ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οι υποδομές του ΕΜΠ να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των φοιτητών και όχι για τα επιχειρηματικά σχέδια

Παρέμβαση του Συλλόγου για την «πρόταση επανάχρησης» του ιστορικού κτιρίου Γκίνη που βρίσκεται σε διαβούλευση

Πρόταση επανάχρησης του ιστορικού κτιρίου Γκίνη του Πολυτεχνείου ως Μορφωτικού - Τεχνολογικού - Πολιτιστικού Κέντρου του ΕΜΠ, έχει κατατεθεί σε διαβούλευση για την κοινότητα του ΕΜΠ κάτω από το γενικό σύνθημα «Το ΕΜΠ επιστρέφει στην ιστορική του έδρα και συγχρόνως ανοίγεται στην πόλη».

Το κτίριο Γκίνη είναι τμήμα του ιστορικού συγκροτήματος του ιδρύματος στην Πατησίων, με όψη στην οδό Στουρνάρη. Στέγασε για πολλές δεκαετίες τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και πήρε το όνομα του καθηγητή και διευθυντή της, Αγγελου Γκίνη, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου Πολυτεχνείου μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παλιά πτέρυγα οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, μετέπειτα καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που ανέλαβε επίσης την επέκτασή του με προσθήκες και νέα πτέρυγα στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Είναι διατηρητέο ιστορικό μνημείο, όπως και τα άλλα κτίρια του συγκροτήματος, «για κοινωνικούς, αρχιτεκτονικούς, τεχνικούς, ιστορικούς και επιστημονικούς λόγους».

Το κτίριο Γκίνη έχει 5 αμφιθέατρα των 250 θέσεων, πολλές μεγάλες αίθουσες και ευρείς κοινόχρηστους χώρους γύρω από το μνημειακό κλιμακοστάσιο, όμως μετά τη μεταφορά πολλών σχολών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη το κτίριο δεν αξιοποιήθηκε.


Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν κατατεθεί τώρα για την αξιοποίηση του κτιρίου, προτείνονται η ίδρυση και η στέγαση εκεί ενός «κόμβου ερευνών για τη στρατηγική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που αφορούν στις επιστήμες του μηχανικού σε θέματα υγείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με ένα συνεδριακό κέντρο "τεχνών και επιστημών" και ένα σύγχρονο μουσείο τεχνολογίας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα».

Στο «πνεύμα» της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος

Με αφορμή τα παραπάνω, παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο Πολυτεχνείο για την πρόταση ανάπλασης του κτιρίου Γκίνη κάνει με σχετική απόφασή του ο Σύλλογος Φοιτητών της Αρχιτεκτονικής.

Στην απόφασή τους οι φοιτητές εκφράζουν προβληματισμό για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς μόνο μετά από κινητοποίησή τους κατάφεραν να έχουν ενημέρωση για το ζήτημα, ενώ παράλληλα προσθέτουν:

«Μέχρι στιγμής από την παρουσίαση του έργου στις ΓΣ των τμημάτων του ΕΜΠ δεν υπήρξε καμιά διαβεβαίωση ότι ο χώρος θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των φοιτητών, με ανακαίνιση του κτιρίου και πρόβλεψη νέων υποδομών, όπως καινούργιων μεγάλων αιθουσών διαλέξεων και παρουσιάσεων, προκειμένου να καλυφθούν και βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι σχολές του ΕΜΠ. Ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις ότι "δεν χρειάζονται καινούργια αμφιθέατρα οι φοιτητές, αφού δεν υπάρχει ανάγκη", από τον κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Ενώ πολλά ερωτήματα των φοιτητών και των εργαζομένων έμειναν αναπάντητα, όπως για τη χρηματοδότηση των έργων, τη δωρεάν αξιοποίηση των εγκαταστάσεων κ.ά.

Είναι απαράδεκτο και ενώ η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένει 2 χρονιά κλειστή για τους φοιτητές, να μη σχεδιάζεται από την Πρυτανεία και το Τμήμα η αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων χώρων για τη διά ζώσης διδασκαλία των φοιτητών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Μάλιστα, το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της σχολής (ΜΑΧ) με χωρητικότητα 500 ατόμων, παραμένει εδώ και δύο χρόνια κλειστό διότι δεν έχει εξαερισμό! Το μεγαλύτερο σε χρήση αυτή τη στιγμή αμφιθέατρο χωράει 100 άτομα, με τα μαθήματα να έχουν πάνω από 200 εγγεγραμμένους. Αυτά είναι ζητήματα κτιριακής υποδομής που μας διαβεβαίωνε η Πρυτανεία του ΕΜΠ ότι θα λυθούν με τη χρήση του κτιρίου Γκίνη "αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση" από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται "εν κρυπτώ" σημαντικές δομικές παρεμβάσεις για αλλαγή χρήσης ενός ιστορικού κτιρίου χωρίς καμία ενημέρωση, γνώση και δυνατότητα γνώμης και τοποθέτησης των φοιτητών και διδασκόντων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, αλλά και συνολικά του ΕΜΠ, των εργαζομένων στον χώρο, χωρίς καν να έχει προηγηθεί δημόσια παρουσίαση για την έγκριση κάποιας μελέτης κ.λπ.

Με τη χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 80% και την πανδημία να γιγαντώνει τις ανάγκες για μεγαλύτερες αίθουσες, ανακαίνιση κτιρίων, πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες των φοιτητών, προκειμένου να μπορούμε να σπουδάσουμε απρόσκοπτα και να γυρίσουμε το συντομότερο δυνατό στις σχολές με ασφάλεια. Αντίθετα, ο εμπαιγμός τους δεν έχει όρια! Δίνει 30 εκατ. για να προσλάβει σώματα ασφαλείας της αστυνομίας μέσα στις σχολές μας.

Στον αντίποδα, χρηματοδοτούν με 25.000.000 ευρώ τη μετατροπή σε συνεδριακό κέντρο του κτιρίου "Γκίνη", που εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό που έχει το αστικό κράτος, και η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας! Από την παρουσίαση καταλαβαίνουμε πως η μετατροπή του κτιρίου "Γκίνη" σε συνεδριακό κέντρο, με roof garden, εστιατόρια και καφετέριες, δεν κατευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών μας αλλά αντίθετα εντάσσεται στην προσπάθεια για επιχειρηματική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου.

Συνδέεται επίσης με το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, που προβλέπει την ολοκλήρωση του "Μεγάλου Περιπάτου" με παρεμβάσεις στην οδό Πατησίων, από την Ομόνοια έως την πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον Αρεως), για την ενοποίηση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα σχέδια είναι η υπόγεια επέκταση του Μουσείου κάτω από την αυλή του και την οδό Πατησίων, η ενοποίησή του με το κτίριο του "Ακροπόλ", ενώ συζητείται η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία στην οδό Τοσίτσα.

Με άλλα λόγια, το ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων σιωπηλά αλλάζει χρήση, γίνεται μια "στάση" στον "Μεγάλο Περίπατο" του κεφαλαίου στο κέντρο της Αθήνας. Μετατρέπεται σε έναν "πολυχώρο" - συμπλήρωμα του Μουσείου, με το επόμενο βήμα να είναι η έξωση των φοιτητών απ' το συγκρότημα».

Η ΓΣ του Τμήματος Αρχιτεκτονικής θα συνεδριάσει εκ νέου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι φοιτητές ζητούν να αξιοποιηθεί το κτίριο για τις ανάγκες τους, να συντηρηθούν και να παραδοθούν τα μεγάλα αμφιθέατρα για τις ανάγκες των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής και του υπόλοιπου ΕΜΠ, να αυξηθεί η χρηματοδότηση κ.λπ.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Διακρίσεις φοιτητών του Μαθηματικού Τμήματος

Συγχαρητήρια από την ΟΒ Μαθηματικού της ΚΝΕ

Τέσσερα χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η πενταμελής ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε στον 28ο Μαθηματικό Φοιτητικό Διαγωνισμό IMC (International Mathematics Competition), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 3 και 4 Αυγούστου. Αναλυτικά διακρίθηκαν οι: Δημήτρης Χρυσοβαλάντης Μελάς, Ιάσονας Κυπριανός Προδρομίδης, Μηνάς Μαργαρίτης, Σωτήρης Αρμενιάκος (χρυσά μετάλλια) και Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (αργυρό μετάλλιο).

Η ομάδα κατέλαβε τη 10η θέση ανάμεσα στις 113 ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, την υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ.

Ο παραπάνω διαγωνισμός είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μαθηματικός διαγωνισμός για φοιτητές και οργανώνεται από το University College London. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε από απόσταση, διαδικτυακά, και σε αυτόν πήραν μέρος 590 φοιτητές σε 113 ομάδες από 49 χώρες.

Είχε προηγηθεί φέτος άλλη μια διάκριση για τους φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος Μηνά Μαργαρίτη (χρυσό μετάλλιο), Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο και Κωνσταντίνο Τσίρκα (χάλκινα μετάλλια), στον διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών SEEMOUS 2021 που έγινε στον Αγρό της Κύπρου από 19 έως 24 Ιούλη και αφορούσε πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές.

Πολλά συγχαρητήρια στους φοιτητές του Τμήματος για τη μεγάλη επιτυχία τους στον 28ο Μαθηματικό Φοιτητικό Διαγωνισμό IMC δίνει με ανακοίνωσή της η ΟΒ Μαθηματικού της ΚΝΕ, σημειώνοντας: «Η επιτυχία αυτή είναι διπλά αξιέπαινη, καθώς η προετοιμασία αλλά και η ίδια η διεξαγωγή του διαγωνισμού έγινε στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και των κλειστών σχολών. Παρά τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Πανεπιστημίου και τις δυσκολίες που αυτές συνεπάγονται, κατάφεραν μια σημαντική διάκριση. Ευχόμαστε καλή συνέχεια και ακόμα περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον!

Η διάκριση αυτή μπορεί να παραδειγματίσει, να εμπνεύσει καθέναν από εμάς που αγαπά τη γνώση και την επιστήμη του, ώστε ο ατομικός αγώνας που δίνει ο καθένας μας να συναντηθεί με τη συλλογική διεκδίκηση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, για επαρκή κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση ώστε να επιστρέψουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία, να αναπτυχθεί η επιστήμη προς όφελος των λαϊκών αναγκών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ