίδη

Τη δική της ιστορία στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Στίβου συνεχίζει να γράφει η Κατερίνα Στεφανίδη, που κατέκτησε ένα ακόμα μετάλλιο στον θεσμό με το ασημένιο στο Μόναχο, τερματίζοντας 2η στο επί κοντώ με καλύτερο άλμα στα 4,75 μ. Ηταν το τέταρτο μετάλλιο για την Ελληνίδα άλτρια σε Ευρωπαϊό Πρωτάθλημα, μετά το ασημένιο του 2014 και τα χρυσά του 2016 και του 2018. Το χρυσό στο Μόναχο κατέκτησε η Φινλανδή Μούρτου, με σπουδαίο άλμα στα 4,85 μ., κάνοντας ατομικό ρεκόρ (είχε 4,72 μ.) και ρεκόρ αγώνων. 3η ήταν η Σλοβένα Σούτεϊ, επίσης με 4,75 μ. αλλά με συνολικά χειρότερες προσπάθειες από την Στεφανίδη.

Σε έναν τελικό με έντονο συναγωνισμό, η Κατερίνα Στεφανίδη, αφού πέρασε με την πρώτη τα 4,55 μ., 4,65 μ. και 4,70 μ., πάλεψε για την πρωτιά με την Μούρτου, ωστόσο είχε ένα αποτυχημένο άλμα στα 4,80 μ. και άλλα δύο αποτυχημένα στα 4,85 μ.

Τριπλούν: Στον τελικό η Καρύδη

Σπουδαία επιτυχία και για την Σπυριδούλα Καρύδη, η οποία προκρίθηκε στον τελικό του τριπλούν μετά από εξαιρετική εμφάνιση στα προκριματικά. Η αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι, με κορυφαίο άλμα στα 13,71 μ., κατετάγη 5η στην ημιτελική σειρά της και 12η στο σύνολο των προκριματικών, και εξασφάλισε την παρουσία της στον αυριανό τελικό.

Σφύρα: «Καθάρισε» με την πρώτη ο Φραντζεσκάκης

Τη συμμετοχή του στον τελικό της σφυροβολίας εξασφάλισε και ο Χρήστος Φραντζεσκάκης, με βολή στα 76,33 μ. στον προκριματικό του αγωνίσματος. Ο Ελληνας αθλητής σημείωσε την επίδοση με την πρώτη του προσπάθεια, ενώ ήταν άκυρος στη δεύτερη και άφησε την τρίτη, καθώς είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση. Στο ίδιο αγώνισμα, αντίθετα, αποκλείστηκε ο Μιχάλης Αναστασάκης, που έμεινε στην 9η θέση με καλύτερη βολή στα 70,84 μ.

400 μ. εμπόδια: Με φόρα στα ημιτελικά η Γναφάκη

Με εντυπωσιακή κούρσα στα προκριματικά και ατομικό ρεκόρ, η Δήμητρα Γναφάκη προκρίθηκε στα ημιτελικά των 400 μ. εμπόδια. Η νεαρή αθλήτρια τερμάτισε 2η στην προκριματική σειρά της με 56.45, καταρρίπτοντας το 56.55 που αποτελούσε μέχρι τώρα τον καλύτερό της χρόνο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Φινάλε μεταλλίων από τους Χρήστου και Γκολεμέεβ

Με ιδανικό τρόπο ολοκληρώθηκαν για την ελληνική αποστολή οι αγώνες κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου στη Ρώμη, με τους Απόστολο Χρήστου και Κριστιάν Γκολεμέεβ να κατακτούν το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο και στα 50 μ. ελεύθερο, αντίστοιχα. Μάλιστα για τον Χρήστου αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο στη διοργάνωση, μετά το χρυσό στα 50 μ. ύπτιο.

Ο Χρήστου ήταν για μια ακόμα φορά εντυπωσιακός, τερματίζοντας στη 2η θέση με χρόνο 52.24 και χάνοντας την πρωτιά για κλάσματα του δευτερολέπτου. Ο Ελληνας κολυμβητής, όπως και στα 50 μ. ύπτιο, έδωσε μάχη για το χρυσό με τον Ιταλό Τόμας Τσεκόν, ο οποίος αυτήν τη φορά ήταν ελάχιστα πιο γρήγορος, με χρόνο 52.21. Το βάθρο συμπλήρωσε στην 3η θέση ο Γάλλος Γιοάν Εντογέ Μπρουάρντ με 52.94.

Συνεπής στο ραντεβού του με το βάθρο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στάθηκε και ο Κριστιάν Γκολεμέεβ, κατακτώντας την 3η θέση με χρόνο 21.75. Είναι το τρίτο μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο για τον Ελληνα κολυμβητή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά το ασημένιο το 2018 και πάλι το χάλκινο πέρυσι. Το χρυσό πήρε ο Βρετανός Πράουντ (21.58) και το ασημένιο ο Ιταλός Ντεπλάνο (21.60).

Αξιόλογη παρουσία στον τελικό των 200 μ. μεικτής ατομικής είχε και ο Ανδρέας Βαζαίος, που κατετάγη 6ος με 1:59.55. Στα ημιτελικά των 4x100 μ. μεικτής ομαδικής αποκλείστηκε η Εθνική ομάδα ανδρών, αποτελούμενη από τους Θ. Ανδρεόπουλο, Α. Ασπουγαλή, Κ. Στάμου και Σ. Μπίλα, καθώς κατετάγη 10η συνολικά με χρόνο 3:39.35.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συγχαρητήριο μήνυμα για την επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επικοινώνησε και με τον Γιώργο Πομάσκι, προπονητή του πρωταθλητή Ευρώπης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Μίλτο Τεντόγλου για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο, αναφέρει:

«Θερμά συγχαρητήρια στον κορυφαίο αθλητή του κόσμου στο μήκος, Μίλτο Τεντόγλου, που χάρισε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας, σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνων. Η προσπάθειά του ξεπερνά τα όρια του τερέν και αποτελεί πρότυπο αγωνιστικότητας για τη νέα γενιά».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πομάσκι

Επιπλέον ο Δ. Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γιώργο Πομάσκι, προπονητή του Μίλτου Τεντόγλου, και τον συνεχάρη για τη νέα σπουδαία επιτυχία του αθλητή του και της ελληνικής αποστολής που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγχαρητήρια σε Τεντόγλου και Πομάσκι

Με ανάρτησή του στο Twitter το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δίνει θερμά συγχαρητήρια στον Μίλτο Τεντόγλου για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: «Πολλά συγχαρητήρια στον Μίλτο Τεντόγλου, στον σεμνό αθλητή που γράφει Ιστορία στον στίβο, αφού πρωταγωνιστεί σταθερά σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις».

Παράλληλα το Γραφείο Τύπου συγχαίρει τον προπονητή του Τεντόγλου, Γιώργο Πομάσκι, αναφέροντας: «Πολλά συγχαρητήρια και στον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια».

EUROPA LEAGUE
Στην Κύπρο για το πρώτο βήμα ο Ολυμπιακός

Με στόχο να θέσει βάσεις πρόκρισης στους ομίλους του Europa League, ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε στη Λευκωσία με αντίπαλο τον Απόλλωνα Λεμεσού, στο ΓΣΠ (20.00 - Cosmote Sport 1), στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Οι πρωταθλητές Ελλάδας διεκδικούν το θετικό αποτέλεσμα, που θα τους φέρει σε θέση ισχύος για την πρόκριση μπροστά στη ρεβάνς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την επόμενη βδομάδα. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Κάρλος Κορμπεράν.

Από τους «ερυθρόλευκους» θα απουσιάσουν οι τραυματίες Ροντρίγκες, Βρσάλικο και Παπασταθόπουλος, καθώς και ο Μασούρας, καθώς είναι ανέτοιμος. Από την άλλη, εντάχθηκαν στην αποστολή ο νεοαποκτηθείς Κόνραντ ντε λα Φουέντε και ο Χασάν.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»
Νικηφόρα πρεμιέρα για την Εθνική

Χωρίς να αποφύγει τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, η Εθνική ομάδα μπάσκετ ξεκίνησε νικηφόρα τους αγώνες της για το διεθνές τουρνουά «Ακρόπολις» που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ, επικρατώντας της Πολωνίας με 101-78 για την 1η αγωνιστική.

Η ελληνική ομάδα, που αντιμετώπισε αμυντικά προβλήματα σε αρκετά σημεία του αγώνα, είχε ως καλύτερες περιόδους την πρώτη, όπου μπήκε δυναμικά (27-10), και την τέταρτη, όταν επέβαλε πλήρως τον ρυθμό της (επιμέρους σκορ 32-19). Για την Εθνική ολοκλήρωσε με 24 πόντους ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενώ ο Ντόρσεϊ τον ακολούθησε με 19 πόντους.

Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής, σήμερα η Γεωργία (21.00).

Στο άλλο ματς της 1ης αγωνιστικής του τουρνουά, η Τουρκία νίκησε κι αυτή εύκολα τη Γεωργία με 101-88.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ