ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
Σελ. /24
Είναι με το κεφάλαιο

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι με το κεφάλαιο και το ομολογεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα είπε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο χρυσαυγίτης βουλευτής Χρήστος Χατζησάββας. Στη διάρκεια της τοποθέτησής του για το νομοσχέδιο του «μίνι φορολογικού», ανέφερε: «Εμείς, ως Χρυσή Αυγή, ως λαϊκό κίνημα, δεν πιστεύουμε στην πάλη των τάξεων. Πιστεύουμε ότι όλες οι βαθμίδες της οικονομίας είναι λαός. Και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες. Κίνητρα πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις, για να επενδύσουν τα κέρδη τους. Κίνητρα πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις, για να προσλάβουν υπαλλήλους». Η Χρυσή Αυγή ανάμεσα στα «κίνητρα» προς ...«την οικονομική βαθμίδα του λαού», τους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβάνει τα δουλεμπορικά γραφεία που προσπαθεί να στήσει σε διάφορες περιοχές όπως και στο Πέραμα - το οποίο βαφτίζει σωματείο - προκειμένου, αξιοποιώντας την ανεργία, να τους παρέχει σύγχρονους δούλους, παίρνοντας φυσικά και αυτή κεφαλιάτικο. Τα συμπεράσματα για το πού πρέπει να στείλει τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η άλλη «βαθμίδα του λαού», δηλαδή οι εργαζόμενοι, βγαίνουν αβίαστα.

Χειροκροτήστε μας...

«Χρειάζεται συμφωνία, γιατί η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Επείγει η συμφωνία, γιατί ο χρόνος τελειώνει. Η κυβέρνηση παλεύει και πολύ σωστά κάνει, για να επιδιώξει αυτή η συμφωνία να είναι η καλύτερη δυνατή στις δεδομένες συνθήκες και νομίζω ότι αυτήν την ώρα, όσοι θέλουν τη συμφωνία, την καλύτερη δυνατή για τη χώρα, είναι τουλάχιστον το 70% - 80% του ελληνικού λαού και πρέπει να βλέπουν καθαρά τα πράγματα». Αυτά έλεγε, χτες, σε ραδιοφωνική εκπομπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Στην πραγματικότητα, καλεί το λαό να αποδεχτεί όποια συμφωνία τού σερβίρουν κυβέρνηση και δανειστές, με το επιχείρημα ότι αυτή θα είναι «η καλύτερη δυνατή στις δοσμένες συνθήκες». Δηλαδή, να συμβιβαστεί ο λαός με τη διατήρηση όλων των μέτρων που νομοθέτησαν οι προηγούμενοι για να τον τσακίσουν κι από πάνω να στηρίξει με θέρμη τα νέα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο Παπαδημούλης, μάλιστα, επιχαίρει για το γεγονός ότι μια τέτοια βαθιά αντιλαϊκή συμφωνία έχει - κατά τη γνώμη του - την αποδοχή του 80% του λαού. Επί της ουσίας, κοκορεύεται ότι είναι «έργο ΣΥΡΙΖΑ» η ρυμούλκηση της συντριπτικής πλειοψηφίας στην αποδοχή ως σωτηρία θέσεων και μέτρων που υπηρετούν το κεφάλαιο. Στο χέρι του λαού είναι με την πάλη του να τους διαψεύσει...

Παιχνίδια στην πλάτη του λαού

Υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα βρίσκονταν χτες σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης, που οργανώθηκε μέσω διαδικτύου. Υπέρ δηλαδή των μέτρων που προτείνει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και προβλέπει φοροεπιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά, ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, διατήρηση όλου του αντιλαϊκού πλαισίου.

Στελέχη της ΝΔ, όπως ο Αδ. Γεωργιάδης, δηλώνουν ότι σήμερα θα κατέβουν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, που οργανώνεται από «ορισμένους», επίσης μέσω διαδικτύου, με αίτημα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και η μία και η άλλη συγκέντρωση έχουν κοινό παρονομαστή. Καλούν το λαό να διαδηλώσει υπέρ της σφαγής του. Παίζουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια οι μηχανισμοί εκείνοι που θέλουν το λαό ντεκόρ, στα νέα σκληρά μέτρα που θα έρθουν...

Σιγά την καινοτομία...

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, στο «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Παιδείας, Α. Μπαλτάς, κλήθηκε να απαντήσει, μεταξύ άλλων, στους επικριτές του που τον κατηγορούν ότι με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή θα μας επιστρέψει στο 1980. Σε αυτό, λοιπόν, ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Νομίζω ότι η φράση επιστροφή στο παρελθόν είναι λανθασμένη αν όχι συκοφαντική. Για παράδειγμα, η ψήφος των φοιτητών έτσι όπως την προσδιορίζουμε είναι στοιχείο καινοτομίας. Για πρώτη φορά καλούμε το σύνολο των φοιτητών ανεξάρτητα από παρατάξεις, με τη βαρύτητα της ψήφου να εξαρτάται από τη συμμετοχή»!

Μόνο που την παραπληροφόρηση και το λάθος τα κάνει εδώ ο ίδιος ο υπουργός. Γιατί η «καθολική συμμετοχή» των φοιτητών στις εκλογές πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων, δεν είναι τίποτε διαφορετικό από αυτό που θέσπισε ο νόμος - πλαίσιο του 2007 που ψηφίστηκε από τη ΝΔ επί υπουργίας της Μαριέττας Γιαννάκου. Ας μη μας πλασάρει, λοιπόν, για καινοτομία αυτά που προέβλεπαν τα αντιδραστικά νομοθετήματα της ΝΔ πριν από οχτώ χρόνια! Πάει πολύ!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1812 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

1815 Η αποφασιστική μάχη του Βατερλό (στο σημερινό Βέλγιο) μεταξύ των Γάλλων (υπό τον Ναπολέοντα) και των Βρετανών, Γερμανών, Ολλανδών, κ.ά. (υπό τον δούκα του Ουέλινγκτον) λήγει με την ήττα των πρώτων.

1918 Γεννιέται ο Ιταλός οικονομολόγος Φράνκο Μοντιλιάνι, βραβευμένος με Νόμπελ το 1985.

1929 Γεννιέται ο Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.

1935 Βρετανία και ναζιστική Γερμανία υπογράφουν συμφωνία για τους ναυτικούς εξοπλισμούς, με την οποία επιτρεπόταν στη δεύτερη να συγκροτήσει πολεμικό στόλο σε αναλογία 35% της πρώτης (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών δεν επιτρεπόταν έως τότε στη Γερμανία να διατηρεί πολεμικό ναυτικό).

1944 Ο Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Παλμίρο Τολιάτι καλεί το λαό σε ένοπλη εξέγερση κατά των φασιστών.

1947 Τίθεται σε ισχύ το περιβόητο Γ' Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν». Το Γ' Ψήφισμα όριζε, μεταξύ άλλων, πως «Οστις θέλων αποσπάση εν μέρος εκ του όλου της Επικρατείας ή να ευκολύνη τα προς τούτο το τέλος τείνοντα σχέδια, συνώμοσεν ή διήγειρε στάσιν ή συνεννοήθη με ξένους ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας ή έλαβεν μετοχήν εις τοιαύτας προδοτικάς ενώσεις τιμωρείται με θάνατον». Το Ψήφισμα στρεφόταν ξεκάθαρα κατά του ένοπλου αγώνα του λαού. Τα Εκτακτα Στρατοδικεία άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ οι πρώτες θανατικές καταδίκες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών δεν άργησαν.

1953 Στον απόηχο της αιγυπτιακής επανάστασης του 1952, που στόχο είχε την κατάλυση της μοναρχίας και την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία, η Αίγυπτος ανακηρύσσεται Δημοκρατία, με πρώτο της Πρόεδρο τον στρατηγό Ναγκίμπ.

1954 Πραξικόπημα στη Γουατεμάλα ανατρέπει τον Πρόεδρο Γκούζμαν και εγκαθιδρύει στρατιωτική χούντα.

1971 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο, απειλεί με τη λήψη εναντίον του «οσωνδήποτε πικρών μέτρων» χρειαστούν, εάν δεν υποχωρούσε σε διάφορα θέματα που συζητούσε με τους Τούρκους για λύση του Κυπριακού ζητήματος.

1974 Πεθαίνει ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Ζούκοφ, ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941 - 1945) και βασικούς στρατιωτικούς παράγοντες της Νίκης. Ο Ζούκοφ εντάχθηκε στο Κόμμα των Μπολσεβίκων με την έκρηξη της Επανάστασης του 1917, μαχόμενος με τον Κόκκινο Στρατό στα διάφορα μέτωπα κατά των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1956 - 1957), καθώς και υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ (1955 - 1957).

2010 Πεθαίνει ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1998).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ