ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2016 - Κυριακή 19 Ιούνη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
Τους κόβουν νερό και φως, ζουν σε συνθήκες επικίνδυνες

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει το οδοιπορικό του στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης

Στα παλιά και επικίνδυνα κτίρια, τα παιδιά παίζουν ανέμελα
Στα παλιά και επικίνδυνα κτίρια, τα παιδιά παίζουν ανέμελα
Στα ξεχαρβαλωμένα κτίρια του κέντρου υποδοχής προσφύγων του Λαυρίου αλλά και στα ξεχασμένα λυόμενα έξω από την πόλη, τα παιδιά παίζουν αμέριμνα. Με ό,τι βρουν. Οσοι άνθρωποι μένουν σε αυτά τα κτίρια, έχουν πολλά να πουν. Γι' αυτά που έζησαν και γι' αυτά που ζουν τώρα. Γι' αυτά που δεν έχουν, γι' αυτά που ζητάνε. Για το ότι έφυγαν εξαιτίας του πολέμου και για όσους τώρα τους έχουν «κηρύξει πόλεμο». Για εκείνους που τους κόβουν το νερό και το ρεύμα, αλλά και για τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν. Παρ' όλα αυτά παραμένουν αισιόδοξοι και χαμογελαστοί, γιατί «αν πιστεύεις σε κάτι, θα την περάσεις τη δυσκολία. Με αγώνα γίνονται όλα και εμείς αγωνιζόμαστε».

Σε αυτούς τους χώρους, με τα τεράστια προβλήματα, βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας το οδοιπορικό του στα Κέντρα και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Στα κτίρια του κέντρου υποδοχής προσφύγων, στο κέντρο του Λαυρίου, η μέρα περνά δύσκολα. Τα κτίρια, της δεκαετίας του 1940 και 1950, μπορεί να κουβαλούν τη δική τους ιστορία, αλλά πλέον είναι ακατάλληλα για κατοίκηση. Κι όμως, αν και μπορούν να φιλοξενήσουν 250 άτομα, στοιβάχτηκαν - ελλείψει άλλων δομών - περίπου 450. Οι ρημαγμένοι τοίχοι, η μούχλα και η μυρωδιά από την περιορισμένη συντήρηση, αποτελούν καθημερινότητα για τους Σύρους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κουρδικής καταγωγής. Μαγειρεύουν σε δύο κουζίνες - που εξυπηρετούν κάθε όροφο - και κάνουν μπάνιο σε ελάχιστες κοινές σπασμένες ντουζιέρες. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Το φαγητό που προσφέρει ο Ερυθρός Σταυρός είναι λίγο και κακό. Οι γιατροί δεν επαρκούν.

Δίπλα στους πρόσφυγες μια μικρή χωματερή με ευθύνη του Δήμου. Στο βάθος οι εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ
Δίπλα στους πρόσφυγες μια μικρή χωματερή με ευθύνη του Δήμου. Στο βάθος οι εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ
Αυτή τη στιγμή στα κτίρια μένουν 200 παιδιά, 68 άνδρες και 84 γυναίκες. Με δική τους συνεννόηση, περίπου 100 άτομα μεταφέρθηκαν σε λυόμενα, στην περιοχή «Νεράκι», ούτως ώστε να ζήσουν σε κάπως καλύτερες συνθήκες. Κι όμως. Η ειρωνεία είναι πως οι πρόσφυγες σε αυτό το μέρος λένε το νερό «νεράκι», καθώς ο Δήμος προχώρησε στη διακοπή της υδροδότησης - αλλά και της ηλεκτροδότησης - του μέρους που διαμένουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος αυτός φτιάχτηκε πριν από περίπου τρία χρόνια σε έκταση του Δήμου και έχει εγκαταστάσεις (π.χ. τα λυόμενα) του υπουργείου Υγείας. Ολη η εγκατάσταση έγινε με την προοπτική οι πρόσφυγες να φύγουν προσωρινά από το Κέντρο Υποδοχής μέχρι να επισκευαστεί το κτίριο, επειδή είναι σε άθλια κατάσταση. Οταν οι πρόσφυγες ζήτησαν εγγυήσεις ότι θα ξαναγυρίσουν πίσω σε εύλογο χρονικό διάστημα, η απάντηση ήταν αρνητική. Ετσι, δεν μετακινήθηκαν ποτέ, γιατί θεώρησαν ότι θα γκετοποιηθούν σε ένα τέτοιο απομονωμένο μέρος.

Τις καλές - τότε - εγκαταστάσεις τις παραίτησαν και έτσι λεηλατήθηκαν. Ακόμα και τα εξωτερικά καλώδια κόπηκαν από άγνωστους, προφανώς για να πουληθούν. Σε αυτό το χώρο πλέον ζουν οι 100 πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς νερό, ρεύμα, με σκουπίδια του Δήμου δίπλα τους, χωρίς κάδους απορριμμάτων, χωρίς τη δυνατότητα να μαγειρέψουν και να πλυθούν. Μόνο δύο σπίτια έχουν ρεύμα μετά από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και άλλα τόσα μετά την επανασύνδεση του νερού από τη βάνα, μπροστά στο παλιό υδραγωγείο του Λαυρίου, εξωτερικά της «δομής».

Επιθέσεις φασιστοειδών

Ο Νουρεντίν μάς λέει ότι «στην αρχή, ο Δήμος δέχτηκε να εγκατασταθούμε εδώ. Τώρα όμως όχι. Κάτω ήμασταν σαν σαρδέλες, γι' αυτό ήρθαμε εδώ. Ημασταν περίπου 10 μέρες χωρίς να έχουμε τίποτα. Χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα, αφού ο Δήμος μας τα έκοψε δύο φορές». Μέχρι να επανέλθουν τα βασικά αγαθά; «Για μπάνιο πάμε στο Λαύριο απ' όπου έρχεται και το φαγητό» λέει και συμπληρώνει: «Παρά το ότι λείπουν τα πάντα από εδώ, υπάρχουν κάποιοι που έρχονται να δουν πώς παίρνουμε νερό και ρεύμα. Για να κάνουν καταγγελίες».

Παρά το γεγονός ότι ζουν σε λεηλατημένα λυόμενα, χωρίς στρώματα, κρεβάτια και άλλα βασικά, ζητούν το αυτονόητο. Ρεύμα, νερό, σκουπιδοτενεκέδες για να πετούν τα σκουπίδια τους και τα απορρίμματα να μαζεύονται από το Δήμο. Αλλωστε, δίπλα στο χώρο λειτουργεί μια μικρή χωματερή του Δήμου, που όχι μόνο προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία των προσφύγων και μεταναστών, αλλά αποτελεί και βραδυφλεγή βόμβα για το παρακείμενο δάσος. Σημειώνεται πως σε αυτή την πευκόφυτη περιοχή βρίσκονται τα εργοστάσια της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και της πρώην ΕΒΟ.

Εκτός όλων των παραπάνω, έχουν να αντιμετωπίσουν και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, επιχειρούν να τους τρομοκρατήσουν. Οπως μας λέει ο Νουρεντίν, «ένα βράδυ, πριν κανένα μήνα, έριξαν φωτοβολίδες μέσα στο χώρο. Νωρίτερα, τις πρώτες μέρες, περνάγανε συνέχεια με αυτοκίνητα και τραβούσαν φωτογραφίες. Αυτές τις ανεβάζανε στο διαδίκτυο λέγοντας ψέματα πολλά για εμάς. Οτι είμαστε Πακιστανοί και θέλουμε να κλέβουμε. Αλλη φορά, βάλαν φωτιά δίπλα στα σπίτια, στο σκουπιδότοπο, για να πουν ότι τη βάλαμε εμείς».

Ο Αλί, στο κέντρο υποδοχής στο Λαύριο, λέει: «Μένουμε 5 με 6 άτομα σε κάθε δωμάτιο λίγων τετραγωνικών. Είναι πολύ δύσκολα. Αλλά με αγώνα γίνονται όλα και εμείς αγωνιζόμαστε». «Τα παιδιά», προσθέτει, «έχουν τη δική τους καθημερινότητα. Μαθαίνουν ελληνικά και αγγλικά από μία δασκάλα που έρχεται κάθε μέρα. Πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να πηγαίνουν στα σχολεία από Σεπτέμβρη». Κλείνοντας σημειώνει: «Δεν μας έχουν πει αν και πότε θα φύγουμε. Ο κόσμος περιμένει. Αυτό θέλει. Να φύγει, να συνεχίσει το ταξίδι...».


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στο φετινό Διήμερο που διοργανώνεται στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια.

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα κορυφωθούν με ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 25/6, στις 8.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις του οποίου θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ., έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 24/6

  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη.

-- Παραδοσιακή μουσική και χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- Στις 8.30 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», με εισηγητές τούς: Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, και Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας».

-- Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Παράσταση Καραγκιόζη

Το Σάββατο 25/6

  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Βαλκανικοί χοροί από το σύλλογο «Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών».

-- Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

-- Στις 8.30 μ.μ. ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, με το πολιτιστικό συγκρότημα «Rodina».

-- Παράσταση από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων & Νεολαίας.

-- Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet».

-- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση.

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Θεατρική παράσταση από την παιδική Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

ΚΚΕ
Σταθερά στο πλάι των προσφύγων

Μόνιμη είναι η επαφή των Οργανώσεων του ΚΚΕ στο Λαύριο με τους πρόσφυγες που εδώ και δεκαετίες φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής, με αποτέλεσμα οι σχέσεις που έχει οικοδομήσει το Κόμμα με τους εκατοντάδες που μένουν εκεί να χαρακτηρίζονται από αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Είναι χαρακτηριστική η πολυπληθής παρουσία προσφύγων στην πρόσφατη εκδήλωση του ΚΚΕ στο Λαύριο για τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του 1896.

Οι παρεμβάσεις των κομμουνιστών για την ανακούφιση των συνθηκών που ζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι επανειλημμένες, πρωτοστατώντας και καλώντας τους ντόπιους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με τους πρόσφυγες και οργανώνοντας την έμπρακτη υλική βοήθεια και αλληλεγγύη. Αυτές τις μέρες, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, διακινώντας την ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής του Κόμματος για τους πρόσφυγες, τους καλούν σε μαζική συμμετοχή στο Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, στις 24 και 25 Ιούνη, στο πάρκο ΦΙΞ.

Υπόθεσή του έχει κάνει τη στήριξη των προσφύγων και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, με πλήθος παρεμβάσεων στους τοπικούς φορείς, διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης, όπως την αποκατάσταση των προβλημάτων του κτιρίου. Πρόσφατα κατήγγειλε τη δημοτική αρχή Λαυρίου για τη διακοπή της υδροδότησης στον καταυλισμό «Νεράκι», όπου καταλύουν προσφυγικές οικογένειες, πετυχαίνοντας τόσο την επανασύνδεση του νερού όσο και την ηλεκτροδότηση, που ήταν ζωτικής σημασίας. Διαρκής είναι και η διεκδίκηση του Εργατικού Κέντρου για τους εργαζόμενους του κέντρου υποδοχής. Μόλις τον περασμένο Μάρτη, είχε απαιτήσει από την κυβέρνηση να πληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, που ήταν για πάνω από δέκα μήνες απλήρωτοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ