ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μειώνονται οι «εραστές» της ΕΕ στις χώρες - μέλη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Μόλις το 48% της ευρωπαϊκής «κοινής γνώμης» αντιμετωπίζει θετικά την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ενώ μόνο το 45% εκτιμά ότι έχει «οφέλη» από την ένταξη, και μόνο το 45% έχει «εμπιστοσύνη» στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» (Κομισιόν).

Πρόκειται για τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιεύει περιοδικά η Κομισιόν (Eurobarometre) και τα ανωτέρω αφορούν στην τελευταία δημοσκόπηση, που διεξήχθη τον Απρίλη και το Μάη του 2001. Πρόκειται για εντυπωσιακό ξέφτισμα του «ευρωπαϊκού οράματος», που στις αρχές της δεκαετίας του '90 έθελγε πάνω από το 70% της ευρωπαϊκής «κοινής γνώμης».

Από το περασμένο φθινόπωρο του 2000, η απογοήτευση από την ΕΕ οξύνθηκε εντυπωσιακά σε ορισμένα κράτη - μέλη, αφαιρώντας από τους υποστηρικτές 8% στο Βέλγιο και την Ολλανδία, 6% στην Ισπανία και 4% στην Ελλάδα. Οι Ελληνες πολίτες που υποστηρίζουν την ΕΕ είναι πλέον μόνο το 57%, ενώ το 69% εκτιμά ότι υπάρχουν «οφέλη» από την ένταξη και μόλις το 51% έχει «εμπιστοσύνη» στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς». Πιο θετικά αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες το ευρώ (59%), παρόλο που και αυτό το ποσοστό είναι χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια προπαγάνδα που συνοδεύει την ΟΝΕ του Μάαστριχτ εδώ και μια δεκαετία. Το 72% των Ελλήνων είναι υπέρ του ευρώ. Θετικά αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες την «κοινή εξωτερική πολιτική» (υπέρ 65%) και την «Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΕΠΑΑ), που χαίρει της υποστήριξης του 73% των Ευρωπαίων.

Θετικά αντιμετωπίζουν και οι Ελληνες αυτές τις δυο πολιτικές, το 83% είναι υπέρ της «κοινής» εξωτερικής πολιτικής και το 87% υπέρ της ΚΕΠΑΑ, που είναι και τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι αρνητική στη διαδικασία διεύρυνσης, που υποστηρίζεται μόλις από το 43% των ερωτηθέντων.

Απογοήτευση από την ΕΕ

Μόλις το 48% των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή η μειοψηφία, υποστηρίζει συνολικά την ΕΕ. Πιο ένθερμοι είναι οι Ιρλανδοί (72%) και πιο «ψυχροί» οι Βρετανοί (29%), υπέρ της ΕΕ είναι η μειοψηφία των Γερμανών (45%) και των Γάλλων (49%). Στις τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), το ποσοστό υποστηρικτών της ΕΕ είναι ακριβώς (!!!) το ίδιο, δηλαδή 57%.

Κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι Ιρλανδοί, που μόλις πρόσφατα απέρριψαν με δημοψήφισμα τη Συνθήκη της Νίκαιας, είναι αυτοί που υποστηρίζουν με τα υψηλότερα ποσοστά την ΕΕ. Ακόμα λιγότεροι Ευρωπαίοι, μόλις το 45%, εκτιμούν ότι η χώρα τους «ωφελήθηκε» από την ένταξη στην ΕΕ. Και εδώ πρωτοπορούν οι Ιρλανδοί (υπέρ 83%), ενώ οι πιο ευρω-σκεπτικιστές είναι οι Σουηδοί (υπέρ 27%), ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς (υπέρ 29%). «Οφελος» εκτιμά ότι υπάρχει, τόσο η μειοψηφία των Γερμανών (υπέρ μόλις το 39%), όσο και των Γάλλων (υπέρ το 47%). Από τους Ελληνες, το 69% εκτιμά ότι υπάρχουν «οφέλη» από την ένταξη, αλλά είναι λιγότερα κατά 3% σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο. Εντυπωσιακή απογοήτευση διαπιστώνεται στην Ισπανία, όπου, μέσα σε ένα εξάμηνο, 10% των Ισπανών άλλαξε γνώμη και εκτιμά ότι δεν υπάρχει «όφελος» από την ένταξη στην ΕΕ, ενώ υπέρ είναι το 54%.

Η μειοψηφία της ευρωπαϊκής «κοινής γνώμης», μόλις το 45%, διατηρεί ακόμη «εμπιστοσύνη» στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», περισσότερη οι Λουξεμβούργιοι (υπέρ 64%) και λιγότερη οι Βρετανοί (υπέρ 25%). Από τους Ελληνες έχει «εμπιστοσύνη» μόλις το 51%, μείον 1% σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο. Και στο θέμα της «εμπιστοσύνης» διαπιστώνεται μια ραγδαία απογοήτευση των Ισπανών (μείον 8% μέσα σ' ένα εξάμηνο). Αντίθετα, το ευρω-νόμισμα υποστηρίζεται από το 59% των Ευρωπαίων, 4% παραπάνω από το περασμένο φθινόπωρο. Τα «οράματα» ξεφτίζουν, το χρήμα και οι «ανάγκες» συντηρούν ακόμα το ευρωπαϊκό καθεστώς. Υπέρ του ευρώ, οι πιο ένθερμοι είναι οι Ιταλοί (83%) και οι πιο δύσπιστοι, παραδοσιακά, οι Βρετανοί (υπέρ μόλις το 25%). Από τους Ελληνες, 72% είναι υπέρ του ευρώ, 2% παραπάνω από το περασμένο φθινόπωρο. Για τα θέματα «Κοινής» Εξωτερικής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, η ευρωπαϊκή «κοινή γνώμη» είναι θετική, με πιο ένθερμους υποστηρικτές τους Ελληνες, που αισθάνονται ανασφαλείς, εξαιτίας της Τουρκίας και της βαλκανικής πυριτιδαποθήκης.

Οι πιο αδιάφοροι και στα δυο ζητήματα είναι οι Βρετανοί. Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, που υποστηρίζεται μόλις από το 43% των Ευρωπαίων. Οι πιο ένθερμοι είναι και εδώ οι Ελληνες (υπέρ το 70%), εξαιτίας της συμμετοχής της Κύπρου στη διαδικασία διεύρυνσης. Αλλά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι ουσιαστικά εχθρικοί στη διεύρυνση, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει, αφού τα συμπεράσματα δεν πρέπει να είναι ούτε μονοσήμαντα ούτε «άσπρο - μαύρο». Είναι εντυπωσιακό ότι τη διεύρυνση την υποστηρίζει μόνο ένας στους τρεις Γερμανούς, Γάλλους, Βρετανούς και Αυστριακούς, ενώ σημαντική αρνητική στροφή παρατηρείται το τελευταίο εξάμηνο στην Ιταλία (μείον 8%), στη Δανία (μείον 6%) και τη Σουηδία (μείον 6%), χώρες παραδοσιακά «ανεκτικές».

Και εδώ οι Ιρλανδοί εκπλήσσουν, αφού το τελευταίο εξάμηνο το 7% στράφηκε υπέρ της διεύρυνσης. Αλλά η Ιρλανδία είναι μια μικρή χώρα, που ζει «μεθυσμένη» από την παροδική οικονομική ευφορία που διανύει.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ
Ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες

Η αποζημίωση των αγροτών για την κατεστραμμένη από θεομηνίες παραγωγή τους είναι χρέος του ΕΛΓΑ και όχι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών
Η αποζημίωση των αγροτών για την κατεστραμμένη από θεομηνίες παραγωγή τους είναι χρέος του ΕΛΓΑ και όχι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών
Την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν από τις τυχόν ζημιές του Ελληνα αγρότη, που επιτυγχάνεται με το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ του υπουργείου Γεωργίας κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης κατά τη διάρκεια της συζήτησής του επί της αρχής στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής.

Ο Σπύρος Στριφτάρης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επισήμανε ότι στο ισχύον πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ χρειάζονταν τροποποιήσεις όχι όμως προς την κατεύθυνση που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας.

«Αντί να πάμε στο καλύτερο πάμε στο χειρότερο» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «το υπάρχον πλαίσιο εάν διορθωνόταν και το κράτος ήταν συνεπές δε θα είχαμε προβλήματα». Τόνισε δε πως, αν και ο νόμος προέβλεπε επιδότηση από το κράτος, ουδέποτε δόθηκε επιδότηση και ο ΕΛΓΑ αναγκάστηκε να δανείζεται με μεγάλα επιτόκια με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να αποτελεί την αιτία που προβάλλει η κυβέρνηση ότι αυτό το σύστημα έχει πια χρεοκοπήσει.

Ο Σπύρος Στριφτάρης σημείωσε ότι το ΚΚΕ εκτιμά πως δεν είναι αυτή η αιτία των αλλαγών που επέρχονται αλλά το ότι «οι ασφαλιστικές εταιρίες πάνε να βγάλουν κέρδος επειδή ο άλλος καταστρέφεται» τονίζοντας ότι δε χωράει ιδιωτική επιχείρηση σε αυτό τον τομέα, «είναι υπερβολικό και ακατανόητο» ανέφερε. Επισήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να δώσουμε το μερίδιο του λέοντος στην ιδιωτική κερδοσκοπία» σημειώνοντας ότι ο ΕΛΓΑ ουσιαστικά αντασφάλιση δε θα χρειαστεί ποτέ. Εκείνοι που θα χρειαστούν θα είναι οι ιδιώτες. Παράλληλα επισήμανε πως με το εισηγούμενο νομοθέτημα δεν καθορίζονται οι εισφορές των αγροτών και δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες εκτιμήσεων ενώ εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο «δε νομίζουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό, μετά από ένα δυο χρόνια θα έρθουμε να νομοθετήσουμε ξανά».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης σημείωσε ότι κομβικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η συμβατότητά του με την ΕΕ αφού όπως είπε «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι εξωγενής παράγων. Είναι το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε». Παράλληλα επιχειρώντας να παρουσιάσει το κυβερνητικό νομοθέτημα ως κοινωνική πολιτική, σημείωσε ότι «στο νέο σύστημα για πρώτη φορά συμμετέχει το κράτος οικονομικά. Ο ΕΛΓΑ παραμένει ο κύριος φορέας ασφάλισης με δημόσιου χαρακτήρα μορφή». Παράλληλα απαντώντας στην τοποθέτηση του Σπ. Στριφτάρη σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένους όρους για τις ασφαλιστικές εταιρίες» κάθε εταιρία «πρέπει να υποβάλει ετήσιο σχέδιο για το πρόγραμμα αγροτικών ασφαλίσεων» ενώ «θα καλύπτουν συμπληρωματικά με τον ΕΛΓΑ» που θα είναι «το κέντρο του συστήματος». Παράλληλα εκτίμησε ότι στην ουσία δε δίνονται κίνητρα στις ασφαλιστικές εταιρίες να συμμετέχουν εκτιμώντας ότι δε θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον.

Εκδήλωση για το έπος του ΔΣΕ

Η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση για το έπος του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, την Κυριακή 22 Ιούλη στις 11 το πρωί, στη θέση Ξυνιά του Κέρκη, τιμώντας τους μαχητές και τις μαχήτριες που υπερασπίστηκαν τα υψηλά ιδανικά της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, λαϊκής κυριαρχίας, που παραμένουν επίκαιρα σήμερα.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνουν 21 μαζικοί φορείς του Νομού Ευβοίας το Σάββατο 21 Ιουλίου και ώρα 8.45 μ.μ. στην παραλία Χαλκίδας (Στρογγυλό).

Στην εκδήλωση - συζήτηση έχουν κληθεί να μιλήσουν ο Γ, Διακογιάννης, δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο Γιάν. Τριάντης, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο Δ. Καλτσώνης, διδάκτωρ Νομικής, ο Ν. Τζοβλάς, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα» και ο Β. Φίλιας καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Επιστολή της Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου

Από την καθηγήτρια Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου πήραμε την παρακάτω επιστολή:

«Με καθυστέρηση, διότι βρίσκομαι για διακοπές εκτός Αθηνών, πληροφορήθηκα ότι σε φύλλο του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" της προηγούμενης εβδομάδας δημοσιεύτηκε κάποια δήλωση "19 προσωπικοτήτων" για τον Μιλόσεβιτς και τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη. Ανάμεσα στους υπογράφοντες φέρομαι και ως υπογράφουσα την παρούσα επιστολή.

Δηλώνω ότι δε γνωρίζω το κείμενο αυτό ούτε το υπέγραψα ούτε καν μου ζήτησε κάποιος να το υπογράψω. Εξάλλου δε συμφωνώ σε μερικά σημεία από αυτά που δημοσιεύτηκαν στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" της 14ης Ιουλίου.

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου αυτή.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου»

Στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του Κόμματος οργανώνει αύριο Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ συγκέντρωση - ομιλία στο χωριό Φουρφουρά Αμαρίου, με ομιλητή το μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Ρεθύμνου του ΚΚΕ, Μιχάλη Γρηγοράκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ