ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στην τελική ευθεία για την πανελλαδική απεργία της Πέμπτης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων του Επισιτισμού - Τουρισμού για την πανελλαδική απεργία του κλάδου την Πέμπτη 20/7.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείου ν. Αττικής θα πραγματοποιήσει σήμερα κινητοποίηση σε μεγάλο ξενοδοχείο που δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση, ενώ πολύμορφες δράσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα, με στόχο να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα.

Μαζί με τα δεκάδες σωματεία του κλάδου, αποφάσεις στήριξης της απεργίας έχουν πάρει και συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων, καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Λαυρίου και Πειραιά.

Σε αντίθεση με την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παρότι ψήφισαν υπέρ της απεργίας στην Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), στη συνέχεια σε μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην οργάνωση της απεργιακής μάχης, αλλά φροντίζουν με διάφορους τρόπους να βάζουν εμπόδια ακόμα και στη λήψη αποφάσεων στήριξης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πλειοψηφίας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Χίου (ΕΚΧ). Αφού πρώτα οργάνωσαν μια συνέλευση του ΕΚΧ... fast track, όπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στη συνέχεια απέφυγαν ακόμα και να τεθούν προς συζήτηση και ψηφοφορία τα δυο ψηφίσματα για την απεργία στους εμποροϋπαλλήλους και τον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Απεργιακές συγκεντρώσεις στις 20 Ιούλη

-- Στην Αττική, η απεργιακή συγκέντρωση στις 20/7 οργανώνεται από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 π.μ.

-- Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά απ' το ξενοδοχείο «Electra Palace»).

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων στην Κω καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Αρτεμισίας 2).

-- Στη Ρόδο, η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί σε προσυγκέντρωση στον ΕΟΤ στις 9 π.μ. και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Κύπρου.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην Αμμουδάρα, απέναντι από το «Τεχνόπολις».

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Χανίων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λασιθίου «Τάλως» καλεί στις 10 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.

-- Στην Πιερία, το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., μπροστά από το «Mediterranean» (παραλία Κατερίνης).

-- Στην Αλεξανδρούπολη, το ΣΕΤΕΠΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 8 π.μ., στον πεζόδρομο της παραλιακής, στο ύψος του «Εγνατία».

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

-- Η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στον Πλάτανο (Αβέρωφ).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία και κινητοποίηση - περιφρούρηση της απεργίας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι αγωνιστικές διεκδικήσεις

Τα αιτήματα αιχμής της επικείμενης απεργιακής μάχης είναι τα εξής:

  • Η Συλλογική Σύμβαση να εφαρμόζεται υποχρεωτικά παντού (από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία μόλις τα 90 την εφαρμόζουν).
  • Αξιοπρεπείς μισθοί που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε κάθε μαγαζί (μικρό ή μεγάλο).
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας (πάνω από το 80% των εργαζομένων του κλάδου είναι εποχικοί).
  • Να εφαρμοστεί το 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο.
  • Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος και απλήρωτος.
  • Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά συνεργεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
  • Καμία απόλυση. Κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν με θέσεις μόνιμης, αποκλειστικής πλήρους απασχόλησης.
  • Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους.
  • Μέτρα προστασίας για όσους δουλεύουν σε βαριές ανθυγιεινές δουλειές.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ