ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
Καλλιεργεί τον εφησυχασμό και δείχνει ως «εγγυητή ασφάλειας» το ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Με συστηματική προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού στο λαό γύρω από τις εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας στις οξυμένες αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις, οι εκτιμήσεις και η πρακτορολογία από την πλευρά της κυβέρνησης γύρω από την υπόθεση με την απέλαση Ρώσων διπλωματών. Σε αυτό το σκηνικό προστίθενται και οι δηλώσεις Ζάεφ περί χρηματικής στήριξης από Ελληνες επιχειρηματίες στη χώρα του διαδηλώσεων ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αναπ. ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», έλεγε χαρακτηριστικά ότι όντως «υπάρχει σύγκρουση» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ότι αυτό είναι αναμφισβήτητο. Υπερασπίστηκε τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας όμως τη Ρωσία «σημαντική και κυρίως φιλική χώρα, μια χώρα με την οποία έχουμε παραδοσιακούς φιλικούς δεσμούς». Στο πλαίσιο του γνωστού μοτίβου με σκοπό την καλλιέργεια εφησυχασμού στο λαό για την εμπλοκή της χώρας στις αντιθέσεις που οξύνονται, υποστήριξε ότι πρόκειται για «μεμονωμένο επεισόδιο που δεν επηρεάζει τη μεγάλη εικόνα». Παραδέχτηκε δε ότι εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι «ο στρατηγικός λόγος της αντίθεσης της Ρωσίας προς τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο αναπ. υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης, μιλώντας στον ρ/σ «Real», ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «δεν δέχτηκε την οποιαδήποτε πίεση για να πράξει αυτό που έπραξε». «Για να προβεί η κυβέρνηση στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, να είστε βέβαιοι ότι είχε στοιχεία και το έπραξε διότι έπρεπε να υπερασπιστεί την ίδια τη χώρα και να αποτρέψει την οποιαδήποτε επέμβαση - έστω και στο επίπεδο αυτό - στα εσωτερικά μας ζητήματα», συμπλήρωσε, δίνοντας συνέχεια στους λεονταρισμούς της κυβέρνησης, περί μη ανοχής έξωθεν «παρεμβάσεων». Ο Φ. Κουβέλης υπενθύμισε ότι η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη FYROM με το όνομα «Μακεδονία», συμπληρώνοντας ότι η ίδια δεν επιθυμεί την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Στην ίδια βάση, και αναπαράγοντας την απάτη της κυβέρνησης ότι η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια λειτουργεί προστατευτικά για τον ελληνικό λαό, ανέφερε ότι παρόμοια άποψη με τη Ρωσία έχει και η Τουρκία, που ασκεί πολιτική «διείσδυσης» στα Βαλκάνια.

Σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ «θα πράξει τα συμπεφωνημένα και η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο». «Σύμφωνα με το Σύνταγμα μας αρκεί η απλή πλειοψηφία, αλλά επιθυμούμε να εξασφαλιστεί η κύρωση της συμφωνίας με τη FYROM, με τον μέγιστο δυνατό αριθμό κοινοβουλευτικών ψήφων», είπε.

Παραινέσεις της ΕΕ με «αέρα» από τις Πρέσπες

Με «αέρα» από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γ. Χαν επισκέφτηκε χτες τα Σκόπια, για να κηρύξει και επισήμως την έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών προς τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης της ΠΓΔΜ, που ξεκινούν Ιούνη 2019.

Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ, ο κοινοτικός αξιωματούχος διαμήνυσε στους Σκοπιανούς ότι «η πόρτα της ΕΕ είναι διάπλατα ανοικτή» γι' αυτούς, χάρη στις μεταρρυθμίσεις - όπως είπε - που «τρέχει» η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, αλλά και χάρη στη σχέση καλής γειτονίας που υπέγραψε με τη Βουλγαρία και τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα.

«Υπήρξατε παράδειγμα για την περιοχή και ένα μοντέλο για το πώς να λύσουν άλλοι τα διμερή τους ζητήματα», δήλωσε ο Χαν, επαληθεύοντας ξανά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως ευρωΝΑΤΟικός μπούσουλας και για άλλες διευθετήσεις στη Δυτικοβαλκανική, όπως οι σχέσεις Σερβίας - Κοσσόβου.

Επέμεινε, άλλωστε, να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα λέγοντας ότι «αποτελεί συμβολή στην ευημερία, την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο στην ΠΓΔΜ αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή». Συνεχάρη μάλιστα τη σκοπιανή κυβέρνηση για την πρόσκληση που έλαβε για ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «περισσότερη ασφάλεια και ευημερία» για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας αργότερα ο Χαν στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο για την Ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, έκανε λόγο για «ραντεβού με την ιστορία» και ότι ξεκινάει μια «περίοδος εντατικής δουλειάς και πολλές προσκλήσεις βρίσκονται μπροστά σας». Κάλεσε, δε, σε επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, τη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, όπως και στη δημόσια διοίκηση. Δηλαδή σε πεδία που αφορούν αστικούς εκσυγχρονισμούς, ώστε να προσαρμοστεί το κράτος των Σκοπίων στους κανόνες λειτουργίας των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, όπως και εκκαθάριση κρίσιμων τομέων στο ...βαθύ κράτος της γείτονος, ώστε να μην δρουν εκεί αντι-ΕΕ και αντι-ΝΑΤΟ στοιχεία.

Ο Χαν κατέληξε λέγοντας ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα θα είναι σημαντικό σημείο για το μέλλον της χώρας και κάλεσε τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, να συμμετάσχουν.

Ο, δε, Ζάεφ συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία για το δημοψήφισμα, να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής, τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη, να οριστικοποιηθούν το ερώτημα που θα τεθεί και ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος, συμβουλευτικός ή δεσμευτικός.

Παραμένουν έγκλειστοι στην Αδριανούπολη

Αρνήθηκε ξανά χτες το τουρκικό δικαστήριο να αποφυλακίσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από τις 3 Μάρτη. Το τουρκικό δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενο τη συνέχιση των ερευνών των δεδομένων που βρέθηκαν στα κινητά των Μητρετώδη και Κούκλατζη. Είναι η έκτη φορά που η ελληνική πλευρά προσφεύγει κατά της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και η πρώτη απόρριψη μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, δείχνοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνονται. Οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν νέα αίτηση αποφυλάκισης περί τα τέλη Αυγούστου.

Ασκηση στη Μαύρη Θάλασσα με ελληνική συμμετοχή

Associated Press

Ολοκληρώθηκε άλλη μια άσκηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, η «Sea Breeze 2018», στο πλαίσιο εντατικοποίησης της στρατιωτικής παρουσίας του ευρωατλαντικού άξονα στο Νότιο μέτωπο και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, έχοντας και ελληνική υποστήριξη.

Επισήμως, η άσκηση, που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, διοργανώθηκε από ΗΠΑ και Ουκρανία, και «έτρεξε» σχεδόν παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι.

Συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ελλάδα, Γεωργία, Δανία, Εσθονία, Καναδά, Λιθουανία, Μολδαβία, Νορβηγία, Ρουμανία, Πολωνία, ΗΠΑ και Τουρκία. Η ελληνική συμμετοχή αφορούσε έναν αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού ως επιτελικό και μια ομάδα εκπαιδευτών από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που εδρεύει στη Σούδα.

Η αμερικανική συμμετοχή κρίνεται ιδιαίτερα ενισχυμένη στη φετινή άσκηση, καθώς περιλάμβανε την ίδια τη ναυαρχίδα του 6ου Στόλου που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, το «USS Mount Whitney», όπως και το ενισχυμένων ικανοτήτων αντιτορπιλικό «USS Porter», συν ένα αεροσκάφος εναέριας επιτήρησης, πεζοναύτες και δύτες.

Εξορμήσεις του ΚΚΕ σε στρατόπεδα

Από την εξόρμηση στο ΚΕΕΔ (Μεγάλο Πεύκο)
Από την εξόρμηση στο ΚΕΕΔ (Μεγάλο Πεύκο)
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις σε στρατιωτικές μονάδες όλης της χώρας από το ΚΚΕ. Κλιμάκια του Κόμματος ενημερώνουν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις αποφάσεις πολεμικής προπαρασκευής της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Εξορμήσεις έγιναν χτες στο στρατόπεδο «Καρακώστα» στη Καβάλα, στο στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» στην Αλεξανδρούπολη, στο κέντρο της Ορεστιάδας, στην πύλη της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού στην Πάτρα, στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη και στο στρατόπεδο «Κατσιμήτρου» στο Πέραμα Ιωαννίνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ