ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Η θετική εξέλιξη δεν προσφέρεται για εφησυχασμό

Προκλητικό «ξέπλυμα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από την κυβέρνηση

Από την επιστροφή των δύο στρατιωτικών

Eurokinissi

Από την επιστροφή των δύο στρατιωτικών
Αφορμή για έναν νέο γύρο επικίνδυνου εφησυχασμού του λαού σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα, τον επικίνδυνο ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, έδωσε στην κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία η απελευθέρωση στις 14 Αυγούστου και ο επαναπατρισμός από την Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν επί 5μιση μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης απελευθερώθηκαν αιφνιδιαστικά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 14 Αυγούστου και επέστρεψαν στην Ελλάδα τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου. Επισήμως επρόκειτο για πρόταση του εισαγγελέα, με την οποία συμφώνησε ο δικαστής, υποτίθεται λόγω της ολοκλήρωσης του τεχνικού ελέγχου που έγινε στα κινητά τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην Τουρκία για να δικαστούν (μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή), καθώς η διαδικασία αυτή θα γίνει ερήμην τους, και εφόσον επιβληθεί ποινή, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα των 5,5 μηνών που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Θυμίζουμε ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές την 1η Μάρτη, κατά τη διάρκεια περιπολίας στη συνοριογραμμή σε δασική περιοχή των Καστανιών του Εβρου, αφού λόγω των κακών καιρικών συνθηκών βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.

Η απελευθέρωσή τους αποτελεί θετική εξέλιξη. Στο φόντο όμως της έντασης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, όπως και ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που συνυπάρχει με τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» σε Μ. Ανατολή και Ανατ. Μεσόγειο, επιβεβαιώνει εκείνο που από την πρώτη στιγμή τόνισε το ΚΚΕ: Οτι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί έγιναν «πιόνια» στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, αλλά και της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, που κλιμακώθηκαν μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, το Δεκέμβρη του 2017.

Αυτό το επικίνδυνο υπόβαθρο έσπευσε να κρύψει με τις παρεμβάσεις της η κυβέρνηση, με δηλώσεις όπως αυτές του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για «πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή». Αλλά και με το ενημερωτικό σημείωμα που έσπευσε να διακινήσει παρουσιάζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη θετική εξέλιξη ως αποτέλεσμα των «συνετών» χειρισμών της, της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και της «διεθνοποίησης του προβλήματος», όπως βάφτισε τη μεσολάβηση που ζήτησε από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, τη συμβολή των οποίων εξήρε για την επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έσπευσε να παρουσιάσει την απελευθέρωση των δύο ως «ευκαιρία για επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καλλιεργώντας εκ νέου εφησυχασμό για τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο.

Την απελευθέρωση των «2» χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, απευθύνθηκε στην Τουρκία λέγοντας ότι «δεν έχει να φοβάται τίποτα από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Τουναντίον, έχει μόνο να κερδίσει από μια σταθερή στρατηγική σχέση με την ΕΕ και τις συνθήκες καλής γειτονίας στην περιοχή».

Την «πολυαναμενόμενη επιστροφή», όπως τη χαρακτήρισε, χαιρέτισαν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, συγχαίροντας «τον ελληνικό λαό και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, που συνεχάρη τους «συναδέλφους» του στο ελληνικό ΥΠΕΞ.


Πατριδογνωμόνιο
Ο χρυσός και η πραγματικότητα

Θυμάστε, σύντροφοι, εκείνη τη διαφήμιση πριν από κάμποσα χρόνια, με σλόγκαν «Ο χρυσός μάς ενώνει»; Ε λοιπόν, μερικά χρυσά μετάλλια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κι ασημένια και χάλκινα, έγινε μια εμπορική - επικοινωνιακή προσπάθεια να «μας ενώσει» όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, φασίστες και κομμουνιστές, εξουσιαστές και υπηκόους, σε μια γιορτή λήθης, πριν καλά καλά σαραντίσουν οι νεκροί στο Μάτι. Οχι ότι δεν είναι χαρά να βλέπεις επιδόσεις αθλητών που εκ των πραγμάτων και εκ του συστήματος ευχαριστούν για την υπομονή, την αντοχή και τη στήριξη πρώτα τις οικογένειές τους κι αμέσως μετά τους χορηγούς τους. Είναι. Στιγμιαία και καθόλου πολιτικά ανταποδοτική. Δεν μπορεί όμως να είναι και εξοβελισμός συναισθηματικός της πραγματικότητας και της ιδιωτικοποίησης του κράτους σε επίπεδο καπιταλιστικού κακουργήματος.

Τα τελευταία έξι χρόνια, οι κρατικές επιχορηγήσεις στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στις ομοσπονδίες, μειώθηκαν κατά περίπου 65%! Το ίδιο έγινε και στον ΣΕΓΑΣ (εκεί που ο πρόεδρός του κατάφερε να αναπτύξει ένα μεγάλο χορηγικό πρόγραμμα, κατά το «ανάγκα και θεοί πείθονται»).

Κι αν τα λεφτά είναι το ένα ζήτημα - άλλοθι, το άλλο είναι η τεράστια φθορά και απαξίωση υποδομών και εγκαταστάσεων, χιλιοπληρωμένων από τον φορολογούμενο εξαντλημένο λαό, προ και μετά Ολυμπιάδας. Ειδικά για τον στίβο, ενδεικτικά το κλειστό στάδιο της Παιανίας παραμένει ανενεργό, παρά τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού πριν από δύο χρόνια και παρά τα κάποια χρήματα που βρέθηκαν και δόθηκαν χωρίς να έχουν καν αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης. Η «Ευρωελλάδα», που θα άλλαζε απ' τ' αριστερά την Ευρώπη, είναι μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς κλειστό στάδιο για προπονήσεις και αγώνες το χειμώνα.

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, στάδιο για αγώνες στίβου δεν υπάρχει. Γιατί τόσο το κεντρικό στο Καυταντζόγλειο, όσο και το βοηθητικό στο ΟΑΚΑ χρειάζονται αλλαγή ελαστικού τάπητα. Στο δε ΟΑΚΑ, ο ΣΕΓΑΣ και οι άλλες ομοσπονδίες πληρώνουν για να το χρησιμοποιήσουν, αυτό που φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει για να μπορεί να χαίρεται όσο κρατάει η ανάκρουση του εθνικού ύμνου στην απονομή μεταλλίων. Ο στίβος της πολιτικής εισπράττει στο ακέραιο την υπεραξία των ταλέντων και των προσπαθειών τους, ενώ εδώ και δεκαπέντε χρόνια το Πανθεσσαλικό Στάδιο π.χ. δεν αξιοποιείται, γιατί δεν έχει όργανα για στίβο, αν και τώρα ίσως κάτι γίνει, γιατί συγκινήθηκαν κάποιοι χορηγοί. Η πολιτεία, η κυβέρνηση, αρέσκεται να κάνει νοητικά άλματα με δίχτυ ασφαλείας το θυμικό των πολιτών, χωρίς να υπολογίζει ότι χρειαζόμαστε για βασικές ανάγκες στο επί κοντώ 40 κοντάρια το χρόνο προς 1.200 περίπου ευρώ και 28.000 για ένα στρώμα, ώστε να προσγειώνονται οι αθλητές από τα περίπου 6 μέτρα.

Στα ενδεικτικά παράλογα, το πρόγραμμα της παγκόσμιας ομοσπονδίας για μαθητές Δημοτικού ώστε να εξοικειώνονται με τον στίβο, το λεγόμενο «Κids Αthletics», που λειτουργούσε με εξοπλισμό και προσωπικό του ΣΕΓΑΣ, κόπηκε από τον σημερινό υπουργό Παιδείας. Προφανώς κάτι πιο «αριστερό» έχει στο νου του, ή δημοκρατικότερο, που να φέρνει σε ΣΔΙΤ, όπως συμβαίνει στον πολιτισμό - γενναιόδωρο εφοπλισμό...

Το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και δεν λύνεται με το να θυμόμαστε σχεδόν μαζοχιστικά πόσα «θαύματα» χρειάζονται για να φανούν οι αθλητικές ικανότητες και τα ταλέντα παιδιών που ξενιτεύονται, πετυχαίνουν, αλλά κι όταν ακόμα εμπνέουν τις επόμενες γενιές ως υποδείγματα, δεν καταφέρνουν να τα φέρουν στην επιφάνεια σε μια χώρα, σε μια πατρίδα που δεν ανήκει σ' αυτούς που τη ζουν, τη δουλεύουν και την υπερασπίζονται...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΜΕ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
«50 χρόνια μετά... Φανερές και αθέατες όψεις του Μάη του '68»

Μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη έκδοση θα συνοδεύει το φύλλο του «Οδηγητή» που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για τη δημοσίευση των υλικών της εκδήλωσης, με τίτλο «50 χρόνια μετά... Φανερές και αθέατες όψεις του Μάη του '68», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνη του 2018, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΑΕΙ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τις μεγάλες κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων στη Γαλλία το Μάη του 1968, και κυρίως στο Παρίσι.

Στην έκδοση περιέχονται η ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Τι μάθαμε από το Μάη του '68;», καθώς και οι παρεμβάσεις του Λουκά Αναστασόπουλου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και της Κωνσταντίνας Τσιουπρά, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, με τίτλο «Τα ιδεολογικά ρεύματα του Μάη» και «Βασικοί σταθμοί του Μάη του '68», αντίστοιχα. Στην έκδοση, επίσης, δημοσιεύονται φωτογραφίες από τα γεγονότα της εποχής καθώς και ένα χρονολόγιο με τα βασικά γεγονότα των εξελίξεων.

Οπως αναφέρει στον πρόλογό της η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, που επιμελήθηκε την έκδοση, «τα γεγονότα του Μάη αποτελούν έδαφος για πλούσια συζήτηση κι εξαγωγή συμπερασμάτων. Αυτή η έκδοση ευελπιστούμε ν' αποτελέσει πηγή προβληματισμού αλλά και ερέθισμα, ώστε περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με λιγότερο γνωστές πλευρές της νεότερης ιστορίας του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Αποτελεί την αρχή μιας δουλειάς μελετητικής και όχι το αποκρυστάλλωμά της».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ