ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ψήφισμα καταδίκης της ΛΔ Κορέας

Δεν πέρασε επιβολή κυρώσεων και στρατιωτικής βίας

ΣΕΟΥΛ.--

Ομόφωνη ήταν η απόφαση καταδίκης του Συμβουλίου της Ασφαλείας του ΟΗΕ αργά το Σάββατο το βράδυ ενάντια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που πραγματοποίησε στις αρχές Ιούλη, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα. Η απόφαση ζητά από τη ΛΔ Κορέας «να διακόψει όλες τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών της πυραύλων», και απαιτεί από όλα τα μέλη του ΟΗΕ να σταματήσουν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από και προς τη χώρα πυραύλων ή αντικειμένων σχετικών με πυραύλους, αλλά και υλικών και κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όπλα μαζικής καταστροφής. Ζητά, μάλιστα, από τη ΛΔ Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων των 6 μερών (ΛΔ Κορέας, Νότια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ) χωρίς προϋποθέσεις. Σημειώνεται όμως, ότι η απόφαση δεν αναφέρει το κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μια διάταξη που καθιστά δεσμευτικές τις αποφάσεις του Συμβουλίου, ώστε να αποφευχθεί η άσκηση βέτο από την Κίνα και τη Ρωσία, που έχουν ταχθεί κατά των οποιωνδήποτε κυρώσεων και της στρατιωτικής βίας. Ωστόσο και οι δύο αυτές χώρες υπαναχώρησαν από τις αρχικές τους θέσεις και προσχώρησαν στο ψήφισμα καταδίκης συντασσόμενες με την ...«ανησυχία» των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΛΔ Κορέας που την Κυριακή απέρριψε πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και προειδοποίησε πως πρόκειται για προαναγγελία μιας επανάληψης του κορεάτικου πολέμου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Η ανάπτυξη πυραύλων από τη ΛΔ της Κορέας λειτουργεί ως κλειδί για τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων και της ειρήνης και σταθερότητας στη Βορειοανατολική Ασία», τόνισε από τη μεριά του ο πρεσβευτής της ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ, Πατ Τζιλ Γιόν.

Παράλληλα, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της, η Ιαπωνία συνέχισε να ασκεί πιέσεις, καλώντας τη ΛΔ Κορέας να συμμορφωθεί στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία, όπως αναφέρει, εκφράζει την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Τάρο Ασο, επισήμανε πως οι δοκιμές πυραύλων έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Ασίας και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματοκύλισμα αμάχων πυροδοτεί περαιτέρω ενδοκοινοτική ένταση

Το θανατικό αμάχων από περίεργες επιθέσεις συνεχίζεται στο Ιράκ

Associated Press

Το θανατικό αμάχων από περίεργες επιθέσεις συνεχίζεται στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Λουτρό αίματος κατά πολιτών συγκλονίζει, για άλλη μια φορά, το Ιράκ, όπου οι ενδο-κοινοτικές εντάσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια από ορισμένους να φθάσουν στα άκρα. Χθες το μεσημέρι, άγνωστοι ένοπλοι, αφού σκότωσαν 3 Ιρακινούς στρατιώτες σε σημείο ελέγχου, έπληξαν με όλμους και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ αδιακρίτως κατά πολιτών στην κεντρική υπαίθρια αγορά της πόλης Μαχμουντίγια, νοτίως της Βαγδάτης.

Ο απολογισμός, μέχρι το απόγευμα, δυσβάσταχτος: 50 νεκροί και τουλάχιστον 92 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους άμαχοι σιίτες. Το σιιτικό στοιχείο είναι έντονο στο κέντρο της πόλης, ενώ στα περίχωρα κατοικούν σουνίτες. Σιίτες βουλευτές εγκατέλειψαν εξοργισμένοι σύνοδο της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σουνίτες συνάδελφοί τους καταδίκαζαν την επίθεση, συμπληρώνοντας ότι πιθανώς να θεωρήθηκε από κάποιους ανεγκέφαλους εκδίκηση για την εκτέλεση 7 σουνιτών που βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή στην ίδια πόλη. Οι σουνίτες, επίσης, επέρριψαν ευθύνες στις δυνάμεις ασφαλείας, που στην πλειοψηφία τους είναι σιίτες, επειδή, όπως υποστήριξαν, «όχι μόνο δεν ελέγχουν την κατάσταση, αλλά συχνά την πυροδοτούν».

Μπαράζ επιθέσεων

Χθες, άλλοι 2 πολίτες σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη. Ενα 24ωρο νωρίτερα, στην εμπορική συνοικία Καράντα, από βόμβα, σκοτώθηκαν άλλοι 8 πολίτες και τραυματίστηκαν 12. Την Κυριακή, επίσης, καμικάζι ανατινάχτηκε μέσα σε κεντρικό καφενείο της πόλης Τουζ Χουρμάτου, βορείως της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 28 πολίτες και τραυματίζοντας 19. Η Τουζ Χουρμάτου κατοικείται κυρίως από Τουρκομάνους και δεν έγινε σαφές ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης ή ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν.

Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τα τελευταία δύο 24ωρα σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Την Κυριακή, ανακοινώθηκε ότι «σε επιχείρηση σύλληψης υπόπτου» σκοτώθηκε, επίσης, 1 Βρετανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος στη Βασόρα.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η χθεσινή απαγωγή από αγνώστους του γενικού διευθυντή της εταιρείας Πετρελαίου του βορείου Ιράκ, αλλά και η απαγωγή 29 αθλητικών παραγόντων, το Σάββατο, στη Βαγδάτη. Μεταξύ των απαχθέντων συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος και γγ της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας και Τάε Κβο Ντο.

Στο περιθώριο του αιματοκυλίσματος, έφθασε, χθες, στη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου για να υπογράψει «συμφωνία ενίσχυσης των ξένων επενδύσεων» στη χώρα, αν και παραδέχτηκε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει, όσο δεν υπάρχει ασφάλεια». Τέλος, οι ιρακινές αρχές υποστήριζαν ότι σχεδιάζεται, εφόσον οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν, η κατασκευή ενός διυλιστηρίου δυναμικότητας 300.000 βαρελιών αργού πετρελαίου/ ημερησίως, στο νότιο Ιράκ, μέσα από ανάθεση σε ξένη εταιρεία. Για το σχέδιο, ήδη, η ιταλική κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεση να χορηγήσει 850.000 ευρώ.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Περίεργη πρόταση του Ρουμάνου Προέδρου

Σύγχυση προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο της Μολδαβίας η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Ρουμανίας, Τραγιάν Μπεσέσκου, προς τη Μολδαβία να ενωθεί με τη «μητέρα - πατρίδα», τη Ρουμανία, και μ' αυτόν τον τρόπο να ενταχθεί μαζί με αυτήν στην ΕΕ το 2007.

Ο Αντρέι Στρατάν, υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας, σημείωσε πως η μολδαβική κυβέρνηση «δεν έχει δεχτεί κάποιες επίσημες προτάσεις ούτε από το Βουκουρέστι, ούτε από τις Βρυξέλλες». Ο ίδιος σημείωσε πως η Μολδαβία έχει «ατομικό πλάνο» στις σχέσεις με την ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του Ρουμάνου Προέδρου ως «ευχάριστη» και πρόσθεσε πως η χώρα του θα εξετάσει προσεκτικά μια τέτοια πρόταση, αν πραγματικά διατυπωθεί επισήμως.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι αρχές της Ρουμανίας θεωρούν τη Μολδαβία ως το «δεύτερο ρουμανικό κράτος» της Ευρώπης και κάνουν λόγο για την ανάγκη ενοποίησής τους. Το ζήτημα αυτό, της «ρουμανοποίησης» της Μολδαβίας και της προσπάθειας ένταξής της στη Ρουμανία, είχε οδηγήσει στα αιματηρά επεισόδια, λίγο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και, τελικά, στην απόσχιση τμήματος της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας. Εως και σήμερα, η Υπερδνειστερία, όπου πλειοψηφούν οι Ρώσοι και Ουκρανοί, δε δέχεται τον έλεγχο των κεντρικών αρχών της Μολδαβίας. Με το επιχείρημα της «διατήρησης της ειρήνης», στην Υπερδνειστερία παραμένουν στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας. Οι δηλώσεις του Ρουμάνου Προέδρου, αντικειμενικά, ενισχύουν εκείνες τις δυνάμεις στην Υπερδνειστερία και στη Ρωσία, που ζητούν να παραμείνουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ρωσία στον ΟΑΣΕ για την αποχώρησή τους.

Θυμίζουμε ότι στις 6/7 σε δρόμο στην πρωτεύουσα της αποσχισμένης Υπερδνειστερίας, στο Τιράσπολ, έγινε σφοδρότατη έκρηξη, από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ταξί. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα και άλλα 20 περίπου τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες, υπάρχουν και άντρες των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μια νοσοκόμος ρωσικού στρατιωτικού νοσοκομείου. Οι αστυνομικές αρχές δηλώνουν πως εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.


Ι.Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ