ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ρατσισμός επίσημη ιδεολογία και πολιτική!

Η δήλωση του Κ. Σημίτη, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης μετά την "αίσια" έκβαση της απαγωγής του λεωφορείου, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο Κ. Σημίτης μετά την "επιτυχία" της αστυνομικής επιχείρησης αισθάνθηκε έτοιμος να στείλει το μήνυμα: "Οι οικονομικοί μετανάστες ευθύνονται για την εγκληματικότητα (!) και είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την κατάσταση". Το πλήρωμα του χρόνου που ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνεται επίσημα και πανηγυρικά κυρίαρχο στοιχείο και σήμα κατατεθέν της κυβερνητικής πολιτικής είχε επέλθει. Τα μεμονωμένα κρούσματα ρατσισμού που είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα αποκτούν πλήρη πολιτική και ιδεολογική κάλυψη και "δικαιώνονται"! Και βέβαια είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δε μεταπήδησε στο άρμα του ρατσισμού για να το εγκαταλείψει άμεσα. Αντίθετα, θα το χρησιμοποιήσει σχεδιασμένα και μακροπρόθεσμα για να διευκολύνει την επίτευξη της γενικότερης σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής.

Βρόμικοι στόχοι

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά και σκόπιμα να δηλητηριάσει τις λαϊκές μάζες με το φασισμό του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της αλβανοφοβίας. Πρώτον,τη διευκολύνει σημαντικά στο να αποσείσει από πάνω της τις εγκληματικές της ευθύνες, γιατί δεν έχει πάρει κανένα μέτρο που να διασφαλίζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών και τη μονιμοποίησή τους στη χώρα. Και βέβαια δεν προτίθεται να πάρει μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι τυχαίο ότι οδήγησε στην αποτυχία την καταγραφή και νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών. Ούτε βέβαια ότι έγκαιρα έχει ξεκινήσει τις επιχειρήσεις - "σκούπα" με στόχο στο τέλος του χρόνου να έχουν φύγει από την Ελλάδα πάνω από 200.000 μεταναστών.

Δεύτερον,μεταφέρει στις πλάτες των οικονομικών μεταναστών τις ευθύνες της δικής της αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής. Οι αλλοδαποί εργάτες στήνονται στο απόσπασμα και φορτώνονται στα μάτια της "κοινής γνώμης" τις ευθύνες για την εγκληματικότητα, την ανεργία, την κατάσταση στα νοσοκομεία, τα σχολεία, και ό,τιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η γραμμή πλεύσης μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι σχεδόν τίποτα δεν ισχύει από τα παραπάνω και ότι ο μοναδικός ένοχος είναι η αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική της.

Τα παραπάνω βέβαια τη βολεύουν εξαιρετικά μπροστά στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα έχει φροντίσει να εμφανιστεί με το "φωτοστέφανο" του απηνή διώκτη των "ξένων".

Τρίτον,διευκολύνει αφάνταστα στη δημιουργία κλίματος αστυνομοκρατίας και ιδεολογικοπολιτικής τρομοκρατίας γενικότερα των λαϊκών μαζών. Η κυβέρνηση αρπάζει την ευκαιρία τόσο για να αναδιοργανώσει τα Σώματα Ασφαλείας στην κατεύθυνση που έχει ήδη εξαγγείλει, όσο και να εμπεδώσει στη λαϊκή συνείδηση την ανάγκη να υποτάσσεται σε κάθε αντιδημοκρατικό και αυταρχικό μέτρο, στο όνομα της κατοχύρωσης της "ασφάλειας των πολιτών".

Ταυτόχρονα, η συντήρηση αυτού του κλίματος είναι απαραίτητη στην κυβέρνηση για να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιστάσεις και τις εντολές των ΗΠΑ για την "προσαρμογή" της "αντιτρομοκρατικής" νομοθεσίας και την υπαγωγή των Σωμάτων Ασφαλείας απευθείας στην καθοδήγηση των αμερικανικών υπηρεσιών. Είναι ολοφάνερο ότι η καμπάνα δεν κτυπά μόνο για τους μετανάστες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.

ΝΔ: "Είμαστε μαζί σας"

Η κυβέρνηση βέβαια επιθυμεί και επιδιώκει να έχει την ανοχή ή και τη στήριξη των ηγεσιών των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Κ. Σημίτης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση: "Χρειάζεται μια αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας σε πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας". Γνώριζε, βέβαια, πολύ καλά ότι θα έβρισκε ένθερμο υποστηρικτή των επιλογών του την ηγεσία της ΝΔ, η οποία ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο ασκούσε αφόρητες πιέσεις σε αυτή την κατεύθυνση και πρόσφερε συγκεκριμένες ιδέες, που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση. Η ηγεσία της ΝΔ δε διέψευσε τις προσδοκίες του πρωθυπουργού. Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διακομματικό διάλογο με στόχο... "να κάνουμε πράξη αυτά που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός"!

Θέλει συνένοχους

Το πλέον επικίνδυνο όμως είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παρασύρει στο φασιστικό κατήφορό της και τις λαϊκές μάζες και να τις μετατρέψει σε συνένοχους. Ο Κ. Σημίτης δε δίστασε προχθές να ζητήσει "αίσθημα κοινωνικής ευθύνης από όλους τους πολίτες" στη ρατσιστική πολιτική του, ενώ έμμεσα πλην σαφώς τους κάλεσε να γίνουν καταδότες και "κυνηγοί κεφαλών" των μεταναστών. Προφανώς έχει κατά νου τα αμερικανικά ή γαλλικά πρότυπα, τα οποία επιβάλουν σε όποιον φιλοξενεί, έστω και για λίγες ημέρες, αλλοδαπό να ενημερώνει τις αρχές και να αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτόν.

Η ανάγκη να υπάρξει άμεση, αποφασιστική και παλλαϊκή αντίδραση στον κυβερνητικό ρατσισμό είναι επιτακτική όσο ποτέ. Πρέπει να αποκρουστεί η φασιστική προπαγάνδα πως οι οικονομικοί μετανάστες φταίνε για τα δεινά των Ελλήνων εργαζομένων. Και τα στοιχεία υπάρχουν και είναι αφοπλιστικά. Οι εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα με τους αλλοδαπούς και χρειάζεται να γίνει αντιληπτό ότι όσο οι τελευταίοι δεν αποκτούν τα δικαιώματα που τους ανήκουν, θα χρησιμοποιούνται ως "φτηνά εργατικά χέρια" και θα τους στρέφουν κατά των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων. Είναι ανάγκη να γίνει συνείδηση ότι κοινός εχθρός είναι η βάρβαρη παγκοσμιοποιημένη οικονομία και η νέα τάξη της.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Η εκμετάλλευση παραμένει

Μόλις 35.000 αλλοδαποί έχουν εφοδιαστεί με την πράσινη κάρτα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν παράνομοι και θύματα εκμετάλλευσης

Η απουσία μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής και οι αδυναμίες των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων 357 και 358,για τη "νομιμοποίηση" των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας, αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο αυτή τη στιγμή, που εκτιμάται ότι οι μετανάστες προσεγγίζουν τις 600 χιλιάδες και καλλιεργείται ένα ρατσιστικό μένος, με αφορμή εγκληματικές πράξεις αλλοδαπών, που χρησιμοποιούνται για να αναχθεί κάθε αλλοδαπός σε εγκληματία.

Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να χτυπήσει την εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργαζομένων, επί της ουσίας δεν το επιχείρησε ποτέ, όπως έχει αφήσει και τους Ελληνες εργαζόμενους απροστάτευτους από τους εργοδότες που καταπατούν την εργατική νομοθεσία.

Το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει μια διαδικασία περιορισμένης "νομιμοποίησης", η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την καταγραφή 373.196 αλλοδαπών, μέχρι την 1 Ιούνη 1998. Από αυτούς, έκαναν αίτηση για χορήγηση πράσινης κάρτας οι 225.691.Η διαδικασία καταγραφής άρχισε από την 1 Γενάρη 1998 και μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί 40.000 αιτήσεις για τη χορήγηση της πράσινης κάρτας και έχει δοθεί σε 35.000 αλλοδαπούς!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος με τα σημερινά δεδομένα, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις για την πράσινη κάρτα και είναι άγνωστο φυσικά πόσες θα εγκριθούν.

Δηλαδή, εδώ και 1,5 χρόνο, έγινε δυνατό να διαμένουν και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας, μόνο 35.000 αλλοδαποί. Οι υπόλοιποι, από αυτούς που έχουν καταγραφεί και κάνει τη σχετική αίτηση, μένουν και εργάζονται στην Ελλάδα, σε καθεστώς "έμμεσης" νομιμοποίησης, επειδή τους έχει επιτραπεί να μένουν αν έχουν κάνει αίτηση!!!

Τα δυο ΠΔ προβλέπουν ότι η διαδικασία αυτή ισχύει μόνο για τους αλλοδαπούς που μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονταν στη χώρα μας μέχρι την υπογραφή των διαταγμάτων, το Νοέμβρη του 1998. Εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία και υπάγονται στον αναχρονιστικό νόμο 1975,κύριο γνώρισμα του οποίου είναι η εκδίωξη των αλλοδαπών και οι "συμβολικές" ποινές στους εργοδότες που τους απασχολούν παράνομα!

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας είχε αναφερθεί στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια συνολική και πάγια μεταναστευτική πολιτική, κάτι που η κυβέρνηση προωθούσε, σύμφωνα με τον υπουργό. Ωστόσο, τόνιζε τελευταία ότι "δεν αλλάζει η πολιτική μας σε σχέση με την καταγραφή και νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών".

Εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι, ζούνε αυτή τη στιγμή παράνομα στη χώρα μας και εργάζονται κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, χωρίς καμιά ελπίδα νόμιμης παραμονής και διεκδίκησης από την πλευρά τους των δικαιωμάτων τους. Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στην ανεπάρκεια του συστήματος με τις πράσινες κάρτες νομιμοποίησης. Οι αναφορές αυτές δεν προϊδεάζουν για μια βελτίωση του συστήματος, αντίθετα ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια αναθεώρηση και αυτών των ελάχιστων προδιαγραφών που έθεσαν τα ελλιπή Προεδρικά Διατάγματα. Η καλλιέργεια του συγκεκριμένου κλίματος ενάντια στους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες συμβάλλει στο πισωγύρισμα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org