ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Βάρναλη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στην κατάμεστη πλατεία του Αφανή Ναύτη στο Βροντάδο, η εκδήλωση - φόρος τιμής στον Κώστα Βάρναλη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χίου. Τους καλεσμένους προσφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος. Παρουσίασε τους συντελεστές της εκδήλωσης, Φραγκούλη Π. Κυλαδίτη, κύριο ομιλητή, τα κορίτσια που με τη συμμετοχή τους έδωσαν μιαν άλλη πνοή στην εκδήλωση καθ' όλη τη διάρκειά της, την Αγγελίνα Σκούφαλου και την Αρετή Παληού, που απήγγειλαν επιλεγμένα ποιήματα, την Σοφία Σκούφαλου που τραγούδησε και έπαιξε στο πιάνο μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Βάρναλη, καθώς και τον Δημήτρη Σαλλιάρη, που είχε την τεχνική υποστήριξη.

Ο ομιλητής ανέδειξε τις παρακαταθήκες που άφησε ο μεγάλος ποιητής μέσα από το παράδειγμα της ζωής του και το πνευματικό έργο του. Εντύπωση προκάλεσαν στο κοινό τα αποσπάσματα που διάβασε από το πεζογράφημα του Κ. Βάρναλη «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» για την άλλη πλευρά των πραγμάτων, την ψεύτικη, τη φτιασιδωμένη, την υποκριτική πλευρά του ταξικού κόσμου που μεγαλώνει και θεριεύει από τότε μέχρι σήμερα.

Πρόβαλε, ακόμα, τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες χαρακτηρίζεται το έργο του Βάρναλη στρατευμένη τέχνη και κατέληξε κλείνοντας: «Αυτός ήταν ο Κώστας Βάρναλης... ο "μπαρμπα Κωστής", όπως τον αποκαλούσαν στα γεράματά του. Ο "μπαρμπα Κωστής" του αγώνα, της λευτεριάς, της εξορίας, της προσήνειας, της παρέας, της θάλασσας, της οικογένειας. Ποιος άλλος από τον ποιητή - δάσκαλο, που μετατράπηκε σταδιακά από ανίσχυρο, καταφρονεμένο παιδί σ' έναν κοινωνικό επαναστάτη, που έκανε τον κομμουνισμό ποίηση και που στην κύκνεια ποιητική συλλογή του, θα βροντοφωνάξει: "Αν ζητάς ανθρωπιά και δίκιο νόμο, δεν είν' εκεί που πας. Ν' αλλάξεις δρόμο!". Τόσο απλά, τόσο γλαφυρά, τόσο δυνατά, το απόσταγμα της μακρόχρονης πάλης του με το άδικο, με το σάπιο σύστημα του καθωσπρεπισμού, της δέσμιας σκέψης, της σάπιας ηθικής... Γίνεται τραγούδι και μπαϊράκι στην καρδιά κάθε λαϊκού αγωνιστή, που δεν έμαθε να γονατίζει μπροστά στον ξενόφερτο ή ντόπιο τύραννο, μα συνεχίζει όρθιος τον αγώνα, δίνοντας το χέρι σ' όποιον σηκώνεται».

Η «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΑΔΑ» στη Θεσσαλονίκη

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει στο Θέατρο Κήπου, στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Αυγούστου, την καλοκαιρινή του παραγωγή, «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΑΔΑ». Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Ηρώδειο και σε Αρχαία Θέατρα, σε Κρήτη και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας.

Η «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΑΔΑ» είναι «ένας ξεκαρδιστικός ύμνος στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη, βασισμένη σε μία πρόταση της ομάδας ΙΔΕΑ.

Μέσα σε μιάμιση ώρα, με καταιγιστικούς ρυθμούς παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του κοινού όλοι οι σπουδαίοι ρόλοι, οι κεντρικές συμβάσεις, τα μοτίβα και η δημιουργική ευφυΐα του πατέρα της κωμωδίας.

Ο Αριστοφάνης πεθαίνει πάνω σε μια πρόβα τη στιγμή ενός έντονου διαπληκτισμού με τους ηθοποιούς του και πηγαίνοντας στον Αδη προσπαθεί να πείσει τους θεούς του Κάτω Κόσμου να του χαρίσουν μια εβδομάδα ζωής, ώστε να ανεβάσει το τελευταίο έργο του και ...το πανηγύρι αρχίζει.

Εργα και ημέρες του μεγάλου μας κωμικού παρελαύνουν επί σκηνής, σε ένα ξεκαρδιστικό, δροσερό αλλά και συγκινητικό έργο, ανακατεύοντας με μαεστρία όλα τα ύφη της κωμωδίας!».

Συντελεστές: Δραματουργική επεξεργασία - σύνθεση κείμενων: Ομάδα ΙΔΕΑ (Κώστας Γάκης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα) και Δημήτρης Ζουγκός, Σκηνοθεσία - μουσική: Κώστας Γάκης, Sound Designer - Μουσικός επί Σκηνής: Στέφανος Τορτόπογλου, Σκηνικά: Παναγιώτα Κοκκορού, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Βοηθός σκηνοθέτη: Ιρις Κανδρή

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ευαγγελία Μουμούρη, Γιάννης Δρακόπουλος, Θάνος Τοκάκης.

Επισκέψιμοι οι Αέρηδες

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ανδρόνικου Κυρρήστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών.

Το περίφημο Ωρολόγιον του Ανδρόνικου Κυρρήστου, κτίριο του τέλους του 1ου αι. π.Χ., που διέθετε εννέα ηλιακά ωρολόγια αλλά και μηχανισμό «πλανηταρίου», αποδίδεται στο σύνολό του, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία, στους επισκέπτες του χώρου και την επιστημονική κοινότητα.

Αυγουστιάτικη πανσέληνος, με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους

Και φέτος διοργανώνονται εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την αυγουστιάτικη πανσέληνο σε αρχαιολογικούς χώρους.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη μέρα της πανσελήνου, σήμερα Πέμπτη 18 Αυγούστου, αλλά και στις 19, 20 και 21 Αυγούστου, σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης κ.ά.

Πιο ειδικά, στην Περιφέρεια Αττικής θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι αργά σε εφτά αρχαιολογικούς χώρους, ανάμεσά τους και ο αρχαιολογικός χώρος στο Σούνιο και τη Βραυρώνα.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει κι αυτό στον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου και προσκαλεί το κοινό να απολαύσει τα κορυφαία αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης στην αθέατη νυχτερινή τους γοητεία. Την εμπειρία της νυχτερινής περιήγησης στα δάση των εκθεμάτων θα πλαισιώσουν αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί από τις 20.30 έως τις 22.00, αφηγούμενοι τις δικές τους Ιστορίες της Σελήνης. Η είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα γίνεται ελεύθερα από τις 20.00 έως τα μεσάνυχτα, με τελευταία επιτρεπόμενη είσοδο στις 23.30.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Εντοπίστηκε δεύτερος αμφορέας με ανθρώπινα οστά

Ενας ακόμη πήλινος αμφορέας με ανθρώπινα οστά - μετά από παρόμοιο που βρέθηκε πριν από περίπου ένα μήνα - εντοπίσθηκε χτες στην περιοχή Γρα Λυγιά, στην Ιεράπετρα. Ο αμφορέας βρέθηκε από ιδιώτη που ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, άνδρες του οποίου πήγαν στο σημείο και μετέφεραν τα ευρήματα στο λιμεναρχείο, ενώ ενημερώθηκε η ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιούλη είχε βρεθεί, επίσης στην ίδια περιοχή, ένας ακόμη αμφορέας με ανθρώπινα οστά, όπου σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις των αρχαιολόγων επρόκειτο για ευρήματα της Μινωικής εποχής, αφού σε κοντινή απόσταση υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο και έχουν γίνει σχετικές ανασκαφές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ