ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
Σελ. /40
Η νέα αντίσταση ξεκίνησε

Υπάρχουν στιγμές σε αυτά τα χρόνια που ζούμε - τα οποία συνθέτουν μια παράλυτη εποχή και η «ησυχία» αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης - που αισθάνεσαι ότι η πραγματική ζωή υποκαθίσταται από κάτι σαν το «Truman Show».

Εκεί που αυτό που νομίζεις για ορίζοντα, μόλις ακουμπήσεις το χέρι σου - το θυμάσαι; - αυτό τρυπάει! Σκίζεται κανονικά, γιατί ο ορίζοντας είναι ...χαρτόνι, είναι ντεκόρ! Εκεί που όλα - ανατολές, δύσεις, ακόμη και κατασκευασμένες καταιγίδες - συμβαίνουν ερήμην των ανθρώπων, γιατί κανέναν δεν ενδιαφέρει η γνώμη τους, αφού όλοι είναι κομπάρσοι.

Το πανίσχυρο control room, που σκηνοθετεί και διατάζει, εφαρμόζοντας κατά γράμμα το σενάριο του συστήματος, το μόνο που απαιτεί είναι υπακοή, ησυχία και τάξη. Προπαντός, όχι αταξία. Οταν αυτό τηρείται ευλαβικά, τότε και η «ταινία» και ο «παραγωγός» και το σύστημα θα φροντίσουν για την «ευημερία» όλων (όλα αυτά πάντα μέσα σε εισαγωγικά, με πρώτη και καλύτερη την έννοια της «ζωής»).

Αρκεί να θυμόμαστε να μη μιλάμε, να μη διαφωνούμε, να μη θυμώνουμε, να μη διαδηλώνουμε, να μη γράφουμε, να μην αντιδρούμε, να μην τραγουδάμε, να μην καταγγέλλουμε και, κυρίως, να μην προσπαθούμε να διαφύγουμε. Με δυο λόγια, να μην τους πηγαίνουμε κόντρα. Απλά πράγματα.

Ο παλιός γύψος

Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, δεν νιώθεις σαν να ακούγονται με εκείνη τη στριγκή φωνή του Γεώργιου Παπαδόπουλου; Σαν να ακούς τις παλιές ιστορίες του «γύψου» και του «ασθενούς επί της χειρουργικής κλίνης»; Σαν να τα λέει ο Γεωργαλάς από την ασπρόμαυρη τηλεόραση, υποσχόμενος να μας οδηγήσει στον δυτικό εκσυγχρονισμό, εκεί που θα κακοποιηθούμε όσο πιο μοντέρνα γίνεται.

Αλλά όχι, δεν είναι αυτοί. Τώρα είναι οι άλλοι, αυτοί που παίζουν το ίδιο παιχνίδι αλλιώς. Τα βασανιστήρια ξέφυγαν πια από φάλαγγες και συναφή. Τώρα στα μαρτύρια και στις μεθόδους σωφρονισμού έχει υπάρξει πρόοδος και επιστημονική φαντασία (αν και όπου χρειάζεται τα ΜΑΤ θυμούνται τις παραδοσιακές μεθόδους, που ξέρουν καλά).


Οι ήρωες που κάποτε βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν, έγιναν προτομές σε άλση και η ιστορία τους κανονίστηκε να αποσιωπηθεί. Εκλεισαν οι παλιοί τόποι εξορίας... Κάποιοι έγιναν και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Δεν εκτοπίζονται πλέον εκεί οι αντιφρονούντες. Πέρασε και η επέτειος της έναρξης λειτουργίας της Μακρονήσου. Τότε χρειαζόταν, τώρα όχι.

Τώρα είμαστε όλοι εξορία. Ο καθένας μας εξορισμένος στην πόλη του, στο σπίτι του, στο δωμάτιό του, στη δουλειά του (αν έχει...). Χρήσιμοι και ευνοημένοι είναι μόνο οι υπάκουοι. Οι σιωπηλοί. Αυτοί είναι οι εκλεκτοί, οι βραβευμένοι του συστήματος, με οφέλη πατρικίων. Ολοι οι υπόλοιποι κατατάσσονται στην κατηγορία των πληβείων ή και των σκλάβων.

Στη νέα ματωμένη ρωμαϊκή τους αυτοκρατορία, ένα ένα καταργούνται όλα τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αίμα και θάνατο. Οποιο κεφάλι σηκώνεται κόβεται, όποια φωνή ακούγεται αλλιώς ή φιμώνεται ή απαξιώνεται ή σβήνεται διά παντός από τα χρυσοπληρωμένα ΜΜΕ. Το μήνυμα είναι ότι όποιος διαφωνεί, εξουδετερώνεται αστραπιαία.

Κολοσσαία 2022

Η κοσμοθεωρία των κυβερνώντων αποτυπώνεται στα Κολοσσαία τους. Αυτός είναι ο φυσικός τους χώρος. Μαζί με τα θηρία. Με αυτά θα εξοντωθεί όποιος διανοηθεί να το παίξει στην αρένα τους γενναίος μονομάχος που διεκδικεί δικαιώματα ζωής, παιδείας, υγείας, ασφάλισης, ειρήνης, ανεξαρτησίας. Ειδικά παιδείας. Εκεί ξαμολάνε χωρίς δεύτερη σκέψη τα θηρία. Με αυτά παρέα, χτυπάνε τους θρασείς ταραξίες, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι θορυβώδεις διαδηλώσεις που κλείνουν και τους δρόμους και δυσκολεύουν τη ζωή των νοικοκυραίων και των κυρ-Παντελήδων.


Είναι γνωστό ότι οι κυρ-Παντελήδες τρομάζουν εύκολα και δεν χωνεύουν καθόλου τα παιδιά που θορυβούν και όλο απαιτούν. Τρομάζουν ακόμα κι από εκείνα που είναι αιμόφυρτα στους δρόμους, χτυπημένα από κρότου - λάμψης, απευθείας στα κεφάλια τους. Ο κάθε νοικοκυραίος κυρ-Παντελής έμαθε να πιστεύει την αστυνομία, που λέει ότι αυτά τα παιδιά είναι επικίνδυνοι αλήτες και μπαχαλάκηδες, και γι' αυτό, επειδή κινδυνεύει η περιουσία του απ' αυτά, όπου τα βρει μπροστά του δεν θα κωλώσει να τα ρημάξει. Το 'χει ήδη κάνει πολλές φορές με επιτυχία.

Ολιστική χλαπαταγή

Θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε βεβαίως όλα αυτά, αν ακούγαμε με κάπως περισσότερη προσοχή τον σκηνοθέτη που επέλεξε γι' αυτήν την εποχή το control room. Ηταν σαφής. Τι τα θέλουμε τα λεφτά; Μην έχουμε συνέχεια το μυαλό μας σε αυτά. Η ζωή θέλει ολιστική αντιμετώπιση. Θέλει ένα μακρόσυρτο «ομμμμμμ» σε στάση λωτού και όλα θα γίνουν. Το σύμπαν θα συνωμοτήσει υπέρ μας και όλα θα τακτοποιηθούν. Στο μεταξύ, όλοι μπορούν να συνεχίσουν να βλέπουν τηλεόραση και να χαίρονται που όλα βαίνουν καλώς.

Πάντα όλα βαίνουν καλώς σε συνθήκες σιωπής, ή μάλλον καταστολής. Τι πιο υγιεινό από το να ακολουθήσει κάποιος τις συμβουλές ευζωίας των καναλιών; Τις συνταγές εξωτικών φαγητών, ερώτων, πλουτισμού, αποπλάνησης, ανέλιξης, ακόμα και χρήσιμες οδηγίες διαφθοράς.

Αν θέλει σώνει και καλά δράση και διεκδίκηση και συγκρούσεις, ακόμα και τραυματισμούς, δεν συντρέχει λόγος να βγαίνει με πανό και ντουντούκες στους δρόμους, ας δει το Survivor. Ας ασχοληθεί με το ωραιότατο σίριαλ Πισπιρίγκου, που μεταδίδουν όλοι σε συνέχειες, ας συγκρίνει τις κρέμες ανάπλασης, τις έξυπνες σίτες, τις anti-aging θεραπείες και τα «Ολύμπια νερά» στις πρωινές εκπομπές, ας απολαύσει «ανάπτυξη» και «εθνική υπερηφάνεια» από τα δελτία ειδήσεων, ας θαυμάσει επιτέλους και εκείνες τις αυθόρμητες selfies του πρωθυπουργού με τους θαυμαστές του, ας νιώσει περήφανος που τόσο μας φροντίζει, όπου κι αν σταθεί στις διακοπές του.

Ενα παράδειγμα. Η «Προσωρινή Συμφωνία» για τη νέα Οδηγία της ΕΕ, ας πούμε, σχετικά με τον κατώτατο μισθό, δεν είναι λόγος για να πανηγυρίζουν οι εργαζόμενοι; Για το καλό μας δεν είναι; Η Συλλογική Σύμβαση είναι περιττή. Δηλαδή τι; Είναι χαζά τα 21 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ που έχουν γλιτώσει απ' αυτήν; Είναι χαζές όλες οι κυβερνήσεις μας που διατηρούν αυτό το καθεστώς ανέγγιχτο μέχρι σήμερα;

Γιατί να πονοκεφαλιάζουμε με πολλά λεφτά και με το πού να τα κρύψουμε, πώς να τα φάμε, πού να τα επενδύσουμε; Λίγα και καλά. Ενας «επαρκής μισθός» είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή μας. Αρκεί. Μην παρασυρόμαστε από τους συνήθεις ταραχοποιούς, που φωνάζουν για σφαγιασμό μισθών, ελεγχόμενες αυξήσεις - ψίχουλα και συνθήκες δουλείας. Κουκουέδες είναι, τι περιμένεις;

Το ντεκόρ καταρρέει

Λένε πως πριν ξεσπάσει μια καταιγίδα ή ένα τσουνάμι, ή πριν εκραγεί ένα ηφαίστειο, όλα μοιάζουν - περισσότερο από ποτέ - ήσυχα και ανέφελα. Ομως αυτή τη φορά κάτι πάει αλλιώς. Ολο και πληθαίνουν κάποιοι ύποπτοι τριγμοί. Κάτι τραντάζει συθέμελα αυτόν τον απάνθρωπο παραλογισμό, τον οποίο προσπαθεί να επιβάλει το control room, κι αυτό το «κάτι» όλο και δυναμώνει.

Το ντεκόρ καταρρέει σιγά σιγά και τα στημένα σκηνικά της ευημερίας αποχρωματίζονται και βυθίζονται στο πουθενά, με υπόκρουση τη χαρακτηριστική μουσική της μπάντας του «Τιτανικού».

Κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει πια το παραμύθι του «φιλεύσπλαχνου» κράτους, που σαν άλλος Ρομπέν των δασών μαζεύει τους φόρους για να τους μοιράσει «ακριβοδίκαια» στους φτωχούς. Στην πραγματική ζωή, και εκτός σεναρίου, ο Ρομπέν ληστεύει κανονικότατα τους φτωχούς και εξυπηρετεί τους πλούσιους, ξεπουλάει ό,τι βρίσκει μπροστά του, καταπατά δικαιώματα και κατακτήσεις και επιλέγει, ανάλογα με το συμφέρον του κάθε φορά, στρατόπεδο ληστών στους πολέμους.

Η νύχτα ωστόσο φαίνεται να τελειώνει όπου να 'ναι και ο φιμωμένοι, οι φοβισμένοι, οι κατ' εξακολούθηση εξευτελισμένοι και εξαπατημένοι αντιστέκονται, αρχίζουν να δραπετεύουν από το παράλογο και το απάνθρωπο. Επιλέγουν την ανθρώπινη ζωή, αγωνίζονται να την κατακτήσουν και νικάνε. Ηδη νίκησαν οι εργάτες στην COSCO, οι εργαζόμενοι στην «e-food», τα καταφέρνουν και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Η νέα αντίσταση ξεκίνησε.

Σήμερα και αύριο, 18 και 19 Ιούνη, το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή εκατοντάδων Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων κάνει την Πανελλαδική του Σύσκεψη, όπου θα συζητήσει αυτά ακριβώς τα ζητήματα και τις λύσεις τους. Πρέπει να το καταλάβουν: Δεν παίζουμε στο σενάριό τους, δεν βάζουμε τη ζωή μας σε εισαγωγικά και δεν πρόκειται να γίνουμε κομπάρσοι στο έργο τους.


Της
Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ