ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Διευρύνεται η στήριξη για Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία της Κούβας

Κουβανοί γιατροί που συμμετείχαν σε διεθνιστικές αποστολές
Κουβανοί γιατροί που συμμετείχαν σε διεθνιστικές αποστολές
Ολο και περισσότερες οργανώσεις, φορείς και προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας στηρίζουν την πρόταση να απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 στη Διεθνή Μπριγάδα Ειδικευμένων Υγειονομικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεγάλων επιδημιών, «Χένρι Ριβ» της Κούβας, τη λεγόμενη κουβανική ιατρική ταξιαρχία, που δημιουργήθηκε το 2005 από τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ, μετά τον κυκλώνα «Κατρίνα».

Την πρόταση αυτή στηρίζει ένθερμα και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, που έχει ξεκινήσει και καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα για συλλογή χρημάτων - με λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα 129/001049-98 (ΙΒΑΝ GR1901101290000012900104998) - για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες δυσκολίες και να διατεθούν στο υπουργείο Υγείας της Κούβας.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για την πρόταση απονομής του Νόμπελ στην κουβανική ιατρική ταξιαρχία, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Πριν από την πανδημία COVID-19, 7.400 εθελοντές υγειονομικοί της Ταξιαρχίας Henry Reeve είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε δεκάδες χώρες που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επιδημίες, σώζοντας περισσότερες από 80.000 ζωές.

Ακόμα περισσότερο, από την 1η Μάη, πάνω από 1.450 Κουβανοί υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στην επιδημία σε 21 χώρες: Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Πράσινο Ακρωτήριο, Αγ. Δομίνικος, Γρανάδα, Αϊτή, Ονδούρα, Ιταλία (Λομβαρδία και Πιεμόντε), Τζαμάικα, Νικαράγουα, Πριγκιπάτο της Ανδόρας, Κατάρ, Αγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σαν Βισέντ και Γρεναδίνες, Σάντα Λουσία, Νότια Αφρική, Σουρινάμ, Τόγκο και Βενεζουέλα.

Αυτή είναι η πραγματική αξία του σοσιαλισμού, δίνει τη δυνατότητα σε μια μικρή χώρα να ξεχωρίζει στα μάτια της ανθρωπότητας σαν ένας φάρος μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που αυτές τις μέρες φανερώνεται περίτρανα με την πρωτοφανή εξέγερση των καταπιεσμένων, των περιφρονημένων, των πεινασμένων πολιτών της πλουσιότερης και ισχυρότερης χώρας, των ΗΠΑ».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κούβα, παρά τον απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ, δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και διεθνιστικής αλληλεγγύης, καταφέρνει να επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν και καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού της, 61 χρόνια μετά τη σοσιαλιστική Επανάσταση στο νησί. Ορισμένα στοιχεία, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που αποκαλύφθηκε η γύμνια του καπιταλισμού και στην Υγεία, δείχνουν τι σημαίνει η Υγεία να είναι κοινωνικό αγαθό. Η Κούβα των 10 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων (όσο και η Ελλάδα) διαθέτει 95.487 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 85.732 νοσηλευτές. Εχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που πραγματικά φροντίζουν τον πληθυσμό, στον Δευτεροβάθμιο Τομέα διαθέτει 449 πολυκλινικές και 150 νοσοκομεία, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση, με φροντίδα στα παιδιά, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19
Ανησυχία για την εξάπλωση

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας ραγδαία αύξηση σε ορισμένες χώρες, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να φτάνει τα 8,3 εκατομμύρια και τα θύματα να είναι 447.363. Οι ΗΠΑ, παρά τη σχετική μείωση των ημερήσιων αριθμών κρουσμάτων και θυμάτων, παραμένουν στην πρώτη θέση, με 2.213.005 ανθρώπους να έχουν μολυνθεί και τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 119.204, ξεπερνώντας τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν διάφορα ΜΜΕ. Ακολουθούν η Βραζιλία, όπου παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση, με τα κρούσματα να έχουν φτάσει τις 929.149 και τα θύματα τις 45.467, η Ρωσία, με 553.301 κρούσματα και 7.478 θύματα, ενώ η πανδημία εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και στην Ινδία, όπου τα κρούσματα είναι 359.506 και οι νεκροί 12.029.

Ανησυχητική αρχίζει να γίνεται ξανά η κατάσταση και στην Κίνα, όπου, μετά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα στο Πεκίνο, οι αρχές επιβάλλουν καραντίνα σε ολόκληρες συνοικίες. Είναι δεκάδες αυτές που έχουν αποκλειστεί, ενώ ο δήμος του Πεκίνου κάλεσε τα 21 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση, και ανακοίνωσε πως ξεκινά μαζικά τεστ. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η ακύρωση άνω των 1.000 πτήσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό προς το Πεκίνο. Από τα τελευταία 44 κρούσματα, τα 11 θεωρείται ότι προήλθαν από ταξιδιώτες από άλλες χώρες. Συνολικά καταγράφονται 83.265 κρούσματα και 4.634 θάνατοι.

Ραγδαία εξελίσσεται η πανδημία και στο Μεξικό, με 154.863 κρούσματα και αύξηση των θανάτων σε 18.310, ενώ η τάση διατηρείται ανοδική και σε χώρες όπως το Περού, το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές κ.ά.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΙΝΔΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Εκφραση βαθύτερων αντιθέσεων

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, συνομίλησε με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, και κάλεσε το Νέο Δελχί «να συγκρατήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις του, ώστε να εμποδιστούν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες» στην περιοχή, ζητώντας να διερευνηθούν τα όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα στη μεθόριο, στην περιοχή της κοιλάδας Γκαλουάν, και η Ινδία «να τιμωρήσει τους υπεύθυνους». Τα γεγονότα σχολίασε και ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού, Ζανγκ Σουιλί, ζητώντας «η ινδική πλευρά να επιστρέψει στον σωστό δρόμο του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών». Αργότερα, σε ανακοίνωσή του το κινεζικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στην τηλεφωνική συνομιλία οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να κατευνάσουν την ένταση» και «να αντιμετωπίσουν κατά τρόπο ισότιμο τα σοβαρά γεγονότα που προκλήθηκαν». Ακόμα, ότι συμφώνησαν «να σεβαστούν τη συναίνεση που θα επιτευχθεί» κατά τη διάρκεια συναντήσεων στρατιωτικών που θα γίνουν και «να διατηρήσουν την ειρήνη και την ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές».

Να σημειωθεί πάντως ότι από τη δική του μεριά, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι υπέκυψαν και 17 στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί σοβαρά στις μάχες της Δευτέρας, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό απολογισμό σε 20.

Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που σημειώνεται επεισόδιο με θύματα στη μεθόριο, με φόντο την όξυνση ευρύτερων αντιθέσεων ανάμεσα σε Ινδία και Κίνα, που κατά τ' άλλα συνυπάρχουν ως σύμμαχοι στην ένωση των BRICS. Σημειωτέον, η Ινδία ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν «ενδιαφέρον» για τις προτάσεις των ΗΠΑ να γίνει μια διευρυμένη σύνοδος του G7, ώστε «να συζητηθεί και το θέμα της Κίνας», δηλαδή η ραγδαία αναβάθμιση της Κίνας σε όλα τα επίπεδα, που «απειλεί» ευθέως την αμερικανική πρωτιά στη διεθνή πυραμίδα.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σχεδιάζει ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων στη μεθόριο

Εκφράζει δυσαρέσκεια γιατί οι διακορεατικές σχέσεις έγιναν «μαριονέτα των ΗΠΑ»

Μία μέρα μετά την καταστροφή του «γραφείου διασύνδεσης», που είχε δημιουργηθεί το 2018 στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναπροσέγγισης Σεούλ και Πιονγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την παρουσία στρατευμάτων σε πρώην αποστρατιωτικοποιημένες εγκαταστάσεις και θα επαναφέρει κάποια σημεία ελέγχου κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν στρατιωτικές μονάδες στο όρος Κουμγκάνγκ (που αποτελούσε έως τώρα σημαντικό τουριστικό θέρετρο για την περιοχή), αλλά και τη βιομηχανική ζώνη της Κεσόνγκ, όπου είχε προχωρήσει η οικονομική συνεργασία Βορρά και Νότου.

Η Πιονγιάνγκ απέρριψε την πρόταση της Σεούλ για διαπραγματεύσεις και εκπρόσωποι της βορειοκορεατικής ηγεσίας - όπως η Κιμ Γιο Γιονγκ - την περιέγραψαν ως «μια μοχθηρή πρόταση από την οποία λείπει το τακτ». Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι και η επισήμανση της Πιονγιάνγκ πως ο Μουν τζε-Ιν (Πρόεδρος της Νότιας Κορέας) δεν κατάφερε να εφαρμόσει τις συμφωνίες του 2018 και έχει καταστήσει τις διακορεατικές σχέσεις «μαριονέτα των ΗΠΑ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» ξεκίνησαν χτες οι διαπραγματευτικές ομάδες Αυστραλίας και Βρετανίας, ευελπιστώντας να τις ολοκληρώσουν έως το τέλος τρέχοντος έτους. Η διαπραγμάτευση γίνεται παράλληλα με την προσπάθεια της Αυστραλίας να καταλήξει σε ανάλογη εμπορική συμφωνία και με την ΕΕ.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Εκκληση για τερματισμό της «σιγής ιχθύος» που καλύπτει τα θύματα βίαιων επιθέσεων και δολοφονιών νεαρών γυναικών στη Νότια Αφρική απηύθυνε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόσα, με αφορμή την αποτρόπαια δολοφονία 28χρονης εγκύου οκτώ μηνών, που βρέθηκε απαγχονισμένη σε δέντρο αφού προηγουμένως είχε δεχτεί μαχαιριές από έναν 31χρονο άνδρα.

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Συνομιλία Λαβρόφ - Μπορέλ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Για τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, αλλά και για μια σειρά «εστίες» ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων - Συρία, Λιβύη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Κορέα, πυρηνική συμφωνία για το Ιράν - συνομίλησαν χτες τηλεφωνικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έλαβε και πρόσκληση να επισκεφτεί τη Ρωσία μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δυο πλευρές συζήτησαν για τις μεταξύ τους σχέσεις καθώς και για «τα σχέδια της ΕΕ να προβεί σε μια στρατηγική επισκόπηση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία και του επιβεβαιώσαμε το ενδιαφέρον μας να αναπτύξουμε τις επαφές μας».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη βιντεοσύσκεψη της ΕΕ στις 30 Ιούνη με θέμα «την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία», αλλά εξέφρασε απογοήτευση που δεν προσκλήθηκε η συριακή κυβέρνηση. Για τη Λιβύη, είπε ο Λαβρόφ, «Ρωσία και ΕΕ τάσσονται υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών και υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», ενώ οι δυο πλευρές «τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), που αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Λαβρόφ και Μπορέλ συζήτησαν επίσης «το αδιέξοδο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη» και «συμφώνησαν ότι η προσάρτηση από το Ισραήλ της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη μπορεί να προκαλέσει έναν νέο κύκλο βίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ