ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Πολεμικές «επενδύσεις» των ΗΠΑ στη Σούδα

Φόρτωση πυραύλων «Τόμαχοκ» στο πλοίο «USS Porter» στη Σούδα
Φόρτωση πυραύλων «Τόμαχοκ» στο πλοίο «USS Porter» στη Σούδα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» Νέας Υόρκης, οι ΗΠΑ στον φετινό προϋπολογισμό τους για τις πολεμικές δαπάνες θα «επενδύσουν» 47,8 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας. Οι «επενδύσεις» αυτές ενισχύουν τα πολεμικά - δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια στους λαούς, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα», αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε σχετικά με τη βάση της Σούδας: «Αυτό το στρατιωτικό κεφάλαιο αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα και το μοναδικό μεταξύ του Norfolk (ΗΠΑ) και του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο μπορεί να έχει μία προκυμαία για πλοίο, που μεταφέρει πυρηνικά όπλα σε εγκατάσταση αεροδρομίου, επιτρέποντας στο στόλο του Ναυτικού να αράξει και να προχωρήσει σε επισκευές, συντήρηση και ανεφοδιασμό (...) Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ύψιστης σημασίας, καθώς ενισχύει την εθνική μας ασφάλεια». Επίσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε γνωστό ότι και άλλες ανάλογες πολεμικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Το ότι η στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα είναι ύψιστης σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ επιβεβαιώνεται και από τους «φιλοξενούμενους» της 110 Πτέρυγας Μάχης. Στο αεροδρόμιό της στη Λάρισα, εκτός από την παραμονή και ανανέωση της σύμβασης για άλλους 6 μήνες των drones των ΗΠΑ, που κατασκοπεύουν χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής, αφίχθηκαν και τα δύο αμερικανικά αόρατα (Stealth) «F-22 Raptor» («αρπακτικό»).

Τα δύο αυτά γεγονότα - Σούδα και Λάρισα - δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπλέκει τη χώρα μας ολοένα και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η χώρα μας αποτελεί ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στους πολεμικούς τους σχεδιασμούς. Επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί «μεντεσέ» των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Τώρα να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις που χρησιμοποιούνται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Ο λαός μας να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα. Συσπείρωση και δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Το σοβαρό πρόβλημα των ναρκωτικών - κοινωνικό φαινόμενο με τις ρίζες του βαθιά στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα - δεν απασχολεί μόνο τους νέους που βρίσκονται έξω από τα στρατόπεδα, αλλά κι αυτούς που κάνουν τη θητεία τους και βρίσκονται μέσα σε αυτά. Μάλιστα, πολλοί έκαναν πρώτη φορά χρήση κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Πλάι στα υπόλοιπα αδιέξοδα που αναπαράγει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι επιπρόσθετες ιδιαίτερες δυσκολίες που έχει η στρατιωτική θητεία επιδρούν επιβαρυντικά στη συνείδηση των νέων στρατευμένων. Τέτοιες είναι το υψηλότατο κόστος, που αναγκάζει χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να στενάζουν για να μπορέσουν τα παιδιά τους να τα βγάλουν πέρα. Είναι οι πανάκριβες μετακινήσεις. Είναι ο αυταρχισμός που συχνά συναντούν. Είναι οι δύσκολες, πολλές φορές, συνθήκες ζωής, ή η πίεση αγγαρειών, ασκήσεων και υπηρεσιών. Ολα αυτά επιδρούν σε πολλούς, τους κάνουν να αναζητούν ψεύτικες διεξόδους από τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο, φαντάροι παίρνουν πρωτοβουλίες μέσα στις μονάδες. Συζητούν το πρόβλημα και αποκαλύπτουν τις ρίζες του αλλά και τις διαχρονικές ευθύνες διοίκησης και κυβέρνησης. Κοντράρονται με τη ρουφιανιά, την απομόνωση, το κουκούλωμα αλλά και την ανοχή. Αποκαλύπτουν ότι η λύση δεν βρίσκεται στη «φυγή» από τα προβλήματα, αλλά στη διεκδίκηση, στον αγώνα για την επίλυσή τους. Ενδεικτικά παραδείγματα αναδεικνύονται μέσα από δύο πρόσφατες επιστολές φαντάρων που έφτασαν στον «Ριζοσπάστη».

Φαντάροι που υπηρετούν τη θητεία τους στη Κύπρο μάς γράφουν:

«Τα ναρκωτικά είναι όπλο του συστήματος για να μην σηκώνει ο νέος κεφάλι. Αυτό ισχύει και στο στρατό. "Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή", όπως λέει κι ένα γνωστό σύνθημα.

Αυτή η συζήτηση άνοιξε το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή και την 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, μέσα σε στρατόπεδα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), και προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών στρατιωτών. Η πρωτοβουλία ανήκε στους φαντάρους και τις επιτροπές τους.

Κοντραριστήκαμε με απόψεις που χαρακτηρίζουν τον χρήστη "ασθενή". Με άλλες που λένε "δε με ενδιαφέρει τι κάνεις έξω, μέσα στο στρατόπεδο να μην σε πιάσω με ναρκωτικά". Με μέτρα που αρχίζουν και τελειώνουν με την απειλή για επαναπατρισμό και ακούγονται από ορισμένες διοικήσεις των στρατοπέδων στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, ήρθαμε σε κόντρα με επικίνδυνες απόψεις ότι "τα ναρκωτικά δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία" ή "τέλος πάντων υπάρχουν ορισμένα που δεν σου κάνουν ζημιά", ή ότι "είναι ένας όμορφος τρόπος να ξεχάσω τα προβλήματά μου". Τα παραπάνω, δυστυχώς, επηρεάζουν ορισμένους φαντάρους.

Ανοιξε αυτή η συζήτηση μαζικά μέσα σε στρατόπεδα. Μπόρεσε να προβληματίσει για τις αιτίες του φαινομένου, για το ποιος ωφελείται από τη χρήση και τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Αυτή η συζήτηση μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, να βγουν συμπεράσματα. Οι στρατιώτες έχουμε κάθε συμφέρον να μην πετάξουμε στα σκουπίδια τούς μήνες που κάνουμε τη θητεία μας. Να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας. Να αγωνιστούμε για να έχουμε μία αξιοπρεπή θητεία. Να πάρουμε το απολυτήριο πραγματικά πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι. Θέλουμε και μπορούμε να κατακτήσουμε όσα μας ανήκουν, όσα έχουμε ανάγκη.

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις».

Ναύτες που υπηρετούν τη θητεία τους στο Στόλο:

«Ο ελληνικός λαός σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με τη συστηματική προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών, τόσο τυπικά όσο και στη συνείδησή του. Η εξάπλωση των ναρκωτικών και της ναρκω-κουλτούρας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τους νέους στη θητεία τους.

Είναι χρέος όλων μας να αναδεικνύουμε το πρόβλημα, συζητώντας το με τους υπόλοιπους ναύτες και τους μόνιμους. Τα ναρκωτικά είναι η πιο ύπουλη μορφή καταστολής της συνείδησης και αξιοποιούνταν πάντα από τους ιμπεριαλιστές για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους. Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλουν τους στρατιώτες "ναρκωμένους". Θέλουν τους στρατιώτες κρέας για τα κανόνια τους. Θέλουν τους στρατιώτες άβουλες πολεμικές μηχανές που δε θα αναγνωρίζουν τον πραγματικό τους αντίπαλο, τον ίδιο τον καπιταλισμό, που γεννά φτώχεια, αυταρχισμό, πολέμους, προσφυγιά».

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα σχετικά με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, αναφέρει:

«Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές Αδριανουπόλεως από την 1η Μαρτίου, είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός!

Την ίδια στιγμή όμως παραμένει έντονη η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Συνεχίζονται αμείωτες οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά αεροσκάφη. Σήμερα, 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14. Επίσης, μόλις χθες, καταγγέλθηκαν επεισόδια, ανάμεσα σε τουρκικά και ελληνικά αλιευτικά, με εμπλοκή και σκαφών του ΛΣ - Ελληνικής Ακτοφυλακής κοντά στη ν. Λέρο.

Δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί το γεγονός ότι η απόφαση αποφυλάκισης των δυο στρατιωτικών λήφθηκε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αμερικανο - τουρκική κρίση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ