ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δεν αρκεί να πλένεις τα χέρια σου

Η κυβέρνηση της ΝΔ τα βλέπει όλα ρόδινα, παρουσιάζει την οδηγία Μπολκεστάιν σαν λύση για την ανεργία. Δεν είναι και λίγο να μπορείς να πληρώνεις έναν ταχυδρομικό υπάλληλο με μισθό Πολωνίας, για να δουλεύει στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το άλλο κόμμα της αστικής τάξης, μόνο που δεν πηδάει απ' τη χαρά του. Οπως σημειώνει και το ΒΗΜΑ, τώρα θα μπορεί να συνεχίσει το εκσυγχρονιστικό του πρόγραμμα. Μόνο οι αστοί εργολάβοι γκρινιάζουν, καθώς βλέπουν πως αργεί να φτάσει το φορτίο στο λιμάνι. Τι εφαρμογή της Μπολκεστάιν, σου λένε, είναι αυτή που δε νομοθετεί μια κι έξω τα πάντα.

Κάπου εδώ τελειώνει το καλαμπούρι. Και μένουν οι καταγραφές, καθώς σύντομα θα μετράμε τις επιπτώσεις στο δρόμο: Καταγραφή πρώτη, λοιπόν, η κατ' αρχήν καταπληκτική ομοφωνία «δεξιών» και «αριστερών» υπέρ της Μπολκεστάιν. Οι «διαφωνίες» αρχίζουν μετά και αφορούν τον φερετζέ. Λέξη στην πρώτη σελίδα στην «Αυγή». Κάτι ψελλίζει στις μέσα σελίδες ο Λαφαζάνης, που κι αυτός όμως αποφεύγει να πει ότι πρόκειται για εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν. Δεν κατάλαβαν, ή επειδή κατάλαβαν κάνουν γαργάρα; Οσοι θυμούνται, αναφέρουν πως ο ΣΥΝ έχει ήδη χαρακτηρίσει «νίκη του κινήματος» την οδηγία, όταν γινόταν γι' αυτήν συζήτηση στην ΕΕ. Πώς να την καταγγείλει σήμερα; Οι ίδιοι όταν τους θυμίζεις την ψήφο τους στο Μάαστριχτ διαμαρτύρονται γιατί θυμάσαι παλιές ιστορίες. Μόνο που αυτές οι παλιές ιστορίες, περί «ελεύθερης κίνησης εργαζομένων» - μία από τις τέσσερις βασικές αρχές του Μάαστριχτ - είναι που εφαρμόζονται σήμερα.

Καθαρή η θέση και στο ΒΗΜΑ: Από το κύριο άρθρο δηλώνει ότι η εφαρμογή της Μπολκεστάιν είναι ένα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Από τη σκοπιά των μονοπωλίων έτσι είναι. Βγάζει από τη μέση τους μικρούς και ενισχύει τους μεγάλους. Πάντα αυτό ήταν ο εκσυγχρονισμός. Το πρόβλημα το έχουν οι μεσαίοι, που νόμιζαν ότι πάντα θα ήταν εκεί, ενώ οι σιδερένιοι νόμοι συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου επιβάλλουν τις εξελίξεις. Το πρόβλημα το έχουν επίσης οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν σα τα βατράχια στο βάλτο, όταν αρχίσει ο χορός των βουβαλιών.

Λέξη δεν υπάρχει και στην πρώτη σελίδα, στην «αντιεξουσιαστική» ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Αντίθετα, στη σελ. 49 γίνεται κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστερεί και ότι παρουσιάζει ως απόφαση Βρυξελλών την Μπολκεστάιν. Ενώ, η αλήθεια είναι πως και η ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν συναποφάσισαν την οδηγία.

Ετσι μένει μόνο του το ΕΘΝΟΣ να παραπονιέται γιατί το βήμα είναι δειλό!

Κράτα, λοιπόν, τις καταγραφές για αύριο που όλοι αυτοί θα αρχίσουν να μιλάνε για κίνημα που θα απαλύνει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της οδηγίας.

Γρίπη: Το εμπορικό θέμα: Συνιστούν ψυχραιμία, αλλά ό,τι περιγράφουν οδηγεί σε πανικό. Η χαρά του έμπορα, δηλαδή. Οταν λες ότι τα νοσοκομεία πρέπει να εφοδιαστούν με μάσκες, ώστε κάθε θάλαμος να μπορεί να υποδέχεται ασθενείς τότε ή πρόκειται να γίνει χαμός, ή, εμπόριο μυρίζει.

Ασφαλιστικό: Οι αριθμοί μόνοι τούς τρομοκρατούν. Οι αριθμοί με αιτία ανοίγουν δρόμο για να παλέψεις. Να μια ακόμα διαφορά ανάμεσα στον αστικό και εργατικό Τύπο. Για να μην καταντήσεις να ζητάς να μπει «τάξη στα ταμεία», όταν το πρόβλημα είναι ότι χρήμα εργατών μένει στις τσέπες των καπιταλιστών κι αυτό ακριβώς πρέπει να ανατραπεί.

Το ΚΚΕ σημειώνει καιρό τώρα πως «οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τα τεράστια ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Τα ελλείμματα είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν τις νέες περικοπές που προετοιμάζονται με άλλοθι τα ελλείμματα. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία τα κλεμμένα και όσα χρωστάνε». Ε, αυτήν την απλή αλήθεια, θα τη βρεις μόνο στον «Ριζοσπάστη»!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Ευκαιρίες απασχόλησης προσφέρει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή» (το θέμα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΟ ΠΑΣΟΚ: «Η χθεσινή απόφαση της κυβερνήσεως να ανοίξει με νόμο τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Αποδεικνύεται έτσι ότι ακόμη και μια κυβέρνηση αδύναμη μπορεί να προσφέρει έργο, ακόμη και στις παραμονές της αποχωρήσεώς της! Το ΠαΣοΚ, που έχει συνδεθεί με τους σημαντικότερους εκσυγχρονισμούς της χώρας, θα έχει προφανώς πάλι την ευκαιρία να την οδηγήσει στο αύριο- χρειάζεται απλώς πρόγραμμα και αποφασιστικότητα!» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ: «Μεταρρύθμιση ...ιμιτασιόν. Μισό βήμα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Προς το παρόν ανοίγουν μόνο τα σύνορα για 25 κατηγορίες υπηρεσιών» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: «Η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να κάνει πολλά: πρωτίστως να ετοιμάσει τις υποδομές των νοσοκομείων που σήμερα δεν είναι έτοιμα για τέτοιας έκτασης επιδημία. Να φροντίσει για την προμήθεια όχι μόνο του αναγκαίου αριθμού εμβολίων, αλλά και άλλου υγειονομικού υλικού, όπως, για παράδειγμα, αναπνευστικές μάσκες, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να νοσηλευτούν και σε απλούς θαλάμους νοσοκομείων. Να προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτών τόσο για τα προληπτικά μέτρα όσο και το πώς να ενεργήσουν αν προσβληθούν από τη γρίπη. Ωστε να αποφύγουν και την εκμετάλλευσή τους από διάφορους κερδοσκόπους που ήδη εμφανίστηκαν. Σε κάθε περίπτωση πολίτες και κράτος πρέπει να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την κατάσταση. Στο κάτω κάτω για γρίπη πρόκειται» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΕΜΠΟΡΙΟ: «Σαμπουάν που προστατεύει απο τη νέα γρίπη; Φορητός "εξολοθρευτής" του ιού Η1Ν1; `Η μήπως κιτ αυτοδιάγνωσης για να γνωρίζετε αν έχετε κολλήσει; Η ευρηματικότητα των κομπογιαννιτών δεν έχει όρια» (το θέμα επίσης στα ΝΕΑ).

ΑΣΧΕΤΟ: «Το περίεργο είναι ότι ενώ όλοι διαπιστώνουν το τέλος του μεταπολιτευτικού κομματικού μας συστήματος, αδυνατούν να το υπερβούν (...) ένα μοντέλο που όχι απλώς έχει εξαντλήσει όποια δυναμική κι αν είχε αλλά αποτελεί πλέον βαρίδι για οποιαδήποτε αλλαγή. Και δεν αρκεί πλέον να το ομολογούμε, αλλά χρειάζεται να το υπερβούμε» (ο Σ. Πολυμίλης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ με οδυνηρά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα

ΤΑ ΝΕΑ: Ανοίγει η πόρτα στον «Πολωνό υδραυλικό»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ 24 κατηγορίες επαγγελμάτων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Απελευθερώνονται εκπαίδευση, Κατασκευές, Τουρισμός κ.ά.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κινέζικη ατμομηχανή άρχισε να ανεβάζει πάλι στροφές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα ταμεία χρειάζονται άλλα 4,7 δισ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα ταμεία δεν έχουν μία

ΕΘΝΟΣ: ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ τα Ταμεία σε τρύπα 19 δισ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για τα Ταμεία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ σε κατάρρευση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Η ΑΥΓΗ: Συνελήφθη ψευδόμενος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σχέδιο ΔΕΗ για πυρηνικά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι αριθμοί μόνοι τους

«Επιπλέον 4,7 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός θα απαιτηθούν για να μπορέσουν τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία να καταβάλουν τις συντάξεις τους επόμενους μήνες (...) Εκτιμάται ότι η απώλεια πόρων αγγίζει το ποσό των 19 δισ. ευρώ. Το χρέος του κράτους προς τα ταμεία έχει εκτιναχθεί στα 12,6 δισ. ευρώ από 2,7, που ήταν πριν από έξι χρόνια. Η εισφοροδιαφυγή για το τρέχον έτος θα αγγίξει τα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για φάρμακα έχουν αυξηθεί κατά 85% από το 2005 έως σήμερα» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Οι αριθμοί με αιτία

«Οι οφειλές του κράτους στα Ταμεία, η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, η συνεχής αύξηση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα, η "νομίμως" ανασφάλιστη εργασία είναι ορισμένοι από τους κύριους παράγοντες όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Στοιχεία που δείχνουν τα αποτελέσματα της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία επεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας, τζογάρει τα αποθεματικά των Ταμείων, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία και Πρόνοια, συρρικνώνει διαρκώς τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων» (το θέμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ