ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - ΧΑΪΔΑΡΙ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
«Μπουρλότο» η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δασοπροστασίας

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» οι κομμουνιστές δήμαρχοι της Αττικής για τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρασφάλειας

Από περσινή φωτιά στον Υμηττό, που ευτυχώς έσβησε προτού πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις
Από περσινή φωτιά στον Υμηττό, που ευτυχώς έσβησε προτού πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις
Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, με τους δεκάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και των προηγούμενων, στον τομέα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας.

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών, η ένταση της εμπορευματοποίησης της γης με δασοκτόνους νόμους και αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η ανυπαρξία υποδομών αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, που δεν βρίσκονται σε προτεραιότητα, αφού υποτάσσονται στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Για όλα αυτά, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τους τρεις κομμουνιστές δημάρχους της χτυπημένης από τις πυρκαγιές Αττικής, για τα μεγάλα προβλήματα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις περιοχές ευθύνης τους, που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για τους ορεινούς όγκους, αλλά και ολόκληρες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Δασαρχείο μόνο στα χαρτιά

«Δασαρχείο Υμηττού υπάρχει μόνο στα χαρτιά», λέει ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής. «Στην πράξη δεν λειτούργησε ποτέ, και για το βόρειο κομμάτι, που μας αφορά, υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας. Για παρά πολλά χρόνια, δεν έχουν γίνει από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας έργα πρόληψης. Η συνολική μείωση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό έχει ως αποτέλεσμα τη χρόνο με το χρόνο μειούμενη προληπτική παρουσία και επιτήρηση στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό στον Α' Πυροσβεστικό Σταθμό, όπου ανήκει η περιοχή μας, με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου μειώθηκε κατά 24 άτομα, τα οποία μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες».

Αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Ο δήμαρχος Καισαριανής αναδεικνύει μία ακόμα πολύ σημαντική πλευρά: «Τα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν διαχρονικά την πιο εύφλεκτη ύλη στον Υμηττό. Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι του έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες κάτω από τον μανδύα της "Φιλοδασικής Ενωσης Αθηνών", όπου φιγουράρουν γνωστοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και η οποία το αξιοποιεί και με το αζημίωτο.

Στη βάση αυτή, προωθείται συστηματικά η μεταφορά ευθυνών στους δήμους και τις εθελοντικές ομάδες, καθήκοντα που δεν τους αναλογούν και δεν έχουν τα μέσα για να τα στηρίξουν, γιατί οι περικοπές στην Τοπική Διοίκηση είναι τεράστιες τα τελευταία χρόνια.

Η ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού τον αφήνει έρμαιο στις ορέξεις του κεφαλαίου. Υπήρχαν δημοτικές αρχές που πρωτοστάτησαν να εκπέσει το Προεδρικό Διάταγμα (Ηλιούπολη) και επεδίωξαν να χωροθετήσουν εντός της Β' ζώνης Υμηττού (δήμος Βύρωνα) τοπικές μονάδες συγκέντρωσης και διαλογής απορριμμάτων».

Θυμίζει, εξάλλου, τις προσπάθειες οικοδόμησης του δάσους από την Εκκλησία, κάτι που με τους αγώνες του λαού αποτράπηκε. Και τονίζει: «Το ζήτημα της προστασίας του Υμηττού αποτέλεσε για τους κατοίκους της Καισαριανής πρωτεύον ζήτημα, είναι πάμπολλες οι φορές που κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιών».

Ακόμα περιμένουν να καθαριστεί το βουνό!

Ο Ηλ. Σταμέλος αποκαλύπτει στον «Ριζοσπάστη» κάποιες πρόσφατες προειδοποιήσεις και παρεμβάσεις που έκανε ο δήμος προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα.

Στις 31 Ιούλη, ο δήμος σε έγγραφό του (έχουν προηγηθεί και άλλα στο παρελθόν) με αποδέκτη τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, σημειώνει πως είναι «επείγουσα ανάγκη για τη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης στα όρια του Βλητικού Σταθμού του δήμου Καισαριανής με την παρακείμενη δασική έκταση».

Στο έγγραφο επισημαίνει: «Τονίζουμε την ιδιαιτερότητα και την πολύ υψηλή επικινδυνότητα της περιοχής, που καθορίζει και την προτεραιότητα του έργου. Ο οικισμός βρίσκεται κυριολεκτικά "περικυκλωμένος" από πυκνή δασική έκταση και το σύνολο σχεδόν των οικιών, που αποτελείται από ξύλινες ή προκάτ κατασκευές. Το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες, καθόλα ανεπαρκές για την ασφαλή κίνηση πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ ανεπαρκές είναι και το δίκτυο ύδρευσης (δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί, ούτε καν σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ) που θα μπορούσε να συνδράμει στο πυροσβεστικό έργο εάν παραστεί ανάγκη».

Ο δήμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά να προχωρήσει άμεσα η ανάθεση του έργου διάνοιξης αντιπυρικής ζώνης, όπως προβλέπεται από τους νόμους. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει τίποτα...

Με νεότερο έγγραφο λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Αυγούστου, ο δήμος ζητά να γίνουν επείγουσες εργασίες καθαρισμού στον Υμηττό. Το έγγραφο απευθύνεται στην Περιφέρεια Αττικής, στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και κοινοποιείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής και Δ/νση Πολιτικής Προστασίας) και τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.

Πενιχρά κονδύλια για προσωπικό - εξοπλισμό

Ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, μιλά για τα προβλήματα με τη δασοπροστασία στο Ποικίλο Ορος, στο Ορος Αιγάλεω, στο Αλσος Δαφνίου, στο Μικρό και Μεγάλο Σχιστό, στο Πάρκο Νεολαίας και σε δύο στρατόπεδα (Καραϊσκάκη Α και Β). Στα όρια του δήμου Χαϊδαρίου υπάρχουν περίπου 18.000 στρέμματα πρασίνου.

«Βρισκόμαστε στα μισά του Αυγούστου και ακόμα περιμένουμε να καθαριστούν και να "ανοίξουν" οι δρόμοι που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αυτό που μας λένε είναι ότι δεν χρηματοδοτούνται τέτοιες δράσεις».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η αποκάλυψη του δημάρχου Χαϊδαρίου για όσα τραγικά συμβαίνουν με τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την πυρασφάλεια: «Ζητήσαμε πριν από ένα μήνα να κάνουμε προσλήψεις και ζητήσαμε το ποσό των 120.000 ευρώ προκειμένου να πληρώσουμε τους εποχικούς εργαζόμενους για τον τομέα της πυρασφάλειας, τη συντήρηση των οχημάτων και τα καύσιμα για τα οχήματα. Μας έδωσαν μόνο 25.000 ευρώ. Μετά ζητήσαμε επιπλέον ενίσχυση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα».

Ο δήμος έστειλε έγγραφο στις 29 Ιούνη στο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο ζητά το ποσό των 95.000 ευρώ «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις αυξημένες ανάγκες πυροπροστασίας και για να έχουμε τη δυνατότητα παράτασης κατά έναν επιπλέον μήνα των συμβάσεων των 30 πυροφυλάκων που έχουμε προσλάβει». Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέραμε παραπάνω, απάντηση ακόμα δεν έχει υπάρξει...

Δέκα χρόνια χωρίς αρβύλες και κράνη

Ο δήμος Χαϊδαρίου έχει έρθει σε επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής. Ο 10ος πυροσβεστικός σταθμός είναι 3ης τάξης, αλλά θα έπρεπε να είναι 1ης, αφού καλύπτει περιοχή από τον Σχιστό και το Χαϊδάρι μέχρι το Βούτημα, στα σύνορα Βοιωτίας και Αττικής, αλλά και τον Ασπρόπυργο και το Ποικίλο. Διαθέτει «στα χαρτιά» 103 άτομα, αλλά η πραγματική παρούσα δύναμη είναι 80, αριθμός ανεπαρκής για σταθμό 3ης τάξης, όπως είπαν. Οι πυροσβέστες έχουν να πάρουν νέα ειδικά κράνη και ειδικά άρβυλα εδώ και δέκα χρόνια.

Στον συγκεκριμένο Σταθμό το διασωστικό όχημα, 1 από τα 10 συνολικά οχήματα που διαθέτει, είναι ακινητοποιημένο, διότι τα λάστιχα είναι χαλασμένα και δεν δίνονται χρήματα για αγορά καινούργιων. Από τα υπόλοιπα, τα τέσσερα υδροφόρα είναι σε περιπολία, τα δύο υδροφόρα παραμένουν στο Σταθμό, με ένα μικρότερο όχημα, και ένα βρίσκεται στο συνεργείο, αφού δεν εγκρίνεται το ποσό της επισκευής του. Το δέκατο είναι εφεδρικό, αλλά δεν ανήκει στο Σταθμό. Οι επιχειρησιακές στολές που έχουν χορηγηθεί δεν είναι βαρέος τύπου όπως οι παλιότερες, με αποτέλεσμα να υφίστανται πιο εύκολα φθορές.

«Αυτή είναι η κατάσταση στην Πυροσβεστική, που καλύπτει και την περιοχή μας. Είναι απίστευτα αποδυναμωμένη και με τεράστιες ελλείψεις», λέει ο Μ. Σελέκος.

Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες

Ο δήμος Πετρούπολης κάθε χρόνο προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο, η οποία απαιτεί τη λήψη από μέρους του μιας σειράς μέτρων και την εκπόνηση ενεργειών απαραίτητων για τη φύλαξη των δασικών πνευμόνων της πόλης.

«Δυστυχώς», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, «οι δραματικές μειώσεις και περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των δήμων έχουν αντίστοιχα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις και στην πυρασφάλεια. Η κρατική επιχορήγηση από τη ΣΑΤΑ για την πυρασφάλεια (σ.σ. κονδύλια που δίνονται από το κράτος για έργα και "επενδύσεις" στους ΟΤΑ) ανέρχεται τα τελευταία έτη στα 20.000 ευρώ για το δήμο μας, ποσό το οποίο δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει ούτε τις αμοιβές του προσληφθέντος εποχικού προσωπικού, που ανέρχονται μαζί με την υπερωριακή τους απασχόληση στα 50.000 ευρώ, ούτε φυσικά τα έξοδα για την κάλυψη δαπανών για επενδύσεις και λειτουργικές ανάγκες στον τομέα της πυρασφάλειας (π.χ. για εργαλεία όπως χλοοκοπτικά, μισινέζες, για μηχανήματα έργων, για την ένδυση των εργαζομένων κ.λπ.)».

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, οι δαπάνες για τις ανάγκες της πυρασφάλειας φτάνουν συνολικά τα 60.000 ευρώ, ποσό από το οποίο μόνο το 1/3 παρέχεται από το κράτος, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από ιδίους πόρους. Στο δήμο για το 2018 προσλήφθηκαν 13 άτομα για τις ανάγκες της πυρασφάλειας, δηλαδή 7 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

«Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, όπως για παράδειγμα η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο Ποικίλο Ορος, η δημιουργία λιμνοδεξαμενών για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού κ.λπ. Ολες οι προτάσεις αποτυπώνονται στην ολοκληρωμένη μελέτη που έχει συνταχθεί από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) από τον Ιούλιο του 2010.

Δυστυχώς, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας για υλοποίηση της προαναφερθείσας μελέτης (για την οποία έχουν γνώση οι αρμόδιοι φορείς), παρά το γεγονός ότι η τεχνογνωσία υπάρχει, δεν έχουν γίνει ενέργειες για τη διεκπεραίωσή της, γεγονός που μάλλον οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να τεθεί το θέμα σε προτεραιότητα», λέει ο Β. Σίμος.


Κ. Πασ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ