ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Δεκάδες οι νεκροί στο ορυχείο Μαρικάνα

Από το χώρο του μακελειού
Από το χώρο του μακελειού
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Σε λουτρό αίματος οδήγησε τελικά προχτές αργά το απόγευμα η ένοπλη επέμβαση της αστυνομίας σε βάρος απεργών - εργατών στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα στη Ν. Αφρική, καθώς τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλές δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ, η αιματοχυσία σημειώθηκε όταν η αστυνομία έκανε χρήση αυτόματων πυροβόλων όπλων για τρία ολόκληρα λεπτά κατά των απεργών που είχαν συγκεντρωθεί σε παρακείμενο με το ορυχείο λόφο, απαντώντας (όπως ισχυρίστηκε αργότερα αστυνομικός αξιωματούχος) σε πρότερα πυρά από την πλευρά των εργατών... Ωστόσο, χτες, στον τόπο της τραγωδίας οι αστυνομικοί, που παρουσίαζαν τους απεργούς σαν «πλήθη εξοπλισμένα με ματσέτες, λοστούς και πιστόλια», φέρονται να συνέλεξαν μόλις έξι όπλα από το χώρο του μακελειού δίχως βεβαίως να είναι ξεκάθαρο εάν αυτά ανήκαν σε εργάτες... Πάντως, ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί αναλυτές ερμηνεύουν τη σκληρή στάση των δυνάμεων καταστολής σαν αντίποινα για το λιντσάρισμα δύο αστυνομικών την περασμένη βδομάδα από απεργούς του ορυχείου Μαρικάνα.

Ο Ρότζερ Φίλιμορ, προεδρεύων της εταιρείας «Λονμίν» (που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας παγκοσμίως), που έχει το ορυχείο Μαρικάνα, εξέφρασε υποκριτικά «λύπη» για τα θύματα και προσπάθησε στη συνέχεια να παρουσιάσει το λουτρό αίματος σε βάρος των απεργών σαν ...«ζήτημα επιβολής της δημόσιας τάξης και όχι εργατικών σχέσεων»!

Η αιματηρή καταστολή της απεργίας, που ξεκίνησε πριν περίπου 10 μέρες με βασικό αίτημα το διπλασιασμό των πολύ χαμηλών αμοιβών των σκληρά εργαζομένων, προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό σε κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και συνδικάτα.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα εξέφρασε σοκ, βαθιά λύπη «για την τραγική απώλεια τόσων ζωών» και ανησυχία για τα πιο οδυνηρά γεγονότα σε καταστολή απεργίας που έχουν σημειωθεί από το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ το 1994. Διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια της αιματοχυσίας, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του: «Πιστεύουμε πως υπάρχει χώρος στη δημοκρατία για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς μέσω διαλόγου χωρίς παραβίαση του νόμου και τη χρήση βίας».

Το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (COSATU) εκφράζει σε ανακοίνωσή του αποτροπιασμό για το τελευταίο κύμα βίας σε ορυχείο της εταιρείας «Λονμίν». Επιπλέον, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Εθνική Ενωση Μεταλλωρύχων (NUM), καλώντας την να καταβάλει «κάθε προσπάθεια» για επίλυση της κρίσης. Επιπροσθέτως, ανήγγειλε πως θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της ηγεσίας των συνδικάτων της συνομοσπονδίας για να συζητηθεί, όπως επισημαίνει, «η συντονισμένη πολιτική στρατηγική χρήσης εκφοβισμού και βίας από απογοητευμένους πρώην συνδικαλιστές ηγέτες, σε μία συντονισμένη απόπειρα για διαίρεση και αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος»...

Το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) εξέφρασε επίσης λύπη για τους θανάτους των απεργών, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι συνδικαλιστές στα ορυχεία και η διοίκηση της εταιρείας "Λονμίν" είχαν επιλύσει τις διαφορές τους». Επανέλαβε τη θέση του ότι η βία σε οποιαδήποτε εργατική κινητοποίηση «δεν μπορεί και δεν ενισχύει τη θέση των εργαζομένων και των απεργών αλλά αντίθετα αδυνατίζει το συνδικαλιστικό κίνημα κάνοντάς το να χάσει το σεβασμό και τη συμπάθεια του γενικότερου πληθυσμού».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Χωρίς περίθαλψη οι «παράνομοι» μετανάστες

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σχεδιάζει να αφήσει η κυβέρνηση της Ισπανίας από την 1η Σεπτέμβρη τους μετανάστες που δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να θεωρούνται «νόμιμοι», στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει για την εξοικονόμηση 65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις τόσο ανάμεσα στο λαό όσο και στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Αστούριας, της Χώρας των Βάσκων, των Κανάριων Νήσων και της Καταλονίας, που υπογραμμίζουν πως θα αφεθούν στην τύχη τους 150.000 άνθρωποι, κυρίως «παράνομοι» μετανάστες.

Σύμφωνα με σχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι μετανάστες που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους για κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να καταβάλλουν 710 ευρώ ετησίως ως αντάλλαγμα για την ιατρική τους περίθαλψη, ενώ όσοι είναι άνω των 65 χρόνων, το ποσό αυτό φτάνει τα 1.864 ευρώ! Με άλλα λόγια, οι μετανάστες χωρίς τα απαιτούμενα χαρτιά θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα 59,20 ευρώ για την περίθαλψή τους και οι άνω των 65 χρόνων 155,40 ευρώ, σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Τέλος, όπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Μάη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα επιβάλει συμμετοχή στα φάρμακα για τους συνταξιούχους της τάξης του 10%, ενώ για τους εργαζόμενους - ανάλογα με το εισόδημά τους - η συμμετοχή μπορεί να φτάσει το 40 έως και το 50%. Κάτι τέτοιο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στους συνταξιούχους που έχουν ήδη δει να μειώνεται η σύνταξή τους. Σήμερα στην Ισπανία πάνω από 4 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν με λιγότερα από τον κατώτατο μισθό και επιπλέον έξοδα για φάρμακα θα τους φέρουν σε εξαθλίωση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ

ΚΙΤΟ.--

Η Εθνοσυνέλευση του Εκουαδόρ με απόφασή της καταδίκασε χτες τις ενέργειες της Βρετανίας και τις απειλές που διατυπώθηκαν και με επίσημη επιστολή της προς την κυβέρνηση του Εκουαδόρ ότι «πρόκειται να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της» για εισβολή στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, προκειμένου να συλλάβει τον συνιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Ασάνζ, ο οποίος τελούσε σε κατ' οίκον περιορισμό και σε αναμονή της έκδοσής του στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικά εγκλήματα, έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από τις 19 Ιουνίου, η οποία τελεί υπό αστυνομικό κλοιό από την Πέμπτη.

Η Εθνοσυνέλευση του Εκουαδόρ καταδίκασε επίσης και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φορέιν Οφις, παρά την παροχή πολιτικού ασύλου εκ μέρους του Εκουαδόρ, θα προχωρήσει στη σύλληψη του Ασάνζ αμέσως μόλις αυτός εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ αφού δεν πρόκειται να τους παρέχει ασφαλή διέξοδο. Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, οι ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης είναι συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας του Εκουαδόρ, του Διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης της Βιέννης αλλά και της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι άσκησαν πιέσεις στη Βρετανία ώστε να προχωρήσει στη σύλληψη του Ασάνζ όπως ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνιο, όταν δήλωσε ότι είναι «βάσιμοι» οι φόβοι του Ασάνζ για «πολιτική δίωξη» και για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ. Ο Πατίνιο εκτίμησε ότι ο Ασάνζ «μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με την ποινή του θανάτου» για τις διαρροές εκατομμυρίων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τέλος, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, αποδεχόμενος του αίτημα του Εκουαδόρ, αναμενόταν να πραγματοποιήσει έκτακτη Σύνοδο στην έδρα του στην Ουάσιγκτον για να εξετάσει την κατάσταση και τη «διατάραξη των σχέσεων Εκουαδόρ και Βρετανίας», ενώ και μια σειρά άλλων περιφερειακών οργανισμών προχωρούν σε έκτακτες Συνόδους.

ΠΑΜΕ
Καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση

Ανακοίνωση, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των απεργών σε ορυχεία της Νότιας Αφρικής, εξέδωσε χτες το ΠΑΜΕ, στην οποία τονίζει:

«Το ΠΑΜΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των απεργών στα ορυχεία πλατίνας "Μαρικάνα" της Νότιας Αφρικής, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων. Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τους εργάτες που αγωνιζόντουσαν για τη ζωή τους ενάντια στην πολυεθνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους απεργούς και την αλληλεγγύη μας στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ορυχεία (NUMSA) και απαιτούμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκλημα μαζικής σφαγής

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μαζική δολοφονία απεργών μεταλλωρύχων στη Ν. Αφρική, τονίζονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει το έγκλημα της μαζικής σφαγής που διέπραξαν αστυνομικές δυνάμεις της Ν. Αφρικής σε βάρος απεργών μεταλλωρύχων με αποτέλεσμα 35 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Οι πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα είναι τεράστιες και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Ν. Αφρικής και στις οικογένειες των απεργών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ