ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Το «Κόκκινο Αερόστατο» στα Φεστιβάλ!

Από τις περσινές δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Από τις περσινές δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, με σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!» (Γ. Ρίτσος), θα κορυφωθούν στην Αθήνα, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση του προγράμματος των χώρων που θα υπάρχουν στο Φεστιβάλ, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα τον Παιδότοπο και το χώρο του «Κόκκινου Αερόστατου», που απευθύνεται στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

***

Ενας γνώριμος και αγαπημένος χώρος που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στα Φεστιβάλ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι ο χώρος που απευθύνεται στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Φέτος ο χώρος αυτός αποκτά όνομα, δανεισμένο από το περιοδικό που κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο και απευθύνεται σε αυτές τις ηλικίες, το «Κόκκινο Αερόστατο»! Και ο πήχης μπαίνει ακόμα πιο ψηλά: Να εγκαινιαστεί αυτός ο χώρος σε ακόμα περισσότερα Φεστιβάλ στις πόλεις ανά την Ελλάδα.


Ο χώρος του «Κόκκινου Αερόστατου» στην Αθήνα θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα πλούσιων, πολύμορφων και φροντισμένων δραστηριοτήτων. Και τις τρεις μέρες, τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν και να παίξουν συλλογικά, μέσα από τις «4 γωνιές» δραστηριοτήτων που θα υπάρχουν στο χώρο. Οι «γωνιές» θα λειτουργούν και τις τρεις μέρες από τις 7 μ.μ. έως τις 10.30 μ.μ., ενώ τα προγράμματά τους θα είναι μικρής διάρκειας και θα επαναλαμβάνονται μέσα σε αυτές τις τρεισήμισι ώρες. Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται στις «γωνιές» είναι εμπνευσμένες από την ύλη του 7ου τεύχους του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο», που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Στη Γωνιά του Αθλητισμού θα υπάρχουν κάθε μέρα αθλητικά - κινητικά παιχνίδια, τουρνουά σκακιού, αλλά και πολλά ακόμα επιτραπέζια παιχνίδια. Στη Γωνιά της Τέχνης θα στηθεί ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο, όπου τα παιδιά θα φιλοτεχνούν τα δικά τους έργα, μαθαίνοντας και κάποια συγκεκριμένη τεχνική. Η έμπνευσή τους θα βασίζεται σε έργα που δημιούργησαν εικαστικοί καλλιτέχνες στην εξορία, στέλνοντας μήνυμα ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές αντέχουν και μπορούν και δημιουργούν. Στη Γωνιά της Επιστήμης οι μικροί επισκέπτες μέσα από πειραματισμούς και κατασκευές θα μάθουν για τη ρομποτική. Θα διατρέξουν όλη την περίοδο, από το πώς κατασκευάστηκε το πρώτο ρομπότ, μέχρι το σήμερα με τα υπερσύγχρονα, αυτοματοποιημένα ρομπότ. Στην τελευταία Γωνιά, μέσα από πολυεπίπεδο παιχνίδι γρίφων θα συζητήσουν για διάφορες έννοιες που προβληματίζουν τα παιδιά.


Ξεχωριστά χρειάζεται να αναφέρουμε την παιδική παράσταση, «Γεια Χαρά», που θα ανέβει στον Παιδότοπο από θεατρική ομάδα όπου συμμετέχουν παιδιά τέτοιας ηλικίας. Η παιδική θεατρική ομάδα λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Ολο το χρόνο τα παιδιά κάνουν πρόβες και θεατρικό παιχνίδι στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, με στόχο να παρουσιάσουν την παράστασή τους στο Φεστιβάλ, κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα! Η φετινή παράσταση είναι βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι του Γιώργου Μαρίνου. Αναφέρεται σε μια χώρα και σ' έναν απαίσιο βασιλιά που καλοπερνά ενώ ο λαός του δυστυχεί, ώσπου εμφανίζεται η μικρή Χαρά και όλα αλλάζουν.

Το έβδομο τεύχος του περιοδικού, πολύτιμος βοηθός στην προετοιμασία των Φεστιβάλ

Το περιοδικό θα περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την παιδική κατασκήνωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, στις 6, 7, 8 και 9 Ιούλη στην Πάτρα.

Θα υπάρχει πλούσια θεματολογία γύρω από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα αποτελεί άλλωστε και τη βάση για τις «γωνιές» των δραστηριοτήτων. Ολοκληρώνεται το αφιέρωμα «Η θαυμαστή ιστορία του ανθρώπου από την αρχή», με αφιέρωμα στη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Επίσης, στην πλούσια ύλη του συμπεριλαμβάνονται σελίδες ιστορίας για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική.

Φυσικά, θα υπάρχουν οι καθιερωμένες στήλες όπως κόμικς, σκάκι, κατασκευές, γρίφοι και γνωριμία με αθλήματα.


Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και φέτος ο Παιδότοπος

Μαγικές στιγμές για τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ υπόσχεται και αυτήν τη χρονιά ο Παιδότοπος, που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση. Παραστάσεις, ομαδικές δραστηριότητες, εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια.

Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Κωνσταντίνα Καταχανά, που συμμετέχει στην ομάδα του προγράμματος του Παιδότοπου: «Ο παιδότοπος δεν είναι μόνο ένας χώρος που ενθουσιάζει και απασχολεί δημιουργικά τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ, αλλά και ένας χώρος συνάντησης των γονιών, για να συζητούν για τις κοινές τους αγωνίες, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να ακούσουν και να μάθουν για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για το πώς μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους.

Για φέτος, δανειζόμαστε από το ποίημα του Γ. Ρίτσου "Πρωινό άστρο" τους στίχους "Η ευτυχία του κόσμου είναι να φτιάχνεις, κοριτσάκι, την ευτυχία του κόσμου", θέλοντας να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι είναι αυτά που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και να φτιάξουν την ευτυχία.

Με αρωγό την επεξεργασία του Κόμματος για αυτές τις ηλικίες, με την μπροσούρα του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Προσχολική Αγωγή, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από παιδαγωγικές σχολές και εκπαιδευτικοί έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, που προωθούν τις αξίες της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Παιδότοπου

Ο χώρος φέτος θα θυμίζει ένα χαρούμενο «λούνα παρκ», όπου τα παιδιά θα αλληλεπιδρούν με τα παιχνίδια που θα υπάρχουν εκεί, όπως το παιχνίδι «Μάντεψε τι!» για παιδιά 5 - 7 ετών, που θα μαντεύουν με κλειστά μάτια τι πιάνουν, το παιχνίδι «Τροχός της τύχης» για παιδιά 2 - 4 ετών, που θα μαθαίνουν και θα δημιουργούν χρώματα της φαντασίας τους, ή το παιχνίδι «Αράχνη». Ακόμη στο χώρο θα γίνονται μπαλονοκατεσκευές, face painting και εργαστήρι κατασκευής κούκλας και φιγούρων από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «White Puppet Theatre».

Πέμπτη 20/9

18.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευών και χειροτεχνίας - «Φτιάχνουμε σελιδοδείκτες για τα βιβλία μας και "σοφές κουκουβάγιες"». Μέσα από το εργαστήριο οι παιδαγωγοί θα μιλήσουν στα παιδιά για την αξία του βιβλίου.

19.30: Διαδραστικό - συμμετοχικό παραμύθι, όπου τα παιδιά θα μάθουν πώς το βιβλίο προσφέρει έναν ολόκληρο κόσμο γνώσεων και φαντασίας.

20.00: Αθλοπαιδιές

20.45: Παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Σπυρόπουλου, έναν καταξιωμένο καραγκιοζοπαίχτη που για πρώτη φορά συμμετέχει στο Φεστιβάλ.

Παρασκευή 21/9

18.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευών και χειροτεχνίας - «Η ευτυχία του κόσμου».

19.00: Διαδραστικό παιχνίδι «Μάγειρας τσελεμεντές θα γίνω», από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Με οδηγό τη μουσική ζωγραφίζουμε και στέλνουμε το δικό μας μήνυμα αλληλεγγύης. «Μάγειρας Τσελεμεντές θα γίνω κι ό,τι μαγειρεύω θα το δίνω στα παιδιά. Φέρτε τα μαχαιροπήρουνά σας και τα παραμύθια της γιαγιάς σας, τα παιδιά να φάνε και να πιούνε και ποτέ, ποτέ μην κοιμηθούνε νηστικά»...

20.00: Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan

20.45: «Ο μισοκοκοράκος», παράσταση κουκλοθεάτρου από το Εργαστήρι Μαιρηβή. Είναι η ιστορία ενός κόκορα που από τη φύση του είναι μικροκαμωμένος και καχεκτικός. Ζει σ' ένα φτωχικό σπιτικό μαζί με έναν καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά. Παρέα του μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας. Αντίθετα, ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και βάρος για τη γριά και παρά τη διαφωνία του γέρου, εκείνη επιμένει να τον διώξουν. Ετσι, ο μισοκοκοράκος βρίσκεται μόνος στο δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του. Καθώς περπατά αποδιωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί! Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Από εδώ αρχίζει και η περιπέτειά του...

Οι κούκλες της παράστασης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Η κάθε κούκλα είναι μοναδική, έχει πρόσωπο γλυπτό από ξυλοπολτό και τα άκρα είναι ξυλόγλυπτα.

Σάββατο 22/9

18.00: Εργαστήρι φθινοπωρινών κατασκευών, με υλικά από τη φύση. Θα ακολουθήσει διαδραστικό παιχνίδι «Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη», με οδηγό τον στίχο του Γ. Ρίτσου, «Αδέρφια μου, μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει, όλος ο κόσμος με όλα τα όνειρά του. Δώστε τα χέρια αδέρφια μου, αυτό 'ναι η ειρήνη».

19.30: «Γεια χαρά» του Γιώργου Μαρίνου, θεατρική παράσταση από παιδική θεατρική ομάδα.

21.30: «Το παντζαράκι», παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «White Puppet Theatre». Τα παιδιά φοράνε κουστούμια και μαζί με τους ηθοποιούς ζούνε την περιπέτεια της παράστασης! Μια φορά και έναν καιρό, τρεις φίλοι ξεκίνησαν να πούνε ένα παραμύθι. Στην πορεία όμως τσακώθηκαν. Ποιο παραμύθι ήταν καλύτερο; Ενα τρομακτικό ή ένα τρυφερό; Και δεν θα γινότανε καν η παράσταση, αν δεν βοηθούσαν τα παιδιά! Μαζί τους ένα σκιάχτρο, δύο ηθοποιοί και ένα παντζαράκι, που μεγαλώνει καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης... Τόσο πολύ που χρειάζεται διαρκώς η βοήθεια των θεατών για να συνεχιστεί η ιστορία!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ