ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΟΔΟΣ
Μπαλάκι οι ευθύνες για το νερό

Καταγγελία της Τομεακής Επιτροπής Νοτίου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Σε άμεση προτεραιότητα η υδροδότηση των μεγάλων ξενοδοχείων ενώ ο λαός ξεμένει από νερό
Σε άμεση προτεραιότητα η υδροδότηση των μεγάλων ξενοδοχείων ενώ ο λαός ξεμένει από νερό
Τις τεράστιες ευθύνες τους προσπαθούν να καλύψουν, σύμφωνα με την Τομεακή Επιτροπή Νοτίου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, ο δήμος Ρόδου, η περιφέρεια και οι κυβερνητικοί βουλευτές σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ολόκληρες περιοχές του νησιού. Οπως τονίζει, πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που γίνονται μπαλάκι οι ευθύνες, τη στιγμή «που χάνεται το 40% του νερού στα χαλασμένα δίκτυα» και δεν έχουν καμιά πρόθεση να χρηματοδοτήσουν άμεσα τη συντήρηση και την επισκευή του πεπαλαιωμένου δικτύου διανομής νερού.

Επισημαίνει παράλληλα ότι «η λαϊκή ανάγκη για πρόσβαση στο νερό θα έρχεται πάντα σε αντίθεση με την πολιτική που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκεί πρέπει να στοχεύουν οι λαϊκοί - εργατικοί αγώνες. Σωματεία, φορείς, Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα πρέπει να απαιτήσουν οργανωμένα την εξασφάλιση επάρκειας για τη λαϊκή κατανάλωση, ιδιαίτερα με ελεγμένο, ποιοτικό πόσιμο νερό, με σταθερή ροή και πίεση, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα».

Υπεύθυνες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές - περιφερειακές αρχές

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής αναφέρει:

«Σύννεφα καπνού σηκώνονται πάλι από δήμο, Περιφέρεια και κυβερνητικούς βουλευτές για να σκεπάσουν τις τεράστιες ευθύνες τους στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ολόκληρες περιοχές του νησιού.

Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος όπως και πέρσι, βλέπουμε έναν πόλεμο ανακοινώσεων για να ρίξουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες, που συνεπάγεται η πολιτική που ακολουθούν πιστά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Φταίει η ανομβρία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους υπόγειους υδροφορείς του νησιού; Κι όμως, έχουν χαθεί ζωές και περιουσίες από τις πλημμύρες στο νησί. Είναι απαράδεκτα η έλλειψη σχεδιασμού, η σπατάλη πόρων στις γεωτρήσεις και την κατασκευή φραγμάτων χωρίς δίκτυα διανομής, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, η κακή ποιότητα και ο πολύ αργός ρυθμός κατασκευής τους, η παντελής απουσία έργων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτές οι ευθύνες είναι πολιτικές και έχουν την πηγή τους στην πολιτική της ΕΕ για το νερό, που υλοποιούν πρόθυμα κυβέρνηση, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, μετατρέποντας το νερό από αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Αυτοί που κουνάνε το δάκτυλο στον κόσμο για σπατάλη νερού στα σπίτια και στα χωράφια, μήπως είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι που χάνεται το 40% του νερού στα χαλασμένα δίκτυα, ενώ δεν έχουν καμιά πρόθεση να χρηματοδοτήσουν άμεσα τη συντήρηση και την επισκευή του πεπαλαιωμένου δικτύου διανομής νερού;

Η Τοπική Διοίκηση έχει ή δεν έχει σε άμεση προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των μεγάλων ξενοδοχείων χρηματοδοτώντας έργα σύνδεσης αγωγού με το φράγμα για την εξυπηρέτησή τους, δίνουν χωρίς σκέψη βεβαιώσεις για επάρκεια προκειμένου ν' ανεγερθούν καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες, τη στιγμή που απαγορεύουν τη χρήση του νερού σε αγρότες;

Ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε για να σκεπάσουν τις ευθύνες τους δεν πρέπει να θολώσει την κρίση των κατοίκων του νησιού.

Η λαϊκή ανάγκη για πρόσβαση στο νερό θα έρχεται πάντα σε αντίθεση με την πολιτική που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκεί πρέπει να στοχεύουν οι λαϊκοί - εργατικοί αγώνες. Σωματεία, φορείς, Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα πρέπει να απαιτήσουν οργανωμένα την εξασφάλιση επάρκειας για τη λαϊκή κατανάλωση, ιδιαίτερα με ελεγμένο, ποιοτικό πόσιμο νερό, με σταθερή ροή και πίεση, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), συμβάσεις παραχώρησης, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σ' αυτό το πλαίσιο ο αγώνας με κατεύθυνση τον ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων δεν μπορεί να περιμένει. Είναι ο μόνος δρόμος να διασφαλιστεί το νερό ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα».

Επίκαιρη Ερώτηση για τη διαγραφή προστίμων σε δημοτικούς συνδυασμούς

Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα πρόστιμα που επέβαλαν οι Επιτροπές Ελέγχου Εκλογικών Δαπανών σε δημοτικούς συνδυασμούς κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ αναφέρεται: «Με βάση τα άρθρα 9, 10, 11 του Ν.3870/2010 είχαν συγκροτηθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις επιτροπές ελέγχου εκλογικών δαπανών στις εκλογές των ΟΤΑ και επέβαλαν πρόστιμα σε ορισμένους συνδυασμούς για διάφορες παραβάσεις που αφορούσαν σε παράλειψη δημοσιοποίησης στοιχείων στις κρατικές αρχές.

Τέτοιες περιπτώσεις επιβολής υπέρογκων προστίμων έχουν προκύψει για αρκετούς συνδυασμούς ανά τη χώρα (π.χ. σε έξι συνδυασμούς τριών δήμων του νομού Χανίων), με αποτέλεσμα σε πολλούς συμπολίτες μας (υποψήφιοι δήμαρχοι και μέλη συνδυασμών) να έχουν δεσμευτεί χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή από επιστροφές φόρων. Επίσης, δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, ενώ προστίθενται και τόκοι υπερημερίας, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στις 23/12/2016 δημοσιεύτηκε ο Ν.4447/2016 που στο άρθρο 42 αναφέρει ότι "Διαγράφονται (...) πρόστιμα των άρθρων 9, 10, 11 του Ν.3870/2010"...

Επί ένα χρόνο καμία υπηρεσία των υπουργείων ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν αναγνώριζε αρμοδιότητα και ευθύνη για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία έτσι παρέμενε ανενεργή.

Μόλις στις 21/9/2017 η με αρ. 31719 επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις υπέδειξε την ανασυγκρότηση των κατά νόμο Επιτροπών με αποκλειστικό αντικείμενο την εφαρμογή της διάταξης και την αποστολή στην οικεία ΔΟΥ νέου βεβαιωτικού καταλόγου, χωρίς τα διαγραμμένα πρόστιμα.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η συγκρότηση της επιτροπής "πέρασε από σαράντα κύματα" και καθυστέρησε επί δέκα (10) μήνες.

Αφού τελικά η επιτροπή συγκροτήθηκε τον Ιούνη του 2018 και συνεδρίασε, αποφάσισε κατά πλειοψηφία - επικαλούμενη ασάφεια της διατύπωσης του νόμου - ότι τα παραπάνω πρόστιμα δεν καλύπτονται από τη διάταξη του νόμου περί διαγραφής.

Δεδομένου ότι μετά τη συνεδρίαση αυτή η θητεία και η αποστολή της επιτροπής αυτής λήγει και για νεότερη απόφαση θα απαιτηθεί η συγκρότηση νέας επιτροπής,

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

-- Να εκλείψει άμεσα κάθε ασάφεια διατύπωσης ή ενδεχόμενης ερμηνείας στο νόμο για τη διαγραφή προστίμων σε δημοτικούς συνδυασμούς για την παράλειψη δημοσιοποίησης των στοιχείων τους στις κρατικές αρχές.

-- Να λήξει τελεσίδικα η διαγραφή των προστίμων από τις παρούσες επιτροπές και να επιστραφούν όσα πληρώθηκαν χωρίς να χρειαστεί η συγκρότηση νέων».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΙΣΟΒΙΑ ήταν η τιμωρία που επέβαλε ομόφωνα χτες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στον 58χρονο δράστη της δολοφονίας της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, όπως είχε παραπεμφθεί, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία. Η ποινή που του επέβαλαν ήταν μία φορά ισόβια για καθεμία από τις κακουργηματικές πράξεις που του αποδίδονται. Νωρίτερα, η εισαγγελική λειτουργός δεν πείστηκε από τον ισχυρισμό που προέβαλε απολογούμενος ο κατηγορούμενος, υποστηρίζοντας ότι ένας Αθηναίος δικηγόρος και ένα ακόμα πρόσωπο με ψευδώνυμο ήταν εκείνοι από τους οποίους πήρε την εντολή να βγάλει για 3-4 μήνες εκτός υπηρεσίας την άτυχη εφοριακό. Περιγράφοντας τη σκηνή στο νεκροταφείο είπε: «Εβγαλα το μαχαίρι. Εβαλα δύναμη, την έκοψα στο χέρι, την τραυμάτισα και στο πρόσωπο. Τραβώντας την τσάντα στη διάρκεια της πάλης, η κοπέλα έπεσε πάνω μου. Ακούμπησε το κούτελό της, γυρνά, με κοιτά, σηκώνεται και φεύγει. Εφυγα κι εγώ, μετά την άκουσα να φωνάζει, "Αστυνομία βοήθεια". Από την τσάντα πήρα το κινητό και 5 ευρώ. Πέταξα το μαχαίρι και την μπλούζα και πήγα στο μαγαζί του Πακιστανού που μου είχαν υποδείξει να αφήσω το κινητό. Μου έδωσε 20 ευρώ, πήρα ηρωίνη και γύρισα σπίτι. (...) Εφυγε από μένα περπατώντας. Δεν έκανα εγώ τη μαχαιριά στην καρδιά».

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ προχτές, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 78χρονος που το απόγευμα της περασμένης Τρίτης πυροβόλησε και τραυμάτισε 16χρονο αιτούντα άσυλο, πρόσφυγα από τη Συρία. Οπως είναι γνωστό, ο 16χρονος με την οικογένειά του, τους γονείς και τον μικρότερο αδελφό του, είχαν καταφύγει σε κτήμα του 78χρονου, προκειμένου να προστατευτούν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Ο 78χρονος, που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν δυο φορές για δυο δολοφονίες (μια ενός φίλου του και μια της συζύγου του), παραμένει προσωρινά προφυλακισμένος στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, καθώς εκκρεμεί κατά της απόφασης προσφυγή των δικηγόρων του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ μετά την απολογία του στον ανακριτή 31χρονος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο τζούντο, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε κύκλωμα που έκανε κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια σε Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα και Αχαΐα. Μαζί του κρίθηκε προφυλακιστέος ένας 27χρονος συγκατηγορούμενός του για τη δράση του κυκλώματος, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για 28 κλοπές σπιτιών. Ο αθλητής, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται να κάνει κλοπές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ