ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Στο «φουλ» οι μηχανές της χειραγώγησης μπροστά στα νέα μέτρα

Συντηρεί την εκλογολογία μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης

Πέρυσι τέτοιες μέρες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφιζαν μαζί το 3ο μνημόνιο και τώρα διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ικανότερος να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Πέρυσι τέτοιες μέρες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφιζαν μαζί το 3ο μνημόνιο και τώρα διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ικανότερος να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου
Με την εκλογολογία να παραμένει σε πρώτο πλάνο, κυβέρνηση και ΝΔ, συνεπικουρούμενοι από τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, σηκώνουν κουρνιαχτό για να κρύψουν τη συμφωνία τους στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει δικαιώματα και σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και να συσκοτίσουν τη διέξοδο απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη προχτές και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «ανόητο» όποιον σκέφτεται ή ζητά εκλογές. Στην πραγματικότητα, όμως, τα σχετικά σενάρια τροφοδοτούνται και από κυβερνητικούς κύκλους, που βολεύονται στην ανακύκλωση μιας άκρως αποπροσανατολιστικής για το λαό συζήτησης, την ώρα που «μαγειρεύονται» τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Την ευκαιρία δεν έχασε η ΝΔ, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Γ. Κουμουτσάκο, να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «στην πρώτη εμφάνισή του, μετά από 15 ημέρες θερινής αφωνίας, σπεύδει να εκφράσει την ενόχλησή του για τα σενάρια εκλογολογίας που αναφέρουν διεθνή έντυπα και τα οποία ανακυκλώνουν στελέχη της κυβέρνησής του. Επαναλαμβάνουμε ότι με ύβρεις και ανοησίες δεν ξορκίζονται οι εξελίξεις».

Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, με το επιχείρημα ότι αν τις κερδίσει θα «μπει τέλος στη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα», για την οποία όμως το κόμμα του μοιράζεται την ευθύνη, έχοντας νομοθετήσει στο παρελθόν άγρια αντιλαϊκά μέτρα και στηρίζοντας επί της ουσίας τα νέα, έχοντας ψηφίσει πριν από ένα χρόνο μαζί με την κυβέρνηση το τρίτο μνημόνιο, στο οποίο περιέχονται παρεμβάσεις στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Στο μεταξύ, για την προετοιμασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ εργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία, με στόχο να αποτελέσει κι αυτή έναν ακόμα κρίκο στην επιχείρηση συσκότισης της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ταυτόχρονα να κερδίσει χρόνο και ανοχή η κυβέρνηση μπροστά στη δεύτερη «αξιολόγηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία προετοιμάζουν τα σημειώματα που στο σύνολό τους θα συνθέσουν την πρωθυπουργική παρέμβαση στη ΔΕΘ, άξονας της οποίας θα είναι η καλλιέργεια προσδοκιών στο λαό ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη για την οποία δουλεύει η κυβέρνηση θα βγει ωφελημένος και ο ίδιος.

Συνολικά, διαφαίνεται η διάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου να «σερβιριστούν» παρεμβάσεις υπαγορευμένες από ανάγκες του κεφαλαίου (όπως π.χ. οι λεγόμενες «θεσμικές», συνταγματική αναθεώρηση και άλλες), σαν μείζονες «τομές» που μακροπρόθεσμα θα αλλάξουν το κλίμα υπέρ του λαού. Να σερβιριστούν, δηλαδή, στο σύνολό τους οι στόχοι και τα προτάγματα της αστικής τάξης σαν φιλολαϊκές παρεμβάσεις, «πασπαλισμένες» απ' τα όποια μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας έχουν παρθεί.

Διεργασίες για ενίσχυση του κεφαλαίου

Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται και η σύνοδος των αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 9 Σεπτέμβρη, με πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, στην Αθήνα και με συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, της Πορτογαλίας, Αντ. Κόστα, της Μάλτας, Τζ. Μούσκατ, της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι και των Προέδρων της Γαλλίας, Φ. Ολάντ και Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη. Θα έχει προηγηθεί, στις 25 Αυγούστου - εκτός απροόπτου - η σύνοδος των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι ή τη Ρώμη.

Η σύνοδος των επικεφαλής των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου - παρότι επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, καθώς το Βερολίνο φρόντισε ήδη να διαμηνύσει την εναντίωσή του, και επισήμως δηλώνεται ότι θα επικεντρώσει στα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Σεπτέμβρη - αφορά στην αξίωση των αστικών τάξεων των κρατών αυτών για εμπλουτισμό του μείγματος διαχείρισης με περισσότερα επεκτατικά μέτρα και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους να στηρίζεται ακόμα περισσότερο απ' τους κρατικούς «κορβανάδες».

Φυσικά, στους λαούς πλασάρεται σαν «συμμαχία κατά της λιτότητας», κρύβοντας ότι αυτό δεν αφορά στη λιτότητα που τσακίζει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που θα συνεχίσουν να χειμάζονται. Δεν είναι τυχαία η χτεσινή παρέμβαση της Ιταλίας για το ζήτημα αυτό, με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, Κ. Καλέντα, να δηλώνει ότι επιδιώκεται μια νέα συμφωνία με την ΕΕ, ώστε να μπορέσει να δώσει ώθηση στην οικονομία της, με έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2017.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει επικαιροποιημένα στοιχεία το Σεπτέμβριο. Δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά», δήλωσε στην εφημερίδα «La Stampa». «Συζητάμε με την Ευρώπη πώς να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση στην προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ρώμη θα πρέπει να σκληρύνει τη δημοσιονομική πολιτική της το επόμενο έτος. Η Κομισιόν έχει θέσει στην Ιταλία στόχο για το έλλειμμα στο 1,8% για το 2017, υποστηρίζοντας ότι αυτό το είδος της προσαρμογής είναι απαραίτητο για να αντιστραφεί η ανοδική τάση του μεγάλου χρέους της χώρας, το οποίο έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ των 2,25 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνη.

«Προτιθέμεθα να τηρήσουμε τους κανόνες, αλλά ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να τους αλλάξουμε», δήλωσε ο Καλέντα, δείχνοντας το ζόρι που έχει η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα ντόπια μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς που διατηρούνται και οξύνονται στην ΕΕ. «Το σταθερό όριο είναι το χρέος, το οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί. Εχουμε ήδη λάβει μεγάλη ευελιξία, σκοπεύουμε να ζητήσουμε περισσότερα, το μέγιστο δυνατό, αλλά πάντα σύμφωνα με τους κανόνες», είπε στη συνέχεια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν να κρύψουν την κοινή τους υπογραφή στην αντιλαϊκή πολιτική

Σε σχόλιο για την αντιπαράθεση σχετικά με τις εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αντιπαράθεση για τις εκλογές, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συντηρείται από κυβέρνηση, ΝΔ και άλλα κόμματα, έχει στόχο να κρύψει την κοινή υπογραφή τους στην αντιλαϊκή πολιτική και κυρίως ότι απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, η μόνη ελπίδα για το λαό είναι ένα μαζικό, οργανωμένο κίνημα ρήξης και ανατροπής, χειραφετημένο απ' τις λογικές του "μικρότερου κακού" και της επιλογής "διαχειριστή" της σημερινής βαρβαρότητας. Μόνο έτσι μπορεί ν' αλλάξει πραγματικά ο σημερινός αρνητικός για το λαό συσχετισμός δύναμης, να μπουν εμπόδια στα βάρβαρα μέτρα, ν' ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ