ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΛΠ
Θεμελιακές ανατροπές στα δικαιώματά τους για την κερδοφορία των μονοπωλίων

Την επικύρωση του αντεργατικού Γενικού Κανονισμού Προσωπικού από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών»

Το σμπαράλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, για την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, επικύρωσαν χτες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Νέα Ενωτική Κίνηση» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), στη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ).

Μέσα από εκφυλιστικές, συνοπτικές διαδικασίες, εν κρυπτώ από τους εργαζόμενους και σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση και την «COSCO», οι παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού επικύρωσαν τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ) που έχει συντάξει η ΟΛΠ ΑΕ, δηλαδή η «COSCO», ο οποίος εισάγει σειρά αντεργατικών ανατροπών, ακόμα και για τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΓΚΠ στον ΟΛΠ ΑΕ προβλέπει τις εξής θεμελιακές ανατροπές:

1. Χρόνος Εργασίας:

-- Προβλέπει επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου. Το 7,5ωρο - 37,5ωρο και το 7ωρο - 35ωρο που ίσχυε γίνεται 8ωρο - 40ωρο.

-- Αλλάζει το καθεστώς απασχόλησης, καταργείται το σταθερό πενθήμερο (Δευτέρα - Παρασκευή). «Η εργασία τα Σάββατα, Κυριακές ή αργίες δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στο νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης του εργαζομένου».

2. Σχέσεις Εργασίας: Εισάγει τις σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, την απασχόληση και μεταφορά «όταν κρίνει η εταιρεία αναγκαίο», με άλλα λόγια εισάγει τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, όπως και την αλλαγή πόστων και ειδικοτήτων.

3. Αξιολόγηση: Προβλέπει σύστημα «αξιολόγησης», προετοιμάζει απολύσεις με βάση κριτήρια παραγωγικότητας.

4. Απολύσεις: Απόλυση εργαζομένων με απλή καταγγελία της Σύμβασης απ' την εταιρεία. Πανηγυρίζουν οι εργοδοτικοί ότι θα γίνεται μέσα από συμβούλιο, όταν γνωρίζουν ότι οι συσχετισμοί στο συμβούλιο είναι αρνητικοί για τους εργαζόμενους.

5. Εισάγει το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό. Η εταιρεία θα καθορίζει ακόμα και το χρόνο έναρξης και λήξης της βάρδιας.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το πρόγραμμα... «οικειοθελών» αποχωρήσεων και μετατάξεων που «τρέχουν» κυβέρνηση και ΟΛΠ, μέσα από πιέσεις στους εργαζόμενους να το αποδεχτούν, τσακίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματά τους.

Οι εργατοϋπάλληλοι σε όλα τα λιμάνια να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και τις μεθοδεύσεις τους για να περάσουν τον ΓΚΠ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών». Οπως αναφέρει, εξουσιοδότησαν μόνοι τους τον εαυτό τους για την υπογραφή του ΓΚΠ, χωρίς να ενημερώσουν τους εργατοϋπαλλήλους του ΟΛΠ για το περιεχόμενό του.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι οι δυνάμεις αυτές απέρριψαν τις προτάσεις της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών» για άμεση σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Οι συνδικαλιστές της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών» κατήγγειλαν επίσης στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας όλες τις απαράδεκτες διαδικασίες, καταψήφισαν την εξουσιοδότηση των αντιπροσώπων της ΟΜΥΛΕ να υπογράψουν το νέο ΓΚΠ και ζήτησαν να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις.

Οπως επισημαίνει η «Δημοκρατική Ενότητα», οι δυνάμεις αυτές, «πιστές στη λογική του μικρότερου κακού, οδήγησαν την κατάσταση μέχρι σήμερα. Καλούσαν να στοιχηθούμε πίσω από επιλογές όπως για "Δημόσιο ΟΛΠ" με παραχωρήσεις στα μονοπώλια, καλούσαν για τη "σωτηρία" των θέσεών μας να στηρίξουμε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ και αργότερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη δυνατή κατάληξη των διαπραγματεύσεων το τελικό κείμενο του ΓΚΠ που προβλέπει θεμελιακές ανατροπές».

Οπως τονίζει, μάλιστα, για να δικαιολογήσουν τις αντεργατικές ανατροπές και την επερχόμενη Συλλογική Σύμβαση, επικαλούνται μια σειρά ΓΚΠ και ΣΣΕ σε άλλους χώρους (π.χ. ΣΕΠ, μεγάλα σουπερμάρκετ κ.λπ.), ενώ την ίδια στιγμή σωματεία όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας «βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ που διατηρεί μια σειρά κατακτήσεις όπως το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο».

Η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» προτρέπει τους εργαζόμενους στα λιμάνια να βγάλουν συμπέρασμα για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - EΕ - ΔΝΤ - COSCO και γενικότερα των επιχειρηματικών ομίλων, το κεφάλαιο. Αμεσα να συνέλθουν Γενικές Συνελεύσεις στα Σωματεία μας για κλιμάκωση του αγώνα με πρόγραμμα δράσης που θα συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Απόρριψη του νέου Κανονισμού Εργασίας, ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους στα λιμάνια, με άμεση κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο» κ.ά.

Τονίζει, εξάλλου, ότι η πάλη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη του λαού για λιμάνια που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΡΚΟ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στα προωθούμενα αντεργατικά σχέδια

Σε συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση στον κινηματογράφο «Ιλιον» σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αντιδρώντας στα προωθούμενα σχέδια απολύσεων, διαθεσιμοτήτων και περικοπών, απαιτώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Στόχος είναι να προκηρυχθεί 24ωρη απεργία μέχρι τις 25/7.

Το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει ότι η συνάντηση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και των επιχειρησιακών σωματείων την περασμένη Πέμπτη έγινε σε πνεύμα τρομοκρατίας για την άσχημη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, την ίδια ώρα που οι κλεισμένες παραγγελίες για το 2017 δεν μπορούν να καλυφθούν στο 100% ακόμη και με φουλ παραγωγή, ενώ σύμφωνα με την ομολογία της διοίκησης «και 100.000.000 ευρώ να είχε στα ταμεία της η ΛΑΡΚΟ, αυτά τα μέτρα, για να ρίξει το μισθολογικό κόστος, θα έπρεπε να τα πάρει».

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση δόθηκε κείμενο όπου περιγράφονται έξι σενάρια μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή του παραγωγικού επιδόματος που παίρνουν οι εργαζόμενοι και αντιστοιχεί στο 15% με 17% των αποδοχών τους, καθώς και η μείωση της παραγωγής, με απολύσεις και διαθεσιμότητες.

«Τα σενάρια που έδωσε η διοίκηση στόχο έχουν να μας κάνουν ακόμη πιο φθηνούς, για αυτό θέλουν να διώξουν τους παλιούς εργαζόμενους (...). Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στη λογική του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που δεν έχασε ευκαιρία να μπει στη λογική της διαχείρισης του προβλήματος προτείνοντας να πάρει η ΛΑΡΚΟ δάνειο από τράπεζα και παράλληλα μέτρα περικοπών του "μη μισθολογικού κόστους" (...) τότε το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση (...) Αυτά τα μέτρα θα συνεχίζουν να διατηρούν το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, θα συνεχίσουν να διατηρούν την καταπάτηση τριετιών, ΒΜ, χρημάτων στις αναβαθμίσεις, περικοπή άλλων κεκτημένων. Θα οξύνουν την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Θα χειροτερεύσουν συνολικά τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων», σημειώνει το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Καταθέτοντας την πρότασή του στους εργαζόμενους, καλεί σε υιοθέτηση των αιτημάτων για: Αμεση κρατική χρηματοδότηση στη ΛΑΡΚΟ. Ενταξή της σε έναν Ενιαίο Κρατικό Φορέα Μεταλλευτικής Βιομηχανίας με κριτήριο παραγωγής την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Σύναψη επιχειρησιακής ΣΣΕ που θα κινείται στα παρακάτω αιτήματα: Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να γίνουν νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στη ΛΑΡΚΟ. Αναγνώριση και καταβολή τριετιών και βασικών μισθών σε όλους τους εργαζόμενους, με τον υπολογισμό που δίνονταν στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν το 2007. Αναγνώριση ως χρόνο προϋπηρεσίας στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι δούλεψαν μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών ή με ΔΠΥ και ενσωμάτωση αυτής της προϋπηρεσίας στις τριετίες, στον υπολογισμό της αποζημίωσης, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Καταβολή των χρημάτων σε αναβαθμίσεις που έγιναν και γίνονται με τον τρόπο και τον υπολογισμό που δίνονταν πριν το 2013 κι όλων των αναδρομικών με τόκους που έχουν προκύψει από την καταπάτηση των παραπάνω. Να δίνονται τα σπίτια στους οικισμούς σε όποιον εργαζόμενο αιτείται, φτιαγμένα από τη ΛΑΡΚΟ και να συντηρούνται από αυτή. Να εκπληρώνει η ΛΑΡΚΟ ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων. Να περιέχει όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων ΣΣΕ (δάνεια, εκδρομές κ.λπ.).

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κρίθηκαν παράνομες οι απολύσεις 56 εργαζομένων

Αδικες και καταχρηστικές έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας τις απολύσεις 56 εργαζομένων από τα Λιπάσματα Καβάλας, ενώ εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις για άλλες δύο ομαδικές αγωγές απολυμένων συναδέλφων τους. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει απολύσει 180 εργαζόμενους, χωρίς αποζημίωση και μηνύοντάς τους από πάνω, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις που σταδιακά έφταναν στο 45%.

Με ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Λιπάσματα Καβάλας τονίζουν ότι η δικαστική απόφαση «έρχεται να επιβεβαιώσει, και με αυτόν τον τρόπο, το δίκιο του αγώνα μας (...) είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου αγώνα μας. Ο δρόμος που διαλέξαμε είναι μακρύς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Ούτε άρχισε και ούτε θα τελειώσει στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτός ο αγώνας επέβαλε τη δικαστική απόφαση και μόνο η συνέχειά του με όλα τα μέσα και μορφές μπορεί να μας βάλει ξανά στο εργοστάσιο. Η απόφαση αυτή είναι πρώτα απ' όλα μια σημαντική ανακούφιση από τον οικονομικό στραγγαλισμό που μας έχουν επιβάλει εργοδοσία και κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες και ένα επιπλέον όπλο στον αγώνα μας».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση των εργαζομένων, τονίζουν: «Περάσαμε σχεδόν ένα χρόνο στα δικαστήρια για να αποδείξουμε τα αυτονόητα, για το δικαίωμα μας στη δουλειά με δικαιώματα, με αξιοπρέπεια, να παλεύουμε ενάντια στην αυθαιρεσία του Λαυρεντιάδη. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του παρατηρητή. Παρά τις υποσχέσεις και τη "συμπάθεια" που μας μοιράζει, πετάει το μπαλάκι στα δικαστήρια λες και δεν είναι η ίδια η οποία νομοθετεί, που έφερε ακόμα 2 μνημόνια».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Λιπάσματα Καβάλας καλούν τους εργαζόμενους εντός και εκτός εργοστασίου να κάνουν πέρα τους βαλτούς και τα «σωματεία - φαντάσματα», στημένα κατά παραγγελία της εργοδοσίας, να οργανώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας: Αμεση επιστροφή στη δουλειά. Αμεση πληρωμή όλων όσα χρωστάει η επιχείρηση σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος, απολυμένος ή μη, εκτός εργοστασίου. Υπογραφή οργανισμού (επιχειρησιακής σύμβασης) με καθολική ισχύ για όλους, στο ύψος του οργανισμού του 2012. Κανένας διαχωρισμός σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, σε συμβασιούχους, εργολαβικούς και μόνιμους. Ολοι οι εργαζόμενοι με μία σύμβαση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ