ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Εντείνεται το αδιέξοδο για τις λαϊκές οικογένειες

Την Τρίτη 20 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) τα αποτελέσματα για τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν και τον αριθμό των παιδιών που θα γίνουν φέτος δεκτά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που υλοποιεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Χιλιάδες είναι οι γονείς που περιμένουν να μάθουν αν η δική τους αίτηση θα βρεθεί ανάμεσα σε αυτές που εγκρίνονται. Η αγωνία για τις οικογένειες είναι μεγάλη, καθώς η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεπάγεται μια θέση στον παιδικό σταθμό για το παιδί και απαλλαγή των γονιών από το βραχνά των τροφείων. Οπως όμως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, 1 στα 3 νήπια και βρέφη θα αποκλειστεί, παρά το γεγονός ότι πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που το πρόγραμμα θέτει.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 30.000 παιδιά αναμένεται να αποκλειστούν από το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνη, προς τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, με βάση τις φετινές αιτήσεις υπάρχουν 91.153 παιδιά τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα ώστε να ενταχθούν στις δομές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Ομως, η χρηματοδότηση του προγράμματος, η οποία ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, επαρκεί για 60.000 μόνο θέσεις, πράγμα που αποκλείει 31.153 βρέφη και νήπια. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά να αυξηθεί ο προϋπολογισμός ώστε να φτάσει τα 225 εκατομμύρια ευρώ και να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι παραπάνω αιτήσεις. Προτείνει, μάλιστα, να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό αδιάθετοι πόροι του ΕΣΠΑ.


Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Την περασμένη χρονιά, είχαν αρχικά αποκλειστεί από το πρόγραμμα 53.000 παιδιά, με βάση τις κατατεθειμένες αιτήσεις. Στη συνέχεια η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν, με τη σύμφωνη γνώμη των δήμων και των ιδιωτικών σταθμών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, σε μείωση της ετήσιας δαπάνης για κάθε παιδί. Ετσι, με τον τρόπο αυτό εντάχθηκαν άλλα 18.000 βρέφη και νήπια, και ο αριθμός των παιδιών που απορρίφθηκαν περιορίστηκε μεν, έφτασε δε τις 35.000. Επιπλέον, η κατεύθυνση την οποία ακολούθησαν κυβέρνηση και δήμοι έθεσε στην κλίνη του Προκρούστη τις ανάγκες των παιδιών και προκειμένου να «τεντώσουν» τον αριθμό των φιλοξενούμενων νηπίων, προχώρησαν σε περικοπές ακόμα και στις δαπάνες για τη διατροφή των παιδιών.

Αριθμοί που κρύβουν την πραγματικότητα

Στην ουσία, η συζήτηση που περιορίζεται στον αριθμό των αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα, αφού οι όροι που τίθενται έχουν εκ των προτέρων αποκλείσει χιλιάδες γονείς, που δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να καταθέσουν την αίτησή τους. Για παράδειγμα, το όριο για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έχει «χαμηλώσει» σημαντικά σε σύγκριση με πέρσι. Πλέον, το οικογενειακό εισόδημα των γονιών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, όταν πρόκειται για οικογένειες με δύο παιδιά, ενώ πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι το ύψος του εισοδήματος βεβαιώνεται από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2012, αφορά δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011. Με άλλα λόγια πρόκειται για εισοδήματα που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά: Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχουν συρρικνωθεί μέσα από τις διαδοχικές μειώσεις στους μισθούς, άλλοι έχουν μείνει άνεργοι ή παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, με αποτέλεσμα τα δικαιολογητικά που απαιτεί το πρόγραμμα να μην ανταποκρίνονται στο πραγματικό εισόδημα με το οποίο επιβιώνει σήμερα η οικογένεια.

Ομως, μπροστά στη σχολική χρονιά που ξεκινά, το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ μοιάζει με «σανίδα σωτηρίας» όχι μόνο για τις οικογένειες εργαζομένων και ανέργων, αλλά και για τις διοικήσεις των δήμων. Φέτος, οι πιθανότητες να βρεθούν οι δήμοι σε αδυναμία να λειτουργήσουν τους παιδικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά. Το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό έχει αποψιλωθεί με τη λήξη των συμβάσεων, υπάρχουν χρέη και οφειλές σε προμηθευτές, η χρηματοδότηση δεν μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας των σταθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά δήμοι βρέθηκαν σε αδυναμία να ανακοινώσουν πόσους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς θα λειτουργήσουν και τι αριθμό παιδιών θα φιλοξενήσουν σε αυτούς. Στο φόντο αυτό, επιδιώκουν με παζάρια και διαπραγματεύσεις να διευρυνθεί το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Οσο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων απορριφθεί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση που θα δεχθούν οι δήμοι και τόσο πιο έντονο θα γίνει το αδιέξοδο που θα αντιμετωπίσουν.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, είτε εξασφαλίσουν μια θέση μέσα από το πρόγραμμα, είτε δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται, δεν πρέπει να χάσουν χρόνο. Μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους μαζικούς φορείς να διεκδικήσουν να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να παλέψουν για να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές. Να οργανώσουν την πάλη τους για να μην κλείσει κανένας σταθμός, να μη γίνει καμιά απόλυση αλλά να προσληφθεί προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες, να δοθεί έκτακτη κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση. Να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δικαίωμα κάθε παιδιού στην προσχολική αγωγή, για το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, κατάλληλες υποδομές, πλήρη και ποιοτική διατροφή για τα βρέφη και τα νήπια, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ