ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
Υγειονομικοί και ασθενείς έχουν κοινό συμφέρον να αντιπαλέψουν την άθλια κατάσταση στην Υγεία

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Βρύσαλη, νοσηλευτή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Δεν υπάρχει ούτε μια δομή στο κρατικό σύστημα της Υγείας, όπου να μην αντανακλούνται οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και σε αυτόν τον ευαίσθητο από κάθε άποψη τομέα. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δημήτρη Βρύσαλη, νοσηλευτή και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης και τη δράση που αναπτύσσει το σωματείο, όπου οι ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκαν πρώτη δύναμη στις τελευταίες εκλογές.

***

-- Στις ανακοινώσεις και στις δημόσιες παρεμβάσεις σας, αναφέρεστε έντονα στην υποστελέχωση του νοσοκομείου. Πόσο οξυμένο είναι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και τι συνέπειες έχει για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τα λαϊκά στρώματα στο Ηράκλειο;

-- Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί άνεργοι, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με υποστελεχωμένα τμήματα, με αυξανόμενη εντατικοποίηση, με παντελή απουσία μέτρων για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Ενδεικτικά, τα τμήματα του νοσοκομείου χρωστάνε στους εργαζόμενους χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό του 2015. Τη Διαλογή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τη στελεχώνουν φοιτητές της Νοσηλευτικής, τα τμήματα είναι στελεχωμένα κάτω από το όριο ασφαλείας, ενώ καθημερινά μετακινούνται εργαζόμενοι από κλινική σε κλινική και από Μονάδα Υγείας σε Μονάδα Υγείας (Ακτινολογικό, ΤΕΠ κ.ά.). Η διοικητική και η τεχνική υπηρεσία λειτουργούν με το μισό προσωπικό. Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του «ρεαλισμού» και του «εφικτού», όπως το 8ωρο, το 5ήμερο - δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες τη βδομάδα κ.λπ.

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο νοσοκομείο, με αιχμή τις συμβάσεις και τα δικαιώματα των καθαριστριών
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο νοσοκομείο, με αιχμή τις συμβάσεις και τα δικαιώματα των καθαριστριών
Αντίστοιχα, οι συνέπειες για τους ασθενείς είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ενδεικτικά, με τον Οργανισμό του 2012 κόπηκαν από το ΠΑΓΝΗ 80 κρεβάτια και έχει δοθεί η δυνατότητα να παραχωρηθούν 20 κρεβάτια σε ασφαλιστικές εταιρείες. Ασθενείς «νοσηλεύονται» ακόμη και σε ράντζα. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα έπρεπε να λειτουργούν 15 κρεβάτια και λειτουργούν στην καλύτερη περίπτωση 10 - 12, ενώ δεν υπάρχει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, για να δοθούν οι καλοκαιρινές άδειες και τα οφειλόμενα ρεπό, συγχωνεύτηκαν κλινικές. Ενδεικτικά, μειώθηκαν κατά 60% τα χειρουργικά κρεβάτια και υπολογίζεται ότι αναβλήθηκαν περίπου 300 χειρουργεία.

Οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό. Τα ραντεβού για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία κλείνονται πολλούς μήνες μετά, όπως π.χ. στο Ενδοκρινολογικό, το Οφθαλμολογικό, το Αγγειοχειρουργικό. Αυτό οδηγεί και σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του νοσοκομείου, μέσω των απογευματινών ιατρείων. 600 εργαζόμενοι δουλεύουν στα απογευματινά ιατρεία, γεγονός που αποδεικνύει την ανεπαρκή πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου. Από την επιχειρηματική δράση, από τις πληρωμές δηλαδή των ασθενών, πληρώνονται βάρδιες, απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη και το κόστος, μεταφέροντάς τα στα λαϊκά στρώματα.

Η υποχρηματοδότηση σφίγγει τη θηλιά

-- Εξίσου σοβαρό φαίνεται πως είναι και το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο;

-- Πράγματι, από την κρατική υποχρηματοδότηση προκύπτουν επίσης σοβαρά ζητήματα για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Ο νέος προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2016 (39,450 εκατ. ευρώ) δεν επαρκεί για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Να τονίσουμε ότι το 2015 οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου ανήλθαν στα 53,7 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνει πως αναμένει αύξηση του «έργου» του, η οποία θα βασιστεί από τη μια στη μείωση των λειτουργικών δαπανών - δηλαδή νέες περικοπές - και από την άλλη στην αύξηση των εσόδων του, δηλαδή από την πώληση υγειονομικών υπηρεσιών στους ασθενείς.

Επιπλέον, λόγω της υποχρηματοδότησης, θα χειροτερέψει η συντήρηση και ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (όπως π.χ. η αναγκαιότητα άμεσης αντικατάστασης του παλιού γραμμικού επιταχυντή, του μηχανήματος ενδοκοιλοτικής θεραπείας). Αλλα απαραίτητα μηχανήματα για τους καρκινοπαθείς (π.χ. PET SCAN) δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι Κρητικοί να πηγαίνουν στην Αθήνα.

Φόβοι υπάρχουν και για την επάρκεια του νοσοκομείου σε φάρμακα. Ενδεικτικά, μέχρι τέλος του Ιούνη, από τα 18 εκατ. που έχουν προϋπολογιστεί για φαρμακευτική δαπάνη - κι αυτά ανεπαρκή - έχουν απορροφηθεί ήδη τα 12 εκατ. Η χορήγηση των λεγόμενων «ακριβών» φαρμάκων (αντικαρκινικά, αντιρετροϊκά, αντιρευματικά κ.λπ.) από τα νοσοκομεία δεν συνοδεύτηκε και με αντίστοιχη στελέχωση και χρηματοδότηση του φαρμακείου. Αν δεν δοθεί επιπλέον επιχορήγηση στο νοσοκομείο για αυτές τις κατηγορίες που προορίζονται για εξωτερικούς ασθενείς, προειδοποιούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Ηρθαν για να μείνουν οι ελαστικές μορφές

-- Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι κάνει «ανακουφιστικές» παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, προσλαμβάνοντας επικουρικό προσωπικό με «μπλοκάκι» και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, με τις μετακινήσεις υγειονομικών κ.τ.λ. Τι συμβαίνει στο ΠΑΓΝΗ;

-- Ολα αυτά τα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το ίδιο κάνει και η σημερινή κυβέρνηση.

Και στο ΠΑΓΝΗ αξιοποιείται όλη η αντεργατική νομοθεσία. Εχουμε εργαζόμενους με συμβάσεις (5μηνα, ΕΛΚΕ, επικουρικούς), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, με τις νέες συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Οι «ανακουφιστικές παρεμβάσεις» του υπουργείου δεν πρόκειται ούτε καν να διατηρήσουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Οι προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Λείπουν μόνο από το ΠΑΓΝΗ 700 εργαζόμενοι, από το «Βενιζέλειο» 400 εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 985 θέσεις που ανακοινώθηκαν στα νοσοκομεία, μόνο 17 προβλέπονται για το ΠΑΓΝΗ. Και από την προκήρυξη 580 επικουρικών εργαζομένων δεν προβλέπεται κανένας νοσηλευτής.

Για αρκετό διάστημα κάθε μήνα ερχόταν από το ΙΚΑ στο ΠΑΓΝΗ τεχνολόγος ακτινολόγος λόγω έλλειψης προσωπικού. Ενα μεγάλο μέρος, περίπου 50 σπουδαστές του ΟΑΕΔ, καλύπτουν ανάγκες του νοσοκομείου, άλλοι 10 σπουδαστές του ΙΕΚ δουλεύουν τσάμπα, 65 εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» μέσω του ΕΛΚΕ (Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας).

Την ίδια ώρα απολύονται τέλος Σεπτέμβρη 13 συνάδελφοί μας από την Παιδοψυχιατρική Κλινική, που στήθηκε μέσω ΕΣΠΑ και μέχρι σήμερα λειτουργεί με 13 εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και μόλις δύο μόνιμους. Μια από τις συνέπειες αυτής της σύμβασης είναι ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια, ενώ η δέσμευση που υπάρχει είναι να συνεχιστεί η λειτουργία της κλινικής στην καλύτερη περίπτωση με παράταση των συμβάσεων για ένα επιπλέον τρίμηνο...

Καθαρίστριες για όλες τις δουλειές

-- Στο ΠΑΓΝΗ έχουν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με τους πρώην εργαζόμενους στους εργολάβους καθαριότητας. Με τι όρους εργάζονται και τι στάση κρατάει το σωματείο απέναντι σ' αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

-- Από την πρώτη στιγμή, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην εξαπατηθούν από την κυβέρνηση, την Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διοίκηση, που παρουσίαζαν τις συμβάσεις αυτές σαν απάντηση στον επιχειρηματία εργολάβο. Τονίσαμε την αναγκαιότητα της πάλης για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα. Παράλληλα, αναδείξαμε την αναγκαιότητα συσπείρωσης στο σωματείο του ΠΑΓΝΗ, κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που αρχικά παρουσίαζε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τον εργολάβο, αλλά και στις δυνάμεις εκείνες που πονηρά και ύπουλα καλούσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις και μετά να παλέψουν για να κατοχυρωθούν τα όποια δικαιώματα.

Αυτή η συνεπής στάση οδήγησε σε μαζικές συγκεντρώσεις στη Διοίκηση και στη ΔΥΠΕ, σε ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Αυτό το γεγονός θορύβησε τη διοικήτρια της ΔΥΠΕ, η οποία προχώρησε σε επίθεση στο σωματείο και στις ταξικές δυνάμεις που πλειοψηφούν στη διοίκηση. Οι εξελίξεις γρήγορα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της θέσης μας ότι ο αριθμός των καθαριστριών ούτε προηγούμενα επαρκούσε, ούτε τώρα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου σε καθαριότητα (γενική και ειδική), ότι θα οδηγηθούμε όπως και πριν σε εντατικοποίηση της δουλειάς.

Με αυτές τις συμβάσεις οι εργαζόμενοι (103) πληρώνονται για 6ωρο, αλλά δουλεύουν 8ωρο (με την υπόσχεση να μαζεύουν ώρες για να πάρουν ρεπό), ουσιαστικά εκτελούν χρέη και Βοηθών θαλάμων (ειδικότητα που έχει την ευθύνη για καθάρισμα κομοδίνων, κρεβατιών, μηχανημάτων, τάισμα ασθενών κ.ά.). Μια φορά τη βδομάδα ή το 15ήμερο, καθαρίστριες κάνουν και τα καθήκοντα του Βοηθού θαλάμου. Ενδεικτικό είναι ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε 150 άτομα για την καθαριότητα και 40 άτομα Βοηθούς θαλάμων.

Αντίστοιχη κατάσταση θα προκύψει και με τη σίτιση. Οι 37 τραπεζοκόμες που θα προσληφθούν με τις αντίστοιχες συμβάσεις μίσθωσης έργου - όταν ακόμα και ο υποτιμημένος οργανισμός προβλέπει 105 εργαζόμενους - δεν επαρκούν να καλύψουν τα κενά στην εστίαση. Ηδη οι μάγειροι και άλλες ειδικότητες εστίασης δουλεύουν διπλοβάρδιες και με ελάχιστα ρεπό το μήνα.

Οργανωτής και αποκούμπι το σωματείο

-- Τι δράση αναπτύσσει το σωματείο, στο οποίο πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, για όλα τα παραπάνω; Σε τι διεκδικήσεις καλεί υγειονομικούς και ασθενείς;

-- Το σωματείο του ΠΑΓΝΗ, όπου πρώτη δύναμη είναι οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, το τελευταίο 6μηνο δεν άφησε κανένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που να μην πάρει θέση, αλλά το κυριότερο να προσπαθήσει να αναδείξει την αιτία των προβλημάτων, να ενώσει και να οργανώσει όλους τους εργαζόμενους σε ταξική κατεύθυνση, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης κι ειδικότητας, με τους φυσικούς τους συμμάχους, τους ασθενείς και τα ταξικά σωματεία. Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε μικρές αλλά σημαντικές κατακτήσεις με τον αγώνα και άλλων σωματείων, όπως του «Ευαγγελισμού» (παράταση επικουρικών, άδεια στις καθαρίστριες, λειτουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, άδεια στο νοσηλευτικό προσωπικό, μισό εισιτήριο στους σπουδαστές του ΟΑΕΔ).

Το σωματείο καλεί υγειονομικούς και ασθενείς σε αγώνα ενάντια στον πραγματικό εχθρό: Τα μονοπώλια και το κράτος τους. Για να εξασφαλίσουν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη, σταθερή εργασία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ