ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα για την εμπιστοσύνη των ισχυρών «προστατών»

Τις επιθυμίες των μεγάλων αφεντικών σπεύδει να ικανοποιήσει με καταπληκτική ταχύτητα η κυβέρνηση, «απαντώντας» έτσι στις πιέσεις τους για λήψη μέτρων για την αναστροφή του κλίματος στην πολιτική σκηνή και το ΧΑΑ

Από το προηγούμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Από το προηγούμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Την εμπιστοσύνη των μεγάλων αφεντικών πασχίζει να διατηρήσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Σημίτη, ώστε να συνεχίζει να απολαμβάνει της ολόπλευρης υποστήριξής τους, όπως μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες τους, πράγμα όμως που δεν είναι πάντα εύκολο.

Στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται για λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στο χρηματιστήριο και την πολιτική σκηνή, η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί με κάθε πρόσφορο μέσο, χωρίς όμως να φαίνεται να αφήνει, προς τα παρόν, ικανοποιημένες τις «αγορές», οι οποίες, βέβαια, θέλουν να βρουν διέξοδο στη δική τους ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξαντλεί τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου με το νέο πακέτο που εξήγγειλαν χτες οι οικονομικοί υπουργοί, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα που πρέπει να δοθούν στο κεφάλαιο, κυρίως οι φορολογικές ελαφρύνσεις του κεφαλαίου.

Αυτό ακριβώς θα επιβεβαιώσει ο Κ. Σημίτης, που γύρισε χτες το βράδυ από τη Μόσχα, είτε με εξαγγελίες κυβερνητικών μέτρων το επόμενο διάστημα είτε στη ΔΕΘ. Οπωσδήποτε πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα υποσχεθεί και θα προωθήσει ό,τι αξιώνουν οι «δυνάμεις της αγοράς», προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη τους και να συνεχίσει να αποτελεί το βασικό εκφραστή των συμφερόντων της. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζει και το σύνολο σχεδόν των κυβερνητικών στελεχών, με στόχο βέβαια να διασωθεί η εξουσία. Είναι τέτοια η προθυμία και η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στους ισχυρούς προστάτες της, ώστε ορισμένοι στο κυβερνών κόμμα αναρωτιούνται «τι μπορούν ακόμα να δώσουν και δεν το έχουν δώσει και τι θα μείνει για αργότερα»(!).

Ο Κ. Σημίτης θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να καλλιεργήσει την αίσθηση ανασύνταξης και παραγωγής κυβερνητικού έργου. Δε δέχεται την «κατηγορία» περί παράλυσης στη λειτουργία της κυβέρνησης και τη δημιουργία κλίματος ακυβερνησίας ούτε ότι η αναγγελία επίσπευσης του συνεδρίου λειτούργησε αρνητικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε χθες αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να κάνει κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση που του ζητούν παράγοντες της αγοράς, ώστε να αναστραφεί το κλίμα που υπάρχει στις αγορές, προσπάθησε να πείσει ότι οι πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες δε θα είναι προϊόν της πίεσης που ασκούνται. «Ο πρωθυπουργός έχει πάρει πρωτοβουλίες», είπε ο Δ. Ρέππας και ως τέτοια ανέφερε την εισήγηση του Κ. Σημίτη και την απόφαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για την επίσπευση του Συνεδρίου. Σχολιάζοντας την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου έκανε στροφή από τη μέχρι πρότινος κυβερνητική θέση ότι αυτό αντανακλά την οικονομία και είπε ότι «το χρηματιστήριο ακολουθεί τη δική του πορεία. Θα πρέπει να το αποσυνδέσουμε από τις εξελίξεις που αφορούν την ελληνική οικονομία»(!). Παράλληλα, αποδοκίμασε τις φήμες που θέλουν τη «θυσία» κάποιου οικονομικού υπουργού για την αναστροφή του κλίματος, λέγοντας ότι «τέτοιου είδους φήμες προσφέρουν πολύ αρνητική υπηρεσία», γιατί υπονομεύουν το κλίμα βεβαιότητας και σταθερότητας που πρέπει να υπάρχει.

Σε άλλη ερώτηση για τη θέση του Α. Τσοχατζόπουλου ότι προϋπόθεση του «όλοι μαζί» είναι να υπάρξει συμφωνία επί των «προοδευτικών» πολιτικών που απαιτούνται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε μεγαλόψυχα ότι «στο ΠΑΣΟΚ ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί».

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι υπουργοί προσπαθούν να υποστηρίξουν την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών, κυρίως απέναντι σε ισχυρούς επιχειρηματικούς κύκλους. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες στιγμές της», υποστήριξε χθες (στον «Φλας») ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, εντοπίζοντας το πρόβλημα «στην πλημμύρα καταστροφολογίας, η οποία αδικεί πάρα πολλές θετικές εξελίξεις». Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος έθεσε ως ορόσημο για τις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες τη ΔΕΘ και την κατάθεση του προϋπολογισμού. «Πλησιάζουμε σε μια περίοδο, η οποία είναι ούτως ή άλλως περίοδος μεγάλων πολιτικών και οικονομικών πρωτοβουλιών, γιατί πλησιάζουμε προς την Εκθεση της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι αναγκαστικά περίοδος λήψης και εξαγγελίας πολύ σημαντικών μέτρων». Οσο για τα μέτρα που μπορεί να εξαγγελθούν ο δήθεν «διαφωνών» βουλευτής Χ. Καστανίδης έσπευσε να αναφέρει «ισχυρά φορολογικά μέτρα υπέρ συνολικά των επιχειρήσεων και όχι μόνο των εισηγμένων»!

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα βρει τη δύναμη να αναστρέψει το σκηνικό και να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά στην υπηρέτηση του μόνου του στόχου, που είναι η λαϊκή εντολή και το συμφέρον της χώρας».

Αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ο Χρ. Λαμπράκης

Ποινική δίωξη για ψευδή υπεύθυνη δήλωση άσκησε ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης σε βάρος του μεγαλοεκδότη, με αφορμή την υπόθεση «Travel Plan»

Στη Δικαιοσύνη καλείται να λογοδοτήσει ο μεγαλοεκδότης Χρ. Λαμπράκης, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, με αφορμή την υπόθεση «Travel Plan» και τις δοσοληψίες αυτής της εταιρίας του με το δημόσιο.

Εναντίον του Χρ. Λαμπράκη ασκήθηκε ποινική δίωξη για υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης με σκοπό το όφελος κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος. Τη δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης, στα πλαίσια προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή υπεύθυνη δήλωση που είχε υποβάλει ο Χρ. Λαμπράκης στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με την οποία δεν αναλαμβάνει δημόσια έργα. Δηλαδή, ο μεγαλοεκδότης φέρεται να προσπάθησε να πείσει το ΕΣΡ ότι δεν έχει οικονομικές δοσοληψίες με το δημόσιο, υποβάλλοντας μάλιστα σχετική υπεύθυνη δήλωση, όταν του ζητήθηκε να το βεβαιώσει.

Ωστόσο, από την προκαταρκτική έρευνα προέκυψε ότι το ταξιδιωτικό γραφείο «Travel Plan», ιδιοκτησίας του ΔΟΛ, κλείνει πακέτα εισιτηρίων με δημόσιους οργανισμούς και φορείς, μεταξύ των οποίων ήταν και οι μετακινήσεις των μελών του διπλωματικού σώματος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Χρ. Λαμπράκης είναι κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου 2328/95 που απαγορεύει στους ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών) να αναλαμβάνουν δημόσια έργα.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από διαπίστωση του ΕΣΡ για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, την οποία φέρεται ότι συνέταξε και υπέγραψε την περσινή χρονιά ο μεγαλοεκδότης Χρ. Λαμπράκης. Στη δήλωση αυτή ο πρόεδρος του ΔΟΛ ισχυριζόταν ότι δεν έχει καμιά σχέση με δημόσια έργα.

Για το θέμα αυτό ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης διενήργησε πολύμηνη έρευνα, στα πλαίσια της οποίας μεταξύ των ατόμων που εξέτασε ήταν ο Χρ. Λαμπράκης, ο Β. Λαμπρίδης και η διοίκηση του ΕΣΡ, στελέχη του ΔΟΛ κλπ.

Η δικογραφία ανατέθηκε στην 9η τακτική ανακρίτρια Μαρία Συμιρτζή, η οποία θα διενεργήσει και την κύρια ανάκριση.

Πάντως, σε περίπτωση που η κατηγορία παραμείνει η ίδια και δεν αλλάξει, θα εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα και ο μεγαλοεκδότης θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου, κινδυνεύοντας να αντιμετωπίσει κάθειρξη που φτάνει μέχρι και τα δέκα χρόνια.

Για την παράβαση του ασυμβίβαστου ΜΜΕ και δημοσίων έργων το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 50 εκατ. δραχμές στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ (ΜΕGΑ CHANNEL). Επίσης, με βάση τα παραπάνω, επιβλήθηκε πρόστιμο 100 εκατ. δραχμών εκτός από τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ, στους Χρ. Λαμπράκη, Χρ. Τεγόπουλο, Γ. Βαρδινογιάννη, Γ. Μπόμπολα, Ν. Πράσσα, Ηλ. Τσίγκα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλοεκδότης Χρ. Λαμπράκης κυρίως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και προπαντός επί πρωθυπουργίας Σημίτη ανέπτυξε οικονομικές δραστηριότητες σε πάρα πολλούς τομείς που ξεπερνούν τα εκδοτικά πλαίσια.

Ο μεγαλοεκδότης αυτή τη στιγμή κατέχει τουλάχιστον εννιά εφημερίδες και 20 περιοδικά. Είναι ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, της τουριστικής επιχείρησης «Travel Plan», συνιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, της εταιρίας των κινηματογραφικών παραγωγών STUDIO ATA, της εταιρίας διανομής ημερήσιου και περιοδικού τύπου ΑΡΓΟΣ, είναι πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής κ.ά.

Δραστηριοποιείται, επίσης, σε μια σειρά άλλους τομείς, όπως διαχείριση ορεινών όγκων, όπου απομυζά τεράστια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ασχολείται με προγράμματα αγροτουρισμού, έχει αναλάβει την υλοποίηση διάφορων κοινοτικών προγραμμάτων που αφορούν την εξ αποστάσεως μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα χρήσης νέων τεχνολογιών, κλπ.

Τι ισχυρίζεται ο ΔΟΛ

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΔΟΛ ουσιαστικά δεν αρνείται τις δοσοληψίες που είχε η «Travel Plan» με το δημόσιο. Η πλήρης ανακοίνωση του ΔΟΛ έχει ως εξής:

«Η υπογραφή εκ μέρους του κ. Χρήστου Λαμπράκη, ως προέδρου και εκπροσώπου του ΔΟΛ, υπευθύνου δηλώσεως περί του ότι δε συντρέχει στο πρόσωπό του κάποιο από τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 11 του νόμου 2328/95, στηρίζεται στο ίδιο το κείμενο του νόμου. Στην παρ. 11 αναφέρεται επί λέξει: "Της παραπάνω απαγόρευσης εξαιρούνται ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές, εκτυπωτικές ή άλλες απολύτως συναφείς εργασίες που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο της κύριας εργασίας της επιχείρησης, που κατέχει την άδεια ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ή εκδίδει εφημερίδα, η οποία ανήκει στις κατηγορίες που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο".

Το αντικείμενο εργασιών του ΔΟΛ, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στο καταστατικό της, συνίσταται σε τρεις επιμέρους τομείς - κλάδους: α) τον εκδοτικό, β) τον εκτυπωτικό - βιομηχανικό και γ) τον τουριστικό.

Η δραστηριοποίηση του ΔΟΛ στον τουρισμό (με τη δημιουργία το έτος 1981 του ταξιδιωτικού γραφείου "Travel Plan", ως ιδιαίτερου κλάδου του) διεύρυνε έκτοτε το αντικείμενο της κύριας εργασίας του, δημιουργώντας παράλληλα τον τρίτο κλάδο του ΔΟΛ. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι η πιο πάνω εξαίρεση καταλαμβάνει ασφαλώς τον τουριστικό κλάδο.

Τέλος, η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου 2328 απασχόλησε το Νοέμβριο 2000 για τρίτη φορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η Ολομέλεια του οποίου εξετάζοντας μάλιστα την εγκυρότητα της σύμβασης του υπουργείου Εξωτερικών με το "Travel Plan" ομόφωνα γνωμοδότησε πως είναι έγκυρη».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ετοιμότητα» για στήριξη της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της ΝΔ βλέπει «απρόβλεπτες εξελίξεις» λόγω «ακυβερνησίας», αλλά δε θέλει πρόωρες εκλογές

«Απρόβλεπτες εξελίξεις» επικαλείται ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να επιβάλει «πλήρη επιφυλακή» και ετοιμότητα στον κομματικό μηχανισμό. Στην πραγματικότητα, στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να βοηθήσει όπως μπορεί, ώστε να καλυφθεί το «κυβερνητικό κενό» και να σπρώξει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα «αναγκαία» αντιλαϊκά μέτρα.

Αναλύοντας την πολιτική κατάσταση στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Κ. Καραμανλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τίποτα δεν αποκλείεται», καθώς, όπως εκτίμησε, «η συνέχιση της αβεβαιότητας και της ακυβερνησίας δημιουργεί κατάσταση αστάθειας με απρόβλεπτες εξελίξεις». Στη βάση αυτή, ζήτησε από τα στελέχη του να είναι «έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» και σε «πλήρη επιφυλακή». Ειδικά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι ο πρωθυπουργός που είναι σίγουρος ότι θα τις χάσει δε θέλει βέβαια να τις προκαλέσει, αλλά, πρόσθεσε, «όταν εκβιάζει με εκλογές, δημιουργεί ο ίδιος νεφέλωμα προεκλογικής περιόδου και καθιστά πιθανά όλα τα ενδεχόμενα». Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που δεν τις ζητά. Γενικότερα, ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «υπάρχει κυβερνητικό και όχι βεβαίως πολιτικό κενό» και απέδωσε όλα τα δεινά της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου στην «αβεβαιότητα και την ακυβερνησία». Στην προσπάθειά του να «υποκαταστήσει» την κυβέρνηση, επισήμανε στα στελέχη να εστιάσουν την προσοχή τους στα «ανοιχτά» ζητήματα, όπως Ασφαλιστικό, «Ολυμπιακή Αεροπορία», ιδιωτικοποιήσεις, Γ` ΚΠΣ και δημόσια έργα. Σε αυτά τα ζητήματα, η άσκηση πιέσεων και κριτικής θα γίνει από τη σκοπιά της «εναλλακτικής πρότασης», δηλαδή, όπως διευκρίνισε ο Κ. Καραμανλής, με βάση την ανοιχτή και ελεύθερη οικονομία, την επίσπευση αποκρατικοποιήσεων, την τόνωση του ανταγωνισμού, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κλπ.

Μεταφέροντας «στην πράξη» τις παραπάνω κατευθύνσεις, στελέχη της ΝΔ αφήνουν με σαφήνεια να φανεί ότι επιδίωξη της ηγεσίας είναι η κυβέρνηση να κυβερνήσει, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να κάνουν υποδείξεις και εποικοδομητικές προτάσεις σε αυτό το πλαίσιο. Ο Μ. Εβερτ ζήτησε χθες να υπάρξει άμεση αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «για να βελτιωθεί το κλίμα στο Χρηματιστήριο και την οικονομία». Βέβαια, είπε (στον «9,84»), η αλλαγή του υπουργού δεν αρκεί, ο νέος υπουργός θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Ο Γ. Αλογοσκούφης απέδωσε το πρόβλημα της οικονομίας στην «πρωτοφανή ακυβερνησία» και προέτρεψε σε λήψη μέτρων, γιατί «όσο οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να παριστάνουν τους ανεύθυνους το πρόβλημα δε θα λυθεί». Περισσότερο σαφής, ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ...«αποφασιστικές κινήσεις αναστροφής του αρνητικού κλίματος» (!) και ως τέτοιες τού «εισηγείται» να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και απομάκρυνση του Γ. Παπαντωνίου, ως εξιλαστήριο θύμα για την κατάσταση στη Σοφοκλέους. Επιπλέον, τον συμβουλεύει να αδράξει την ευκαιρία και με αφορμή τη «δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, λόγω της παρατεταμένης κρίσης του Χρηματιστηρίου», να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακυβερνησίας και να μην αφήσει να διαιωνίζεται μέχρι τον Οκτώβριο.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΟΥΤΙΝ
Με κοινές θέσεις για τα Βαλκάνια

ΜΟΣΧΑ.-

Την άποψη ότι «στα Βαλκάνια η θέση μας είναι κοινή» με τη Ρωσία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, που είχε χτες στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σε Ελληνες δημοσιογράφους, αναφερόμενος στα Βαλκάνια, επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή συνόρων» και ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το «στάτους κβο». «Δε θα πρέπει, πρόσθεσε, να ενισχυθούν προσπάθειες ή να υπάρχει αδιαφορία απέναντι στις ενέργειες που επιχειρούν να αλλάξουν την τρέχουσα κατάσταση διά της βίας. Και αυτό αφορά κυρίως διάφορες αλβανικές εξτρεμιστικές ομάδες».

Οπως είπε, «η Ρωσία προς το παρόν δε βλέπει εμπλοκή της στο θέμα των Σκοπίων, θεωρεί όμως ότι πρέπει να έχει παρουσία και από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι αυτή η ρωσική παρουσία πρέπει να υπάρχει. Οπως πιστεύουμε ότι η Ρωσία στα Βαλκάνια και σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη πρέπει να συμβάλει με τη δική της άποψη και με στενή συνεργασία με την ΕΕ».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις ρωσικές εκτιμήσεις ως προς τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι «η Ρωσία θα ήθελε να έχει περισσότερη συμμετοχή σε αυτές τις πρωτοβουλίες και εξήγησα στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και η αντιμετώπιση του όλου θέματος των Σκοπίων έγινε κάπως εκ των ενόντων και μάλιστα με ελληνικές πρωτοβουλίες».

Ως προς τη ρωσική πρόταση για διεθνή διάσκεψη για τα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η διάσκεψη μπορεί να είναι χρήσιμη υπό ορισμένες προϋποθέσεις: να είναι καλά προετοιμασμένη και να έχουν ξεκαθαριστεί τα θέματα που θα συζητηθούν ώστε να μη δώσει η διάσκεψη αφορμή σε παράθεση διαφόρων απόψεων και τελικά σε αντιπαράθεση».

Αναφερόμενος στην αμυντική πολιτική της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση και η άποψη της Ελλάδας είναι ότι «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, χρειάζεται αυτονομία της ΕΕ και η αυτονομία της ΕΕ προϋποθέτει μια καλή σχέση με τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι «η ενδυνάμωση της ΕΕ προϋποθέτει την καλύτερη συνεννόηση με τη Ρωσία».

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι φανερό σε όποιον δει το χάρτη ότι δεν υπάρχει Ευρώπη η οποία σταματά στα σύνορα της Ρωσίας και από εκεί και πέρα ο χώρος είναι αδιάφορος. Η Ρωσία έχει ένα ρόλο να παίξει στη διαμόρφωση της πορείας της Ευρώπης».

«Διαπίστωσα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ότι υπάρχει απόλυτα αυτή η θέληση. Διαπίστωσα ότι οι παλιές παραστάσεις της αντιπαλότητας έχουν ξεπεραστεί. Αλλωστε το ίδιο είπε και ο Πρόεδρος Μπους στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ».

Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, εκτίμησε ότι αναπτύσσονται καλά και όλα δείχνουν ότι «με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Ρωσίας θα υπάρχουν και περισσότερες ελληνικές επενδύσεις και μεγαλύτερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων».

Βασικό για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν και κοινές προσπάθειες «όπως και αυτή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», διαπίστωσε ο πρωθυπουργός «και ο Πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την ανάγκη δημιουργίας του αγωγού και την ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του 902 σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, για το πρόσφατο ταξίδι της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, στο Βιετνάμ.
  • Στις 22.00 την εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Καραχάλιος, μια συζήτηση για τα προβλήματα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ο δημοσιογράφος Κώστας Πασακυριάκος, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητάει για το πόσο θα είναι φιλικοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για το περιβάλλον της Αττικής, με τους: Γιώργο Καζαντζόπουλο, διευθυντή του Τομέα Οριζοντίων Ενεργειών Περιβάλλοντος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Κυριάκο Καρύδη, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Χρήστο Κορτζίδη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ