ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Αντιμέτωποι με τις φωτιές και την αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Αντρες και γυναίκες εξαντλημένοι από την υπερπροσπάθεια. Από τα οικονομικά προβλήματα. Από την ταλαιπωρία της καθημερινής μετακίνησης από και προς τις μονάδες τους. Από το νέο ωράριο. Και όμως. Πάντα έτοιμοι να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο για να σταθούν στο ύψος τους και να σώσουν ό,τι μπορούν. Ακόμα και αν τη στιγμή που κρατούν τη μάνικα και βλέπουν μπροστά τους τις φλόγες να απειλούν ανθρώπους, τη φύση και περιουσίες, σκέφτονται την οικογένειά τους, το μηδαμινό εισόδημά τους και την αναγνώριση της δουλειάς τους από την πολιτική και φυσική τους ηγεσία.

Αυτοί είναι οι πυροσβέστες. Εργαζόμενοι που αποφάσισαν να μπουν στο Σώμα και να έρθουν αντιμέτωποι με εκατοντάδες περιστατικά την ημέρα, χωρίς υλική αναγνώριση. Χωρίς επαίνους. Μόνο ένα «ευχαριστώ» και το χτύπημα στην πλάτη μετά τη «μάχη» με τις φλόγες, το τροχαίο στο δρόμο, από το συνάνθρωπο. Με τον ίδιο που λίγο πριν έσβηναν μαζί τη φωτιά. Το χτύπημα στην πλάτη, όμως, γίνεται χαστούκι από την κυβέρνηση. Στα χνάρια της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να χτυπά αλύπητα τους εργαζόμενους αυτούς, όπως άλλωστε και όλους τους άλλους. Πετσοκόβει μισθούς, επιδόματα και αδιαφορεί για την υγεία τους, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τον πλήρη αφανισμό όλου του δασικού πλούτου της χώρας. Οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, έχοντας «αφοπλίσει» μεθοδικά το αντίστοιχο των πυροσβεστών. Και σαν να μη φτάνει αυτό, προστατεύει τους πρώτους με την αντιδασική πολιτική της. Μία πολιτική που κρατάει χρόνια.


Icon

Οι πυροσβέστες λοιπόν καλούνται να αντεπεξέλθουν με μόνο όπλο το φιλότιμο. Οπως άλλωστε έκαναν τα τελευταία χρόνια. Γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα που επιβαίνουν και παρεμβαίνουν στα συμβάντα είναι πια της ...τρίτης ηλικίας! «Στοιχηματίζουν» για να πετύχουν μία μάνικα που να μην είναι τρύπια. Δουλεύουν για δύο άτομα προκειμένου να καλύψουν τις 3.820 κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο Σώμα, με αποτέλεσμα τησωματική τους εξάντληση μετά από 32 και 48 ώρες στη φωτιά και όχι μόνο. Εύχονται να μην πάθουν κάτι, γιατί δε θα υπάρχει ασθενοφόρο της υπηρεσίας να τους παραλάβει. Γιατί ούτε για τα πληρώματα των οχημάτων ούτε για τα πεζοπόρα τμήματα υπάρχει βασικό υγειονομικό υλικό πρώτων βοηθειών. Αλλωστε, το ΕΚΑΒ δε θα μπορέσει να παρέμβει άμεσα, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας και επιχειρησιακής εμπλοκής του με την Πυροσβεστική.

Και όταν τελειώσει την επιχείρηση και γυρίσει στη μονάδα, θα έχει να σκέφτεται την περικοπή των μισθών του, των επιδομάτων. Επίσης τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψει από την τσέπη του για να πάει και να έρθει στη δουλειά του, αφού η απόσταση για να πάρει το επίδομα εκτός έδρας αυξήθηκε από τα 15 χιλιόμετρα στα 60 χιλιόμετρα. Και βέβαια να σκεφτεί τα πάγια έξοδα του σπιτιού. Αλλά και πάλι, με τον ήχο του κουδουνιού, ο πυροσβέστης, με τα χίλια προβλήματά του, θα τρέξει πρώτος στη μάχη με τη φωτιά...


Icon


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ