ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2017
Σελ. /32
Κινητικότητα

Η «κινητικότητα» της κυβέρνησης στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων ήταν ένα από τα στοιχεία που ξεχώρισαν τη βδομάδα που πέρασε και σηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, όπου υπήρξε αναθέρμανση της συζήτησης για ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αν, βέβαια, θέλει κανείς να δει λίγο «παραμέσα», θα πρέπει να διαβάσει όσα είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας στην αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε την ανάγκη να διατηρηθεί μια ισχυρή αμερικανική παρουσία και επιρροή στην περιοχή, για την αντιμετώπιση της «κακόβουλης επιρροής» της Ρωσίας, να προχωρήσουν τα σχέδια του αγωγού TAP και των διασυνδετηρίων του προς την ΕΕ, που διέρχονται από τα Δ. Βαλκάνια, ως αντιστάθμισμα στην «ολοκληρωτική» ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία κ.ο.κ. Θα πρέπει, επίσης, να ανατρέξει στις «εκθέσεις προόδου» για τα κράτη των Δ. Βαλκανίων που ενέκρινε μέσα στη βδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο, με συστάσεις όπως αυτή προς τη Σερβία, ότι θα πρέπει να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με αυτήν της ΕΕ, «συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της για τη Ρωσία». Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αναλαμβάνει ρόλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπλέκοντας ολοένα και περισσότερο το λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς...

Ο χρόνος «επικοινωνίας»

«... πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Ελληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία του θέματος στη χώρα τους...». Η δήλωση αυτή του Β. Σόιμπλε την περασμένη Πέμπτη, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, μπορεί να εκλήφθηκε ως σπόντα προς την κυβέρνηση, αντανακλά όμως μια διαπιστωμένη πραγματικότητα: Οτι βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι μόνο η προσήλωσή της στα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου, αλλά και η διαχείρισή τους απέναντι στο λαό, ώστε να ενσωματώνει, να χειραγωγεί και να εκτονώνει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις. Ενα τέτοιο σκηνικό φαίνεται πως στήθηκε και τις μέρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ, με την κυβέρνηση να εναλλάσσει το «κρύο» με το «ζεστό» στην προπαγάνδα της για την τελική συμφωνία, θέλοντας προφανώς να αποσπάσει την ανοχή ή και τη στήριξη του λαού στα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της συζήτησης για το χρέος. Είναι προφανές επίσης ότι στο πλαίσιο των μεταξύ τους αντιθέσεων και της προσπάθειας να πετάξει ο ένας την ευθύνη στον άλλον, ο Σόιμπλε «ξεμπροστιάζει» την τακτική της κυβέρνησης, με την οποία κατά τ' άλλα μοιράζονται τους ίδιους στόχους: Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και την εξαπάτηση του λαού.

Χιλιάδες παιδιά εκτός σταθμών

Τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχτές, σχετικά με τις αιτήσεις των οικογενειών που θέλουν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, δηλαδή δωρεάν, προαναγγέλλουν ένα δύσκολο καλοκαίρι κι ένα ακόμα πιο δύσκολο φθινόπωρο για δεκάδες χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Κι αυτό γιατί περίπου 50.000 παιδιά τέτοιων οικογενειών δεν θα γίνουν δεκτά, με βάση τον προϋπολογισμό και τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα. Και, βέβαια, δεν είναι μόνο εκείνα τα παιδιά που δεν θα ενταχθούν σε σταθμούς, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, αλλά και χιλιάδες άλλα, των οποίων οι γονείς δεν έκαναν αίτηση, επειδή ήξεραν εκ των προτέρων ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Ετσι, αποδείχτηκε πανηγυρικά ότι όσα έλεγε η κυβέρνηση πριν από μερικές βδομάδες ότι, δηλαδή, τη νέα σχολική χρονιά θα καλυφθούν οι ανάγκες σχεδόν όλων των παιδιών, εντάσσοντας μάλιστα αυτήν την εξαγγελία στα περίφημα «αντίμετρα», ήταν μία ακόμα κοροϊδία σε βάρος τους, που επαναλαμβάνεται συστηματικά από χρόνο σε χρόνο...

Αντικομμουνιστικό δίλεπτο

Ο αντικομμουνισμός, που σχεδόν καθημερινά αποτελεί την εισαγωγή μεσημεριανής ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ, προσφέρει πλέον γέλιο σε όσους τουλάχιστον γνωρίζουν στοιχειώδη Ιστορία. Ο ευαισθητούλης - «κλαίω γιατί φοβάμαι για τη χώρα μου αν δεν γίνει αυτό που λέει ο Σόιμπλε» - παρουσιαστής, συνεπής στις αρχές του και βασιζόμενος στις ιστορικές ...πηγές του, όπως αρχεία CIA, συγγραφείς που τους περιέθαλπαν διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα την περίοδο του ψυχρού πολέμου, ή ακόμα και μαρτυρίες πολιτικών που έκαναν καριέρα ως ...πιτσαδόροι, αναλύει με στόμφο «τα εγκλήματα του κομμουνισμού», λέει ότι «οι Σοβιετικοί επιστήμονες ήταν χρόνια φυλακή από τον Στάλιν, πέντε χρόνια έκαναν έρευνες και ξανά φυλακή και ξανά έρευνες» και διάφορα παρόμοια, που δείχνουν μόνο ένα πράγμα. Οτι τελικά κάτι έχουμε να πάρουμε ακόμα κι απ' αυτούς τους τσαρλατάνους αντικομμουνιστές: Μεσημεριανή διασκέδαση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1812 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στη βρετανική αυτοκρατορία. Ο πόλεμος κράτησε 32 μήνες (έως τον Φλεβάρη του 1815) και έληξε χωρίς αλλαγές στα σύνορα των ΗΠΑ. Βασικοί χαμένοι του πολέμου υπήρξαν οι αμερικανικές φυλές, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία τάχθηκαν με το πλευρό των Βρετανών.

1815 Η αποφασιστική μάχη του Βατερλό (στο σημερινό Βέλγιο) μεταξύ των Γάλλων (υπό τον Ναπολέοντα) και των Βρετανών, Γερμανών, Ολλανδών, κ.ά. (υπό τον δούκα του Ουέλινγκτον) λήγει με την ήττα των πρώτων. Οι δεύτεροι, αφού προήλασαν έως το Παρίσι, αποκατέστησαν στο θρόνο τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 18ο, σηματοδοτώντας την προσωρινή νίκη επί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1935 Βρετανία και ναζιστική Γερμανία υπογράφουν συμφωνία για τους ναυτικούς εξοπλισμούς, με την οποία επιτρεπόταν στη δεύτερη να συγκροτήσει πολεμικό στόλο σε αναλογία 35% της πρώτης (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών δεν επιτρεπόταν έως τότε στη Γερμανία να διατηρεί πολεμικό ναυτικό). Οι ναζί χαιρέτισαν τη συμφωνία ως πράξη συμμαχίας των δύο χωρών απέναντι στη Γαλλία και τη Σοβιετική Ενωση.

1944 Ο Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Παλμίρο Τολιάτι καλεί το λαό σε ένοπλη εξέγερση κατά των φασιστών.

1946 Τίθεται σε ισχύ το περιβόητο Γ' Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν». Το Γ' Ψήφισμα όριζε, μεταξύ άλλων, πως «όστις θέλων αποσπάση εν μέρος εκ του όλου της Επικρατείας ή να ευκολύνη τα προς τούτο το τέλος τείνοντα σχέδια, συνώμοσεν ή διήγειρε στάσιν ή συνεννοήθη με ξένους ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας ή έλαβεν μετοχήν εις τοιαύτας προδοτικάς ενώσεις τιμωρείται με θάνατον». Το Ψήφισμα στρεφόταν ξεκάθαρα κατά του ένοπλου αγώνα του λαού. Τα Εκτακτα Στρατοδικεία άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ οι πρώτες θανατικές καταδίκες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών δεν άργησαν.

1953 Στον απόηχο της αιγυπτιακής επανάστασης του 1952, που στόχο είχε την κατάλυση της μοναρχίας και την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία, η Αίγυπτος ανακηρύσσεται Δημοκρατία, με πρώτο της Πρόεδρο τον στρατηγό Ναγκίμπ.

1954 Πραξικόπημα στην Γουατεμάλα ανατρέπει τον Πρόεδρο Γκούζμαν και εγκαθιδρύει στρατιωτική χούντα. Το πραξικόπημα θα μείνει γνωστό ως «πραξικόπημα της Μπανάνας», αφού πραγματοποιήθηκε από τη CIA, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων και ιδιαίτερα της «United Fruit Company», που ήλεγχε το 42% της καλλιεργήσιμης γης της χώρας. Το πραξικόπημα οργανώθηκε, αφού η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ψήφισε νόμο για την αναδιανομή της γης, που ανήκε σε ξένες πολυεθνικές, στους αγρότες της χώρας.

1971 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο απειλεί με τη λήψη εναντίον του «οσωνδήποτε πικρών μέτρων» χρειαστούν, εάν δεν υποχωρούσε σε διάφορα θέματα που συζητούσε με τους Τούρκους για λύση του κυπριακού ζητήματος.

1974 Πεθαίνει ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Ζούκοφ, ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941 - 1945) και βασικούς στρατιωτικούς παράγοντες της Νίκης. Ο Ζούκοφ εντάχθηκε στο Κόμμα των Μπολσεβίκων με την έκρηξη της Επανάστασης του 1917, μαχόμενος με τον Κόκκινο Στρατό στα διάφορα μέτωπα κατά των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1956 - 1957), καθώς και υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ (1955 - 1957).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org