ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αυξάνονται οι «πρόθυμοι» για συνεργασία και «θετική επίδραση» στους Ταλιμπάν

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν

Copyright 2021 The Associated

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν
Ετοιμότητα για κάθε παζάρι με τους Ταλιμπάν εκφράζουν ανοιχτά πλέον με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την ανακατάληψη της εξουσίας από τη σκοταδιστική οργάνωση, στο φόντο της αποχώρησης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη χώρα, με στόχο την αναδιάταξή τους στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας και του Ινδο-Ειρηνικού.

Αντίστοιχη ετοιμότητα εμφανίζει και η ηγεσία των Ταλιμπάν, διευκολύνοντας μάλιστα τα σχετικά διεθνή παζάρια με την παρουσίαση ενός πιο «μετριοπαθούς» προφίλ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι η οργάνωση δεν αναζητά εκδίκηση και ότι κηρύχθηκε «γενική αμνηστία για όλους», όπως και ότι «δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό». Ανέφερε επίσης ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάζουν και να δουλεύουν, «αλλά στα πλαίσια του ισλαμικού νόμου».

Το δε στέλεχος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης με έδρα το Κατάρ, Μοχαμάντ Σοχάιλ Σαχίν, μιλώντας σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, κάλεσε σε διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την «παροχή οικονομικής βοήθειας (...) όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Αυτό πρέπει να γίνει για χάρη του αφγανικού λαού».

Εκατοντάδες εξακολουθούν να συρρέουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας διαφυγή

Copyright 2021 The Associated

Εκατοντάδες εξακολουθούν να συρρέουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας διαφυγή
Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε τα «μεγάλα έργα» που βρίσκονται στα σκαριά στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας: «Είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAPI (σ.σ. αγωγός που θα μεταφέρει αέριο από Tουρκμενιστάν προς Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία), έργα κατασκευής σιδηροδρόμων και άλλα. Η δική μας πολιτική πτέρυγα ελπίζει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίησή τους».

Παράλληλα, άλλα στελέχη της οργάνωσης δήλωναν σε αφγανικά ΜΜΕ ότι εντείνονται συνομιλίες για το σχηματισμό «κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς», αλλά και ότι δεν είναι αρνητικοί στη συμμετοχή γυναικών σε ένα νέο υπουργικό σχήμα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της UNICEF στο Αφγανιστάν Μουστάφα Μπεν Μεσαούντ μίλησε για συνομιλίες που συνεχίζονται με τους Ταλιμπάν, με βάση τις οποίες «είμαστε αρκετά αισιόδοξοι» και είπε ότι «δεν έχουμε ούτε ένα ζήτημα με τους Ταλιμπάν στα γραφεία που διατηρούμε επί του πεδίου». Ισχυρίστηκε δε ότι αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν σε μερικά μέρη του Αφγανιστάν τάχθηκαν υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών. Ο δε εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Ρούπερτ Κόλβιλ, ζήτησε από τους Ταλιμπάν να «δείξουν με τις ενέργειές τους, και όχι μόνο με τα λόγια, ότι οι φόβοι τόσων ανθρώπων λαμβάνονται υπόψη».

Την ίδια στιγμή, χτες ξεκίνησαν ξανά κάποιες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για την απομάκρυνση διπλωματικών στελεχών και συνεργατών δυτικών δυνάμεων. Τη Δευτέρα είχαν διακοπεί οι πτήσεις λόγω της χαώδους κατάστασης στο αεροδρόμιο, με εκατοντάδες Αφγανούς να κατακλύζουν την πίστα αναζητώντας τρόπο διαφυγής από τη χώρα, με πολλούς να προσπαθούν να γαντζωθούν σε στρατιωτικά αεροπλάνα, με πυροβολισμούς από Αμερικανούς στρατιώτες και πληροφορίες για αρκετούς νεκρούς. Χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κατάσταση μέσα στο αεροδρόμιο ομαλοποιήθηκε, ωστόσο η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλ. Παρλί, ανέφερε ότι μπλόκα των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο καθιστούσαν την πρόσβαση ιδιαίτερα δύσκολη.

Πάντως, αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι «τα μέλη των Ταλιμπάν διατάχθηκαν σε όλα τα επίπεδα να εξασφαλίσουν ότι θα σεβαστούμε την παρουσία όλων των χωρών στο Αφγανιστάν».

Στο μεταξύ, καθώς οι οικονομικές πιέσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στα παζάρια με τους Ταλιμπάν, χτες το απόγευμα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» όλα τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες.

Η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά προσωρινά κάθε «αναπτυξιακή βοήθεια» που έως τώρα παρείχε προς το Αφγανιστάν.

Η δε Γαλλία δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε το επίπεδο εκπροσώπησής» της, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης, και πρόσθεσε ότι προς το παρόν η πρεσβεία παραμένει λειτουργική (έχει μεταφερθεί στο αεροδρόμιο), με αντικείμενο την επιχείρηση απομάκρυνσης Γάλλων και συνεργατών τους.

Σε μια ακόμα εξέλιξη, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ (από την κυβέρνηση του Ασραφ Γάνι που εγκατέλειψε τη χώρα την Κυριακή), δήλωσε ότι συνεχίζει να βρίσκεται στο Αφγανιστάν και ισχυρίστηκε ότι είναι ο «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος». Σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «δεν έχουμε χάσει το ηθικό μας και βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες μπροστά» και κατέληξε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψει» στους «τρομοκράτες Ταλιμπάν»... οι οποίοι βέβαια ολοκλήρωσαν την κατάληψη της χώρας αμαχητί, χωρίς καμία αντίσταση από την κυβέρνηση και το στρατό.

«Πυξίδα» των ΗΠΑ ο «στρατηγικός ανταγωνισμός» με Κίνα και Ρωσία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπεραμύνθηκε σε νέο διάγγελμα το βράδυ της Δευτέρας της απόφασης για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Αφού επανέλαβε τα περί «επίτευξης του στόχου» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, λέγοντας πως «διασφαλίσαμε ότι η Αλ Κάιντα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως βάση για να επιτεθεί ξανά εναντίον μας», έθεσε την ουσία του ζητήματος, επιβεβαιώνοντας ότι βασική προτεραιότητα είναι η αναδιάταξη των δυνάμεων των ΗΠΑ στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι αληθινοί μας στρατηγικοί ανταγωνιστές - Κίνα και Ρωσία - δεν θα χαίρονταν με τίποτα περισσότερο από το να συνεχίζαμε να διαθέτουμε επ' αόριστον την προσοχή μας και δισεκατομμύρια δολάρια σε πόρους για τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν».

Παράλληλα, αναφέροντας ότι «η τρομοκρατική απειλή έχει εξαπλωθεί πολύ πέρα από το Αφγανιστάν», μίλησε για μια σειρά «απειλές» σε Ασία και Αφρική και τόνισε ότι «αυτές απαιτούν την προσοχή και τους πόρους μας». Υπογράμμισε ότι «διεξάγουμε αποτελεσματικές αντιτρομοκρατικές αποστολές σε διάφορες χώρες όπου δεν διατηρούμε μόνιμη σταθερή παρουσία», όπως και ότι «αν κριθεί αναγκαίο, θα κάνουμε το ίδιο και στο Αφγανιστάν», για να επισημάνει όλο νόημα: «Εχουμε αναπτύξει την αντιτρομοκρατική ικανότητά μας πέρα από τον ορίζοντα, κάτι που μας επιτρέπει να κρατήσουμε τα μάτια μας σταθερά στραμμένα σε κάθε άμεση απειλή για τις ΗΠΑ στην περιοχή και να δράσουμε γοργά και αποφασιστικά αν χρειαστεί».

«Συνεργασία» με βάση τη... «συμπεριφορά των Ταλιμπάν»

Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε πως «σε ό,τι αφορά τη θέση μας έναντι της οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν (...) αυτή θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν». Οπως πρόσθεσε, «μια μελλοντική αφγανική κυβέρνηση που θα προφυλάσσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της (...) συμπεριλαμβανομένων αυτών του μισού πληθυσμού της, των γυναικών και των κοριτσιών της» και «δεν θα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκράτες», θα ήταν «μια κυβέρνηση με την οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε».

Αλλά και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι «το Αφγανιστάν δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί για την εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Δύσης» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, στην οδό ευρέων διπλωματικών - οικονομικών κυρώσεων, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό στο μέγιστο, και επ' αυτού είμαι ρεαλιστής, ώστε να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε προς το μετριοπαθέστερο και να ασκήσουμε μίας μορφής θετική επίδραση στο καθεστώς» των Ταλιμπάν. Σε σχόλιο δημοσιογράφου που χαρακτήρισε τους Ταλιμπάν «τσούρμο αγροίκων με τη βούλα», απάντησε: «Δεν θα διαφωνήσω με την άποψη αυτή, αλλά τώρα είναι εξουσία και τώρα χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα».

Ο δε ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για «θετικά μηνύματα» που «εκπέμπονται μέχρι στιγμής από τους Ταλιμπάν, είτε απευθύνονται προς τους ξένους είτε προς τις διπλωματικές αποστολές, είτε προς τον ίδιο τον λαό τους» και εξέφρασε ελπίδες ότι «αυτό θα απεικονισθεί στις πράξεις τους (...) Συνεχίζουμε τον διάλογο με όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων των Ταλιμπάν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ