ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις για «ασφάλεια» στην πλουτοκρατία

Πρόθεση της ΝΔ να σχηματιστεί κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας»

Κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» της πλουτοκρατίας και του αστικού πολιτικού συστήματος, που θα αναλάβει να περάσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές διά πυρός και σιδήρου, είναι αποφασισμένη να συγκροτήσει το ταχύτερο δυνατόν η ηγεσία της ΝΔ, ερμηνεύοντας το εκλογικό της αποτέλεσμα ως πράσινο φως και νομιμοποίηση στην κατεύθυνση αυτή.

Ο Α. Σαμαράς εμφάνισε το κόμμα του ως εγγυητή μιας σταθερής πορείας στο μονόδρομο της ΕΕ, αλλά και της «ασφάλειας» των μονοπωλιακών ομίλων έναντι του λαϊκού κινήματος, ενώ υποσχέθηκε ανάπτυξη με μισθούς πείνας, υψηλή ανεργία και απόλυτη φτώχεια του λαού. Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση, που θα συγκροτηθεί με κορμό τη ΝΔ, θα κινηθεί με ταχείς ρυθμούς στο μονόδρομο της ΕΕ, με μπούσουλα το κυβερνητικό πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, καλώντας τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου για συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» σε αυτή τη βάση.

Στην πρώτη δήλωση που έκανε λίγο μετά τις 10 το βράδυ στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για την πορεία πλεύσης που θα ακολουθήσει και την πολιτική που θα εφαρμόσει.

«Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας οφείλει να φέρει την ανάπτυξη στην οικονομία και τη βεβαιότητα στους Ελληνες ότι τα χειρότερα περάσανε. Θα σεβαστούμε, ασφαλώς, την υπογραφή και τις υποχρεώσεις της χώρας. Η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια», τόνισε, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του κόμματός του. Ουσιαστικά, διαβεβαίωσε τους εταίρους και δανειστές ότι θα εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα του νέου μνημονίου και σε συνεννόηση μαζί τους θα υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα με έμφαση στην «ανάπτυξη», δηλαδή νέες φοροαπαλλαγές και νέα προνόμια στους μονοπωλιακούς ομίλους.

«Θα εργαστούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας τις αναγκαίες πολιτικές, για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της βασανιστικής, τεράστιας για τους Ελληνες, υπόθεσης της ανεργίας, που δεν μπορεί άλλο να συνεχίζει να τραυματίζει την κάθε οικογένεια», τόνισε, δίνοντας το πραγματικό περιεχόμενο της περιβόητης επαναδιαπραγμάτευσης, που στο ελάχιστο δεν πρόκειται να ανακουφίσει το λαό, αλλά θα του φορτώσει νέα βάρη, συνέπεια της κρίσης που βαθαίνει.

Στέλνοντας μηνύματα στην εγχώρια πλουτοκρατία και την τρόικα, υπογράμμισε ότι με κυβέρνηση που θα έχει κορμό τη ΝΔ «δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες, δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος», εμφανιζόμενη ως δύναμη σταθερότητας, που θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να μην υπάρχει κανένας φόβος για τους «επενδυτές» και τα μονοπώλια, εννοείται απέναντι στο λαϊκό κίνημα.

Στη βάση των παραπάνω απηύθυνε κάλεσμα «σε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που συμμερίζονται αυτούς τους στόχους, να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα των κινήσεων που πρέπει να γίνουν. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ούτε περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια», τόνισε. Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστήριξε ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε, σήμερα, την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ», αλλά και ότι «ψήφισε εκείνες τις πολιτικές, που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ασφάλεια για τον Ελληνα πολίτη».

Σε δηλώσεις του αργότερα στους δημοσιογράφους ο Α. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί «τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν και δεν έχουμε δικαίωμα να προχωράμε ως ακυβέρνητη πολιτεία». Σημείωσε ακόμα ότι «έχουμε σχέδιο, το έχουμε πει στον ελληνικό λαό», υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
Προτροπές στη ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση

Κατήγγειλε πόλεμο συμφερόντων από δυνάμεις που εξόφθαλμα τον πριμοδότησαν προεκλογικά

Σε μια υποτιθέμενη «πρωτοφανή επίθεση εκβιασμών, ψυχολογικής τρομοκρατίας και διαστρέβλωσης» από «ανίερη συμμαχία δυνάμεων του χτες εντός και εκτός της χώρας», απέδωσε ο Αλ. Τσίπρας, στις χτεσινοβραδινές του δηλώσεις τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πρωτοφανή πριμοδότησή του από μερίδα της αστικής τάξης και από ΜΜΕ, εγχώρια και διεθνή. Κομπορρημονώντας, πρόσθεσε πως το ποσοστό που έλαβαν τελικά αποτελεί «μοναδικό επίτευγμα στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ευρώπης» και «βασικό κορμό της λαϊκής προοδευτικής αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού».

Ο Αλ. Τσίπρας υπέπεσε και σε αντιφάσεις, καθώς αφ' ενός ζήτησε απ' τον Α. Σαμαρά να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης στη βάση «των δικών του προγραμματικών επιλογών, στην κατεύθυνση των επιλογών που εξέθεσε στην κρίση λαού», ωστόσο, όπως είπε, «τα μέτρα λιτότητας, εκποίησης της δημόσιας περιουσίας - μέτρα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής της ΝΔ - δεν μπορούν προχωρήσουν γιατί στερούνται λαϊκής νομιμοποίησης».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο ψευδεπίγραφο δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο και υποστήριξε ότι ο λαός «καταδίκασε το μνημόνιο» και ότι μάλιστα «εξανάγκασε όλα τα κόμματα να παραδεχτούν ότι το μνημόνιο είναι μη βιώσιμο οικονομικό σχέδιο»! Κι αυτό τη στιγμή που οι μνημονιακές πολιτικές, απόρροια της ευρωενωσιακής στρατηγικής, σαρώνουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν έχουν υπογράψει μνημόνια ή όχι.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρότασή τους για ανατροπή των μνημονίων αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση, θα δικαιωθεί απ' τις εξελίξεις, που ήδη όμως διαψεύδουν αυτήν την εκτίμηση. Και κατέληξε, λέγοντας ότι «το μέλλον δεν ανήκει στους τρομοκρατημένους αλλά στους κομιστές της ελπίδας» και ότι «η καινούργια μέρα για την Ελλάδα έχει ήδη ανατείλει», παρουσιάζοντας σαν ελπίδα και καινούργια μέρα, την πρότασή τους για διαχείριση της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Εγγυημένος μπαλαντέρ σε συγκυβέρνηση

Πάση θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ, η μόνη προϋπόθεση που θέτει

Σαν «εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας» ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις του χτες βράδυ, καθώς, όπως είπε, ο λαός δεν έδωσε «σε κανένα κόμμα αυτοδυναμία». Συνεχίζοντας την κατά το δοκούν ερμηνεία της λαϊκής ψήφου, ο Φ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι «οι πολίτες ζήτησαν κυβέρνηση, η οποία θα εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου, δεν δώσατε εντολή για μονομερείς ενέργειες, που θα έθεταν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Εσπευσε να διαμηνύσει σε όλα τα άλλα κόμματα που ορέγονται την αστική διαχείριση ότι «καμιά κομματική σκοπιμότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να θολώσει την απαίτηση των Ελλήνων για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και κοινωνικής στήριξης». Τέλος, σε ό,τι αφορά στο κόμμα του, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι θα εργαστούν για «να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση, σταθερή και αποτελεσματική, με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα» και συμπλήρωσε πως για τη ΔΗΜΑΡ «η αναγκαία προϋπόθεση είναι η προσήλωση στο μήνυμα του λαού (...) Παραμονή της χώρας στο ευρώ, και αποδέσμευση από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου με διαπραγματεύσεις».

Κατέληξε λέγοντας ότι με αυτές τις θέσεις «και χωρίς λευκή επιταγή προς κανένα», θα προσέλθει στις συνταγματικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών και θα «εργαστεί για την ενότητα του λαού μας στις κρίσιμες για το έθνος στιγμές», τσουβαλιάζοντας τα συμφέροντα των αστών με αυτά του λαού, που ισοπεδώνονται.

Ξεκινάει η διαδικασία των διερευνητικών

Σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Βουλής Β. Πολύδωρας, για να του παραδώσει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Βάσει του Συντάγματος, θα ακολουθήσει η παράδοση της διερευνητικής εντολής στον πρόεδρο του πρώτου κόμματος, δηλαδή στον Α. Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με διαρροές, βρίσκεται από χτες σε επαφή με αρχηγούς άλλων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης, η διερευνητική εντολή θα παραδοθεί κατά σειρά στον επικεφαλής του δεύτερου και τρίτου κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας, όπως έγινε μετά τις εκλογές της 6ης Μάη, αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ