ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Στήνουν «γέφυρες» από το δεύτερο προς το τρίτο μνημόνιο

Αποψη από προηγούμενη συνδρίαση του Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Αποψη από προηγούμενη συνδρίαση του Γιούρογκρουπ
Κάτω από καθεστώς διπλών εγγυήσεων, που διασφαλίζουν τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, «κλείδωσαν», χτες, από Γιούρογκρουπ και Εκοφιν οι αποφάσεις για τη χορήγηση προς το ελληνικό κράτος του «δανείου-γέφυρα», τρίμηνης διάρκειας, που προσδιορίστηκε στα 7,13 δισ. ευρώ.

Το δάνειο-«γέφυρα» προς τον EFSM θα επιστραφεί το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Οπως είναι σαφές, ούτε οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Αυγούστου θα μπορέσουν να καλυφτούν από το δάνειο του ESM, γι' αυτό είναι πιθανό να επιστρατευθεί εκ νέου ο EFSM ή να βρεθεί κάποια άλλη «λύση». Τον επόμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καλύψει δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ως ενέχυρα για την προστασία των δανειστών θα αξιοποιηθούν:

-- Οι εγγυήσεις που χορηγεί στα κράτη-μέλη της, ο προϋπολογισμός της ίδιας της ΕΕ. Σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου, υπάρχει η δυνατότητα παρακράτησης μελλοντικών μεταβιβάσεων προς το ελληνικό κράτος, προκειμένου να ανακτηθεί το δάνειο.

-- Πρόσθετο ενέχυρο είναι τα κέρδη από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι η εκταμίευση των 7,13 δισ. ευρώ αφορά στο αντάλλαγμα της ΕΕ για τα πρώτα από τα προαπαιτούμενα μέτρα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Ολα τα παραπάνω φωτίζουν το αντιλαϊκό σκηνικό που χτίζουν γύρω από τη διαμόρφωση του τρίτου στη σειρά αλλά και για τη νέα δανειακή σύμβαση, για την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα καταβάλλει ως εγγύηση μελλοντικά κρατικά έσοδα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Εξίσου αποκαλυπτικές είναι οι ανακοινώσεις των χρηματοδοτικών μηχανισμών της.

Ο ΕSM (Eυρωζώνη) τονίζει:

  • Η εν λόγω απόφαση επί της αρχής ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσουν οι θεσμοί τη διαπραγμάτευση για ένα Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU), το οποίο θα περιλαμβάνει με λεπτομέρειες τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν στο μακροοικονομικό επίπεδο και με τους όρους που θα συνδέονται με τη χρηματοδοτική διευκόλυνση που παρέχει ο ESM.
  • Ο γενικός διευθυντής του ESM θα προετοιμάσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση - το δανειακό συμβόλαιο με την Ελλάδα, το οποίο θα φέρει την επωνυμία Financial Assistance Facility Agreement - FFA.
  • Αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα πρέπει να λάβει μια επιπλέον απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει την έγκριση σε εθνικό επίπεδο, από κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης, του Μνημονίου αλλά και της Δανειακής Σύμβασης.
  • Η Κομισιόν πρέπει να υπογράψει το Μνημόνιο.

Από την πλευρά του, ο EFSM, σε ό,τι αφορά το δάνειο-«γέφυρα» (7,13 δισ.) αναφέρει ότι θα είναι τρίμηνης διάρκειας και θα εκταμιευτεί σε δύο δόσεις. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ, καθώς και οι δόσεις προς την ΕΚΤ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί με τρόπο, ο οποίος διασφαλίζει τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών που δε βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ. «Υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία δε βρίσκονται στην Ευρωζώνη», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη δόση από τη χρηματοδότηση-«γέφυρα» εκταμιεύεται άμεσα, ενόψει των αποπληρωμών στην ΕΚΤ (3,5 δισ. ευρώ στις 20 Ιούλη), καθώς και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΔΝΤ (2 δισ. ευρώ), αλλά και άλλων δανεικών υποχρεώσεων που η συγκυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εξυπηρετεί στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως προβλέπει η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, το Γιούρογκρουπ, σε ανακοίνωσή του, χαιρέτισε «την επιτυχή ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση να χορηγηθεί επί της αρχής μια τριετής χρηματοδοτική στήριξη του ΕΜΣ στην Ελλάδα», και ειδικά «τα πρόσφατα γρήγορα βήματα που έκανε η Βουλή των Ελλήνων, ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Ακόμη, το Γιούρογκρουπ χαιρέτισε «την πολύ εποικοδομητική προσέγγιση των κρατών-μελών που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη» και δεσμεύτηκε «να εξασφαλίσει την αρμόζουσα διαφάνεια και να ενισχύσει τη συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη». Επιβεβαίωσε, ακόμη, πως όλα τα θέματα γενικής ισχύος, συμπεριλαμβανομένων «του προϋπολογισμού της ΕΕ και του ΕFSM, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών».

Αντιλαϊκές διεργασίες

«Μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας Δικαίου και δε θα το επιτρέψουμε», δήλωσε η καγκελάριος Α. Μέρκελ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, η οποία και υπερψηφίστηκε.

Ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε δηλώσεις στο περιοδικό «Der Spiegel», τονίζει ότι «στην ουσία τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί το 2010, μόνο που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν». Σε ό,τι αφορά το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνει ότι «η σκέψη ήταν να βρούμε έναν τρόπο να βάλουμε τη χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος σε πιο ευρεία βάση».

Στην ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους εστιάζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, με «επιμήκυνση μέσα στο χρόνο των προθεσμιών λήξης, επιμήκυνση μιας περιόδου χάριτος κατά την οποία δε θα γίνεται καμία αποπληρωμή και επίσης μείωση των επιτοκίων στο ελάχιστο». Υποστήριξε ότι χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, η συμφωνία για την Ελλάδα «δεν είναι βιώσιμη» και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.«Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να ταιριάζει στις απόψεις μας, που σημαίνει ότι η μεν Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμισθεί και να πειθαρχήσει, οι δε πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος» τόνισε.

Εως ότου είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα βοήθειας για το ελληνικό κράτος, θα χρειαστεί να περάσουν έξι με οκτώ εβδομάδες, εκτίμησε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ) Ε. Νοβότνι.

Η βουλγαρική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα, καθώς έχει λάβει την «εγγύηση των Βρυξελλών» ότι δε θα κοστίσει τίποτε στον εθνικό προϋπολογισμό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ.«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) μας εγγυήθηκε απολύτως ότι, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αυτό, η Βουλγαρία δε θα χάσει, ούτε θα πληρώσει σε καμιά περίπτωση χρήματα, ούτε θα αντλήσει από τον προϋπολογισμό της, για να σώσει την Ελλάδα», δήλωσε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του. «Μια ασταθής Ελλάδα στις πύλες μας θα ήταν κάτι τερατώδες» τόνισε.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη συγκρότηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του νέου θεσμού που έχει ως αντικείμενο την αυτόματη περικοπή των κρατικών δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς. Σ' αυτό το πλαίσιο, προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, που θα έχει πενταετή θητεία.

Το ΔΣ διορίζεται με πενταετή θητεία, η οποία δεν ανανεώνεται. Κατά παρέκκλιση, για το διορισμό του πρώτου ΔΣ, η θητεία του προέδρου και ενός (1) ακόμη μέλους είναι εξαετής, δύο (2) μελών είναι πενταετής και ενός (1) μέλους τετραετής. Για το χρόνο της θητείας εκάστου των μελών του ΔΣ, πλην εκείνης του προέδρου που ορίζεται απευθείας από το νόμο, αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο.


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αναδιαρθρώσεις στη ΝΑ Ευρώπη

Ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αναδιάρθρωσης των θέσεών τους στην ΝΑ Ευρώπη θεωρείται η εξαγορά του υποκαταστήματος που διαθέτει στη Βουλγαρία η Αlpha Bank από τη θυγατρική της Eurobanκ στη Βουλγαρία (Postbank)

Η συναλλαγή περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων του καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank με καταθέσεις ύψους 254 εκατ. ευρώ, χορηγήσεις ύψους 410 εκατ. ευρώ, καθώς και τις εργασίες λιανικής και εταιρικής τραπεζικής. Η μεταβίβαση, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε έναντι συμβολικού τιμήματος (1 ευρώ), ενώ σε επόμενη φάση αναμένεται η πώληση της υπό συγχώνευση τράπεζας σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Εξάλλου, αργά χτες το βράδυ αναμενόταν η έκδοση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), σχετικά με το καθεστώς της «τραπεζικής αργίας» που θα ισχύσει την επόμενη βδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί θα παραμείνουν για μήνες, ενώ σε πρώτη φάση θα ανοίξουν υποκαταστήματα και θα επιτρέπονται περισσότερες συναλλαγές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ