ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Επενδύσεις και ισχυρή ΕΕ θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του γερμανικού κεφαλαίου

Σε αντίστοιχα θέματα αναφέρθηκε και η Αγκελα Μέρκελ

Από την παρουσίαση του προγράμματος των Σοσιαλδημοκρατών στα τέλη Ιούνη

Copyright 2017 The Associated

Από την παρουσίαση του προγράμματος των Σοσιαλδημοκρατών στα τέλη Ιούνη
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις 10 βασικές προεκλογικές θέσεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), που συμπληρώνουν το πρόγραμμα του κόμματος εν όψει των εθνικών εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη, παρουσίασε προχθές ο πρόεδρος και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς. Το SPD είναι ένα από τα δύο βασικά κόμματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου και συγκυβερνά σήμερα με το άλλο κόμμα του κεφαλαίου, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), υπό την Αγκελα Μέρκελ. Ετσι, η σοσιαλδημοκρατική πρόταση για τη διαχείριση της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας, ταυτίζεται με τις απαιτήσεις των μεγάλων γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων και έχει «κοινή βάση» με το πρόγραμμα των «αντιπάλων» Χριστιανοδημοκρατών.

Ενδεικτικά, το SPD προτείνει κρατικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς που ιεραρχούν οι Γερμανοί επιχειρηματίες σαν «κρίσιμους», όπως στην ψηφιοποίηση, στην ενεργειακή αλλαγή, στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο για την πιο γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων, σε παιδικούς σταθμούς και σχολές. Μόνο η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση (δηλ. χωρίς να υπολογίζονται οι επενδύσεις από τις κοινότητες και τα κρατίδια) θα διαθέσει για επενδύσεις την επόμενη νομοθετική περίοδο 30 δισ. ευρώ. Επίσης δεσμεύεται για αύξηση των κρατικών δαπανών για την «έρευνα κι ανάπτυξη» σταδιακά στο 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που ζητούν και οι Γερμανοί βιομήχανοι. Ταυτόχρονα με την απομείωση του δημόσιου χρέους (η Γερμανία υπολογίζει να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ ως το 2020), οι Σοσιαλδημοκράτες δεσμεύονται για ένα «κατώτερο όριο δημόσιων επενδύσεων» με την αξιοποίηση των γερμανικών πλεονασμάτων.

Επιπλέον για τη γερμανική βιομηχανία υπόσχονται μια «συμμαχία για την καινοτομία», η οποία περιλαμβάνει ελαφρύνσεις και κίνητρα για τις «καινοτόμες» επιχειρήσεις, αλλά και προώθηση της ηλεκτροκίνησης, στην οποία πρωτοστατούν σειρά γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. «Για να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ και την Κίνα θα πρέπει να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ιδιαίτερα τις ψηφιακές τεχνολογίες στη Γερμανία και στην Ευρώπη», αναφέρεται ακόμη στο πρόγραμμα του SPD, κάτι που επισημαίνεται και από τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ οι Γερμανοί βιομήχανοι θεωρούν ότι η ψηφιοποίηση είναι που θα κρίνει την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας.

Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ είπε χτες για το θέμα των επενδύσεων μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD: «Για μένα το κύριο θέμα δεν βρίσκεται στην ερώτηση αν θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε, αλλά θα πρέπει πρώτα να επισπεύσουμε το σχεδιασμό». Μάλιστα οι Χριστιανοδημοκράτες «σκέφτονται το 1/3 του πλεονάσματος των δημοσίων εσόδων να κατευθυνθεί προς τις επενδύσεις».

Ισχυρή ΕΕ σημαίνει ισχυρή Γερμανία

Στην παρούσα φάση οι Γερμανοί βιομήχανοι βλέπουν ως «μονόδρομο» για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων την ενίσχυση της Ευρωζώνης και εκεί προσανατολίζονται τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες. Ετσι στο πρόγραμμα του SPD προτάσσεται ένας κοινός προϋπολογισμός των χωρών της Ευρωζώνης, που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις και «μεταρρυθμίσεις» σε κράτη - μέλη.

Επίσης, «η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», σημειώνεται. Παράλληλα στηρίζεται η αντιλαϊκή πολιτική που φορτώνει στις πλάτες των λαών την καπιταλιστική κρίση και το κρατικό χρέος που δημιουργεί η καπιταλιστική ανάπτυξη: «Αναμένουμε από τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσουν τα χρέη τους» και παράλληλα «να επενδύσουν στην ανάπτυξη». Ετσι, ζητά «προώθηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων» και «ενισχυμένο ρόλο του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EFSI)».

Ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και ο κοινός υπουργός Οικονομικών στην Ευρωζώνη συζητιούνται έντονα μεταξύ της Αγκ. Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν («σχέδιο Μερκρόν»). Αυτές οι προτάσεις αποτελούν και θέσεις των Γερμανών βιομηχάνων, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, κάτι στο οποίο έχει κατά καιρούς αναφερθεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ως μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Από την πλευρά του και ο Μ. Σουλτς προτείνει την αντικατάσταση του ΔΝΤ και τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε το Σάββατο ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και η εκλογή του Εμ. Μακρόν στη γαλλική προεδρία άλλαξαν την άποψή της για το μπλοκ και πρόσθεσε ότι αξίζει η προσπάθεια για μια ισχυρότερη Ευρώπη. Χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή της Γερμανίας στην ΕΕ ένα από τα πιο δυνατά σημεία της χώρας η Μέρκελ είπε: «Γι' αυτό ένα από τα προεκλογικά μας πλακάτ γράφει: Αν η Ευρώπη είναι ισχυρότερη, τότε η Γερμανία θα είναι ισχυρότερη. Συνδέονται άμεσα».

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεύτερος γύρος στο σκληρό παζάρι

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία ξεκίνησαν χτες τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία αποχώρησης (Brexit), με το παζάρι να είναι πολύ σκληρό για τους όρους που θα εξασφαλίσει η κάθε πλευρά (η αστική τάξη της Βρετανίας και οι αστικές τάξεις των 27 υπόλοιπων χωρών). Το ζήτημα της πρόσβασης ή όχι στην κοινή αγορά, το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στο Σίτι του Λονδίνου, το πώς θα εξασφαλιστούν τα συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου από το όποιο παζάρι γίνει, είναι τα πραγματικά διακυβεύματα και φυσικά το ζήτημα είναι η υπόθεση της Βρετανίας να αντιμετωπιστεί με τέτοιο τρόπο που να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλες χώρες και αστικές τάξεις, ώστε να αποφευχθούν και άλλες αποχωρήσεις στο μέλλον. Αυτή είναι τουλάχιστον η επιδίωξη γιατί οι εξελίξεις στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, η συνοχή και η ενότητά της είναι συνάρτηση της εξέλιξης της οικονομίας, των εσωτερικών ανταγωνισμών και της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέφρασε την ελπίδα να «υπάρξουν ίδιες βάσεις, με κοινούς στόχους» στη διαδικασία της συζήτησης και επέλεξε να αναφερθεί στην «προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία». Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα συζητούν καθημερινά σε επίπεδο ομάδων εργασίας μέχρι την Πέμπτη, μέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με παρόντα όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Ντέιβις ζήτησε «να ξεκινήσουν ουσιαστική δουλειά αυτήν τη βδομάδα», ωστόσο επικρίθηκε από μερίδα του βρετανικού Τύπου, καθώς φέρεται να εμφανίστηκε στη συνάντηση χωρίς να έχει καθόλου σημειώσεις, σε αντίθεση με την ομάδα της ΕΕ.

Σημείο - «αγκάθι», βεβαίως, είναι και ο λογαριασμός που θα κληθεί να καταβάλει η Βρετανία για να αποχωρήσει από την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με τα ποσά που έχουν εμφανιστεί ως οφειλή της χώρας τους, με κάποιους να λένε για 100 δισ. ευρώ. Είπε με νόημα: «Νομίζω ότι τα ποσά που έχω δει... μου φαίνονται εκβιαστικά και νομίζω ότι η φράση "ασ' τους να λένε, δεν θα πάρουν δεκάρα"' είναι μια εντελώς κατάλληλη έκφραση». Και ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, χαρακτήρισε ένα τέτοιο ποσό «γελοίο».

Πάντως οι ευρωενωσιακοί διαπραγματευτές έχουν θέσει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα, τα παζάρια να έχουν τελειώσει το 2018 και η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί την άνοιξη του 2019.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πρόταση Σεούλ για συνομιλίες

ΣΕΟΥΛ.--

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας υπέβαλε χτες αίτημα προς την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας για διενέργεια συνομιλιών με στόχο τη μείωση της έντασης. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Σουζ Τσου-σουκ, υπενθύμισε την πρόσφατη επισήμανση του Προέδρου της χώρας, Μουν Τζε-ιν, ότι πρέπει να σταματήσουν οι «πράξεις εχθρότητας», φωτογραφίζοντας τις βαλλιστικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας και «ξεχνώντας» τα στρατιωτικά γυμνάσια και τις προκλήσεις της χώρας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Η νοτιοκορεατική πλευρά είχε αναδείξει την προοπτική συνομιλιών μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ και μετά την ανάδειξη στην κυβέρνηση του Μουν Τζε-ιν (την περασμένη άνοιξη), που φαίνεται να υιοθετεί μια τακτική λίγο διαφορετική από αυτή των προκατόχων του, σε σχέση με τις ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μουν, εκτός από τη στενή του συνεργασία με τις ΗΠΑ, επιδιώκει συντονισμό και με την Κίνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εκλείψει διαφωνίες σε διάφορα θέματα. Μάλιστα, η νοτιοκορεατική ηγεσία δηλώνει ότι «κατανοεί» την ανησυχία της Κίνας σχετικά με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής «ασπίδας» THAAD.

Σκάνδαλο με ακατάλληλο κρέας αλόγου

Η Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία) ανακοίνωσε χτες ότι 66 άνθρωποι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εμπόριο κρέατος αλόγου, ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση, και κατάσχεσε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα και αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ισπανική αστυνομία ξεκίνησε να ερευνά ένα δίκτυο, που σφαγίαζε άλογα σε Ισπανία και Πορτογαλία, τα οποία ήταν υπέργηρα ή σε πολύ κακή κατάσταση και ακατάλληλα για κατανάλωση. Στη συνέχεια, πλαστογραφούσε τα σχετικά έγγραφα και εξήγαγε το κρέας στο Βέλγιο, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος αλόγου στην ΕΕ. Η Europol ανακοίνωσε ότι οι 65 ύποπτοι συνελήφθησαν στην Ισπανία «και εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα όπως κακοποίηση ζώου, πλαστογράφηση εγγράφων, παρακώλυση της δικαιοσύνης, εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση». Ο βασικός ύποπτος, ένας Ολλανδός υπήκοος, συνελήφθη στο Βέλγιο.

Θυμίζουμε ότι και παλιότερο διατροφικό σκάνδαλο είχε συγκλονίσει την Ευρώπη. Ελεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία το 2013, έδειξαν ότι το κρέας σε κάποια προϊόντα που πωλούνταν ως βόειο, στην πραγματικότητα ήταν 100% κρέας αλόγου. Στο μεταξύ, έρευνα, που πραγματοποιήθηκε εντός της ΕΕ, αποκάλυψε ότι λιγότερο από το 5% όλων των βόειων προϊόντων που ελέγχθηκαν βρέθηκαν θετικά σε DNA αλόγου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org