ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Κινητοποίηση για την Υγεία στις 23 Αυγούστου

Συγκέντρωση στην Αθήνα στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι

Σε κινητοποίηση την Παρασκευή 23 Αυγούστου ενάντια στην κατάργηση νοσοκομείων και τις διαθεσιμότητες, προχωρούν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ημέρα που ανακοινώνονται τα ονόματα όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Οι Γραμματείες Αττικής και Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων.

Στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Πολυκλινική» έχει αποφασίσει μετά από Γενική Συνέλευση 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας. Αντίστοιχες αποφάσεις καλούνται να πάρουν τα σωματεία όλων των νοσοκομείων και ιδιαίτερα εκείνων που είναι υπό κατάργηση.

Μαζί με τους εργαζόμενους και οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι, οι κάτοικοι ολόκληρων περιοχών που θα χάσουν υπηρεσίες Υγείας από τα 8 νοσοκομεία που καταργούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη: «Πολυκλινική», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων Νοσημάτων», «Παναγία». Την «πόρτα» της διαθεσιμότητας βλέπουν και 61 εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο και της κατάργησης των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι το 2015. Και έπεται συνέχεια, αφού αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας στον τομέα της Υγείας και της κατάργησης νοσοκομείων...


Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας αναφέρει:

«Η κατάργηση 8 νοσοκομείων και οι 1.618 διαθεσιμότητες είναι η αρχή.

Κυβέρνηση και ΕΕ σχεδιάζουν και άλλες καταργήσεις μονάδων Υγείας. Ξεκινώντας με την υλοποίηση της συμφωνίας (από το 1998) για το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Ηδη, με τους νέους οργανισμούς, σε δεκάδες νοσοκομεία καταργούν ολόκληρες κλινικές. Ανοίγουν το δρόμο για νέες μαζικές διαθεσιμότητες υγειονομικών. Για να περάσουν τα σχέδιά τους, απειλούν με αύξηση του 5ευρω και επιβολή 25 ευρώ στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οσες δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας απομείνουν από τις συγχωνεύσεις θα πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με λιγότερους και φθηνούς εργαζόμενους και με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Για να σταματήσουμε τα κυβερνητικά σχέδια -εμείς, το ξέρετε, δεν χαϊδεύουμε αυτιά- ο αγώνας θα είναι σκληρός και δύσκολος. Για να είναι νικηφόρος, απαιτεί αντοχή και θυσίες.

Απαιτείται ο αγώνας να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, να γίνει υπόθεση των ασθενών, υπόθεση των λαϊκών οικογενειών κάθε περιοχής. Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, που θα έχουν διάρκεια, σχέδιο κλιμάκωσης και θα αξιοποιούν όλες τις μορφές πάλης.

Το ξέρετε καλά ότι εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Μέχρι να εξασφαλιστεί το δικαίωμα κάθε εργαζομένου σε μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Μέχρι η Υγεία να πάψει να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Και να γίνει αποκλειστική ευθύνη του κράτους να παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε όλους.

Θυσιάζουν την Υγεία του λαού για να σώσουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Για να παλέψουμε μαζί, δεν ζητάμε από κανέναν εργαζόμενο να συμφωνήσει σε όλα μαζί μας. Του ζητάμε όμως να μην δεχτεί να θυσιάσει τα δικαιώματά του για να σωθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή είναι η πραγματική αιτία για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις μονάδων Υγείας και όχι τα χρέη και τα ελλείμματα όπως ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση.

  • Περικόπτουν την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία, για να εξοικονομήσουν ζεστό χρήμα για επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Μειώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και παροχές Υγείας για να ελαττώσουν το λεγόμενο "μη μισθολογικό κόστος", να μας κάνουν φθηνότερους εργαζόμενους.
  • Θέλουν να εξασφαλίσουν νέα "πελατεία" στους εμπόρους της Υγείας. Το 2012, ο ΕΟΠΥΥ αγόρασε υπηρεσίες Υγείας ύψους 1.264 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Αυτήν την αλήθεια προσπαθούν να μας κρύψουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ που ισχυρίζονται ότι τα μέτρα τα επιβάλλει η ΤΡΟΪΚΑ στην κυβέρνηση.

Δε θέλουν ο αγώνας μας να αποκτήσει το πραγματικό του περιεχόμενο, να στραφεί ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ και τα κόμματά τους.

Απομονώστε αυτούς που υπονομεύουν τον αγώνα.

Οι κυβερνητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις κάνουν ό,τι μπορούν για να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό, την ηττοπάθεια, και το "διαίρει και βασίλευε" μεταξύ των εργαζομένων. Στα μεγάλα νοσοκομεία διαδίδουν ότι εκεί οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν, αντίθετα θα ενισχυθούν με προσωπικό από τα νοσοκομεία που θα καταργηθούν. Ενώ στα νοσοκομεία που απειλούνται άμεσα, πουλάνε "προστασία" στους εργαζόμενους και καλλιεργούν τη λογική ο καθένας να σώσει τον εαυτό του και ας χαθούν οι υπόλοιποι.

Εμείς δεν κρύβουμε ποιοι είμαστε. Σας καλούμε να εμπιστευθείτε την πλατιά συσπείρωση σωματείων και επιτροπών αγώνα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αποτελεί το ΠΑΜΕ. Να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα όχι μόνο για να εμποδίσουμε τα κυβερνητικά σχέδια αλλά και για να έρθει πιο κοντά η μέρα που ο λαός θα είναι πραγματικός αφέντης στην Ελλάδα και θα απολαμβάνει τον πλούτο που παράγουμε με τη δουλειά μας και μας τον κλέβουν οι καπιταλιστές».

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους να πιέσουν με Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να παρθούν αποφάσεις κινητοποιήσεων για τις 23 Αυγούστου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και από την ΑΔΕΔΥ, σε πανελλαδική κλίμακα: «ΤΩΡΑ να περάσει ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων. Με μαζικές, ουσιαστικές, γενικές συνελεύσεις όλων των σωματείων που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και θα πιέσουν τις ηγεσίες να ακολουθήσουν με ανάλογες αποφάσεις».

«Η περίφημη "αξιολόγηση" δεν αφορά τις ικανότητες των εργαζομένων αλλά τις υπηρεσίες που πρέπει να παραδοθούν σε άθλιους εμπόρους Υγείας. Η "κινητικότητα" δεν είναι απλές μεταθέσεις αλλά διαθεσιμότητες που σε λίγους μήνες θα μετατραπούν σε μαζικές απολύσεις, όχι μόνο πετώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά στερώντας υπηρεσίες Υγείας από χιλιάδες ανθρώπους».

«ΚΑΝΕΙΣ εργαζόμενος δεν ξέρει ποιον αφορούν τα επόμενα - χωρίς τέλος - κύματα απολύσεων. ΚΑΝΕΙΣ εργαζόμενος δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, όσες υποσχέσεις κι αν μοιράζουν τα "γραφεία εξυπηρετήσεων" που έχουν στήσει πολιτικοί και συνδικαλιστικοί μηχανισμοί: Είτε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δήθεν για να "σώσουν" από τη λαίλαπα όσους σκύψουν κεφάλι. Είτε του νέου ΠΑΣΟΚ (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) που πάει να νεκρώσει το κίνημα, εμποδίζοντας ουσιαστικές κινητοποιήσεις (όπως στο ΠΑΝΑΓΙΑ) και με κινητοποιήσεις - πυροτεχνήματα προσπαθεί να το κάνει παθητικό χειροκροτητή της "εν αναμονή κυβέρνησης"».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Χαράτσι 25 ευρώ - καταργήσεις νοσοκομείων - διαθεσιμότητες

Νοσοκομεία με ράντζα στους διαδρόμους. Αυτή είναι η «πληρότητα» που διαφημίζει προκλητικά το υπουργείο Υγείας
Νοσοκομεία με ράντζα στους διαδρόμους. Αυτή είναι η «πληρότητα» που διαφημίζει προκλητικά το υπουργείο Υγείας
Ο ωμός εκβιασμός του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, ότι εάν δεν προχωρήσουν το επόμενο διάστημα τα νέα μέτρα σε βάρος της Υγείας του λαού, τότε, θα εφαρμοστεί 25ευρω χαράτσι στα δημόσια νοσοκομεία, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Υγεία που προωθεί η κυβέρνηση. Και αυτό ήρθε να προστεθεί στις ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών για κατάργηση 8 νοσοκομείων και διαθεσιμότητα 1.618 εργαζομένων.

Περισσότερες πληρωμές στα νοσοκομεία

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας επέλεξε στις δημόσιες αναφορές του να αξιοποιήσει ένα μέτρο ήδη ψηφισμένο - το 25ευρω χαράτσι - προς όφελος της κυβερνητικής πολιτικής:

  • Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ήδη ψηφισμένο από το Νοέμβρη του 2012. Προβλέπει ότι από 1/1/2014 κάθε ασθενής θα πληρώνει 25 ευρώ σε περίπτωση που θα κάνει εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο και 1 ευρώ για κάθε συνταγή χορήγησης φαρμάκων. Σήμερα, η εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο και η συνταγογράφηση δε χρεώνονται. «Αν, λοιπόν, επιτύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους αυτό το μέτρο δεν θα υλοποιηθεί. Αν όχι, θα πρέπει να υλοποιηθεί (...) Με τις συγχωνεύσεις που κάνουμε και τις μεταρρυθμίσεις μειώνουμε περαιτέρω το κόστος της Υγείας και άρα μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το μέτρο», δήλωσε ο Αδ. Γεωργιάδης. Επομένως, προκειμένου να πάρει τον κόσμο με το μέρος της κυβέρνησης και να μην υπάρξουν αντιδράσεις για την κατάργηση νοσοκομείων εκφοβίζει με το «μέτρο που έρχεται». Παρουσιάζει δε την κατάργηση νοσοκομειακών κρεβατιών, κλινικών και τις περικοπές προσωπικού σαν μέτρα που «συμφέρουν το λαό», αφού με αυτόν τον τρόπο δε θα αυξηθούν τάχα οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία. Πού θα απευθυνθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες των νοσοκομείων που καταργούνται; Στα εναπομείναντα νοσοκομεία με τις πολύμηνες αναμονές. Δηλαδή, περισσότεροι θα «σπρώχνονται» είτε στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων πληρώνοντας 40, 50, 60 ευρώ την επίσκεψη, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
  • Την επόμενη μέρα ο υπουργός Υγείας έκανε ξεκάθαρα λόγο για αύξηση του εισιτηρίου, που καταβάλλεται στα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα, από 5 ευρώ στα 25 ευρώ. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως γι' αυτή την αύξηση δεν θα φταίει η κυβέρνηση αλλά όσοι σήμερα δεν πληρώνουν το 5ευρω. Διαχωρίζοντας στην ουσία τους ασθενείς σε συνεπείς και «τζαμπατζήδες», λέει πως οι τελευταίοι θα είναι υπεύθυνοι για το ότι θα θεσπιστεί για όλους το 25ευρω!

«Ουρές» στα εξωτερικά ιατρεία του «Αττικόν»
«Ουρές» στα εξωτερικά ιατρεία του «Αττικόν»
Τι σημαίνει αυτό για τα λαϊκά στρώματα; Ας δούμε:

Με δεδομένο ότι το 2011 έγιναν 2.218.465 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, αν υποθέσουμε ότι θα έχουμε τον ίδιο αριθμό εισαγωγών το 2014, οι ασθενείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν (2.218.465 Χ 25 ευρώ) 55.461.625 ευρώ. Μάλιστα, εάν το 25ευρω γενικευτεί, δηλαδή ισχύει και για την εισαγωγή αλλά και για τα εξωτερικά ιατρεία (σ.σ. όπως δηλαδή είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Real» την περασμένη Τετάρτη: «τα 5 ευρώ θα γίνουν 25»), τότε τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν πολύ παραπάνω. Πόσο μεγάλο ψέμα αποδεικνύεται ο ισχυρισμός του υπουργείου Υγείας πως τα μέτρα που παίρνονται οδηγούν σε «καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος»; Χαμηλότερο κόστος για ποιον; Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας είναι για να μπορούμε να έχουμε καλύτερες παροχές Υγείας, δαπανώντας λιγότερα χρήματα των φορολογουμένων». Δηλαδή, λιγότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το βαρύ χαράτσωμα των φορολογουμένων, θα πηγαίνουν στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και αυτοί θα καλούνται να πληρώσουν εκ νέου απευθείας από την τσέπη τους.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι εκτελούμενες μέσω του ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικές συνταγές υπολογίζονται σε 66.000.000 το χρόνο, το συνολικό ετήσιο χαράτσι του ενός ευρώ ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί στον ίδιο νόμο με το 25ευρω προβλέπεται η πληρωμή 1 ευρώ για κάθε συνταγή από 1.1.2014. Το 2011 στα τακτικά και απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων προσήλθαν 12.227.000 ασθενείς και έφυγαν με μία συνταγή. Επίσης με μία, τουλάχιστον, συνταγή έφυγαν και οι νοσηλευθέντες στα δημόσια νοσοκομεία. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι συνταγές των ιδιωτών γιατρών και των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς και όσων Ταμείων δεν είναι στον ΕΟΠΥΥ, τότε προκύπτει ότι τα λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν με περίπου 140 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Λιγότερα κρεβάτια, πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία που καταργούνται είναι: «Πολυκλινική», Πατησίων, «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», Ειδικών Παθήσεων, Αφροδίσιων Νοσημάτων, «Παναγία».

«Τι πειράζει κάποιο λογικό άνθρωπο να πάρουμε νοσηλευτές από ένα νοσοκομείο που έχει πληρότητα 30%, και να τους πάμε σε ένα διπλανό νοσοκομείο στο οποίο έχει πληρότητα 100% και δεν έχει νοσηλευτές;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας. Καταρχήν ο συλλογισμός του υπουργείου προϋποθέτει πως από ένα νοσοκομείο «περισσεύουν» νοσηλευτές, την ώρα που από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λείπουν αυτή τη στιγμή 6.500 μόνιμοι γιατροί και 20.000-22.000 άλλο προσωπικό, κυρίως νοσηλευτές. Αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό από τους χιλιάδες άνεργους η κυβέρνηση καταργεί νοσοκομεία και υλοποιεί το σχεδιασμό για κατάργηση 774 τμημάτων και κλινικών και 10.000 κρεβατιών.

Η κατάργηση νοσοκομείων σημαίνει πως οι κάτοικοι μιας περιοχής μένουν ακάλυπτοι και θα στοιβάζονται σε άλλα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής με την κατάργηση της «Αγίας Βαρβάρας» θα στραφούν προς το «Αττικόν», όπου κυριολεκτικά έχει «ενσωματωθεί» ένα ακόμη «νοσοκομείο»: Πρόκειται για τα κατά μέσο όρο 100 ράντζα που βρίσκονται σε μόνιμη βάση στους διαδρόμους. Το νοσοκομείο ξεκινάει την εφημερία με 100% πληρότητα, επομένως όλες οι νέες εισαγωγές πάνε σε ράντζα. Στο μεταξύ, η αναμονή στην εφημερία φτάνει τις 9 ώρες. Πού θα «ενσωματωθούν» οι 25.000 εισαγωγές, οι 100.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, τα 1.500 χειρουργεία, οι εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις στα εργαστήρια που γίνονταν κάθε χρόνο στο «Αγία Βαρβάρα»; Είτε στην «κόλαση» του «Αττικόν», είτε - όποιος έχει - στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίστοιχα το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» καταργείται ως Γενικό Νοσοκομείο, διασυνδέεται πιο στενά με το «Σισμανόγλειο». Ο συνωστισμός, η ταλαιπωρία των ασθενών και των κατοίκων της περιοχής θα μεγαλώσουν, καθώς - σύμφωνα με τους εργαζόμενους - η αναμονή στα επείγοντα και στα εξωτερικά ιατρεία του «Σισμανόγλειου» έχει αυξηθεί κατά 40%. Η αναμονή στην εφημερία φτάνει τις 6 - 7 ώρες! Η υποβάθμιση των υπηρεσιών του «Αμαλία Φλέμινγκ» για το λαό της περιοχής προκύπτει και από τη συγχώνευση των Α' και Β' Παθολογικών Τμημάτων σε ένα τμήμα, όπως και των Α' και Β' Καρδιολογικών Τμημάτων σε ένα τμήμα. Επίσης, ο Εργαστηριακός Τομέας συγχωνεύεται με τον αντίστοιχο του «Σισμανόγλειου», δηλαδή θα αποδυναμωθεί από προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση το νοσοκομείο θα μπορεί να εξυπηρετεί λιγότερο κόσμο σε σχέση με πριν.

Ακόμη και όλο το προσωπικό των υπό κατάργηση νοσοκομείων να μετακινηθεί σε άλλα - όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Υγείας - αυτό δεν σημαίνει ότι θα μετακινηθούν και όλα τα νοσοκομειακά κρεβάτια, όλες οι υποδομές ενός τμήματος, μιας κλινικής. Η υπάρχουσα εμπειρία από το κλείσιμο τριών νοσοκομείων του ΙΚΑ - 1ο, 3ο, 7ο - αυτό δείχνει. Αρα, η πρόσβαση του λαού στα νοσοκομεία θα δυσκολέψει κι άλλο, κάτι που οι επιχειρηματίες της Υγείας καραδοκούν να εκμεταλλευτούν.


Ε. Μ. - Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ