ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Κυριαρχία των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Προς τη διασφάλιση απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας φαίνεται να βαίνει με τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών που έγιναν χθες, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Η προπαγάνδα του περί καλύτερης διαχείρισης του καπιταλισμού και η καλλιέργεια αυταπατών για δήθεν «ανάπτυξη» - εννοείται υπέρ των κερδών των μονοπωλίων - μοιάζει ν' αποδίδει καρπούς. «Νερό στο μύλο» των αυταπατών αυτών, προφανώς, στοχεύει να δώσει και χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς», η οποία υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της 11σέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σύμφωνο ανάπτυξης» και είναι το σχέδιο που κατέθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Φρανσουά Ολάντ και προβλέπει σειρά μέτρων καπιταλιστικής, εννοείται, ανάπτυξης ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι Σοσιαλιστές φέρονταν να συγκεντρώνουν μεταξύ 298 - 331 έδρες, στο 577μελές κοινοβούλιο, γεγονός που τους δίνει απόλυτη αυτοδυναμία και δεν χρειάζονται τη συνεργασία άλλων «όμορων» κομμάτων, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, που έχουν ήδη καταθέσει και όρους συνεργασίας, ή το «Μέτωπο της Αριστεράς» (το σχήμα που συμμετέχει και το Γαλλικό ΚΚ), για να περνούν νομοσχέδια. Η συμμετοχή στις εκλογές, στις πέντε το απόγευμα ώρα Γαλλίας, δεν ξεπερνούσε το 46,2%, κυμαινόταν δηλαδή περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι στις περασμένες βουλευτικές του 2007.

Από τον α' γύρο έχουν εκλεγεί, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφέρειές τους, μόνο 36 βουλευτές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό. Αντίθετα, την έδρα τους, αλλά και πιθανότατα τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση εφόσον δεν εκλεγούν, διεκδικούν οι περισσότεροι και από τους νυν υπουργούς, όπως π.χ. ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Για πρώτη φορά, πιθανότατα στη Βουλή θα εισέλθει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο που φέρεται να εκλέγει μέχρι τρεις βουλευτές ενώ το «Μέτωπο της Αριστεράς», που συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές, πασχίζει να διατηρήσει το δικαίωμά του, να συστήσει κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή να εκλέξει 15 βουλευτές.

ΣΥΡΙΑ
Αναστολή δραστηριοτήτων ανακοίνωσαν οι παρατηρητές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την αναστολή της δραστηριότητάς τους λόγω της διαρκώς αυξανόμενης βίας που θέτει πλέον σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους ανακοίνωσαν το Σάββατο οι παρατηρητές του ΟΗΕ σε μια κίνηση που ανεβάζει περαιτέρω το θερμόμετρο και οδηγεί σε ένταση των πιέσεων από εκείνες τις ιμπεριαλιστικές χώρες που ζητούν να υπάρξουν κάποιου είδους μέτρα σε βάρος της συριακής ηγεσίας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής ανάπτυξης των 300 παρατηρητών του ΟΗΕ, ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, σημειώνει ότι η αναστολή θα ανανεώνεται ανά ημέρα και επιρρίπτει την ευθύνη και στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές λέγοντας ότι «καμία από τις δύο δεν δείχνει να έχει πραγματική θέληση για επίτευξη ειρηνικής λύσης». Η απόφαση αφορά τόσο τους 298 παρατηρητές όσο και τα 112 άτομα του πολιτικού προσωπικού που τους συνοδεύουν.

Την κατανόησή της για τη στάση που τηρούν οι παρατηρητές εξέφρασε η συριακή ηγεσία διά του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορώντας τις «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη χώρα» για «υπόσκαψη του σχεδίου Ανάν». Αντίθετα, δυσφορία και απογοήτευση εξέφρασε το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο κατηγορώντας τους παρατηρητές ότι με τον τρόπο αυτό αφαιρούν την τελευταία «ασπίδα προστασίας» από το συριακό λαό και ζητώντας όχι μόνο ν' αναλάβουν εκ νέου τα καθήκοντά τους αλλά και να φέρουν όπλα και να «επιβάλλουν» την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν. Αυτά βέβαια ενώ εντός του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις για το ποιος το ελέγχει και ποιος ασκεί μεγαλύτερη επιρροή ανάμεσα στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν.

Το βλέμμα όλων, τώρα, στρέφεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο την Τρίτη θα ενημερωθεί εκτενώς από τον στρατηγό Μουντ για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Αν και η Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ, του δήθεν «φορέα αλλαγής» στην ΕΕ, έχει δηλώσει επισήμως ότι θα επιδιώξει να υπαχθεί το σχέδιο Ανάν υπό το άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ που προβλέπει και λήψη μέτρων -ακόμη και στρατιωτικής επιδρομής- ως μέσα επιβολής των αποφάσεων του Οργανισμού, δεν το έχει ακόμη πράξει και θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση μετά την ενημέρωση του Μουντ. Επίσης, σήμερα, στο περιθώριο της συνόδου «G20» στο Μεξικό, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ομπάμα και Πούτιν, αναμένεται να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράν κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησής τους.

Εντός Συρίας, πάντως, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Χομς, όπου φαίνεται να είναι εγκλωβισμένοι και αρκετοί άμαχοι, ενώ συγκρούσεις αναφέρονται στις περιοχές Χάμα, Ιντλίμπ, Χαλέπι, Ντάιρ αλ Τζουρ και στη συνοικία Μλέιχα της Δαμασκού.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπό τη σκιά της διάλυσης της Βουλής

Εν μέσω διαμαρτυριών έγιναν οι προεδρικές εκλογές
Εν μέσω διαμαρτυριών έγιναν οι προεδρικές εκλογές
ΚΑΪΡΟ.--

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε αργά χτες βράδυ η διήμερη διαδικασία ψηφοφορίας για το β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο, η οποία σημαδεύτηκε από την απόφαση, την Πέμπτη, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να κηρύξει «παράνομο» το 1/3 των εδρών της, μόλις πριν από λίγο καιρό, εκλεγείσας βουλής, κίνηση που οδηγεί σε διάλυση του κοινοβουλίου. Αργά το Σάββατο το βράδυ, η ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», μετά από συνεδρίαση, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατική διαδικασία» την απόφαση του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» είχαν, σε συνεργασία με τους ακραίους ισλαμιστές - σαλαφιστές - του κόμματος «Νουρ» εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Το Δικαστήριο έκρινε ως «παράνομη» την εκλογή του 1/3 των εδρών, καθώς με βάση την υπάρχουσα εκλογική νομοθεσία θα πρέπει να καταλαμβάνεται από ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά σε μεγάλο βαθμό, τελικά, καταλήφθηκε από μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που συμμετείχαν στις εκλογές ως «ανεξάρτητοι», με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η τελική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το αν θα διαλυθεί πλήρως το κοινοβούλιο και θα προκηρυχθούν νέες γενικές εκλογές ή αν θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές μόνο για τις εν λόγω έδρες, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κρατά τα ηνία της χώρας μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ προχώρησε, χτες, και σε νέα ανοιχτή πολιτική παρέμβαση, καθιστώντας πλέον ξεκάθαρο ότι δεν είναι διατεθειμένο σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει εύκολα την επιρροή του στην άσκηση εξουσίας. Ετσι, ανακοίνωσε ότι, ίσως και σήμερα, δημοσιοποιήσει μια «προσωρινή συνταγματική διακήρυξη», με βάση την οποία το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διατηρεί νομοθετικό ρόλο και τον έλεγχο του προϋπολογισμού, ενώ αναμένεται να ορίζει και τα όρια καθηκόντων του νέου Προέδρου, «μέχρις ότου προκύψει νέο σύννομο κοινοβούλιο».

Η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και το στρατό ως προς τη νομή εξουσίας στη μεγαλύτερη αραβική χώρα. Μια αντιπαράθεση, που με ισορροπίες και με οξύνσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη από την ημέρα εκδίωξης του Μουμπάρακ καθώς και οι δύο πλευρές είναι προφανές ότι συγκρούονται εκφράζοντας τα συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων της αιγυπτιακής αστικής τάξης, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε επικοινωνία και με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αφήνοντας, φυσικά, στο περιθώριο την επιθυμία του αιγυπτιακού λαού για αλλαγή.

Μέχρι χτες βράδυ, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να υπολογίσει το ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία, που στον α' γύρο έφτασε το υψηλό, για τα αιγυπτιακά δεδομένα, 46% και οι περισσότερες εκτιμήσεις συνέκλιναν στο ότι μάλλον θα μειωθεί σημαντικά.

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Μεγαλώνει η στρατιά των προσφύγων...

ΓΕΝΕΥΗ.--

Εμπόλεμες συρράξεις, άλλες κρίσεις ή ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε χώρες όπως η Λιβύη, το Σουδάν, το Αφγανιστάν και η Σομαλία εξώθησαν πέρσι στο δρόμο της ξενιτιάς πάνω από 800.000 άτομα, αναφέρει η τελευταία έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο αριθμός των 800.000 νέων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τη χώρα τους θεωρείται ο υψηλότερος της τελευταίας 11ετίας. Σε σχετική έκθεση του οργανισμού σημειώνεται ότι μέσα στο 2011, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες (εντός ή εκτός των συνόρων της χώρας τους) τουλάχιστον 4.300.000 άνθρωποι.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που είναι για χρόνια πρόσφυγες στην ξενιτιά, ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εντός των συνόρων της χώρας τους, ή αναζητούσαν άσυλο ως το τέλος του 2011 υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 42.500.000 άτομα από 43.700.000 που ήταν το 2010.

Η χώρα που «γεννά» τους περισσότερους πρόσφυγες θεωρείται το Αφγανιστάν, όπου οι Αφγανοί πρόσφυγες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2.700.000 άτομα. Ακολουθεί το Ιράκ με 1.400.000 πρόσφυγες, η Σομαλία με 1.100.000, το Σουδάν με 500.000 και η ΛΔ Κονγκό με 491.000 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως αυξάνει, χρόνο με το χρόνο, ο αριθμός των προσφύγων που μένουν μακριά από τις πατρίδες τους για πάνω από πέντε χρόνια...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ