ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
Σελ. /24
Ενθουσιασμός

Eurokinissi

«Ενθουσιασμένοι με τη σχέση μας και τη συνεργασία μας...»: Αυτά ήταν τα λόγια του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για τη νέα κυβέρνηση. Προφανώς στηρίζεται στη δέσμευση της ΝΔ ότι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής θα συμβάλει στην ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί και προεκλογικά με τον Αμερικανό πρέσβη και ανάμεσα στις δηλώσεις του ξεχώριζε η εξής: «Είναι δεδομένη η στήριξή μας στην περαιτέρω ενδυνάμωση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών». Αλλά και μετά τις εκλογές βλέπουμε ότι από τα πρώτα ταξίδια του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια είναι στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο, για να δείξει τη συνέχιση με ταχύτητα της προόδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και για να μην ξεχνιόμαστε, η πρώτη πράξη του ΥΠΕΞ ήταν να αναγνωρίσει τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Πραγματικά φιλότιμη η ΝΔ, δεν σκοπεύει να διαψεύσει τη σιγουριά που έδειχνε ο Τζ. Πάιατ, ότι όποιος και να βγει κυβέρνηση, όχι μόνο δεν απειλείται η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, αλλά περνάει πάντα και σε άλλο επίπεδο...

Διαπάλη...

Σκηνικό εσωκομματικής «διαπάλης» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στήθηκε από διάφορα ΜΜΕ, με τα ρεπορτάζ να μεταδίδουν μέχρι και πληροφορίες για επικές ατάκες του Αλ. Τσίπρα, όπως ότι «τα πήρε στο κρανίο...» και άλλα παρόμοια. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάριζε ότι η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ δεν θα γίνεται με «φωνές και ξόρκια», ότι δεν θα λένε «όχι σε όλα» και ότι θα την «ταράξει στην προγραμματική αντιπολίτευση»... Προφανώς η όποια «διαπάλη» δεν έχει στο επίκεντρο το πώς θα σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ. Αλλωστε αυτά είναι λυμένα από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και τον «τάραζε» η ΝΔ, με τον ΣΕΒ για παράδειγμα να επιχαίρει για το ότι το 60% των αιτημάτων του έχουν ήδη γίνει πράξη και μάλιστα με «συναίνεση»... Τώρα, με «προγραμματική αντιπολίτευση» και ολίγη από «διαπάλη», σιγά μην τα χαλάσουν για το υπόλοιπο 40%...

Κάτι παλικάρια...

Πρώτα ήταν το ευρωψηφοδέλτιο που ξεκινούσε από το γράμμα «Λ» για να αποφευχθούν μπερδέματα και να είναι σίγουρο ότι οι χρυσαυγίτες θα στείλουν στην Ευρωβουλή τον υπόδικο Λαγό, ο οποίος τελικά έγινε «λαγός» και για άλλες εξελίξεις, διασπώντας τη ναζιστική συμμορία. Μετά ήρθαν οι λιποθυμίες στο δικαστήριο την ώρα της απολογίας ενός από τους μαχαιροβγάλτες νεοναζί. Και σαν κερασάκι ήρθαν οι αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, που σαν τα ποντίκια εγκαταλείπουν τη ναζιστική οργάνωση και «όπου φύγει - φύγει». Προφανώς δεν έλειψαν τα αλληλοκαρφώματα, αφού ο χαφιεδισμός είναι δεύτερη φύση τους, με τον Μίχο για παράδειγμα να δείχνει τον Λαγό ως επικεφαλής μίας από τις δολοφονικές επιθέσεις της συμμορίας. Ομορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος... Τώρα, που όλοι τους τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια, ανοίγουν ξανά το καπάκι του φασιστικού βόθρου τους. Και τι άλλο θα έβγαινε στην επιφάνεια αν όχι η μπόχα που αναδίδουν πάντα αυτές οι δυνάμεις - μαντρόσκυλα ενός συστήματος σάπιου μέχρι το μεδούλι; Η «παλικαριά» τους παραμένει ίδια, όπως την έδειχναν άλλωστε όταν κατά δεκάδες κυνηγούσαν ξεμοναχιασμένους μετανάστες, εξαθλιωμένους πρόσφυγες, κάνοντας πλάτες στα αφεντικά τους, όταν επιτίθεντο με μπαμπεσιά σε συνδικαλιστές, «καθαρίζοντας» για λογαριασμό της εργοδοσίας, όταν έστηναν δουλεμπορικά γραφεία και τα περιφρουρούσαν με τάγματα εφόδου κ.ο.κ. Τα «παλικάρια της φακής», λοιπόν, τώρα και σε νέες περιπέτειες...

«Συνέχεια... »

Ο ντόρος που σηκώνεται γύρω από τον διορισμό των γενικών γραμματέων των υπουργείων από τη ΝΔ είναι μια αρκετά γλαφυρή αποτύπωση του τι σημαίνει «συνέχεια» του κράτους. Ο ένας προέρχεται από το Ποτάμι, το κόμμα που όσο ήταν στη Βουλή μπάλωσε κάμποσες τρύπες για να εξασφαλίζονται οι αναγκαίες «πλειοψηφίες», από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο άλλος παραμένει στο ίδιο πόστο που τον είχε τοποθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο υπουργείο Οικονομικών. Ενώ στο Προστασίας του Πολίτη τοποθετήθηκε ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., που είχε απομακρυνθεί μετά την καταστροφή στο Μάτι. Δεν είναι για να απορεί κανείς. Η ταύτιση στη στρατηγική που διατρέχει ολόκληρο το αστικό πολιτικό σύστημα, τις παλιές και νέες κυβερνήσεις, δεν μπορεί παρά να φαίνεται και στα πρόσωπα που αξιοποιούνται για να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό. Το περίεργο λοιπόν δεν είναι που η ΝΔ τοποθέτησε τους παραπάνω, αλλά γιατί δεν κράτησε και όλους τους προηγούμενους του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1610 Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

1918 Γεννιέται ο ηγέτης του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα (πρώτος Πρόεδρος μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ το 1994).

1922 Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Τόμας Κουν.

1925 Εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση πραγματοποιείται στη Συρία εναντίον των Γάλλων ιμπεριαλιστών - αποικιοκρατών. Οι συγκρούσεις κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια και έληξαν με νίκη των Γάλλων.

1925 Ο Α. Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο του «Ο Αγών μου».

1941 Πεθαίνει ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας.

1950 Αρχίζει στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών η δίκη για παράβαση του Α.Ν. 509 σε βάρος 61 κομμουνιστών και κομμουνιστριών του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας.

1955 Αρχίζει στη Γενεύη η διάσκεψη των αρχηγών των κυβερνήσεων των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων (ΕΣΣΔ - ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας), με βασικό θέμα την ειρήνη.

1956 Ο ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Κόμματος Εργαζομένων, Ματίας Ράκοσι, αντικαθίσταται από τον Ερνο Γκέρο. Η απομάκρυνση του Μ. Ράκοσι δεν άμβλυνε την εσωκομματική διαπάλη, η οποία σύντομα θα κατέληγε σε κυριάρχηση του οπορτουνισμού και εκδήλωση ανοιχτής αντεπανάστασης.

1961 Κατά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ, στο Γκότεσμπεργκ της Βόννης, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της ΟΔ Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Ιταλίας τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ένωσης ευρωπαϊκών κρατών και της σύγκλησης Συνόδων Κορυφής σε τακτά χρονικά διαστήματα.

1962 Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στο Περού. Ο Πρόεδρος Μ. Πράδο ανατρέπεται και αντικαθίσταται από τον στρατηγό Ρ. Πέρεζ.

1966 Φυλετικές ταραχές ξεσπούν στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και διαρκούν έως τις 23 του μηνός. Η βίαια καταστολή από την αστυνομία και την εθνοφρουρά είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 30 Αφροαμερικανών.

1983 Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, ορίζεται επικεφαλής της δικομματικής Εθνικής Επιτροπής αρμόδιας για θέματα Λατινικής Αμερικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ