ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιστροφή του ιμπεριαλιστή φονιά στον τόπο του εγκλήματος

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος (αριστερά) με τον πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ Χ. Θάτσι, τώρα Πρόεδρο του προτεκτοράτου

Copyright 2016 The Associated

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος (αριστερά) με τον πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ Χ. Θάτσι, τώρα Πρόεδρο του προτεκτοράτου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την «ευθυγράμμιση» με τα σχέδια και τις επιδιώξεις των αμερικανικών μονοπωλίων στα Δυτικά Βαλκάνια επιδιώκει το τελευταίο 48ωρο σε Βελιγράδι και Πρίστινα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζόζεφ Μπάιντεν, στις συναντήσεις του με την κυβέρνηση της Σερβίας και την ηγεσία του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου (θα ακολουθήσει επίσκεψη του Μπάιντεν στην Τουρκία την ερχόμενη Τετάρτη στις 24 Αυγούστου).

Στο Βελιγράδι, την Τρίτη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος (που τη δεκαετία το '90 στήριξε τους ΝΑΤΟικούς φονικούς βομβαρδισμούς στην τότε ενιαία ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας) κάλεσε τους Σέρβους αξιωματούχους να «ομαλοποιήσουν πλήρως» τις σχέσεις τους με τις γειτονικές χώρες και δη με το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι «η συμφιλίωση είναι απαραίτητη».

Μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο Μπάιντεν εξέφρασε υποκριτικά «συλλυπητήρια» στις οικογένειες που έχασαν τα μέλη τους στους «πολέμους της δεκαετίας του '90» που οδήγησαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του 1999, όπου πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ.

Ο Α. Βούτσιτς, από την πλευρά του, τον υποδέχθηκε σαν... «φίλο της Σερβίας», όπως και ο Σέρβος Πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, που υποστήριξε ότι οι σερβο-αμερικανικές σχέσεις «αναπτύσσονται εξαιρετικά», ότι οι δύο χώρες «μοιράζονται κοινές αξίες», σημειώνοντας την «αποφασιστικότητα της σερβικής πολιτικής ηγεσίας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» με στόχο την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά και υπογραμμίζοντας την απροθυμία του Βελιγραδίου να συμμετάσχει στην άσκηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε το «ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την πολιτική και οικονομική επιτυχία της Σερβίας», επαινώντας τις σερβικές αρχές για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναγκάσει τη Σερβία να ...διαλέξει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ο Σέσελι στηρίζει τον «φίλο» Τραμπ

Την ώρα που ο Μπάιντεν συναντούσε την πολιτική ηγεσία της χώρας, εκατοντάδες υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου, χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο «ανεπιθύμητο εχθρό του σερβικού λαού».

Ο Σέσελι θύμισε ότι ο Μπάιντεν στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τους Σέρβους «φονιάδες παιδιών, βιαστές, αστοιχείωτους και χασάπηδες» και κατηγόρησε το Σέρβο πρωθυπουργό ότι «υποδέχθηκε με όλες τις κρατικές τιμές έναν εγκληματία που βομβάρδισε τη Σερβία». Μπροστά στο πλήθος των υποστηρικτών του, που φορούσαν όλοι μπλουζάκια με φωτογραφία και συνθήματα υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τους Σέρβους στις ΗΠΑ να ψηφίσουν το δισεκατομμυριούχο ...επειδή τάχα είναι «φίλος του σερβικού λαού και της Ρωσίας».

Προτροπές του Μπάιντεν στο Κοσσυφοπέδιο

Φτάνοντας χτες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο Μπάιντεν συνάντησε την πολιτική ηγεσία του προτεκτοράτου με πρώτο τον τωρινό πρόεδρο και πρώην ηγέτη των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι.

Ο Μπάιντεν ζήτησε να συγκροτηθεί «άμεσα» η συμφωνία για τη συγκρότηση της «Κοινότητας Σερβικών Δήμων Κοσσόβου», προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση διακυβεύεται η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κόσσοβο. Ασκησε πιέσεις για την επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων Κοσσυφοπεδίου - Μαυροβουνίου, υποστηρίζοντας ότι «είναι αναγκαία» γιατί θα έχει «θετικές επιπτώσεις» στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε ότι υπάρχει κατανόηση και σε Σερβία και σε Κοσσυφοπέδιο ότι η ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων «πρέπει να γίνει» και στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να βοηθούν το Κοσσυφοπέδιο» έχοντας εξασφαλίσει ήδη «βοήθεια» πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Θάτσι, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι το προτεκτοράτο παραμένει «προσηλωμένο» στις προσπάθειες για την υλοποίηση στόχων όπως «η πλήρης ένταξη στην ΕΕ» και ότι η συμφιλίωση Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας είναι «δυνατή και θα συμβεί». «Δεν θα ξεχάσουμε το παρελθόν, αλλά δεν θα παραμείνουμε και όμηροί του», είπε.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Κοσσυφοπέδιο, ο Μπάιντεν παραβρέθηκε στα εγκαίνια λεωφόρου που πήρε το όνομα του γιου του, Μπο Μπάιντεν, και ο οποίος πέθανε πέρσι από καρκίνο στον εγκέφαλο. Ο Μπο Μπάιντεν είχε υπηρετήσει ως ασκούμενος δικηγόρος στο Κοσσυφοπέδιο το 2001.

«Κοινή συνεδρίαση» αλβανικής και σερβικής κυβέρνησης

Ας σημειωθεί ότι λίγες ώρες ώρες μετά τις πιέσεις Μπάιντεν σε Βελιγράδι και Πρίστινα, Σέρβοι και Αλβανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σε περίπου ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί (για πρώτη φορά στα νεότερα χρονικά...) «κοινή συνεδρίαση της αλβανικής και σερβικής κυβέρνησης» στην σερβική πόλη Νις. Αφορμή; Η διμερής συνεργασία και σύμπραξη κατασκευαστικών εταιρειών για την κατασκευή της οδικής αρτηρίας Τιράνων - Νις.

ΗΠΑ
Στην Καλιφόρνια καίγονται, στη Λουιζιάνα πνίγονται...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Βρέχει στάχτη» έλεγαν χτες στους δημοσιογράφους κάτοικοι του Σαν Μπερναντίνο από τη νότια Καλιφόρνια που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρον - άρον τις εστίες τους κατά δεκάδες χιλιάδες, εξαιτίας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που ξεκίνησε ξαφνικά από άγνωστη αιτία μέσα στο τελευταίο 24ωρο, μετατρέποντας σε κόλαση φωτιάς έκταση 121.400 τ.χλμ. Δεκάδες κτίρια υπολογίζεται πως έχουν καεί και πως πολλές οικογένειες έμειναν άστεγες...

Σύμφωνα με αμερικανικά δίκτυα, πάνω από 82.000 Αμερικανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους, εκκενώνοντας πάνω από 35.000 κτίρια, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε την Τρίτη και μέσα σε ελάχιστες ώρες πήρε τεράστιες διαστάσεις, περνώντας στην απέναντι πλευρά και «υπερπηδώντας» κόμβους της εθνικής οδού. Χιλιάδες οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, καθώς διακόπηκαν οι οδικές συγκοινωνίες λόγω της πυρκαγιάς, που κατά τα φαινόμενα φούντωσε λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και της ζέστης που προκαλούν θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου.

Η πυρκαγιά στο Σαν Μπερναντίνο εκδηλώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία, εδώ και μερικές βδομάδες, έχουν ξεσπάσει και άλλα πύρινα μέτωπα στην Καλιφόρνια. Η διαφορά της πυρκαγιάς στο Σαν Μπερναντίνο με τις προηγούμενες είναι η ραγδαία εξέλιξή της σε ελάχιστες ώρες. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την αποδέσμευση των απαραίτητων ομοσπονδιακών κονδυλίων βοήθειας...

Στους 11 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Την ώρα που η Καλιφόρνια καίγεται, η Λουιζιάνα ταλανίζεται από τεράστιες πλημμύρες που προκάλεσε ένας συνδυασμός παρατεταμένων σφοδρών βροχοπτώσεων και έλλειψης σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων, μολονότι το πρόβλημα των πλημμυρών γίνεται ολοένα και συχνότερο τα τελευταία χρόνια. Ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών που σημειώνονται από το τέλος της περασμένης βδομάδας στην πολιτεία της Λουιζιάνας αναφέρει ως τώρα τουλάχιστον 11 νεκρούς, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και καταστροφές σε πάνω από 40.000 σπίτια.

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι από την Παρασκευή έως χτες είχαν απομακρυνθεί από τις εστίες τους πάνω από 30.000 άτομα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζον Μπελ Εντουαρντς, επέβαλε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στους δρόμους των πλημμυρισμένων περιοχών της πολιτείας, μετά από την εκδήλωση κρουσμάτων λεηλασιών σε εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια μετά την πρώτη υποχώρηση των υδάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, πάνω από 60.000 πλημμυροπαθείς κάτοικοι της Λουιζιάνα υπέβαλαν άμεσα αιτήσεις για τη χορήγηση βοήθειας από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA).

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συνέχιση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Στο κλείσιμο ενός προσφυγικού στρατοπέδου, δίχως εντούτοις να αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, οδηγείται η κυβέρνηση της Αυστραλίας, μετά την προ τεσσάρων μηνών απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Παπούα Νέα Γουινέα για κλείσιμο του προσφυγικού στρατοπέδου στο νησί Μάνους.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από τον πρωθυπουργό της Παπούα Νέας Γουινέας, Πίτερ Ο' Νιλ, και τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης, Πίτερ Ντάτον, πρόκειται για τον καταυλισμό 850 προσφύγων στο νησί Μάνους της Παπούα Νέας Γουινέας, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πότε θα μπει «λουκέτο». Ο Αυστραλός υπουργός σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται βιασύνες» στο ζήτημα αναστολής λειτουργίας του συγκεκριμένου στρατοπέδου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολύ περιοριστική πολιτική της χώρας του στο θέμα της μετανάστευσης και ότι «κανένας από αυτούς που διαμένουν στο κέντρο (...) στο Μάνους δεν θα μπορέσει ποτέ να εγκατασταθεί στην Αυστραλία».

Αφορμή έδωσε η απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Απρίλη το Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούα Νέας Γουινέας, που έκρινε «παράνομη και αντισυνταγματική» τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από την Καμπέρα σε καταυλισμό που στήθηκε στο έδαφος της χώρας.

Η πολιτική της Αυστραλίας για τους μετανάστες επικρίνεται εντονότατα από οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες δεν παύουν να καταδικάζουν τις κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και τα κρούσματα βίας που σημειώνονται σε βάρος τους (ξυλοδαρμοί, σεξουαλική εκμετάλλευση κ.ά.) όχι μόνο στο νησάκι Μάνους αλλά και σχεδόν σε όλα τα εξωχώρια στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων από αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας που έχει ανοίξει η Αυστραλία, πάνω από δεκαετία, σε φτωχά κρατίδια του Ειρηνικού, με οικονομικά ανταλλάγματα, σε μία προσπάθεια να απωθήσει κύματα προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της. Πριν τρία χρόνια, μάλιστα, η Αυστραλία προώθησε την πολιτική «Κυρίαρχα Σύνορα», με στόχο να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να προσεγγίσουν δια θαλάσσης τη χώρα.

Το Ναυτικό της συλλαμβάνει συστηματικά τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες και τα επαναπροωθεί στη χώρα από την οποία αναχώρησαν, συνήθως την Ινδονησία. Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφέρνουν να φτάσουν στις ακτές της Αυστραλίας μεταφέρονται σε καταυλισμούς, στους οποίους κρατούνται ενόψει της απομάκρυνσής τους, στο νησί Μάνους, στην Παπούα Νέα Γουινέα, ή στο νησί Ναούρου, στον Ειρηνικό Ωκεανό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ