ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Συγκέντρωση για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 21 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας,οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό της πόλης να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου και την προσπάθεια διχοτόμησης που προωθείται από τις ΗΠΑ, καθώς και κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού έξω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε σχεδιασμό και πρωτοβουλία της "Ομάδας των 8" και σημειώνει πως "η εμπλοκή της θα φέρει περισσότερα δεινά στον κυπριακό λαό. Οι λύσεις που θα προωθηθούν θα βοηθούν μόνο τα ΑμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα και θα είναι μακριά από τις ανάγκες για φιλία, συνεργασία, ειρήνη των λαών της περιοχής μας.

ΣΟΥΔΑ
Σήμερα η παγκρήτια αντιπολεμική κινητοποίηση

Μεγάλη, παγκρήτια κινητοποίηση - μηχανοκίνητη πορεία στη βάση της Σούδας στα Χανιά, διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, σήμερα Κυριακή, 18 Ιούλη.Αίτημα των φιλειρηνιστών είναι να μην ανανεωθεί η συμφωνία παραμονής των βάσεων και να φύγουν, να σταματήσει η συμμετοχή της κυβέρνησης στα στρατεύματα κατοχής και να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Με κοινή ανακοίνωση - κάλεσμά τους, οι Επιτροπές Ειρήνης καλούν το λαό της Κρήτης να συμμετάσχει μαζικά στη μηχανοκίνητη πορεία και τονίζουν, ανάμεσα στα άλλα:

"Μετά από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ματοκύλισμα και την κατοχή της Γιουγκοσλαβίας, η επικίνδυνη κυβέρνηση συνεχίζει τον κατήφορο. Με προκλητικό τρόπο, πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού προχωράει στην ανανέωση της συμφωνίας για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων, γράφοντας τα παλιότερα των υποδημάτων της την παλλαϊκή απαίτηση για άμεσο ξήλωμά τους.

Οι βάσεις αποτελούν σύμβολο εξάρτησης του λαού μας, ενώ είναι γνωστός ο ρόλος τους στους βομβαρδισμούς της Βοσνίας και της Γιουγκοσλαβίας, που λειτούργησαν σαν κατασκοπευτικά, αλλά και επιχειρησιακά κέντρα για την εκτέλεση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Ιδιαίτερα η αεροναυτική βάση Σούδας, η οποία μαζί με τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Τυμπακίου μετατρέπουν το νησί μας σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.

Μπροστά στη λαϊκή απαίτηση να φύγουν οι βάσεις, οι ξενόδουλες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν διάφορα τερτίπια, για να διαιωνίζουν την παραμονή τους, πότε βαφτίζοντας τη συμφωνία παραμονής σαν συμφωνία απομάκρυνσης, πότε - όπως τώρα - προσπαθώντας στα κρυφά να ανανεώσουν τη συμφωνία παραμονής των βάσεων. Δε θα τους αφήσουμε ανοιχτό το δρόμο! Θα μας βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους, ένα διαρκώς ογκούμενο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό αντιβασικό κίνημα.

Με ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων υπογραμμίζει: Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια με την επέμβαση του ΝΑΤΟ, η στάση υποτέλειας της κυβέρνησης και η προσπάθεια της εν κρυπτώ ανανέωσης της συμφωνίας παραμονής των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, δημιουργεί την ανάγκη συσπείρωσης, διεύρυνσης και παραπέρα μαζικοποίησης του φιλειρηνικού, αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού, αντιβασικού κινήματος. Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τους Χανιώτες να δώσουν το δικό τους μαζικό "παρών" στην παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΠΟΓΑΣ
Ιστορική παράδοση και συνέχεια

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας,που συμμετέχει επίσης στο νέο Εθνικό Συμβούλιο, σημείωσε:

"Βαθιές είναι οι ρίζες με το κίνημα ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, καθώς η συμμετοχή της γενιάς μου στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, αλλά και η ιδεολογία των κομμουνιστών συνδέθηκαν όχι μόνο με τους αγώνες κατά του φασισμού και του ολοκληρωτισμού, αλλά και με την ενεργητική αγωνιστική υπεράσπιση της ειρήνης.

Είχα την τιμή να μου ανατεθεί, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, η εισήγηση για την ανασυγκρότηση της ΕΕΔΥΕ, στην πρώτη συνδιάσκεψη που έγινε στον Πειραιά. Εχοντας η ΕΕΔΥΕ την ιστορική παράδοση και τους πρωτοπόρους αγωνιστές σαν τον Λαμπράκη, τον Νικηφορίδη και τόσους άλλους, αναπτύχθηκε ταχύτατα σε όλη τη χώρα και με τις τεράστιες κινητοποιήσεις έπαιξε σοβαρότατο ρόλο στη διαμόρφωση φιλειρηνικής συνείδησης του λαού μας, αντιμετώπισης της κλιμακούμενης από τότε, επιθετικότητας του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, που σήμερα εκδηλώνεται με τη ΝΑΤΟική αγριότητα. Αγριότητα που γνώρισε η νέα Γιουγκοσλαβία, αλλά και που αποτελεί εν δυνάμει απειλή κατά των λαών του κόσμου.

Το αντιπολεμικό μέτωπο που αναπτύχθηκε αυτό τον καιρό, κατά των βομβαρδισμών και των δυνάμεων κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο, καταγράφει όχι μόνο την ιστορική αγωνιστική παράδοση και συνέχεια, αλλά και την τεράστια σημασία του φιλειρηνικού κινήματος, για το παρόν και το μέλλον σε μια κοινωνία που απειλείται από τη νέα τάξη-αταξία.

Συνεχίζομε, μέχρις ότου "η ειρήνη θα στεριώσει ως την άκρια της γης" όπως γράφτηκε στο πρώτο ποίημα για την ίδρυση της ΕΠΟΝ, το 1943!".

ΑΓΑΠΙΟΣ ΠΑΠΑΝΕΟΦΥΤΟΥ
Ελάχιστο καθήκον μου να συμμετέχω

Ο Αγάπιος Παπανεοφύτου,επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρει:

"Το θέμα της ειρήνης είναι παγκόσμιο ζητούμενο και αιώνιο αίτημα της ανθρωπότητας. Υπάρχουν περίοδοι της Ιστορίας, όπου οι ίδιες οι συνθήκες οξύνουν το αίτημα διασφάλισής της, γιατί ακριβώς το δικαίωμα στην ειρήνη αμφισβητείται έντονα από τις κατεστημένες πολιτικοοικονομικές δυνάμεις.

Η εποχή που ζούμε είναι ακριβώς μια τέτοια εποχή. Δηλαδή οι λαοί και ιδίως στο χώρο της Βαλκανικής, περνάνε μια τεράστια δοκιμασία, που οφείλεται στις επιλογές της Νέα Τάξης Πραγμάτων, οι οποίες καθορίζονται ακριβώς από την PAX AMERICANA, το ΝΑΤΟικό στρατιωτικό μηχανισμό της και τις πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ.

Το πρόβλημα, λοιπόν, της διατήρησης της ειρήνης στις χώρες των Βαλκανίων, έχει πλέον αποκτήσει διάσταση - θεμελιώδους προϋπόθεσης για την ύπαρξή τους, μια και οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία αποδεικνύουν τις προθέσεις των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, να ανατρέψουν τους όρους ειρηνικής συνύπαρξης των λαών των Βαλκανίων. Η συμμετοχή όλων μας, επομένως, σε ένα γνήσιο κίνημα ειρήνης, όπως αυτό της ΕΕΔΥΕ αποτελεί ελάχιστο καθήκον κάθε πολίτη, προκειμένου να αντισταθούμε στην επιθετική, βάρβαρη και απάνθρωπη στρατηγική των δυνάμεων, που επιβάλλουν την PAX AMERICANA. Στα πλαίσια αυτά ήταν το ελάχιστο καθήκον μου, να συμμετέχω όσο μπορώ περισσότερο στις πρωτοβουλίες, διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις της ΕΕΔΥΕ".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Η πιο φερέγγυος φωνή στον αγώνα για την ειρήνη

O Γιάννης Σαμαράς,οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σημειώνει:

"Η πράξη, τα τελευταία 30 χρόνια, στην οποία επιδίδεται η ΕΕΔΥΕ, με όλους τους τρόπους και με συνέπεια στην υπεράσπιση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αποδείξει ότι είναι η πιο φερέγγυος φωνή, στον αγώνα αυτό που στηρίζεται σε ένα οργανωμένο κίνημα πανελλαδικής κλίμακας.

Σ' αυτά τα γεγονότα, οφείλεται η εμπιστοσύνη προς το κίνημα που κατευθύνει η ΕΕΔΥΕ και αυτός είναι ο λόγος που εδώ και δεκαετίες, και εγώ προσωπικά, συμμετέχω ως μέλος της. Πέραν του γεγονότος ότι η πάλη για την ειρήνη και την πρόοδο συνιστά μια ευγενική αποστολή, οι εξελίξεις από την ημέρα που ιδρύθηκε η ΕΕΔΥΕ και μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα δε με την πρόσφατη βάρβαρη επίθεση κατά των Βαλκανίων, έχουν καταστήσει δραματική την ανάγκη της συνέχισης και περαιτέρω ενεργοποίησης του κινήματος υπεράσπισης της ειρήνης. Η οποία, βέβαια, δυστυχώς απειλείται για πρόσθετους λόγους, λόγω της επιθετικής και αυθαίρετης συμπεριφοράς και πρακτικής εκείνων των μεγάλων δυνάμεων και των διεθνών θεσμών, οι οποίοι μόνο στα λόγια διακηρύσσουν φιλάνθρωπες και φιλειρηνικές όσο και επικίνδυνες επιπολαιότητες".

13Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Ευρεία συμμετοχή κοινωνικοπολιτικών παραγόντων

Ηταν αναπόφευκτο. Οι μεγάλες αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, στις οποίες - πέρα από κάθε αμφισβήτηση - πρωτοστάτησε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,ανέβασαν κατακόρυφα το κύρος της φιλειρηνικής οργάνωσης στη συνείδηση όλου του ελληνικού λαού. Η αντανάκλαση αυτού του αυξημένου κύρους φάνηκε ανάγλυφα στις εργασίες του πρόσφατου, 13ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ και φυσικά δεν μπορούσε παρά να εκφραστεί και στη σύνθεση του νέου Εθνικού Συμβουλίου, που εκλέχθηκε στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου. Ο "Ρ" ζήτησε - και πήρε - τη γνώμη επιφανών στελεχών της ελληνικής κοινωνίας, που συμμετείχαν στο συνέδριο και εκλέχθηκαν στο νέο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΜΙΓΟΣ
Αγωνίζεται με όρους λαϊκού κινήματος

Στο "Ρ" μίλησε, επίσης, ο δημοσιογράφος Αντώνης Δαμίγος,που σημείωσε:

"Οταν τον Αύγουστο του 1991 μετά τα γεγονότα που διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση και παραδόθηκε η Ρώσικη Ομοσπονδία στις διαθέσεις του διεθνούς ιμπεριαλισμού, ήμουν βέβαιος ότι μια νέα σελίδα του διεθνούς ειρηνιστικού κινήματος άνοιγε. Κατά γενική αναγνώριση, διαλύθηκε εκείνη η δύναμη που "έσερνε το χορό" της ειρήνης. άρχισε να προβάλλει το δόγμα της Νέας Τάξης με επικυρίαρχη δύναμη τις ΗΠΑ. Πίσω από αυτό το δόγμα βρίσκεται το υπερεθνικό χρηματιστικό κεφάλαιο, η ιμπεριαλιστική του έκφραση και η μιλιταριστική του δύναμη. Τελικός του σκοπός είναι η πλανητική του επιβολή. Από τον Σεπτέμβρη του 1991 άρχισα να γράφω στη μόνιμη στήλη του "Κυριακάτικου Ριζοσπάστη" , κάτι σαν σχολείο ειρήνης. Βρέθηκα με μια εκλεκτή ομάδα στελεχών της ΕΕΔΥΕ και αρχίσαμε να συγκεντρωνόμαστε.

Σήμερα, μπροστά στην ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη του κινήματος, νιώθω δικαιωμένος. Η τότε επιλογή μου να συνεργαστώ με την ΕΕΔΥΕ επιβεβαιώθηκε ως η μόνη επιλογή, που αγωνίζεται με όρους λαϊκού κινήματος".

ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Με μόνη τη δύναμη της καρδιάς

Ο Ανδρέας Θεοφίλου,ερευνητής του "Δημόκριτου", μιλώντας στον "Ρ", για τη συμμετοχή του στο κίνημα της ειρήνης, μας είπε:

"Σαν παλιός αγωνιστής της Ειρήνης, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Νέων για τον πυρηνικό Αφοπλισμό Bertrand Russell (1962) και γραμματέας διεθνών σχέσεών του, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ (1982-'84) και τώρα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της, συγγραφέας του βιβλίου "Πυρηνικά όπλα", θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τη μαζικότητα και το επίπεδο των εισηγήσεων του 13ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ.

Θα ήθελα, επίσης, να χαιρετίσω από τις στήλες του "Ριζοσπάστη", όλους τους αγωνιστές που κράτησαν το κίνημα της ειρήνης ενεργό και δυναμικό σε πείσμα άλλων "προοδευτικών", που χλεύαζαν, θεωρώντας τον αγώνα για την ειρήνη σαν έναν αγώνα εκτός τόπου και χρόνου. Η ιστορία τελικά τους δικαίωσε. Ο ιμπεριαλισμός, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, πέταξε τη μάσκα και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Οι αγωνιστές της ειρήνης, όμως, δεν τρόμαξαν όπως τρόμαξαν οι πάσης φύσεως φορείς της εξουσίας, δείχνοντας ότι μπορεί να τα βάλει κανείς με τους ισχυρούς της γης, με μόνη τη δύναμη της καρδιάς".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ