ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Σωματεία - Επιτροπές Αγώνα: Με μπαράζ αγωνιστικών δράσεων δίνουν απάντηση: «Πληρώσαμε πολλά. Την κρίση να πληρώσουν τα αφεντικά!»

-- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Ενίσχυση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

-- Εργατικό Κέντρο - Σωματεία - Φορείς Ανατολικής Αττικής: Συντονισμένες δράσεις για την Υγεία, με αιχμή τη διεκδίκηση για νοσοκομείο και ενίσχυση της ΠΦΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ενίσχυση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Από τις συνελεύσεις και τις στάσεις εργασίας που οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων μέσα στην πανδημία
Από τις συνελεύσεις και τις στάσεις εργασίας που οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων μέσα στην πανδημία
Με επίκεντρο τα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής, όπου σήμερα θα γίνουν στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις, καθώς και με παρεμβάσεις σε μικρότερους χώρους δουλειάς, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συνεχίζει την αγωνιστική δράση του για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου δράσης που συζητήθηκε και εγκρίθηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου την περασμένη Κυριακή.

Με παρακαταθήκη την πολύμορφη δραστηριότητα του Συνδικάτου μέσα στην πανδημία, πυρήνας αυτού του σχεδίου δράσης είναι η συνέχεια του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την προστασία των ανέργων, για να σταματήσουν το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα, η καθυστέρηση πληρωμών, για να μπει τέλος στο κλέψιμο και το παζάρι των ενσήμων, να ισχύει το «κάθε μέρα εργασίας είναι και μέρα ασφάλισης», να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να μην υπάρχει εργαζόμενος στον κλάδο με μεροκάματο κάτω από 45 ευρώ μεικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες.

Στη συζήτηση που έγινε στη Γενική Συνέλευση, μεταφέρθηκαν η πείρα από τη δράση και τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου εν μέσω πανδημίας, που μαζί με άλλα σωματεία εκφράστηκε και στα ζητήματα της Υγείας, η ανάγκη ενίσχυσης του οργανωμένου αγώνα για να πάρει απάντηση η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να φορτώσουν στους εργαζόμενους τη νέα οικονομική κρίση, η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Οπως επισημάνθηκε, ο κλάδος της οικοδομής δεν ανέστειλε τη λειτουργία του την περίοδο της πανδημίας ούτε η εργοδοσία την επιθετικότητά της. Σήμερα, μετά το σταδιακό «άνοιγμα» της οικονομίας και τη νέα κατάσταση που δημιουργείται, το Συνδικάτο βρίσκεται και πάλι σε θέση μάχης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι στα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, εξαναγκάζοντας την εργοδοσία να καταβάλει τα δεδουλευμένα που καθυστερούσε.

Παρακαταθήκη για τη συνέχεια η αδιάλειπτη αγωνιστική δραστηριότητα

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, το Συνδικάτο όχι μόνο συνέχισε την καθημερινή του λειτουργία και κράτησε ζωντανή τη σύνδεση με τα μέλη του, αλλά οι οικοδόμοι μαζί με άλλους κλάδους πρωτοστάτησαν σε κινητοποιήσεις που έγιναν.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εισήγηση της διοίκησης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιάννης Αναγνώστου,«το Συνδικάτο μας δεν τα δίπλωσε ούτε στιγμή. Στηρίξαμε ενεργά όλες τις κινητοποιήσεις, πραγματοποιήσαμε δεκάδες παρεμβάσεις σε μεγάλους και μικρότερους χώρους δουλειάς, κάναμε μοτο-πορεία σε γειτονιές της Αθήνας, ήμασταν από τα σωματεία που προχωρήσαμε σε στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις, ενώ ταυτόχρονα το Συνδικάτο παρέμεινε κανονικά ανοιχτό και "έσπασαν τα τηλέφωνα". Κάτω από τη δική μας παρέμβαση καταφέραμε να ενταχθούν περισσότεροι οικοδόμοι στην ενίσχυση των 800 ευρώ, που μπορεί να μη λύνει προβλήματα, είναι όμως μια μικρή ανακούφιση για μας και τις οικογένειές μας και θα επιμείνουμε για να ενταχθούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που δεν είχαν τις προϋποθέσεις, όπως και οι οικοδόμοι που εργάζονται με 8μηνα στους δήμους».

Περιγράφοντας τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την καραντίνα, με τη νέα οικονομική κρίση και την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας, ο πρόεδρος του Συνδικάτου σημείωσε: «Την ώρα που τα μεροκάματα παραμένουν στον πάτο, που η ανασφάλιστη εργασία και το κλέψιμο ενσήμων οργιάζουν σε κάθε εργοτάξιο, μικρό ή μεγάλο, που τα ωράρια έχουν ξεχειλώσει και η δουλειά τα Σαββατοκύριακα επίσης, την ίδια στιγμή μοιράζονται απλόχερα εκατομμύρια ως "αποζημιώσεις" στις κατασκευαστικές εταιρείες για τη "χασούρα" από τους αυτοκινητόδρομους που διαχειρίζονται και αφού ήδη έχουν εισπράξει ένα σκασμό ευρώ από διόδια, αλλά και από την κατασκευή τους. Από τη μια, δηλαδή, "ζεστό" χρήμα για το κεφάλαιο και, από την άλλη, διαρκές πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων, με συνεχή συμπίεση του μέσου μισθού προς τα κάτω, ανασφάλεια και ανεργία για τους οικοδόμους και συνολικότερα για τους εργαζόμενους».

Οπως υπογράμμισε, «αυτή είναι η "κανονικότητα" για την οποία πανηγύριζαν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, μαζί με τους κατασκευαστές, τον ΣΕΒ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ. Η επιστροφή στην "κανονικότητα" κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και επιστρέψαμε ξανά σε κρίση, που αιτία της είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και ο τρόπος λειτουργίας του, αφού μοναδικό κριτήριο είναι το κέρδος».

«Μας θέλουν σκυφτούς και υποταγμένους στο βωμό της "επανεκκίνησης" της οικονομίας, για να τα κονομάνε τα αφεντικά», επισήμανε, καλώντας να δοθεί απάντηση με ενίσχυση του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με συνεκτικό πλαίσιο πάλης που αντιστοιχεί στις εξελίξεις

Παίρνοντας τον λόγο αρκετοί οικοδόμοι στάθηκαν στην ανάγκη το Συνδικάτο και συνολικά το ταξικό εργατικό κίνημα να αντισταθούν στις προσπάθειες χειραγώγησης των εργαζομένων. Οπως σημείωσε ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου στο Μενίδι, «στην "εθνική ομοψυχία" που προπαγανδίζουν, οι εργάτες πρέπει να αντιτάξουν την ταξική ομοψυχία. Οι εργοδότες έχουν τις κυβερνήσεις τους, τις εργοδοτικές οργανώσεις τους, τον ΣΕΒ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Οι εργάτες έχουμε το Συνδικάτο μας...».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Κώστας Ζιώγας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, συμπλήρωσε: «Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα τους και τα καλέσματα που απευθύνουν να έχουμε εμπιστοσύνη στο κράτος τους και στην κυρίαρχη πολιτική. Εμείς τη μόνη εμπιστοσύνη που μπορεί να έχουμε είναι στους αγώνες και στην οργάνωση της ταξικής πάλης».

«Η δράση του Συνδικάτου μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη και εφόδιο για το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, τον προσεχή Οκτώβρη.

Περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον κλάδο τα τελευταία χρόνια σημείωσε: «Η μικρή αύξηση στην απασχόληση, που εντοπίζουμε τόσο από τα στοιχεία του ΙΚΑ, της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από τη "ζωντανή εικόνα" που έχουμε στους χώρους δουλειάς, δεν αντιμετωπίζει τις συνέπειες της μακρόχρονης υποχώρησης του κλάδου, το πρόβλημα της ανεργίας και τη σταθερή δουλειά που αναζητούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο. Επίσης, οι εργαζόμενοι δεν καρπώθηκαν τίποτα από την αύξηση στην παραγωγικότητα κατά 19% που σημειώθηκε στον κλάδο την περίοδο της κρίσης. Αντίθετα, η εντατικοποίηση της εργασίας και οι απλήρωτες ώρες εργασίας χτύπησαν "κόκκινο", ο πραγματικός μισθός έπεσε, ο βαθμός εκμετάλλευσης συνολικά αυξήθηκε».

«Η όποια αύξηση της απασχόλησης», πρόσθεσε, «αφορά στις ειδικότητες των πλακάδων, ελαιοχρωματιστών, μερεμετατζήδων, που απασχολούνται σε ανακαινίσεις κτιρίων, ξενοδοχείων και κατοικιών, μεγάλο αριθμό μηχανικών οι οποίοι εργάζονται σε μελετητικές εταιρείες εξαιτίας των εργασιών του Κτηματολογίου. Στις βασικές ειδικότητες, όπως μπετατζήδες, σιδεράδες, χτίστες, σοβατζήδες, η αύξηση της απασχόλησης είναι μηδαμινή, που φανερώνει ότι είναι ακόμη μακριά μια ουσιαστική ανάκαμψη στο χώρο των κατασκευών. Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί σε αυτό το τμήμα των εργαζομένων η ανασφάλιστη εργασία, η κλοπή των ενσήμων σε σχέση με τις πραγματικές μέρες δουλειάς».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «ακόμα και αν δεν υπάρξει μια νέα "βουτιά" στην απασχόληση, η εργοδοσία θα επιτεθεί. Οι συνθήκες εργασίας, για όσους έχουν, θα είναι σκληρές. Γι' αυτό χρειάζεται συνεκτικό πλαίσιο πάλης που να αντιστοιχεί στις εξελίξεις και γενικά στον κλάδο και κατά χώρο. Να μην περάσει η αυταπάτη ότι ο κλάδος θα τη "σκαπουλάρει", αλλά ούτε και ο φόβος», κατέληξε ο συνδικαλιστής και κάλεσε τους οικοδόμους, μαζί με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία να δυναμώσουν την πάλη τους.

Συνελεύσεις και στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια

Σε Γενικές Συνελεύσεις και στάσεις εργασίας (12 μ. έως 1 μ.μ.) στα έργα όπου ανάδοχοι είναι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες προχωρά σήμερα Πέμπτη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους.

Συνελεύσεις θα γίνουν στα παρακάτω εργοτάξια: Ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά, επέκταση του «River West» (λεωφ. Κηφισού), «Leroy Merlin» (πρώην «Πεταλούδα», λεωφ. Κηφισού), «Lidl» (Πειραιώς & Χαμοστέρνας), κολεγίου «Saint Catherine's» (Λυκόβρυση), γηπέδου ΑΕΚ και υπογειοποίηση, μετρό (Πειραιά και Κορυδαλλού).

Παράλληλα, σε συναντήσεις με τους εργοταξιάρχες των έργων, το Συνδικάτο θα θέσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου, ενώ στις 25 Ιούνη θα συνεχίσει με νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα παραπάνω εργοτάξια.

Περιοδείες, εξορμήσεις και συζητήσεις με τους οικοδόμους προγραμματίζονται το ίδιο διάστημα και σε μικρότερους χώρους δουλειάς.

Επίσης σήμερα, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής έχει κηρύξει στάσεις εργασίας στα εργοτάξια πρώην «Παπαστράτου» (έναρξη βάρδιας μέχρι 8 π.μ.), στο πρώην «Μουζάκη» («Πεταλούδα»), στο «River West» και στο κολέγιο «St. Catherine» (12 μ. μέχρι 1 μ.μ.). Το Συνδικάτο προβάλλει τα αιτήματα: Επανένταξη όλων των ηλεκτρολόγων στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις. Οι Συμβάσεις να είναι υποχρεωτικές χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ