ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ Ι ΚΑΙ ΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι μεθοδεύσεις και οι τραμπουκισμοί της εργοδοσίας δεν θα περάσουν!

Μεγαλύτερη συσπείρωση στην ΕΝΕΔΕΠ και ένταση της πάλης για ΣΣΕ, η απάντηση στην προσπάθεια να στηθεί εργοδοτικό «σωματείο»

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη της «Cosco», στον Πειραιά, την περασμένη Τετάρτη
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη της «Cosco», στον Πειραιά, την περασμένη Τετάρτη
Η συσπείρωση στο σωματείο τους, την Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), και η ένταση του αγώνα για τη διεκδίκηση ΣΣΕ είναι η απάντηση που καλούνται να δώσουν οι εργάτες στις βρώμικες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, που προσπαθεί να στήσει δικό της «σωματείο», για να εμποδίσει την αγωνιστική διεκδίκηση.

Στην προσπάθειά της αυτή, η εργοδοσία δεν δίστασε να ενεργοποιήσει ακόμα και τραμπούκικους μηχανισμούς σε βάρος του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκου Μπεκρή, ο οποίος, την περασμένη Τρίτη 14 Αυγούστου, δέχτηκε πισώπλατη επίθεση από τον επόπτη ασφαλείας της εργολαβικής «D-Port», Βασίλη Παπαδόγγονα, την ώρα που ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τις αθλιότητες της εργοδοσίας, καταγγέλλοντας τους εκβιασμούς και τις απειλές που συνοδεύουν την προσπάθειά της να στήσει δικό της «σωματείο».

Δίνοντας άμεση και αποφασιστική απάντηση, την αμέσως επόμενη μέρα, αντιπροσωπεία της ΕΝΕΔΕΠ οργάνωσε εξόρμηση στις προβλήτες Ι και ΙΙ της «Cosco», όπου συμμετείχαν σε ένδειξη αλληλεγγύης εκπρόσωποι σωματείων και φορέων του Πειραιά.

Στην πύλη του ΣΕΜΠΟ στήθηκαν δύο μαζικές συγκεντρώσεις με τους εργαζόμενους, της βραδινής και της πρωινής βάρδιας. Ενημερώνοντας για τις εξελίξεις, ο Μ. Μπεκρής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό το χτύπημα δεν ήταν προσωπικό. Είναι για το σωματείο μας (...) Σε περίοδο που εμείς παλεύουμε να υπογράψουμε ΣΣΕ, στήνουν εργοδοτικό "σωματείο", από τη μια, και βάζουν μπράβους, από την άλλη. Το καταλαβαίνει ο καθένας ποιος είναι ο σκοπός τους (...) Τώρα είναι ώρα δράσης και ευθύνης για όλους μας. Πρέπει να επιλέξουμε. Το μετερίζι είναι το σωματείο μας. Το απάγκιο είναι το σωματείο μας (...) Κι αυτοί που σας εκβιάζουν - ξέρετε ποιοι είναι - θα πρέπει να πάρουν πληρωμένη απάντηση. Και αυτή είναι η συσπείρωση στο σωματείο μας, την ΕΝΕΔΕΠ. Κανένας μοναχός του!».

Θυμίζουμε ότι η επίθεση και η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει δικό της «σωματείο» εκδηλώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγώνες των εργαζομένων, με μπροστάρη και οργανωτή το σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, ανάγκασαν την εργοδοσία να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει για την υπογραφή ΣΣΕ.

Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις στα τέλη Μάη - αρχές Ιούνη, το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συμμετείχαν ενεργά στην ανανέωση των απεργιακών αποφάσεων και στην περιφρούρησή τους, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε εκείνες τις μέρες, κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες τις απεργίες, αλλά και στην κυβέρνηση, που παρέχει το νομικό οπλοστάσιο στην εργοδοσία να οξύνει την επίθεση στους εργαζόμενους, θορύβησαν την «Cosco» και τους εργολάβους, ενεργοποίησαν σχέδια για αντι-σωματείο και τραμπουκισμούς.

Απέναντι σ' αυτόν τον νέο κύκλο της επίθεσης, οι εργαζόμενοι μπορούν ξανά να βγουν νικητές, δυναμώνοντας τη συσπείρωση στην ΕΝΕΔΕΠ, βάζοντας στην άκρη τους καλοθελητές της εργοδοσίας και τους τραμπούκους, με την αλληλεγγύη που συνεχίζουν να εκφράζουν αμείωτα τα σωματεία απ' όλη τη χώρα.

ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμφωνία για επαναπροωθήσεις προσφύγων

Την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της επαναπροώθησης προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είχε «σφραγιστεί» στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό και τώρα τίθεται σε εφαρμογή.

«Εχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα. Τα υπουργεία Εσωτερικών (έχουν συμφωνήσει) και βρισκόμαστε ενώπιον της άμεσης ολοκλήρωσης. Εκκρεμεί μόνο μια τελική ανταλλαγή επιστολών», δήλωσε η Ελεονόρε Πέτερμαν, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα ανακοινωθούν μετά την υπογραφή της.

Πάντως η συμφωνία αφορά μόνο περιπτώσεις αιτούντων άσυλο οι οποίοι εντοπίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα, τις λεγόμενες περιπτώσεις «Eurodac 1», ενώ το χρονικό περιθώριο κατά το οποίο μπορεί να γίνει η επαναπροώθηση θα είναι 48 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα στείλει προς τη Γερμανία πρόσφυγες που υπόκεινται στο καθεστώς της οικογενειακής επανένωσης.

Αναφορικά με την Ιταλία, η Πέτερμαν δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ. Γίνονται επαφές και σε υπουργικό επίπεδο και θεωρούμε ότι και η συμφωνία θα επιτευχθεί».

Την προηγούμενη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ αντίστοιχη συμφωνία της Γερμανίας με την Ισπανία.

Σπάει «κοντέρ» το κρατικό χρέος

Στα 345,38 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η μάζα του κρατικού χρέους στο τέλος Ιούνη του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Βέβαια, τα εν λόγω στοιχεία δεν περιλαμβάνουν την εκταμίευση της δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ που διενεργήθηκε τον Αύγουστο από τον ESM αναφορικά με το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης».

Ετσι, η «σούμα» για την ώρα ξεπερνά τα 360 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται δηλαδή σε επίπεδα μεγαλύτερα ακόμη και σε σχέση με αυτά που υπήρχαν στο προηγούμενο απόγειό τους, πριν από το «κούρεμα» (PSI) και την αναδιάρθρωση του έτους 2012. Ειδικότερα, στο τέλος Δεκέμβρη του 2011, το κρατικό χρέος εμφανιζόταν στα 355,8 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η προγραμματισμένη αποπληρωμή των δανείων προς την Ευρωζώνη φτάνει μέχρι και το 2060, ενώ το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2023 - 2060 προδικάζεται κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Βέβαια, το κριτήριο για το ύψος των πλεονασμάτων στις επόμενες δεκαετίες συνδέεται με τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή των δανειστών του ελληνικού κράτους από τα χαράτσια και τις περικοπές που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, μέσω των «πλεονασμάτων».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η Κομματική Οργάνωση Πελασγίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την προστασία δασών - περιβάλλοντος και οι πολιτικές εξελίξεις», το Σάββατο 18/8, στις 8.30 μ.μ., στην άνω πλατεία Πελασγίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιάννης Μαρούλης, Γραμματέας της ΚΟ Πελασγίας του ΚΚΕ, δασοπόνος - αγρότης, και ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, δασολόγος.

-- Η ΤΟ Σερρών διοργανώνει, το Σάββατο 18/8, στις 8 μ.μ., στην αυλή του δημαρχείου, στο Ροδολίβος, εκδήλωση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις, η θέση του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και τον ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 19 Αυγούστου, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία του χωριού. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκεντρώσεις με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις. Η θέση του ΚΚΕ». Το Σάββατο 18/8 στο Μύτικα στις 20.30 στο καφενείο του Γ. Τζεφρώνη (Καραμέλας) θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ. Την Κυριακή 19/8 στον Αστακό στις 20.30 στο καφενείο «Τάκη Μπουκουβάλα» θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α και μέλος της Επιτροπής για τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και τα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ) της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύσκεψη για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Την Πέμπτη 23 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα στο ΕΚΘ, θα πραγματοποιηθεί πλατιά σύσκεψη που οργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ για την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο μπλόκο στις 17/8/1944. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε την Παρασκευή από την πλατεία Αγίου Νικολάου με τα στεφανώματα και συνεχίζεται την Τετάρτη 22/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 12/9, με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

Συνάντηση Σκουρλέτη - Πάιατ

Με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, για «διμερή ζητήματα», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Οι δύο «αντάλλαξαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, στη βάση του θετικού πλαισίου συνεργασίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ