ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Στεγνώνουν» τη Λίμνη Πλαστήρα

Με κατάληψη του υδροηλεκτρικού σταθμού Ταυρωπού της ΔΕΗ αντέδρασαν χτες εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Καρδίτσας, καταγγέλλοντας την κυβερνητική αδιαφορία. Σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Γεωργίας

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη συνεχή μείωση των αποθεμάτων νερού της Λίμνης Πλαστήρα, που σημειώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν χτες πλήθος εκπροσώπων φορέων του Νομού Καρδίτσας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου Καρδίτσας και όλων των δήμων που υδρεύονται από τη Λίμνη, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου κλπ. οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων προχώρησαν και σε κατάληψη του υδροηλεκτρικού σταθμού Ταυρωπού της ΔΕΗ.

Με τη χτεσινή κινητοποίησή τους κατήγγειλαν την κυβέρνηση, καθώς με τη συνεχή μείωση των αποθεμάτων του νερού οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές, τόσο στην ύδρευση και στην άρδευση όσο και στο περιβάλλον, και απαίτησαν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα στις Νομαρχίες Λάρισας και Καρδίτσας, αλλά και στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Γ. Καρατζιώτη, ο οποίος δήλωσε «αναρμόδιος»!!! Μάλιστα, καθημερινά τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες και Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης δίνουν όλο και περισσότερες αφορμές για να οξύνουν το κλίμα της «αντιπαράθεσης», επιχειρώντας ν' αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και γενικότερα το λαό της Θεσσαλίας για τις αιτίες που έχουν δημιουργήσει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της λειψυδρίας.

Σήμερα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα του νερού στο υπουργείο Γεωργίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων της Θεσσαλίας.


Το πρόβλημα είναι πολιτικό

Αντιδράσεις - δηλώσεις παραγόντων της Θεσσαλίας για το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης νερού

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Τη δυσφορία και την αγανάκτηση του λαού της Θεσσαλίας εκφράζουν με δηλώσεις τους στο «Ρ» και ο νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Πλατυκάμπου Θανάσης Κοκκινούλης, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας και ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας Στ. Λαβούτης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Ρ»:

Ο Νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος τονίζει ότι το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης του νερού στη Θεσσαλία και η όξυνσή του οφείλεται στην περιστασιακή αντιμετώπιση του προβλήματος από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. «Σήμερα - επισημαίνει - με τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα, που είναι η "γριούλα" της περιοχής, προσπαθούν να καλύψουν το έλλειμμα που δημιουργεί η μη δρομολόγηση των αναγκαίων έργων όπως του Αχελώου και του Σμοκόβου». Και συνεχίζει: «Τα αναγκαία αρδευτικά έργα δε γίνονται με ευθύνη των κυβερνήσεων όπως της σημερινής. Οι κυβερνήσεις αδιαφορούν και δεν υλοποιούν αυτά τα έργα πνοής, που θα επιφέρουν την παραγωγική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ετσι, λοιπόν, μέσα από αυτές τις δραματικές στιγμές που ζούμε, πρέπει ν' αναδείξουμε την αναγκαιότητα δρομολόγησης των έργων και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους δοκιμαζόμενους αγρότες. Γιατί σήμερα καταστρέφονται οι καλλιέργειες των Λαρισαίων αγροτών, αύριο θα καταστραφούν οι καλλιέργειες των Καρδιτσιωτών συναδέλφων τους, όσο στερούνται την παροχή νερού».

Ο Δήμαρχος Πλατυκάμπου Θανάσης Κοκκινούλης για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της έλλειψης υδάτινων πόρων τονίζει χαρακτηριστικά ότι «είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η μη υλοποίηση αυτών των αρδευτικών έργων, καθώς στόχος της είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής». Προσθέτει, δε, ότι «ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Γ. Καρατζιώτης το Μάιο δήλωνε πως υπάρχει επάρκεια νερού, σήμερα οι αγροτικές καλλιέργειες καταστρέφονται». «Επομένως - καταλήγει - εκείνο που μας απομένει είναι η διεκδίκηση των αναγκαίων αρδευτικών έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της Θεσσαλίας».

Ο Β. Αναγνωστόπουλος
Ο Β. Αναγνωστόπουλος
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας επισημαίνει: «Για μια ακόμα φορά, με αυτό τον τραγικό τρόπο αποδεικνύεται η αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αρνήθηκε και αρνείται τη χρηματοδότηση και την κατασκευή των μεγάλων και μικρών αρδευτικών έργων όπως του Σμοκόβου, του Αχελώου, των Φραγμάτων Μουζακίου και Εννιπέα κ. ά. Σήμερα με την έλλειψη νερού, για να καλύψει τις ευθύνες της απέναντι στο θεσσαλικό λαό, στεγνώνει τη Λίμνη Πλαστήρα, αδιαφορώντας για την οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει και δημιουργώντας, μάλιστα, μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης για 90.000 ανθρώπους που ζουν σε πόλεις και χωριά που υδρεύονται από τη λίμνη. Για αποπροσανατολιστικούς λόγους, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλους τους εκπροσώπους της και υποδαυλίζει τον τοπικισμό μεταξύ Λαρισαίων και Καρδιτσιωτών, επιδιώκοντας τη συγκάλυψη των ευθυνών της. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής Λίμνης Πλαστήρα, να διασφαλίσει την υγεία των 90.000 ανθρώπων του Δήμου Καρδίτσας και των όμορων δήμων, να δεσμευτεί για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, όπως επίσης και για την άμεση χρηματοδότηση και την κατασκευή των μεγάλων και μικρών αρδευτικών έργων, αρχής γενομένης από αυτά του Σμοκόβου, του Αχελώου κ.ά. Σ' αυτή την κατεύθυνση, της διεκδίκησης δηλαδή, κινείται και πρέπει να κινηθεί το αγροτικό κίνημα και ο λαός της Θεσσαλίας, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο για φέτος, αλλά θα επανέλθει τα επόμενα χρόνια με μεγαλύτερη οξύτητα».

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλαμακίου Λάρισας Στέλιος Λαβούτης σημειώνει πως «το πρόβλημα της έλλειψης νερού για την άρδευση των καλλιεργειών και την ύδρευση των πόλεων και των χωριών της Θεσσαλίας, είναι πολιτικό» και προσθέτει: «Η κυβέρνηση, κατ' επιταγήν της ΕΕ, θέλει να μας διώξει από τα χωράφια και να μας ξεκληρίσει. Και εξυπηρετώντας αυτό το στόχο της, δεν προχωρά στην υλοποίηση αρδευτικών έργων, για να μας "κάψει" και με την ξηρασία, καθώς χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών καταστρέφονται. Ετσι λοιπόν, ενώ "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι", μας βάζουν να "φαγωθούμε" με τους συναδέλφους μας στην Καρδίτσα. Γι' αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι οι αγρότες, να συντονίσουμε τη δράση μας και με τ' άλλα λαϊκά στρώματα και να παλέψουμε διεκδικώντας όχι μόνο για την υλοποίηση των αρδευτικών έργων, αλλά γενικότερα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και τη διεκδίκηση μιας άλλης σε φιλοαγροτική - φιλολαϊκή κατεύθυνση».


Ο Θ. Κοκκινούλης
Ο Θ. Κοκκινούλης

EΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χρειάζονται αποφασιστικοί και ενωμένοι αγώνες

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού απασχόλησε και την Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η οποία, σε σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει:

«Δυστυχώς, ο κίνδυνος μεγάλων καταστροφών από την έλλειψη νερού στη Θεσσαλία επανέρχεται με δραματικό τρόπο, ύστερα από 12 χρόνια. Η απειλή να μείνουν απότιστα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, αλλά και χωρίς πόσιμο νερό όσες πόλεις και χωριά υδρεύονται από τη λίμνη Πλαστήρα, βρίσκεται προ των πυλών. Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Δεκαετίες τώρα, το ίδιο πρόβλημα της ξηρασίας επανέρχεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δεκαετίες, επίσης, οι κυβερνήσεις τάζουν αρδευτικά για Αχελώο - Κάρλα - μικρές λιμνοδεξαμενές κλπ. και στην πράξη δε γίνεται τίποτα ουσιαστικό. Πρόκειται για σχεδιασμένη πολιτική συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα, στα πλαίσια των κατευθύνσεων και εντολών της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Γι' αυτό δεν έγιναν και ούτε υπάρχει πολιτική βούληση να γίνουν ουσιαστικά αρδευτικά έργα. Στόχος τους είναι να "πεταχτούν" εκτός παραγωγής, να ξεκληριστούν, το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Η παγκοσμιοποίηση και η καπιταλιστική τους ολοκλήρωση, στα πλαίσια της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, προϋποθέτει ισχυρά αγροτικά "τζάκια", επιχειρηματίες, που θα λειτουργούν στη βάση του καταμερισμού που σχεδίασαν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι αγρότες για να κατευθύνουν σωστά την πάλη και τον αγώνα τους. Πρέπει να καταδικαστεί στην πράξη, τόσο η κυβερνητική πολιτική, όσο και των κομμάτων εκείνων που έχουν την ίδια ιδεολογία και πολιτική της ΟΝΕ, της παγκοσμιοποίησης, της "ελεύθερης" δήθεν αγοράς.

Η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική της όξυνσης και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους αγρότες της Λάρισας και της Καρδίτσας, αλλά και ανάμεσα στους αγρότες μέσα στους ίδιους τους νομούς, που ο καθένας τρέχει να σώσει την καλλιέργειά του σε βάρος του διπλανού του. Φαίνεται καθαρά πως η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από τις ευθύνες της, σπρώχνοντας τους αγρότες στον αλληλοσπαραγμό και στο μεταξύ τους εμφύλιο. Αυτή η τακτική είναι καταδικαστέα και δεν πρέπει να την επιτρέψουν οι αγρότες να περάσει. Την πρώτη και αποκλειστική ευθύνη έχει η σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις, που έλεγαν ψέματα για δήθεν έργα υποδομής που δεν έκαναν ποτέ».

Με την ίδια ανακοίνωση, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, υπογραμμίζει:

α) Πρέπει να βγει, τώρα, η κυβέρνηση υπεύθυνα και να δηλώσει εάν τα νερά φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση ταυτόχρονα.

β) Από τη στιγμή που διαπιστωμένα βγαίνει πως τα νερά δε φτάνουν, τότε με προτεραιότητα την ύδρευση να ξεκαθαρίσει ποιες περιοχές καλύπτονται για άρδευση και ποιες όχι.

γ) Οι περιοχές που μένουν εκτός δυνατότητας άρδευσης να καταγραφούν από γεωπόνους, ανά αγροτικό νοικοκυριό, και ν' αποζημιωθούν πλήρως και στο ακέραιο, εφ' όσον τα πράγματα οδηγούν στην καταστροφή. Να υπάρχει γι' αυτό δεσμευτική απόφαση από κυβερνητικό όργανο και να πληρωθούν οι πληγέντες αγρότες, τότε που θα εισπράξουν και οι συνάδελφοί τους που θα πουλήσουν κανονικά τα προϊόντα τους.

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ θεωρεί, επίσης, πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση όσων πλήττονται με διάφορα τερτίπια, γι' αυτό χρειάζεται οργανωμένος αγώνας για:

1) Να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις σε όσους πάθουν καταστροφή από την ξηρασία.

2) Να δρομολογηθούν με χρονοδιάγραμμα τα συγκεκριμένα μεγάλα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (Αχελώος - Κάρλα - Σμόκοβο κλπ.).

Και καταλήγοντας τονίζει: «Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλίας - τους μαζικούς φορείς - όσους πλήττονται από τη μη κατασκευή αρδευτικών έργων, να διεκδικήσουν με αποφασιστικούς και ενωμένους αγώνες τη λύση του αρδευτικού και υδρευτικού προβλήματος στη Θεσσαλία, τώρα, πριν είναι αργά. Είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, αφού οι κυβερνήσεις τον εμπαίζουν, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το ΚΚΕ θ' αναπτύξει πολύμορφη δράση και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση λύσης αυτού του ζωτικής σημασίας προβλήματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ