ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ψέμα πάνω στο ψέμα

«Το ΔΝΤ είναι απομονωμένο από την ίδια τη φύση των προτάσεών του, του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που το χαρακτηρίζει. Ακριβώς διότι αυτός έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Επομένως (...) οι απόψεις αυτές πρέπει να απομονωθούν. Και όπως απομονώθηκαν στη φάση της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό, πιστεύω έτσι θα γίνει και τώρα (σ.σ. για τα Εργασιακά)». Αυτά έλεγε τις προάλλες σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.

Κανένα ενδιαφέρον δεν θα είχε η προσπάθειά του να παρουσιάσει το ΔΝΤ σαν τον «κακό» της διαπραγμάτευσης, αν δεν αποσκοπούσε στο να αθωώσει την αντιλαϊκή ΕΕ και το κεφάλαιο για την καθοριστική συμβολή τους στην ισοπέδωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Για να «φρεσκάρουμε», όμως, λιγάκι τη μνήμη του υπουργού, θυμίζουμε τι είπε η Ευρωπαία επίτροπος για την Απασχόληση, Μ. Τίσεν, σε συνεντεύξεις που έδωσε τον προηγούμενο μήνα αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά.

Η επίτροπος είχε διαπιστώσει ότι «η ακαμψία είναι ένας από τους λόγους των δυσκολιών της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα», προτείνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των μισθών. Πρότεινε, επίσης, την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις οδηγίες για τις ομαδικές απολύσεις και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου, με ευθεία επίθεση στην απεργία, για την οποία είπε ότι «μπορεί να είναι ένα σημάδι της αποτυχίας του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων».

***

Δεν ξέρουμε τι διαφορετικό λέει το ΔΝΤ για όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερο η μεγαλοεργοδοσία, που έχει ξεδιπλώσει όλη την ατζέντα της ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτέμβρη. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και άλλων είναι αποκαλυπτικές. Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να «διασώσει» τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο που ...έσωσε τα ασφαλιστικά, καλύτερα να λείπει το βύσσινο για τους εργαζόμενους.

Λέει κι άλλα ο υπουργός Εργασίας στην ίδια συνέντευξη, προσπαθώντας να κάνει το μαύρο άσπρο σε ό,τι αφορά την αγριότητα και τις πραγματικές ταξικές στοχεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Για παράδειγμα, σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι για τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός λέει ότι «οι συνταξιούχοι πάντα πλήρωναν 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ».

Η αλήθεια είναι βέβαια διαφορετική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αύξησε την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ που προβλεπόταν για τις κύριες συντάξεις 2.650.000 δικαιούχων από το 4% στο 6% και για πρώτη φορά επέβαλε εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις 1.300.000 δικαιούχων. Αλήθεια, όμως, πέρα από τις συγκεκριμένες αυξήσεις, που ισοδυναμούν με αντίστοιχη μείωση στο πραγματικό εισόδημα, γιατί θα πρέπει οι συνταξιούχοι και κατ' επέκταση όλοι οι εργαζόμενοι να πληρώνουν εισφορές για τον κλάδο της Υγείας, όταν ούτως ή άλλως φορολογούνται βαριά από το κράτος;

Η απάντηση είναι, βέβαια, ότι η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν υπηρετούν την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε παροχές Υγείας και συντάξεις, αλλά την κερδοφορία και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό και οι παροχές σε Υγεία - Πρόνοια γίνονται ολοένα και πιο ανταποδοτικές, στη λογική του κόστους - οφέλους με την οποία λειτουργεί και το κρατικό σύστημα της Υγείας.

***

Τέλος, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Εργασίας αναφέρεται στο ΕΚΑΣ, για το οποίο ισχυρίζεται ότι «δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διότι είχε ψηφιστεί η κατάργησή του ήδη από τον Ιούλιο με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Δεν μπορέσαμε να το σώσουμε». Προσθέτει πως «τώρα, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε λίγο αυτούς που θα χάσουν το ΕΚΑΣ μέχρι να έρθει το τέλος του 2018, οπότε θα επανυπολογιστούν οι συντάξεις τους, και με την εθνική σύνταξη η κατάσταση θα ισορροπήσει».

Αφήνει, επίσης, να εννοηθεί ότι το 2017, οπότε προβλέπεται η περικοπή του ΕΚΑΣ στην επόμενη φουρνιά των δικαιούχων, η κυβέρνηση μελετάει «αντί να προχωρήσουμε σε περικοπές, να πάψουν να το λαμβάνουν εντελώς οι δικαιούχοι που εξακολουθούν και το παίρνουν, σκεφτόμαστε ως εναλλακτική λύση τη μείωση του ύψους του επιδόματος έτσι ώστε η ζημιά να είναι μικρότερη». Δηλαδή, «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι»...

Ποια είναι η αλήθεια; Οτι με την κατάργηση του ΕΚΑΣ αφαιρεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους 2,4 δισ. ευρώ και για «αντιστάθμισμα» τους δίνει μόνο για τους επόμενους 5 μήνες 50 περίπου εκατ. ευρώ σε παροχές αμφίβολης αποτελεσματικότητας, εφόσον βέβαια υπάρξει συμφωνία και από το κουαρτέτο. Επίσης, η κυβέρνηση κάνει λαθροχειρία όταν λέει ότι με τον επανυπολογισμό των συντάξεων μετά το 2018 θα «ισορροπήσει» το σύστημα, επειδή η «ισορροπία» αυτή θα είναι προς τα κάτω και θα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων και όχι μόνο αυτών που λάμβαναν το ΕΚΑΣ.

Είπαμε, η κυβέρνηση έχει αναγάγει την εξαπάτηση σε επιστήμη, αλλά ο λαός έχει πλέον πείρα για να ακυρώσει την προπαγάνδα της, να εμποδίσει την επίθεση, να περάσει οργανωμένα στην αντεπίθεση.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ