ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΝΤΕΧ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Επίθεση των αντιδραστικών δυνάμεων

Επείγουσα έκκληση αλληλεγγύης σε όλα τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα

Ολοκληρωτική επίθεση κατά της δημοκρατίας χαρακτηρίζει το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν τα μέτρα καταστολής που πήρε η ιρανική ηγεσία κατά των φοιτητών στη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων που συγκλόνισαν τη χώρα. Με την ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση προς όλα τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, να προχωρήσουν άμεσα σε σειρά πρωτοβουλιών διαμαρτυρίας προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ιρανικό λαό, αλλά και στους συνεχιζόμενους αγώνες των φοιτητών. Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Σας καλούμε να διαμαρτυρηθείτε έντονα στις ιρανικές αρχές σε σχέση με τη βίαιη καταστολή του δημοκρατικού κινήματος των τελευταίων ημερών και ειδικότερα σε σχέση με τα γεγονότα που εκτυλιχτήκανε την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Ιούλη 1999. Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες που διαθέτουμε περίπου 1.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις ιρανικές αρχές μέχρι τώρα. Οι ζωές των συλληφθέντων βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Με μια πραξικοπηματική επιχείρηση η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έχει κηρύξει τον πόλεμο στο δημοκρατικό κίνημα, φανερώνοντας έτσι την απροθυμία της να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ιρανοί επίσημοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να συνθλίψουν κάθε πιθανή αντίσταση στη δικτατορική τους διακυβέρνηση. Ο Χασάν Ροουανί, γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε στην Τεχεράνη ότι "θα καταπνίξουμε αποφασιστικά κάθε προσπάθεια εξέγερσης". Ο Ροουανί επίσης, δήλωσε ότι οι συλληφθέντες θα δικαστούν με την κατηγορία του "εχθρού της Ισλαμικής Επανάστασης" και ότι με τις πράξεις τους βρίσκονται σε "πόλεμο με το Θεό", κατηγορίες που τιμωρούνται και οι δυο με θάνατο σύμφωνα με τους νόμους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Αμυνας του καθεστώτος, Αλί Σαμκχανί, κατέστησε σαφές ότι οι αντιδραστικοί κυβερνήτες της χώρας θα λάβουν κάθε μέτρο προκειμένου να παρατείνουν τη δεσποτική τους εξουσία δηλώνοντας ότι "θα ενισχύσουμε την ασφάλεια με οποιοδήποτε κόστος".

Οπως γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν τις τελευταίες επιθέσεις του καθεστώτος, διαδραματίστηκαν διάφορα επεισόδια και ταραχές στους δρόμους του Ιράν. Μια αλυσίδα γεγονότων που ξεκίνησε με το πέρασμα νομοθεσίας που περιόριζε σημαντικά την ελευθερία του ανεξάρτητου Τύπου και η οποία ακολουθήθηκε από το κλείσιμο της μεγάλης φιλελεύθερης εφημερίδας "Σαλάαμ" και από επιθέσεις στις δημοκρατικές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει παράλληλα.

Υστερα από πιέσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Κχαμενεϊ, η ιρανική Βουλή είχε - την Τετάρτη 7 Ιούλη - περάσει, με μικρή πλειοψηφία, νομοθεσία η οποία περιόριζε σημαντικά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Ακολούθησε η απαγόρευση κυκλοφορίας της "Σαλάαμ" την επόμενη ημέρα στις 8 Ιούλη. Η εφημερίδα επιλέχτηκε εξαιτίας της προσπάθειάς της να αποκαλύψει τη συμμετοχή υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του καθεστώτος σε μια σειρά από δολοφονίες τουλάχιστον τριών επιφανών προοδευτικών συγγραφέων και δυο ηγετών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης είναι απάντηση στην ολοκληρωτική αδιαφορία του καθεστώτος προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Οι φοιτητές απαίτησαν την ανάκληση του διατάγματος της Τετάρτης 7 του Ιούλη και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας της "Σαλάαμ". Η διαδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις κύριες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, δέχτηκε επίθεση από 500 ένοπλους στρατιώτες, αστυνόμους και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Αριθμός φοιτητών σκοτώθηκαν κατά την επίθεση και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Εγιναν εκατοντάδες συλλήψεις. Το καθεστώς το ίδιο παραδέχτηκε τη σύλληψη 65 φοιτητών και ανακοίνωσε ότι 12 από αυτούς θα παρουσιαστούν ενώπιον στρατοδικείων απολογούμενοι για τη συμμετοχή τους στις σπουδαστικές κινητοποιήσεις.

Η βιαιότητα της επίθεσης ήταν τέτοια που ανάγκασε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης και τον υπουργό Ανώτερης Παιδείας σε άμεση παραίτηση, ως διαμαρτυρία για τη μεταχείριση των φοιτητών από το καθεστώς και για την καταστροφή πανεπιστημιακής περιουσίας.

Επειτα οι διαδηλώσεις διογκώθηκαν με 15.000 φοιτητές να διαδηλώνουν στους δρόμους της Τεχεράνης βαδίζοντας προς το υπουργείο Εσωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση που επέδειξε το υπουργείο να αντιδράσει στα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας. Οι φοιτητές κατηγορούσαν τις αρχές ότι δεν έκαναν τίποτα, προκειμένου να εμποδίσουν έναν οπλισμένο όχλο να επιτεθεί σε μια ειρηνική και νόμιμη συγκέντρωση.

Η διαμαρτυρία υποστηριζόταν από το ευρύ κοινό το οποίο ταυτιζόταν με τα συνθήματα και τις απαιτήσεις των φοιτητών. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις οργανώθηκαν παρόμοιες συγκεντρώσεις κύρια ως αλληλεγγύη στους φοιτητές, αλλά επίσης και ως αντίδραση στη δικτατορική εξουσία.

Τα γεγονότα αυτά κατέστησαν σαφές ότι η ιρανική κοινωνία διέρχεται μια περίοδο αλλαγών και ότι το θεοκρατικό σύστημα αμφισβητείται όχι μόνο από προοδευτικά κυβερνητικά στοιχεία, αλλά επίσης και από αυξανόμενα κομμάτια του πληθυσμού.

Συνειδητοποιώντας τη δύναμη του κινήματος και το γεγονός ότι όλα τα τμήματα του πληθυσμού - φοιτητές και νέοι, γυναίκες και εργάτες - υποστηρίζουν ενεργά τις δημοκρατικές διαδηλώσεις, το καθεστώς διέταξε μια τελική επίθεση την Πέμπτη. Κάτω από το πρόσχημα της καταστολής ταραχών και αναχαίτισης επιθέσεων σε δημόσια περιουσία, οι οποίες προφανώς ήταν οργανωμένες από την αστυνομία και από προβοκάτορες, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στην κατάπνιξη του δημοκρατικού κινήματος.

Αυτό που συμβαίνει στην Τεχεράνη τις τελευταίες 36 ώρες είναι η αρχή μιας ολοκληρωτικής επίθεσης κατά της ελευθερίας της έκφρασης, του Τύπου και του "συναθροίζεσθαι". Το καθεστώς είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φιλελεύθερων εφημερίδων, να αναβάλλει ή να νοθεύσει τις επερχόμενες γενικές εκλογές του Φλεβάρη του 2000 ή ακόμα και να σκεφτεί να απομακρύνει τον Πρόεδρο Κχαταμί. Οι αντιδραστικοί κύκλοι που εξουσιάζουν τη χώρα δε θα σταματήσουν σε τίποτα προκειμένου να διατηρήσουν τη δύναμή τους και την εξουσία.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και απαιτείται επείγουσα δράση. Σας παροτρύνουμε να:

- Αποστείλετε διαβήματα στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να υπενθυμίσει στην ιρανική κυβέρνηση τις υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει, σύμφωνα με το Διεθνή Νόμο και την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

- Γράψετε γράμματα διαμαρτυρίας στις διπλωματικές αποστολές και πρεσβείες του Ιράν και να τις παροτρύνετε στην τήρηση των διεθνών κανόνων συμπεριφοράς.

- Απαιτήσετε την αδιαπραγμάτευτη απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων φοιτητών.

- Απαιτήσετε η οποιαδήποτε δίκη φοιτητών πραγματοποιηθεί, να διεξαχθεί σε πολιτικά δικαστήρια, με την παρουσία νομικής υπεράσπισης και διεθνών παρατηρητών.

- Γράψετε στον Πρόεδρο Κχαταμί για να ζητήσετε τη διεξαγωγή άμεσης, ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας, έτσι ώστε να διαλευκανθούν:

1. Οι συνθήκες που οδήγησαν στην επίθεση κατά των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

2. Ο ακριβής αριθμός και η ταυτότητα των φοιτητών που δολοφονήθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

3. Η ταυτότητα των υπευθύνων των επιθέσεων σε τράπεζες και δημόσια κτίρια, τα οποία δικαιολόγησαν την άμεση παρέμβαση των δυνάμεων ασφάλειας.

Σας απευθύνουμε αδερφικό χαιρετισμό

το Διεθνές Τμήμα του Κόμματος Τουντέχ του Ιράν

14 Ιούλη 1999".

Ινδοί στρατιώτες φρουρούν ένα ύψωμα στην περιοχή του Ντρας, στα Ιμαλάια, ανάμεσα σε νεκρούς Πακιστανούς στρατιώτες. Ως χτες ο ινδικός στρατός είχε κηδεύσει 189 Πακιστανούς στρατιώτες και ισλαμιστές μουτζαχεντίν. Η αποχώρηση των υποστηριζόμενων από το Πακιστάν ανταρτών από τις περιοχές που κατέλαβαν το Μάη, προκαλώντας έναν "περιορισμένο πόλεμο", που διήρκεσε 9 εβδομάδες, αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα.

Χιλή

Σε πορεία μεγάλων κοινωνικών αγώνων

Στο σταυροδρόμι πολιτικών εξελίξεων και αλλαγών, που επέφερε η πολύκροτη υπόθεση σύλληψης του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, αλλά και οι προγραμματισμένες για το Δεκέμβρη προεδρικές εκλογές βρίσκεται η χώρα. Σχετική και η συνέντευξη που παραχώρησε στο "Ρ" ο Φερνάνδο Κιλοδράν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής και πρόεδρος της Ενωσης Συγγραφέων

Σελίδα 42

ΗΠΑ

Διογκώνονται τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους

Ποιος είπε ότι περιορίστηκαν τα εγκλήματα φυλετικής βίας στις ΗΠΑ; Τα θύματα τέτοιου είδους βιαιοτήτων, αλλά και μέλη οργανώσεων όπως της διαβόητης"Κου Κλουξ Κλαν", αυξήθηκαν και πλήθυναν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία...

Σελίδα 43

Ρωσία

Πρόγραμμα αναγέννησης της Ρωσίας

Το εκλογικό πρόγραμμα του ΚΚΡΟ, εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Κρατικής Δούμας παρουσιάζει ο πρόεδρος της ΚΕ της παράταξης, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΡΑΒΝΤΑ που αναδημοσιεύει σήμερα ο "Ρ"

Σελίδες 44 - 45



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ