ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απολύθηκε συνδικαλιστής στη Βοιωτία

Το χαρτί της απόλυσης βρήκε να τον περιμένει την πρώτη μέρα που γύρισε στη δουλειά μετά την αναγκαστική άδεια που του είχε επιβάλει η εργοδοσία. Πρόκειται για τον γραμματέα της εργοστασιακής επιτροπής του Σωματείου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος» που απολύθηκε από την εταιρεία ανακύκλωσης πλαστικών «Θεοδοσίου Ελπίς», την περασμένη Τρίτη.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, λίγα λεπτά πριν σχολάσει η βάρδια, η εργοδοσία κάλεσε στο γραφείο τον Jaswinder Kumar, γραμματέα της εργοστασιακής επιτροπής, και του γνωστοποίησε την απόλυσή του. Ο εργαζόμενος μόλις είχε επιστρέψει μετά από αναγκαστική άδεια που του είχε επιβάλει η εργοδοσία, από τις 18/06, γιατί ενοχλήθηκε από τις παρεμβάσεις του Σωματείου, της εργοστασιακής επιτροπής και του ιδίου, αναφορικά με την καταβολή δεδουλευμένων, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης του προσωπικού.

«Θεωρούμε την απόλυση άκυρη και καταχρηστική, αφού έγινε εμφανώς για εκδικητικούς λόγους, απέναντι στη συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας», σημειώνει το Σωματείο. Απαιτεί από την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση, να καταβάλει τα οφειλόμενα δεδουλευμένα καθώς και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ηδη Σωματείο και εργαζόμενος υπέβαλαν αίτηση για εργατική διαφορά στο ΣΕΠΕ Θήβας και βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 2009-2013
Βουτιά 37,8% των δημόσιων δαπανών

Τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν απ' την τσέπη τους το 35,6% των συνολικών δαπανών Υγείας

Οι άγριες πολιτικές λιτότητας στο χώρο της Υγείας, που εφαρμόστηκαν απ' τις συγκυβερνήσεις, κατ' επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αποτυπώνονται στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την περίοδο 2009-2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, υπήρξε κατακόρυφη μείωση της Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης Υγείας (ΣΔΔΥ) κατά 37,8%, με αποτέλεσμα να στραγγαλιστούν τα δημόσια νοσοκομεία και να κατακρεουργηθούν και οι ελάχιστες παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για την περίοδο 2009-2013. Η κατά 37,8% μείωση της ΣΔΔΥ οδήγησε στη μείωση κατά 31,9% της Συνολικής Δαπάνης Υγείας (ΣΔΥ) την ίδια περίοδο.

Η ΣΔΔΥ είχε την παρακάτω - σε δισ. ευρώ - εξέλιξη (μέσα σε παρένθεση το ποσοστό επί του ΑΕΠ): 2009: 23,2 δισ. (9,76%), 2010: 22,3 δισ. (9,84%), 2011: 19,6 δίσ. (9,43%) 2012: 17,1 δισ. (8,81%), 2013: 15,8 δισ. (δεν υπάρχει ποσοστό επί του ΑΕΠ). Η ΣΔΔΥ επιμερίζεται στην Κρατική Επιχορήγηση (ΕΠ) και τη χρηματοδότηση απ' τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ). Η εξέλιξή τους (μέσα σε παρένθεση η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων) ήταν η παρακάτω: 2009: 6,1 δισ. (10,0 δισ.), 2010: 6,5 (9,1), 2011: 4,2 (9,0), 2012: 5,0 (6,4) και 2013: 4,6 (5,4).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, υπάρχει μια μείωση της Κρατικής Επιχορήγησης κατά 24,7% και της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ κατά 45,7% για την περίοδο 2009-2013. Η κατά 45,7% μείωση της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στη ΣΔΥ εκφράζει τις μειωμένες εισφορές Υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στα μαγαζιά των αυτοαπασχολούμενων.

Την ίδια περίοδο, η Συνολική Ιδιωτική Δαπάνη Υγείας (ΣΙΔΥ), που επιμερίζεται στις Αμεσες Πληρωμές (ΑΠ) και στις δαπάνες μέσω της Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΙΑ), είχε την παρακάτω εξέλιξη (μέσα σε παρένθεση η ΙΑ): 2009: 6,6 δισ. (0,4 δισ.), 2010: 6,1 (0,5), 2011: 5,8 (0,5), 2012: 5,1 (0,5) και 2013: 5,1 (0,5). Παρατηρείται, δηλαδή, μια μείωση κατά 14,1% της ΣΙΔ την περίοδο 2009-2013. Ομως, οι Αμεσες Πληρωμές μειώθηκαν κατά 22,3%, ενώ η δαπάνη της Ιδιωτικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 14,1%. Απ' τα στοιχεία αυτά, αποκαλύπτονται τα εξής: Τα λαϊκά νοικοκυριά ξόδεψαν τα αποθέματα που είχαν στην άκρη για την ώρα ανάγκης και σε ορισμένες περιπτώσεις στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, καθώς, κυρίως στην ΠΦΥ, έχουν σταματήσει να λειτουργούν τα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ. Την ίδια ώρα, η Ιδιωτική Ασφάλιση, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, παρουσιάζει θετικό πρόσημο. Η διείσδυση της ΙΑ είναι αποτέλεσμα της επιχείρησης διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης και της ΠΦΥ, καθώς και των ατέλειωτων αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρά τη μείωση κατά 14,1%, η ΣΙΔΥ παραμένει απ' τις μεγαλύτερες στον κόσμο ως ποσοστό επί της ΣΔΥ. Η εξέλιξη ήταν η εξής: 2009: 30,3%, 2010: 29,7%, 2011: 32,4%, 2012: 33,0% και 2013: 35,6%.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
5 χρόνια η ίδια ιστορία: Ενα χρήσιμο κουίζ

5 χρόνια μας πυρπολούν με τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα... «μνημόνιο ή κρατική χρεοκοπία»...

5 χρόνια βαφτίζουν τη χρεοκοπία του λαού «εθνική ευθύνη»...

5 χρόνια η ίδια ιστορία...

Φτιάξαμε ένα κουίζ για να αναδείξουμε του λόγου το αληθές. Παραθέτουμε τρία αποσπάσματα από ομιλίες στη Βουλή και σας καλούμε να βρείτε ποιος είπε τι:

1) ...Και σήμερα είναι πια απλά τα πράγματα: Η ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη Συμφωνία, ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Πέστε, εξηγήστε τι θα συμβεί, αν χρεοκοπήσει η χώρα. Ενα πράγμα θέλω να πω: Πραγματικός πατριωτισμός σήμερα, είναι να κάνουμε το παν για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Αν το δίλημμα ήταν η πολιτική μου καριέρα ή η σωτηρία της χώρας, δεν θα είχα ποτέ μου αυτό το δίλημμα. Γιατί για εμένα η πολιτική δεν είναι καριέρα. Το μείζον θέμα, κυρίες και κύριοι, είναι το ζήτημα της δημοκρατικής και εθνικής ευθύνης. Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο...

2) ...Οι επιλογές που είχα μπροστά μου ήταν συγκεκριμένες. Η μία επιλογή ήταν να αποδεχθώ μία συμφωνία σε πολλά σημεία της οποία έχω ριζικές διαφωνίες. Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Δεν θέλω να αναφερθώ στις συνέπειές της. Ολοι τις γνωρίζουμε... Με βάση αυτό το εθνικό χρέος καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης και θα τα καταφέρουμε. Προφανώς είναι μια επιλογή συνείδησης, αλλά και υψηλής εθνικής ευθύνης. Είναι προφανές ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός και της καθεμιάς βαραίνει. Αναμετριόμαστε με το μπόι μας και με το μπόι της ιστορίας...

3) ...Η σημερινή ψηφοφορία είναι από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία αυτού του Κοινοβουλίου κι από τις πιο δύσκολες, πολιτικά και συνειδησιακά, για όλους μας. Η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα... Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα, περιέχει ασφαλώς και τη λάθος συνταγή. Δεν είμαι μύωψ... Πρέπει να σας πω, όμως, ότι, αν κάνουμε το άλμα στο γκρεμό, τότε πάμε άμεσα σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα οδηγήσει στη λεηλασία της χώρας, του λαού και του τόπου... Δεν σας ζητώ να υπερψηφίσετε τη λάθος συνταγή. Πρώτος εγώ την αποδοκίμασα κι επιμένω. Σας ζητώ όμως να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού και να παλέψουμε μαζί στη συνέχεια, για να απομακρυνθούμε τελείως, από το γκρεμό και να βρούμε το δρόμο της ομαλότητας και της ανάπτυξης...

Αντιστοιχίστε καθένα από τα αποσπάσματα με μια από τις παρακάτω επιλογές: α) Γ. Παπανδρέου στην ψήφιση του πρώτου μνημονίου (06.05.2010) β) Α. Σαμαράς στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου (12.02.2012) γ) Α. Τσίπρας στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου (10.07.2015) (Λύση: 1 - α, 2 - γ, 3 - β).

***

Ηρθε η ώρα να κλείσουμε τα αυτιά μας σε όλα αυτά. Οπως λέει και ο ποιητής:

«Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας

Ποτέ δεν λένε την αλήθεια

Ο κόσμος υποφέρει και πονά

Κι εσείς τα ίδια παραμύθια»

Γιατί όποιος και να κυβερνά στον καπιταλισμό, είναι υποχρεωμένος να φλομώνει το λαό στο ψέμα και τον εκβιασμό για να την βγάζουν καθαρή οι εκμεταλλευτές.

Ηρθε η ώρα να κάνουμε τα ψέματά τους σκόνη και τους εφιάλτες τους πραγματικότητα, να απαντήσουμε στους εκβιασμούς με μια επιλογή που τους συνθλίβει, με την επιλογή της πραγματικής ρήξης, της συμπόρευσης με το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας, που θα αγωνίζεται για κάθε λαϊκό πρόβλημα, θα διεκδικεί άμεσα μέτρα ανακούφισης, ανάκτηση απωλειών, με σταθερή «πυξίδα» την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

  • Αναδημοσιεύουμε από το portal 902.gr

Μ.Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ