ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΕΞΑΓΟΡΕΣ
Μεγέθυνση με διαμεσολαβητή το κράτος

Ξαναμοιράζουν την πίτα και τις αγορές. Επιχειρηματικές κόντρες και κολεγιές με τη διαμόρφωση σχημάτων για ευκολότερη πρόσβαση σε λιμνάζοντα κεφάλαια. Στο σφυρί ΑΤΕ - ΤΤ - Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Eurokinissi

Πολιτική διά πυρός και σιδήρου απέναντι στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα ταυτόχρονα με ρυθμίσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα και με άλλα μέτρα είναι οι άξονες του μνημονίου που συνυπέγραψε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ΕΕ και ΔΝΤ. Η επίθεσή τους θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο στις σημερινές συνθήκες του αδυσώπητου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, κράτη, μερίδες της πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πολεμικό πεδίο το τραπεζικό κεφάλαιο είναι από τη «φύση» του και τη λειτουργία μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα ο βασικός κρίκος για τη διοχέτευση των υπερσυσσωρευμένων κερδών και του πλούτου σε όφελος και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας. Για την ικανοποίηση των όρων και προϋποθέσεων ευκολότερης πρόσβασης στον πακτωλό από τα λιμνάζοντα σήμερα κεφάλαια, στην κάνουλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στις άλλες πηγές είναι που διαγκωνίζονται μεταξύ τους, γι' αυτό και διαμορφώνουν νέες κολεγιές και κυρίως νέες συμφύσεις με τα κράτη και τους πολιτικούς διαχειριστές του συστήματος.

Πάνω σε αυτό το έδαφος είναι που πατάει και η «πρόταση» της Τράπεζας Πειραιώς προς την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για εξαγορά όλων των ποσοστών που σήμερα έχει το δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) με 77,31% και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) με 33,04%. Το μήνυμα ήδη είχε σταλεί από την ίδια την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδας (τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) που εδώ και μήνες παρότρυναν για νέο κύκλο συγχωνεύσεων - εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για τη γιγάντια συγχώνευση η Πειραιώς (όμιλος Σάλλα) πρόσφερε συνολικά 701 εκατ. ευρώ, που απ' ό,τι φαίνεται είναι και το πρώτο χτύπημα, το πρώτο επεισόδιο από αυτά που θα ξετυλιχτούν στη συνέχεια. Ετσι βάζουν στο χέρι μπόλικη διαθέσιμη ρευστότητα, τη μάζα των καταθέσεων, τα δάνεια, τα δίκτυα καταστημάτων, όπως και σε βασικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής που σήμερα ανήκουν στην ΑΤΕ, το δίκτυο των ΕΛΤΑ, σε άλλες τράπεζες, όπως στην Αττικής, όπου σήμερα η ΑΤΕ έχει το 20% κ.ά. Ηδη το παιχνίδι αρχίζει να ανοίγει. Ενας δεύτερος πυλώνας συγχωνεύσεων - εξαγορών είναι το πακέτο: ΑΤΕ - ΤΤ - Τράπεζα Αττικής - Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή άλλου. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το ένα ή το άλλο σχήμα θα εκχωρήσει τα πάντα σε ιδιώτες. Αυτό άλλωστε προβλέπουν και στο μνημόνιο, με βάση τα οποίο τα ποσά από ιδιωτικοποιήσεις θα φτάνουν σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια.

Τριπλή συγχώνευση

Το φαινομενικά οξύμωρο στην πρόταση εξαγοράς, όπως και οποιασδήποτε άλλης πέσει στο τραπέζι, βρίσκεται στο γεγονός ότι όλες οι τράπεζες έχουν πάρει τρανταχτές ενισχύσεις και από το κρατικό πακέτο ενίσχυσης με τα 28 δισ. ευρώ, χώρια το τζάμπα χρήμα της ευρωτράπεζας, το νέο πακέτο με τα ακόμη 10 δισ. ευρώ χρηματοδότησής τους από ΕΕ - ΔΝΤ που θα το χρυσοπληρώσει και με σκληρούς τοκογλυφικούς όρους ο λαός. Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών, των προκλητικών διευκολύνσεων προς την πλουτοκρατία να σημειωθεί και ότι οι ντόπιες τράπεζες, σήμερα, έχουν δανειστεί και διαχειρίζονται τζάμπα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 90 δισ. ευρώ !

Με την «πρόταση» για τριπλή συγχώνευση (Πειραιώς - ΑΤΕ - ΤΤ):

  • Το νέο σχήμα θα έχει ενεργητικό που θα φτάνει στα 105 δισ. ευρώ (δηλαδή 44% του παραγόμενου ΑΕΠ), καταθέσεις ύψους 64 δισ. ευρώ και δάνεια 69 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η τέτοια συγκέντρωση τούς δίνει την πρώτη θέση μέσα στη χώρα και τη δεύτερη στην ευρύτερη ζωτική περιοχή (μετά τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας).
  • Η εξοικονόμηση κεφαλαίων (οικονομίες κλίμακας) που θα πετύχουν μετά την τριπλή συγχώνευση φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο! Οπως δηλαδή προκύπτει και με βάση το παραπάνω, το τίμημα των 700 εκατ. ευρώ θα έχει αποσβεστεί σε λιγότερα από δυόμισι χρόνια! Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς που προβάλλει η Τράπεζα Πειραιώς, είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι «συνέργειες» και η εξοικονόμηση κεφαλαίων θα προέλθουν από τη δραστική μείωση του προσωπικού κάτω από το νέο επιχειρηματικό σχήμα.
  • Δημιουργείται ισχυρότερη βάση κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας ενώ αναβαθμίζουν και τη σχέση δανείων προς καταθέσεις. Τα παραπάνω είναι και τα κρίσιμα μεγέθη με βάση και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν στα λεγόμενα «τεστ αντοχής» που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ίδιο το τεστάρισμα ως προς την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν σε συνθήκες παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης στρώνει το χαλί στη νέα φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων. Να σημειωθεί ακόμη ότι αυτό που πρώτα και κύρια τσεκάρουν είναι οι «συστημικοί κίνδυνοι», δηλαδή τυχόν μεγάλα κανόνια που θα έχουν αντίκτυπο στη συνολική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού και συνολικά του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στη σημερινή συγκυρία - και με τη βοήθεια της πτώσης των τιμών στα χρηματιστήρια - οι μικρότερου μεγέθους τράπεζες στην κυριολεξία είναι μια χαψιά. Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως και άλλοι επίδοξοι επενδυτές, ορέγονται τη μεγάλη μάζα λαϊκών καταθέσεων που βρίσκονται σε ΑΤΕ και ΤΤ. Κάτω από τα νέα μεγαλύτερα σχήματα ευελπιστούν να ξεπεράσουν χωρίς πρόβλημα τον πήχη στα λεγόμενα «τεστ αντοχής». Να σημειωθεί ακόμη πως πριν από μερικούς μήνες το ΤΤ επιλέχτηκε από την κυβέρνηση να παίξει το ρόλο σανίδας σωτηρίας εξαγοράζοντας μεγάλο ποσοστό από την «Ασπίς Μπανκ» του Ψωμιάδη, κάτι που όμως είναι παντελώς αδιάφορο με βάση τα κριτήρια «συστημικού κινδύνου» που βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Τα 701 εκατ. ευρώ της εξαγοράς επιμερίζονται σε 0,53 ευρώ για κάθε μετοχή της ΑΤΕ και 3,5 ευρώ για κάθε μετοχή του ΤΤ. Παρά το γεγονός ότι σήμερα οι χρηματιστηριακές τιμές είναι στα κάτω τους, με βάση το προχτεσινό κλείσιμο στο χρηματιστήριο το όλο πακέτο θα κόστιζε 1 δισ. ευρώ, δηλαδή η πρόταση εξαγοράς περιέχει και έκπτωση πάνω 30%.
  • Με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις οι τρεις τράπεζες (Πειραιώς, ΑΤΕ, ΤΤ) στο 12μηνο του 2009 απέσπασαν καθαρά έσοδα από τόκους που φτάνουν σε 2,2 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουν απλώσει δίκτυο με 1.000 καταστήματα με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων να διαμορφώνεται σε περίπου 25.000.
  • Σήμερα στον όμιλο της ΑΤΕ ανήκει και το 10% της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, την οποία επίσης ορέγονται ντόπια και ξένα μονοπώλια. Στις επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου είναι οι: «ΔΩΔΩΝΗ», Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης «Ροδόπη», «ΣΕΚΑΠ», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ), «Εταιρία Ανάπτυξης Αλιείας» (ΕΤΑΝΑΛ) που διαχειρίζεται όλες τις ιχθυόσκαλες στη χώρα.
  • Μεγαλομέτοχοι στο ΤΤ είναι η Eurobank (όμιλος Λάτση) και η Εθνική Τράπεζα με ποσοστά 6% ο καθένας. Είναι φανερό ότι θα έχουν λόγο στις παραπέρα εξελίξεις.
  • Μετά τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη FBBank, όπου η ΑΤΕ αποφάσισε να μη συμμετάσχει, το ποσοστό του μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη ανέβηκε στο 57,5% και της ΑΤΕ έπεσε στο 40,5%.
Ο Ομιλος της Πειραιώς

Το 1992 (κυβέρνηση ΝΔ - Μητσοτάκη) πέρασε κάτω από το έλεγχο πρασινογάλαζων μεγαλοεπιχειρηματιών με διοικητή τον Μ. Σάλλα (ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ), όταν η Εμπορική Τράπεζα τους πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο (67% των μετοχών). Το 1998 βάζουν πόδι στην τότε Μακεδονίας - Θράκης με εξαγορά μετοχών από την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Την ίδια χρονιά (1998) με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Σημίτη ξεκινούν τη συνεργασία με τη ΧΙOSBANK (συμφερόντων Βαρδινογάννη). Το έτος 2000 μπαίνει η σφραγίδα στην τριπλή κολεγιά με τη Μακεδονίας - Θράκης και τη XIOSBANK να συγχωνεύονται στην Πειραιώς. Το 2002 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Σημίτη) εξαγοράζουν και τα κρατικά πακέτα στην ΕΤΒΑ. Στα τελευταία χρόνια οι μεγαλομέτοχοι της «Πειραιώς» μπήκαν «στα γεμάτα» σε διάφορες επιχειρηματικές κόντρες με υποβολή προτάσεων εξαγοράς, με τη διαμόρφωση και πρόσκαιρων συμμαχιών με άλλα σχήματα κ.ά. Η κόντρα με τη «Μάρφιν» (όμιλος Βγενόπουλου) για εκατέρωθεν «εξαγορές» σε Ελλάδα και Κύπρο κατάληξε τελικά σε μορατόριουμ. Αντίστοιχη εμβόλιμη προσπάθεια είχαν κάνει και για την Εμπορική Τράπεζα, πριν ακόμη κατοχυρωθεί στο σημερινό της ιδιοκτήτη, τη γαλλική «Κρεντί Αγκρικόλ». Πρόσφατα (Δεκέμβρης 2009) η Πειραιώς πούλησε στον μεγαλοεπιχειρηματία Λαυρεντιάδη τα ποσοστά της στην «Proton Bank», την οποία είχε εξαγοράσει ένα χρόνο νωρίτερα.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ