ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Στάχτη έγιναν 27.000 στρέμματα

Τα στοιχεία που δόθηκαν χτες από το Αστεροσκοπείο, διαψεύδουν την εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι κάηκαν ...15.000 στρέμματα

Ο χάρτης που δημοσιοποίησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ο χάρτης που δημοσιοποίησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών
Στάχτη έγιναν 26.900 στρέμματα, σύμφωνα με χάρτη που ανάρτησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών, με βάση το σύστημα Fire Hub, το οποίο καταγράφει δορυφορικά τις καμένες εκτάσεις, και όχι 39.120 στρέμματα που είχαν αρχικά ανακοινωθεί. Οπως αναφέρεται «στην επικαιροποιημένη ανάλυση, η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται στα 26.900 στρέμματα, πάντα με επιφύλαξη λόγω της μέτριας χωρικής ανάλυσης των δορυφορικών εικόνων που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμένων εκτάσεων».

Αυτά τα στοιχεία διαψεύδουν πανηγυρικά τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την πτήση πάνω από τα καμένα, προχτές, δήλωσε ότι έγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα, εμφανίζοντας μάλιστα την καταστροφή ως... επιτυχία της κυβέρνησης, γιατί το 2009 στην ίδια περιοχή είχαν καεί 150.000 στρέμματα.

Ο απολογισμός λοιπόν της «περιορισμένης» καταστροφής στην Ανατολική Αττική, όπως τη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση, είναι 26.900 στρέμματα, 23 καμένα σπίτια, 5 επιχειρήσεις και 1 κατασκήνωση, καθώς και αρκετά καμένα κτήματα και αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο «Facebook» το Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσιοποιώντας και τη σχετική φωτογραφία που δείχνει την περιοχή που κατέστρεψε η πυρκαγιά, αναφέρει χαρακτηριστικά, ως προς τα δεδομένα της έρευνας:

«Πυρκαγιά του Καλάμου: Ταχεία χαρτογράφηση. Η ταχεία χαρτογράφηση της καμένης έκτασης στην περιοχή του Καλάμου προήλθε από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων VIIRS, με ημερομηνία λήψης 16.8.2017. Η χωρική ανάλυση των δεδομένων είναι 375 μέτρα. Συνολικά, κάηκαν 2,690 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης».

Πρόλαβαν τα χειρότερα στην Κεφαλονιά

Εως τις αυλές των σπιτιών έφτασαν οι φλόγες από την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στην Κεφαλονιά στα χωριά Σιμωτάτα, Λουρδάτα και Βλαχάτα. Το μέτωπο της φωτιάς ήταν πολύ μεγάλο, ωστόσο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Χτες το πρωί, η Πυροσβεστική έδινε βελτιωμένη εικόνα, ενώ εκτιμήσεις ανέφεραν ότι μέχρι χτες το βράδυ θα είχε οριοθετηθεί. Η κυριότερη εστία βρισκόταν κοντά στους οικισμούς Σιμωτάτα και Λουρδάτα, όμως δεν απειλήθηκαν άμεσα κατοικημένες ζώνες. Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί η εστία κοντά στο χωριό Ρατζακλί. Στην περιοχή των Σιμωτάτων επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 12μελές πεζοπόρο τμήμα, συνεπικουρούμενοι από 26 εθελοντές. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν ένα αεροσκάφος τύπου «Πεζετέλ» και ένα ελικόπτερο.

Το βράδυ της Τετάρτης ορισμένοι κάτοικοι και τουρίστες μετακινήθηκαν με λεωφορεία της Πολιτικής Προστασίας σε πιο ασφαλείς περιοχές, αν και η Πυροσβεστική τελικά πρόλαβε το ενδεχόμενο μεγάλης εκκένωσης. Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης έκανε λόγο για σχέδιο εμπρησμού στα νησιά του Ιονίου.

Σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν χτες το απόγευμα επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι στο χωριό του Πλαταμώνα στον δήμο Νέστου. Η εστία της πυρκαγιάς βρισκόταν μέσα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό και έκαιγε κυρίως πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο είχαν σπεύσει και επιχειρούσαν 31 πυροσβέστες με 11 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων.

Προχωρά η κατάσβεση στη Βορειοανατολική Αττική

Συνολικά 49 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Οι παλιές πυρκαγιές σε Αττική, Ηλεία και Ζάκυνθο έχουν μπει πλέον στην «επόμενη μέρα». Σταθερά και με γρήγορο ρυθμό προχωρά η κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, όπου πλέον δεν υπάρχει φλόγα, παρά μόνο μικρές εστίες που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες παραμένουν όλες στην περίμετρο και μέσα στα καμένα, έως ότου εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Από το πρωί χτες έριχνε νερό στα καμένα ελικόπτερο, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αριθμούν 220 πυροσβέστες με 85 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα 88 ατόμων, 20 οχήματα εθελοντικά, 40 οχήματα ΟΤΑ και Περιφέρειας, 100 στρατιώτες με τέσσερα μηχανήματα και άλλα 11 μηχανήματα της περιφέρειας Αττικής.

Χωρίς ενεργά μέτωπα είναι και οι πυρκαγιές στο Κρυόνερο Ηλείας και στη Ζάκυνθο, όπου και εκεί παραμένουν όλες οι δυνάμεις έως ότου τεθούν υπό πλήρη έλεγχο. Στην Ηλεία επιχειρούσαν 68 πυροσβέστες με 24 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων, ενώ στη Ζάκυνθο 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Συνεχίζεται η κοκορομαχία πάνω στα αποκαΐδια

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών περί προϋπολογισμού της Πυροσβεστικής που δεν ...μειώθηκε και περί «σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής»

Συνεχίστηκαν και χτες η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης από πλευράς της κυβέρνησης σχετικά με τις καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και η δικομματική κοκορομαχία, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πάνω στα αποκαΐδια της εμπρηστικής πολιτικής που και οι δύο στηρίζουν, αποδεχόμενοι την κερδοσκοπία του κεφαλαίου με τη γη, πολιτική που κρατά γυμνό τον κρατικό μηχανισμό και ανυπεράσπιστο το δασικό πλούτο της χώρας.

Μιλώντας χτες στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξε ότι «από το υπουργείο δόθηκαν έγκαιρα κονδύλια στους δήμους για πυροπροστασία, άλλοι δήμαρχοι τα αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο, αλλού έχουμε μαρτυρίες για έλλειψη έστω στοιχειωδών μέτρων». Στον ίδιο καμβά υποστήριξε ότι ναι μεν οι ελλείψεις είναι πραγματικές, αλλά ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής δεν μειώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική για την έλλειψη επαρκών κονδυλίων για την πυρόσβεση, ο Π. Σκουρλέτης είπε ότι «καλό είναι να αναζητώνται κάθε φορά οι παρακάμψεις στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική, αλλά έχουν και τα όριά τους». «Δεν μπορεί όταν υπάρχει μία σφικτότατη δημοσιονομική πολιτική, να μην αφήνει το αποτύπωμά της σε διάφορους τομείς του κράτους. Σήμερα, μιλάμε για την Πυροσβεστική, αλλά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την Υγεία, την Παιδεία, πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων και πεδίων δράσης του κράτους και της Πολιτείας», πρόσθεσε. «(...) αυτό αναδεικνύει πόσο παράλογη είναι πολλές φορές αυτή η πολιτική, που έχοντας μία εντελώς ισοπεδωτική προσέγγιση, δημιουργεί επιπλέον κόστος. Οταν δεν διαθέτεις τα απαιτούμενα χρήματα για την πυροπροστασία έγκαιρα, όταν δεν έχεις ένα μηχανισμό σε άριστη κατάσταση, τότε η ζημιά που θα προκληθεί και το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο» είπε προκλητικότατα, αφού η κυβέρνηση στην οποία μετέχει, υπογράφει κι εφαρμόζει όλες αυτές τις περικοπές.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν απόλυτα ότι στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνονται δραστικά τα κονδύλια για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, διατηρούνται και αυξάνονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Επίσης, ότι συνειδητά αφήνουν τις ανθρώπινες ζωές στο έλεος των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των σεισμών.

Σημειωτέον, χτες το μεσημέρι ο Π. Σκουρλέτης συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του δημάρχου Ωρωπού, Θωμά Ρούσση, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, ενώ εκπροσωπήθηκαν και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το υπουργείο Οικονομικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Επίσης, σε μια βδομάδα θα έχει γίνει η οριοθέτηση των καμένων περιοχών με τη χρήση και δορυφορικών εικόνων.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτήρισε «τραγικό» το αποτέλεσμα των πυρκαγιών και πρόσθεσε ότι «ο φετινός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ήταν μηδενικός» και ότι «οι άνθρωποι άφησαν τη χώρα στην τύχη της».

Στο ίδιο φόντο, επέμεινε να περιορίζει το ζήτημα όχι στην ουσία της πολιτικής που από κοινού υπηρετούν, αλλά στον αν ήταν «εξαφανισμένοι» ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την κριτική του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για την απουσία αναφοράς στους δασικούς χάρτες από τα μέτρα που παρουσίασε, προχτές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη δασοπροστασία, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, αφού σημείωσε πως «επικρατεί μπάχαλο με τους δασικούς χάρτες», τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ υπέρ των δασικών χαρτών, αρκεί να γίνονται σωστά».

Τραγωδία στο Ρέθυμνο

Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι στο Ρέθυμνο μετά την τραγωδία στην παραλία Γεροποτάμου, όπου την περασμένη Τετάρτη ένα ζευγάρι πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει τα δύο από τα τέσσερα παιδιά του. Ο Βενιζέλος Στρατάκης από τη Ρογδιά και η Κατερίνα Καναβάκη από τις Αρχάνες έκαναν το μπάνιο τους στη θάλασσα μαζί με τα παιδιά τους. Το ζευγάρι, 35 ετών και οι δύο, αντιλήφθηκε ότι δύο από τα τέσσερα παιδιά τους, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, κινδύνευαν και φώναζαν «βοήθεια» μέσα στη θάλασσα.

Το ζευγάρι μπήκε στη θάλασσα, αλλά με δυσκολία κρατήθηκαν και οι δύο στην επιφάνεια. Εργαζόμενος σε ταβέρνα που βρίσκεται στην παραλία κατάφερε να βγάλει τα παιδιά στην ακτή. Ανδρες του Λιμενικού που έφτασαν στην παραλία ζήτησαν μέχρι και τη συνδρομή ενός πλοίου που περνούσε από την περιοχή, προερχόμενο από τη Σαντορίνη, λίγο πριν τις 10 το βράδυ. Οι δύο γονείς ανασύρθηκαν τελικά από τη θάλασσα μετά από ώρα χωρίς τις αισθήσεις τους και παρά τις πρώτες βοήθειες δεν κατέστη δυνατή η επαναφορά τους. Το ανδρόγυνο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου οι γιατροί προσπάθησαν για αρκετή ώρα να ανανήψουν τον άνδρα, καθώς ήταν ο μόνος που έδειχνε σημάδια ζωής, αλλά τελικά υπέκυψε.

Σκοτώθηκε στρατιώτης

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, χτες γύρω στις 11.15 το πρωί, ο στρατιώτης Η. Α. του ΚΕΤΘ, ο οποίος είχε λάβει άδεια από τη Μονάδα του, παρασύρθηκε, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, από διερχόμενη αμαξοστοιχία στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Οινόης, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Η αμαξοστοιχία παρέσυρε και τον Στρατιώτη Τ. Β., ο οποίος τραυματίσθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως.

Εντοπισμός μεταναστών

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 46 μεταναστών προέβησαν, χτες το πρωί, στελέχη του Λιμενικού - Ακτοφυλακής, που βρίσκονταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017». Μεταξύ των προσφύγων ήταν και μία γυναίκα σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, που γέννησε λίγο αργότερα στο ιατρείο Καστελόριζου.

Κατέβασαν πυροσβέστες από το πλοίο!

Ενα απίστευτο περιστατικό καταγγέλλουν πυροσβέστες που επιχειρούσαν στη φωτιά στην Κεφαλονιά και ήθελαν να ταξιδέψουν με πλοίο της γραμμής για την επιστροφή τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με την καταγγελία, η εταιρεία κατέβασε από το πλοίο τους πυροσβέστες και τούς άφησε στην Κεφαλονιά διότι δεν έχει σύμβαση μαζί τους, όπως ισχυρίζεται και άρα δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν χωρίς χρήματα!

Οι πυροσβέστες είχαν κληθεί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των τριών μετώπων που ξέσπασαν την Τετάρτη το βράδυ στο νησί του Ιονίου, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι, κοντά στα χωριά Λουρδάτα και Σιμωτάτα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ