ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗ

Μαζική, μαχητική και με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας λόγω κορονοϊού ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Φάρου της Αλεξανδρούπολης χτες το βράδυ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα. Με κεντρικό σύνθημα «Οι αγώνες του λαού εγγύηση για την ειρήνη στα σύνορα - απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», η συγκέντρωση της Οργάνωσης Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης εστίασε και ανέδειξε κρίσιμα για το λαό της περιοχής προβλήματα, απότοκα μιας πολιτικής που στο εσωτερικό φορτώνει βάσανα τη λαϊκή οικογένεια και στο εξωτερικό, με την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, δυναμιτίζει το δικαίωμά του να ζει ειρηνικά και τον εκθέτει σε τεράστιους κινδύνους. Φώτισε παράλληλα τη διέξοδο που ανοίγουν για το λαό και τα συμφέροντά του οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, διέξοδο που αποτυπώνει το σύνθημα με το οποίο οι συμμετέχοντες έκλεισαν τη συγκέντρωση: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός!».

Εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη

«Είμαστε πιο δυνατοί γιατί δεν μείναμε σιωπηλοί. Είμαστε πιο έμπειροι γιατί ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας το ΚΚΕ, η ΚΝΕ κρατήσαμε ψηλά τη σημαία του αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του λαού. Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο εξοπλισμένοι, πιο σίγουροι για τον δρόμο που έχουμε διαλέξει», σημείωσε εισαγωγικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά τη χτεσινή του ομιλία στην Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας: «Οσο περνάνε οι μέρες όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων συνειδητοποιούν ότι τα δύσκολα δεν είναι μόνο πίσω μας, είναι και μπροστά μας. Γιατί βρισκόμαστε πλέον μέσα σε μία νέα καπιταλιστική κρίση που ήδη, βήμα βήμα, νόμο νόμο, η κυβέρνηση της ΝΔ, η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο την φορτώνουν - όπως και πριν - στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τις πλάτες φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που πλειοδοτούν στο ποιος θα προσφέρει πιο πολλά για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ υπεύθυνη για τα κύματα των ξεριζωμένων

Σημειώνοντας πως η Θράκη, ο Εβρος βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της προκλητικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας, που ξεδιπλώνει βήμα βήμα τη στρατηγική της στην περιοχή με τους κινδύνους να μεγαλώνουν, και επισημαίνοντας πως πρόκειται για την ίδια περιοχή όπου ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν βάλει μπροστά τα επικίνδυνα σχέδιά τους, με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας, και κονταροχτυπιούνται με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον ενεργειακό της πλούτο, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα κύματα των βασανισμένων προσφύγων και μεταναστών που ο Ερντογάν μετακίνησε και αξιοποίησε για τα δικά του παιχνίδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα το προηγούμενο διάστημα.

Σημείωσε πως «όταν μιλάνε για τα κύματα των προσφύγων και μεταναστών στα σύνορά μας στον Εβρο αλλά και στα ελληνικά νησιά, κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ λένε πως αυτά δεν προκύπτουν από μόνα τους. Οτι είναι αποτέλεσμα της διάλυσης κρατών, της αλλαγής συνόρων, των επεμβάσεων που έχουν τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», επισημαίνοντας πως «το χειρότερο είναι ότι αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων, με τις βάσεις που έχουμε εδώ, με άλλες που φτιάχτηκαν, με τα 4 δισ. που δίνουμε το χρόνο για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, αλλά και με την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών αποστολών σε αυτές τις χώρες.

Και αυτό έγινε και συνεχίζει να γίνεται. Και γίνεται διότι υπάρχουν τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, επιχειρηματικά συμφέροντα που συμμετέχουν σε αυτό το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος χωρών και λαών.

Αλλά και γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις καλλιεργούν την απάτη ότι αν είμαστε τα πρωτοπαλίκαρα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, τότε θα θωρακίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η ΝΔ και τα άλλα κόμματα πάντα ήταν φανατικά υπέρ αυτής της πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών. Δεν υπήρξε απόφαση του ΝΑΤΟ που δεν έσπευσε να υλοποιήσει.

Το αποτέλεσμα ποιο ήταν;

Η Ελλάδα έγινε θύτης, γέμισε πρόσφυγες και τα κυριαρχικά δικαιώματα απειλούνται. Ούτε ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά, σε ολόκληρη τη χώρα, προέκυψε από μόνος του, αλλά από την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ που στήριξαν και υλοποίησαν τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ.

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχουν μετατρέψει τα νησιά, τη χώρα σε μια μεγάλη φυλακή προσφύγων και μεταναστών, αλλά γι' αυτό κανείς τους δεν βγάζει άχνα».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ακόμη πως «εχθρός του ελληνικού λαού δεν είναι οι ξεριζωμένοι. Εχθρός είναι η πολιτική που, απ' τη μια, στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και, απ' την άλλη, μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα - φυλακή για να προστατεύεται το "φρούριο" της ΕΕ.

Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων στον Εβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ανοιχτές και συγκαλυμμένες, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής.

Και όσοι τελικά επιδιώκουν να στρέψουν τον ελληνικό λαό κατά των θυμάτων, προσφύγων και μεταναστών, γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα, γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Ερντογάν, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον κόσμο για τους δικούς του σκοπούς».

Τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά δημιουργούν και νέα

Τόνισε ακόμη πως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά θα δημιουργήσουν και καινούργια, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο αίτημα για την εφαρμογή άρθρου της Συνθήκης της Λισαβόνας για εμπλοκή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής (Frontex), «δηλαδή ξένων στρατιωτικών ομάδων ταχείας επέμβασης για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, η οποία κινείται σε επικίνδυνη κατεύθυνση και θα περιπλέξει την κατάσταση. Αλλωστε, μέχρι σήμερα καμία λύση δεν έδωσε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο. Το αντίθετο μάλιστα», σημείωσε.

Ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη τους έχουν αναγάγει σε «νούμερο ένα θέμα» το ζήτημα του φράχτη στην περιοχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «το ζήτημα των προσφυγικών ροών, αλλά και η εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων απ' την κυβέρνηση Ερντογάν, δεν λύνεται με ένα φράχτη», και υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να αντιπαλέψουμε αυτήν την κατάσταση αν δεν απαιτήσουμε να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή της χώρας μας στα εγκλήματα, να σταματήσει κάθε στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που με τον πόλεμο και τις καταστροφές διαιωνίζουν την προσφυγιά».

Απαντώντας εξάλλου σε όσους λένε πως «δεν μπορούμε να λύσουμε άμεσα το θέμα του πολέμου, το ζήτημα είναι τι γίνεται μέχρι τότε», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Οντως δεν μπορούμε μόνοι μας να λύσουμε άμεσα το μεγάλο θέμα των πολέμων. Γι' αυτό χρειάζονται και άλλες ριζικές ανατροπές και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες για να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί.

Και μη μας πουν κάποιοι ότι προς το παρόν αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Γιατί αυτό που πραγματικά δεν είναι ρεαλιστικό με τίποτα, είναι να πιστεύει κανείς ότι αυτοί που δημιούργησαν και συντηρούν το πρόβλημα μπορούν να το λύσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας το λαό να οργανώσει και να δυναμώσει τη δράση του για να καταργηθούν οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, να κλείσουν όλα τα hot spots, να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να πάνε στις χώρες προορισμού τους, να οργανωθούν από την ΕΕ και τον ΟΗΕ διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, για να σταματήσει κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «αυτό σημαίνει πως εδώ στην Αλεξανδρούπολη πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να μη μετατραπεί το λιμάνι της πόλης στη νέα ναυτική βάση των ΗΠΑ για την οποία δούλεψαν όλες οι κυβερνήσεις, με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε τη συμφωνία με τους Αμερικανούς, αλλά και αυτή της ΝΔ, η οποία τώρα τρέχει για να την υλοποιήσει.

Ο σχεδιασμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν αφορά απλά μια επιπλέον ιδιωτικοποίηση, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα αεροδρόμια, τα λιμάνια της χώρας μας, αφορά τη μετατροπή του σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση η οποία θα υπηρετεί τους συνολικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών στην περιοχή».

Μέσο εκβιασμού του λαού τα κάλπικα διλήμματα

Αναφερόμενος εξάλλου σε άλλο σημείο της ομιλίας του στους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου, όσο και στα σχέδια συνεκμετάλλευσης που προωθούνται υπό την «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σημείωσε:

«Το δίλημμα συνεκμετάλλευση - συμβιβασμός ή κλιμάκωση - πόλεμος, που λανσάρεται τελευταία όλο και συχνότερα, είναι αβάσιμο και ψεύτικο! Ουσιαστικά, είναι μέσο εκβιασμού του λαού! Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει όρους νέων εντάσεων, νέα θερμά επεισόδια, σύγκρουση αλλά και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αμερικανική διαμεσολάβηση και συνεκμετάλλευση. Τελικά πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγεί η αστική πολιτική, που είναι αδιέξοδη. Βέβαια, λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή ούτε τα παζάρια με την "ομπρέλα" του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Παρά τα όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό. Αλλωστε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν μαζί στη λήψη των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών».

Τόνισε ακόμη πως «οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους».

Αν ο λαός ανασάνει και σηκωθεί, θα νιώσουν την καυτή του ανάσα

«Από το ναρκοπέδιο που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός της πατρίδας μας υπάρχει διέξοδος. Υπάρχει λύση», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, η στήριξη της αγροτικής παραγωγής με πυξίδα το τι έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας, η δωρεάν Υγεία για όλους, η δωρεάν, ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών, η ειρήνη και η συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς δεν είναι για εμάς εκθέσεις ιδεών.

Είναι σκοπός της πάλης μας, της ύπαρξης του ΚΚΕ. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν από τον καπιταλισμό. Ενα σύστημα που έχει κακογεράσει και ξερνάει μόνο βάσανα για τους πολλούς. Γιατί καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα σημαίνει πριν απ' όλα ένα πράγμα: Πάλη για το σοσιαλισμό.

Αυτόν τον δρόμο ανοίγουμε σήμερα πρωτοστατώντας στην πάλη για κάθε πρόβλημα. Δείχνοντας με περισσότερες πλέον αποδείξεις και από την περίοδο της πανδημίας ότι το σημερινό σύστημα χρεοκοπεί.

Φαντάζει ισχυρό, τόσο όσο ο λαός δεν δοκιμάζει τη δύναμή του. Τόσο όσο ο λαός δεν ανασαίνει πραγματικά και τον αφήνουν γονατισμένο όπως άφησαν οι Αμερικανοί αστυνομικοί τον δύστυχο Αφροαμερικανό και πέθανε κραυγάζοντας "δεν μπορώ να αναπνεύσω". Αν το κάνει, όμως, αν ανασάνει πραγματικά ο λαός και σηκωθεί θα νιώσουν καυτή αυτήν την ανάσα.

Προχωράμε, λοιπόν, μόνο μπροστά. Με το ΚΚΕ. Εδώ είναι η δύναμη, η προοπτική, η ελπίδα».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίποτα δεν θα καταφέρει να μπει εμπόδιο στην επικοινωνία του Κόμματος με το λαό της περιοχής

Την προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ από τη δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης ενόψει της χτεσινής πολιτικής συγκέντρωσης στην Αλεξανδρούπολη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εβρου.

Στην ανακοίνωσή της η Οργάνωση του Κόμματος τονίζει ότι η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ «γίνεται σε μια περίοδο που οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα, λόγω της νέας καπιταλιστικής κρίσης όπου η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, αλλά και παρατηρείται όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Και προσθέτει: «Η πόλη της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται ολοένα και περισσότερο στο κουβάρι των ανταγωνισμών, με την ανοιχτή πια παρέμβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, επιχειρηματικών ομίλων, μονοπωλίων κ.λπ. Επομένως, η ενημέρωση, η επαφή με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ είναι περισσότερο από αναγκαία στις μέρες μας για το λαό, αλλά αποτελεί και καρφί στο μάτι όσων θέλουν να τον εφησυχάσουν για να περάσουν ανενόχλητοι την πολιτική τους».

Η ΤΕ Εβρου καταγγέλλει πως με τους παραπάνω συντάσσεται και η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης, η οποία «έχει προχωρήσει σε ένα κυνήγι των ενημερωτικών υλικών του Κόμματος. Καταγγέλλουμε τη στάση της και δηλώνουμε ότι τίποτα δεν θα καταφέρει να μπει εμπόδιο στην επικοινωνία του Κόμματος με το λαό της περιοχής».

Να σημειωθεί πως με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή επί της ουσίας επιβεβαιώνει τις καταγγελίες, καθώς δηλώνει ότι απομάκρυνε το υλικό του Κόμματος σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, επικαλούμενη προκλητικά τον... «κίνδυνο για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων».

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή πολιτική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη θα δημοσιευτεί στο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 20 - 21/6.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ