ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ανασχηματισμός, έλεγχος του κόμματος και στο βάθος εκλογές

Σε ανασχηματισμό προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, απομακρύνοντας τους προερχόμενους από την «Αριστερή Πλατφόρμα» υπουργούς, που καταψήφισαν στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το νέο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Κ. Ησυχος, και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, ενώ αντικαταστάθηκαν οι Ν. Χουντής και Ν. Βαλαβάνη, που είχαν ήδη παραιτηθεί. Επιπλέον και ο Θ. Πετράκος απομακρύνθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απομάκρυνσή τους από την κυβέρνηση φέρνει στο προσκήνιο την κόντρα για τον έλεγχο του κόμματος και τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η επικράτηση της μιας ή της άλλης πλευράς. Ηδη, σενάρια κυκλοφορούν για δημιουργία νέων πολιτικών φορέων, στο πλαίσιο και της εξελισσόμενης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι διεργασίες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά υπηρετούν μια σειρά από σχεδιασμούς, που έχουν να κάνουν τελικά με την υλοποίηση προταγμάτων του κεφαλαίου και τη χειραγώγηση του λαού σ' αυτά.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, μεταξύ άλλων, ο Π. Σκουρλέτης μετακινήθηκε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ τη θέση του στο υπουργείο Εργασίας καταλαμβάνει ο Γ. Κατρούγκαλος. Επίσης, κυβερνητικός εκπρόσωπος ορίστηκε η Ολγα Γεροβασίλη, με τον Γ. Σακελλαρίδη να μετακινείται στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο Χρ. Βερναρδάκης που ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Π. Πολάκης, υφυπουργός Εσωτερικών, ο Τρ. Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός για θέματα εσόδων, ο Π. Χαϊκάλης υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (στο υπουργείο Εξωτερικών), ο Γ. Αμανατίδης, υφυπουργός Εξωτερικών, ο Δ. Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Πρώτα συμφωνία, μετά εκλογές

Στην παραδοχή του γεγονότος ότι μετά τη συμφωνία που μένει να ολοκληρωθεί, η χώρα έχει εισέλθει σε μια νέα πραγματικότητα που ξεκινάει από τις απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προχώρησε ο Π. Σκουρλέτης. Μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καλείται σήμερα αναγκαστικά, χωρίς να υπάρχει άλλη επιλογή, να κλειδώσει τη συμφωνία. Χαρακτήρισε ορατές στο μέλλον τις εκλογές, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ανάγκη πολιτικής νομιμοποίησης και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την παραμονή ή μη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη θέση της προέδρου της Βουλής, είπε πως πρόκειται για «άλλες διαδικασίες», καθώς «είναι θεσμικός ο ρόλος της προέδρου της Βουλής». Εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα εκ μέρους της, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια νέα ισορροπία ανάμεσα στους ρόλους της.

«Οι κυβερνητικές αλλαγές είναι θέμα του πρωθυπουργού» δήλωσε στον «ΑΝΤ1» ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Με τη σειρά του, υποστήριξε ότι «προτεραιότητα είναι η σύναψη της συμφωνίας, ώστε να μπει σ' ένα ρυθμό ανάπτυξης η χώρα» και συμπλήρωσε ότι μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, «είτε θα αποφασίσουν τι θα κάνουν οι 32 βουλευτές είτε θα πάμε για εκλογές». Χρονικά προσδιόρισε τις εκλογές για Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη. Ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι «αν η δραχμή θα ήταν λύση, θα τη συζήταγα» και περιέγραψε ως αδιέξοδες τις προσπάθειες εξεύρεσης πόρων από δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα. Τέλος, απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, θα συνεχίσουμε με κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού επιμείνουν οι βουλευτές, και μετά τη συμφωνία θα πάμε σε εκλογές».

«Εχουμε σοβαρά ζητήματα ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Ν. Φίλης, και εμφανίστηκε να αποκλείει διαγραφές, λέγοντας: «Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα αρχηγικό που διαγράφει ανθρώπους. Είμαστε ένα συλλογικό αριστερό κόμμα με κανόνες. Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δημοκρατική συζήτηση και ταυτόχρονα τη λήψη απόφασης για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει ισότιμα με δύο πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ και εκτός και εντός του ευρώ».

«Χρειάζεται μια κυβέρνηση πιο συνεκτική και πιο προσηλωμένη στις εντολές του πρωθυπουργού», δήλωσε με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης.«Δεν πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση που θα είναι απλώς εκλογική (...) Φυσικά, ο χρόνος των εκλογών αποφασίζεται από τον πρωθυπουργό, αλλά εξαρτάται και από τη συμπεριφορά πολλών παραγόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό που προέχει, είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, να φύγει το Grexit από το λεξιλόγιο της ευρωπαϊκής συζήτησης. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός θα κρίνει πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές».

Τέλος, μια ανάρτηση που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως ως προς τις προθέσεις του, έκανε ο Γ. Μηλιός:«Δε φανταζόμουν να δω το λαό απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα. Συνεχίζουμε τον αγώνα. Πάντα στο πλευρό του λαού».

Η νέα σύνθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Υπουργός: Νίκος Βούτσης

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης

Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου

Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Παύλος Πολάκης

Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης

Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θόδωρος Δρίτσας

Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Ελενα Κουντουρά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Υπουργός: Σκουρλέτης Παναγιώτης

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής υπουργός: Τρύφων Αλεξιάδης

Αναπληρωτής υπουργός: Δημήτρης Μάρδας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς

Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης

Αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υπουργός: Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παύλος Χαϊκάλης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής

Αναπληρωτής υπουργός: Ανδρέας Ξάνθος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Σία Αναγνωστοπούλου

Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Υπουργός: Πάνος Καμμένος

Αναπληρωτής υπουργός: Δημήτρης Βίτσας

Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

Υφυπουργός: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης

Υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Εργου: Αλέκος Φλαμπουράρης

Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ

Υφυπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ολγα Γεροβασίλη

Εκδήλωση στα Χανιά

Οι Τομεακές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνουν τη Δευτέρα 20/7, στις 8 μ.μ., πολιτική εκδήλωση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΜΕ
Συλλαλητήρια τη μέρα ψήφισης της δεύτερης δέσμης μέτρων

Σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα τη μέρα που στη Βουλή θα ψηφίζεται το δεύτερο κύμα των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων για το νέο μνημόνιο, καλεί το ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας. Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή νέα μέτρα - φωτιά για τη λαϊκή οικογένεια. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες, όλο το λαό:

Να απαντήσει αγωνιστικά, μαζικά, μαχητικά με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, τη μέρα ψήφισης στη Βουλή της δεύτερης δέσμης μέτρων του μνημονίου της βαρβαρότητας και της ντροπής.

Αρκετά με τις απάτες τους, τις υποκρισίες τους, τα ψέματά τους. Τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν. Η συγκυβέρνηση επιταχύνει το αντεργατικό, αντιλαϊκό της έργο.

Ολοι και όλες στον αγώνα!

Σχεδιάζουμε την απάντησή μας σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Δεν δεχόμαστε μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα εργατικά δικαιώματα. Δυναμώνουμε τους αγώνες για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε, για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org