ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερώτηση του ΚΚΕ για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Να δοθεί άμεσα λύση στο κτιριακό ζήτημα και να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του

Με κλείσιμο απειλείται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), το μοναδικό κρατικό ωδείο στην Ελλάδα, και συνάμα ο παλαιότερος (99 χρόνων) δημόσιος φορέας πολιτισμού της χώρας, μετά από την απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ να προχωρήσει σε έξωσή του από το κτίριο όπου στεγάζεται. Στο ΚΩΘ κάνουν μάθημα 480 παιδιά τα οποία βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο, αφού μέχρι τέλος του Ιούνη δίνουν εξετάσεις είτε προαγωγικές, είτε απολυτήριες κλπ.

Στο ΚΩΘ εργάζονται 70 καθηγητές, εκ των οποίων οι 17 μόνιμοι, οι 17 με σύμβαση αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων - Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΩΘ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται: «Την Πέμπτη 13/6/2013 κοινοποιήθηκε από το ΙΚΑ νέα επιταγή προς εκτέλεση της υπ' αριθμ. 396/1999 απόφασης του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία το ΚΩΘ καλείται πλέον ν' αποδώσει άμεσα στο ΙΚΑ τη χρήση του διατηρητέου κτιρίου όπου στεγάζεται και μάλιστα εν μέσω της εξεταστικής περιόδου.

Να τονιστεί δε ότι το ΚΩΘ έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής και δικαστικά δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα άμυνας.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης του πολιτισμού από όλες τις κυβερνήσεις και από τη σημερινή τρικομματική ΝΔ, ΠΑΟΚ, ΔΗΜΑΡ, που έχουν εκχωρήσει σχεδόν ολοκληρωτικά τη μουσική Παιδεία στους ιδιώτες και ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.

Να σημειωθεί πως, το ΚΚΕ έχει επισημάνει με πληθώρα Ερωτήσεων (8809/15.04.2010, 16863/24.5.2011, 457/10.1.2012, 472/31.1.2012) τα χρόνια και μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία του ΚΩΘ , όπως: τη διαβάθμιση των σπουδών στο ωδείο με αντιστοίχισή τους με τις ακαδημαϊκές βαθμίδες της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, την κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος αντίστοιχου με τη σημερινή δομή και λειτουργία του ωδείου, την κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών του ωδείου, την οριστική λύση του κτιριακού με μεταβίβαση του κτιρίου της οδού Φράγκων στην κυριότητα του Ωδείου. Δυστυχώς έως τα σήμερα δεν έχει υπάρξει θετική αντιμετώπισή τους απ' όλες, διαχρονικά, τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

-- Να δοθεί άμεση και οριστική λύση του κτιριακού με μεταβίβαση του κτιρίου της οδού Φράγκων στην κυριότητα του ΚΩΘ;

-- Να διασφαλισθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του Ωδείου και η συνέχιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων του με τη χορήγηση επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό;

-- Να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
«Αποκαλυπτήρια» συμβιβασμού

Το συμβιβασμένο πολιτικό χαρακτήρα της αποκάλυψε η πλειοψηφία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία «κατάφερε» να μετατρέψει το ιστορικό αυτό σωματείο... στο πρώτο που ουσιαστικά «νομιμοποιεί» το νέο αντιλαϊκό χτύπημα της τρικομματικής κυβέρνησης!

Συγκεκριμένα, με χαρακτηριστική καθυστέρηση και ενώ οι ταξικές δυνάμεις των σκηνοθετών εξαρχής είχαν καταγγείλει την απόφαση της κυβέρνησης, η πλειοψηφία της ΕΕΣ εξέδωσε στις 15/6 ανακοίνωση δέκα σημείων για την ΕΡΤ που, όπως σημείωσε στην άμεση απάντησή της η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών», «θα μείνει στην ιστορία της Εταιρείας σαν ανεξίτηλο στίγμα όπως οι μαύρες οθόνες της ΕΡΤ!». Η ΕΕΣ «γίνεται το πρώτο σωματείο που έμμεσα νομιμοποιεί την κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ! (...) Ενώ από τη μια δηλώνει την "απόλυτη συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ", αμέσως μετά μιλά για επαναπρόσληψη των "άξιων εργαζομένων", νομιμοποιώντας έτσι τις απολύσεις και το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναπαράγοντας την κυβερνητική προπαγάνδα για επαναπρόσληψη μόνο ικανών και αξίων (...) Ενώ στην αρχή δηλώνεται η επιμονή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΕΣ στη συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ, στο τέλος βιάζεται να αποδεχθεί ως δεδομένο το "νέο φορέα" και διαγκωνίζεται για να υποβάλει πρώτη σε συνέντευξη τύπου τις θέσεις της για το νέο φορέα!».

Μετά το παραπάνω ξεμπρόστιασμα από τις ταξικές δυνάμεις, η διοίκηση της ΕΕΣ αναγκάστηκε να τα «μαζέψει»... σε τέσσερα σημεία. Η «ΔΕΣ» επανήλθε και σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η διοίκηση χύνει «κροκοδείλια δάκρυα για ενότητα και καταγγελίες για διασπαστές και μικροκομματικές τακτικές», ενώ είναι εκείνοι που: «(...) Οδήγησαν την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ σε ανοιχτή σύγκρουση με συνάδελφους εργαζόμενους στην ΕΡΤ (...) πρότειναν την επαναπρόσληψη των άξιων συναδέλφων, φλΕΡΤάροντας ανερυθρίαστα με τη γνωστή κυβερνητική θέση "να μείνουν μόνο οι άξιοι" (...) την ώρα ενός συλλογικού αγώνα προσπαθούν να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους - απολυμένους της ΕΡΤ σε σκηνοθέτες από τη μια και δημοσιογράφους από την άλλη (...) ενώ σύσσωμοι οι εργαζόμενοι, οι φορείς και τα σωματεία που συμπαρίστανται, αγωνίζονται για να μην κλείσει η ΕΡΤ, για να μην περάσουν τα σχέδια της ΝΕΡΙΤ, εκείνοι διαγκωνίζονται να υποβάλουν προτάσεις για το νέο φορέα, υποκλινόμενοι στην πράξη στα κυβερνητικά "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" (...)».

«Πάντα γελαστοί και γελασμένοι»

Ο Θάνος Μικρούτσικος δίνει σήμερα, στο Ηρώδειο, συναυλία με τίτλο «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», με ερμηνευτές τους: Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση και Ρίτα Αντωνοπούλου. Θα παρουσιάσει μία επιλογή από τα λαϊκά του σε στίχους Αλκη Αλκαίου, Λίνας Νικολακοπούλου, Κώστα Τριπολίτη, Οδυσσέα Ιωάννου, Λάκη Λαζόπουλου, Κώστα Λαχά, αλλά και Μάνου Ελευθερίου και του ποιητή Νίκου Καββαδία.

Με τέσσερις παρόντες, λοιπόν, και δύο απόντες, τον λαϊκό πρωταγωνιστή του, Δημήτρη Μητροπάνο, και τον ποιητή των λαϊκών του εκρήξεων, Αλκη Αλκαίο, όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη συναυλία. Ο Θάνος Μικρούτσικος αφιερώνει τη μεγάλη συναυλία στον στιχουργό Αλκη Αλκαίο, του οποίου τα περισσότερα τραγούδια έχει μελοποιήσει ο συνθέτης. Εκείνος, άλλωστε, τον «ανακάλυψε» από δημοσιεύματά του στον «Ριζοσπάστη».

Συμμετέχουν: Θύμιος Παπαδόπουλος, πνευστά. Γιάννης Παπαζαχαριάκης, κιθάρα. Γιάννης Σινάνης, μπουζούκι. Ακης Γαβαλάς, ντραμς. Γιάννης Γρυπαίος, μπάσο. Θάνος Μικρούτσικος, πιάνο. Ηχοληψία Γιώργος Κορρές, Νίκος Λαγός. Φωτισμοί Γιώργος Κλαδούρης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ