ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροχιοδεικτικές βολές για τα νέα βάρβαρα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση

Πατώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η ΝΔ προετοιμάζει την «επόμενη πίστα» ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης

Τροχιοδεικτικές βολές, χαρακτηριστικές για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στη βάση όλων των προηγούμενων ανατροπών των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν με παρεμβάσεις τους στελέχη της ΝΔ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, ο κυβερνητικός βουλευτής, Κ. Κυρανάκης, προανήγγειλε ουσιαστικά ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό Ασφαλιστικό, το οποίο θα αφορά όλους τους νέους εργαζόμενους που θα μπουν στην παραγωγή μετά την ψήφιση του νέου νόμου από την κυβέρνηση. Οπως επισήμανε μάλιστα, το σύστημα αυτό θα επεκτείνεται και στην κύρια σύνταξη και όχι μόνο στην επικουρική, όπως μέχρι τώρα ανέφεραν τα στελέχη της ΝΔ.

Οπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο Κ. Κυρανάκης, «όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της ΝΔ για το Ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο Ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου, η οποία θα αφορά μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν αυτό ισχύει και για την κύρια σύνταξη, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «για όλα. Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να χτίζει τη σύνταξή του όπως θέλει...».

Οταν ρωτήθηκε δε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρείας που θα είναι ασφαλισμένοι οι νέοι εργαζόμενοι, παρέπεμψε στις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ και... στους «πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους εξονυχιστικούς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές». Διαστρεβλώνοντας την ίδια την πραγματικότητα και την πικρή πείρα ασφαλισμένων που είδαν τις εισφορές μιας ζωής να γίνονται αέρας, ο Κ. Κυρανάκης υποστήριξε δημαγωγικά ότι «πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού, γίνεται ο έλεγχος και σταματάει» και ότι... «δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει» κάποια ασφαλιστική!

«Θεματοφύλακες» του Ασφαλιστικού... αυτοί που έστρωσαν το έδαφος στη νέα επίθεση!

Οι δηλώσεις του Κ. Κυρανάκη έδωσαν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να στήσει τον γνωστό άσφαιρο χαρτοπόλεμο με τη ΝΔ και να εμφανιστεί ως... ο «θεματοφύλακας» της Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του εφάρμοσε προσηλωμένα όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου άνοιξε τον δρόμο για την «επόμενη πίστα» της επίθεσης, με βάση τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου.

Με δήλωσή της, η βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο για σχέδιο που οδηγεί «σε πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση το δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» και ότι «οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και μείωσης συντάξεων, με μόνη "εγγύηση" ένα ελάχιστο κρατικό επίδομα έναντι σύνταξης...».

Μόνο που τα θεμέλια για να οδηγηθούμε εκεί, τα έχει θέσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψηφίζοντας τον νόμο 4387/2016 θεσμοθέτησε την «εθνική σύνταξη» στο ύψος των μόλις 384 ευρώ, το οποίο είναι και το μόνο που εγγυάται το κράτος, ενώ η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζί και οι πολύ χαμηλότερες συντάξεις που επίσης θεσμοθέτησε για τους νέους συνταξιούχους αποτελούν και το πιο γόνιμο έδαφος για να δοθεί η παραπέρα ώθηση στην ιδιωτική ασφάλιση, την οποία σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικά αναθεματίζει...

Διαμαρτυρία για τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους στην «κοινωφελή»

Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, για το πρόβλημα της μη καταβολής του μισθού στους 30.000 περίπου εργαζόμενους στα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» που πήραν τετράμηνη παράταση, έκαναν χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «Κοινωφελή Εργασία», αποσπώντας τη δέσμευση ότι μέχρι αύριο θα καταβληθεί τμήμα της πληρωμής.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπρόσωπο της διοίκησης του ΟΑΕΔ και απαίτησε την άμεση πληρωμή των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι «30.000 συνάδελφοι που δουλεύουν σήμερα στους δήμους και στην Περιφέρεια, αφού υπέστησαν την ταλαιπωρία και το άγχος για την έκδοση της ΚΥΑ, που τους έδωσε την 4μηνη παράταση, σήμερα για γραφειοκρατικούς λόγους με ευθύνη του ΟΑΕΔ και της κυβέρνησης παραμένουν απλήρωτοι».

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, «ο εκπρόσωπος της διοίκησης του ΟΑΕΔ μας δήλωσε ότι για όσους συναδέλφους έχουν αποσταλεί στοιχεία για την πρώτη σύμβαση, η πληρωμή θα γίνει μέχρι την Παρασκευή. Για τις μέρες της παράτασης, αλλά και για όσους δεν έχουν αποσταλεί τα στοιχεία από τους δήμους, η πληρωμή θα γίνει την επόμενη βδομάδα, χωρίς να διευκρινιστεί το πότε. Η επίκληση τεχνικών ζητημάτων ως δικαιολογία είναι απαράδεκτη. Ο ΟΑΕΔ θα έπρεπε να ήταν έτοιμος, να είχε κάνει όλες εκείνες τις βελτιώσεις στο σύστημα, ώστε σήμερα οι συνάδελφοι να έχουν πληρωθεί».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, τονίζοντας πως «είναι γελασμένοι οι κύριοι και οι κυρίες της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ αν νομίζουν ότι θα παίζουν με το μισθό των συναδέλφων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να φράξουμε το δρόμο στα σχέδια κλιμάκωσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Κυρανάκη, σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβερνητική πολιτική στην Κοινωνική Ασφάλιση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όπως την περιέγραψε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κυρανάκης, ότι δηλαδή το Δημόσιο θα περιορίζεται στην είσπραξη μίας ελάχιστης εισφοράς για μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη και δραματικά λιγότερες παροχές υγείας, ενώ η κύρια και η επικουρική ασφάλιση θα ενταχθούν σε κεφαλαιοποιητικά συστήματα, αποτελεί τη συνέχεια, κλιμάκωση και υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος Κατρούγκαλου χώρισε την κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, ενώ προώθησε και τα επαγγελματικά ταμεία στην επικουρική ασφάλιση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα που θέλει να αναπτύξει η ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι να επαγρυπνούν όχι μόνο για να φράξουν το δρόμο σε τέτοια σχέδια, αλλά και να διεκδικήσουν: Εξω οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ