ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαδήλωση κατά της εξαθλίωσης και της εκμετάλλευσης

Από την μεγάλη διαδήλωση στη Λισαβόνα
Από την μεγάλη διαδήλωση στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν και πάλι το Σάββατο στους δρόμους της Λισαβόνας ενάντια στο Σύμφωνο Επιθετικότητας (σύμφωνο Σταθερότητας κατά την κυβέρνηση και το κεφάλαιο) που ενισχύει την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση του συνόλου του λαού.

Μία βδομάδα μετά την πραγματοποίηση παρόμοιας διαδήλωσης στο Πόρτο, χιλιάδες άνθρωποι, νέοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «CGTP» ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας και στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και η τρόικα. Η μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που υιοθετήθηκε στις αρχές του Μάη από το κοινοβούλιο, διευκολύνει τις απολύσεις και αυξάνει τις ώρες εργασίας, ενώ στη συνέχεια μειώνει τις ημέρες άδειας και τις εορτάσιμες ημέρες, με πρόσχημα την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», όπως απαιτεί το κεφάλαιο.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν μαζικά τα μέλη και οι οπαδοί του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σόουζα δήλωσε πως πρόκειται για μια μεγάλη διαδήλωση που εκφράζει την οργή, την διαμαρτυρία όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων, των στρατιωτικών, των δυνάμεων ασφαλείας, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και όσους επηρεάζει αρνητικά αυτή η πολιτική. Σημειώνεται πως το Πορτογαλικό ΚΚ ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η ψηφοφορία για την οποία θα διεξαχθεί στις 25 Ιούνη.

ΗΠΑ
Ψηφοθηρικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα ακόμη δυνατό προεκλογικό «χαρτί» ενόψει τω προεδρικών του Νοέμβρη, έπαιξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνοντας «αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία» με στόχο τη χορήγηση αδειών εργασίας σε ενήλικους που μπήκαν στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία ως παράνομοι και έκτοτε ζουν με το φόβο της απέλασης.

Με την ενέργεια αυτή, που έχει καθυστερήσει περισσότερο από τρία χρόνια, καθώς η επίλυση του Μεταναστευτικού, με τα 12 εκατομμύρια μετανάστες «χωρίς χαρτιά», ήταν από τις κύριες προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διττό στόχο: Να υποκλέψει για άλλη μία φορά την ψήφο των μεταναστών, κατά κύριο λόγο των ισπανόφωνων, και συνάμα να εξασφαλίσει «νέους ταλαντούχους εργαζόμενους» με προνομιακές συνθήκες για το κεφάλαιο. Η κίνηση αυτή είναι καθαρά ψηφοθηρική, καθώς, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ήδη το ρεκόρ απελάσεων, όπου το 2011 απελάθηκαν από τις ΗΠΑ 396.906 παράνομοι μετανάστες, ενώ το 2012 θα ξεπεράσουν ενδεχομένως και τις 400.000, ενώ και ο αριθμός των μεταναστών «χωρίς χαρτιά» έχει μειωθεί καθώς πολλοί εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης.

Εξάλλου, η νέα νομοθεσία, που κατά τον Μπαράκ Ομπάμα θα τεθεί «άμεσα σε ισχύ» θα αφορά μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 800.000 νέους που μπήκαν στις ΗΠΑ πριν τα 16 και σήμερα είναι έως 30 ετών, ενώ δεν δίνεται υπηκοότητα, αλλά θα χορηγεί πολλαπλές άδειες εργασίας οι οποίες ανά πάσα στιγμή θα είναι ανακλητές. Βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση μία άδειας είναι να μην έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, να έχουν ζήσει στις ΗΠΑ για τουλάχιστον πέντε συναπτά έτη, να είναι απόφοιτοι σχολείου ή να έχουν υπηρετήσει στις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Απελάθηκαν οι πρώτοι 120 Σουδανοί μετανάστες που βρίσκονται στο Ισραήλ χωρίς άδεια παραμονής μετά από κύμα συλλήψεων που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η ισραηλινή αστυνομία, με στόχο να απομακρύνει περισσότερους από 60.000 Αφρικανούς μετανάστες.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Σήμερα αρχίζει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου στη Λιβύη. Και αρχίζει με ένα νέο κύμα συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων διαφόρων παρατάξεων και φυλών που μέχρι πρότινος συνεργάζονταν στο «αντι-κανταφικό» μέτωπο αλλά πλέον λυμαίνονται τη χώρα, διεκδικώντας ο καθένας με τα όπλα μεγαλύτερο μερίδιο από τη νομή εξουσίας. Οι νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ζιντάν, στα δυτικά, και φέρονται να σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και να τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Σειρά εμπορικών συμφωνιών συνολικής αξίας 2,4 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν την Παρασκευή η Δανία και η Κίνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Κοπεγχάγη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάου, που συνοδεύεται από επιχειρηματίες που εκπροσωπούν ευρύ φάσμα οικονομικής δραστηριότητας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε το Σάββατο στο Πακιστάν, στην περιοχή Κίμπερ, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 26 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους άμαχοι. Η επίθεση στις περιοχές των φυλών, που οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, χαρακτηρίζουν «προπύργιο των Ταλιμπάν», έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην περιοχή της αγοράς, προκαλώντας πολλές υλικές ζημιές. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, προκαλώντας πανικό στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές δεν υπήρξε άμεση ανάληψη της ευθύνης, ωστόσο υποστηρίζουν ότι πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις των «Ταλιμπάν», οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενάντια στην φιλοκυβερνητική φυλή Ζάκα Κελ, που αντιτίθεται στον τοπικό πολέμαρχο, ο οποίος και συντάσσεται με τους «ισλαμιστές».

ΙΤΑΛΙΑ
Διαδήλωση κατά της λιτότητας

ΡΩΜΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Ρώμη εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας, που ανάμεσα στα άλλα φέρνει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα (αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, «πάγωμα» των συντάξεων άνω των 936 ευρώ), αύξηση του ΦΠΑ από το φθινόπωρο από 21 σε 23%, της φορολόγησης και τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις. Τη διαδήλωση διοργάνωσαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων «Cgil», «Cisl» και «Uil» που για χρόνια συμμετέχουν στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και καλλιεργούν την καταστροφική για τον εργαζόμενο λαό ταξική συνεργασία, αποκοιμίζοντας και αφοπλίζοντάς τον.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές ήταν εργαζόμενοι που είχαν δεχτεί την εθελούσια έξοδο και εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, αλλά λόγω των νέων μεταρρυθμίσεων και της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια δεν μπορούν ακόμα να συνταξιοδοτηθούν. Αρχικά, η κυβέρνηση είχε ισχυριστεί πως επρόκειτο για 65.000 εργαζόμενους, στη συνέχεια ωστόσο αποκαλύφθηκε πως φτάνουν τους 390.000 που κυριολεκτικά βρίσκονται χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πυρκαγιά σε φυλακή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Επεισόδια σημειώθηκαν σε φυλακή της Τουρκίας στην περιοχή Σανλιούρφα, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 κρατούμενοι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από φωτιά που έβαλαν σε κλινοσκεπάσματα οι κρατούμενοι, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και όχι συμπλοκής, όπως αναφέρουν οι αρχές, με αποτέλεσμα αυτή να επεκταθεί. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της επαρχίας ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέγερση αποδίδοντας τα επεισόδια σε συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων.

Παράλληλα, η τουρκική αστυνομία συνεχίζει να προχωρά σε συλλήψεις ατόμων, που σύμφωνα με πληροφορίες της «συνδέονται με την "Αλ Κάιντα"», στα δυτικά της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε, συνελήφθησαν οκτώ άτομα στις περιοχές της Μπούρσας και του Μπαλίκσεχιρ, που σύμφωνα πάντα με τις αρχές εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα «ισλαμιστών».

Την ίδια στιγμή, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας γνωμοδότησε ότι η θητεία του Προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δε λήγει τον Αύγουστο, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, αλλά το 2014. Η απόφαση του δικαστηρίου έκρινε συνταγματικό το νόμο που είχε εγκριθεί μετά από κυβερνητική πρόταση, το Γενάρη, και αυξάνει την προεδρική θητεία σε επτά από πέντε χρόνια.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Κλείνουν 300 εργοστάσια

ΝΤΑΚΑ.--

Αναστολή της λειτουργίας τους επ' αόριστον, αποφάσισαν 300 εργοστάσια ιματισμού στη βιομηχανική περιοχή της Ασούλια στο Μπαγκλαντές, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά. Η διοίκηση των εργοστασίων στην Ασούλια, όπου εργάζονται περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, επικαλείται για το κλείσιμό τους τις κινητοποιήσεις των εργατών, οι οποίοι διεκδικούσαν αυξήσεις στους μισθούς τους και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Το Μπαγκλαντές θεωρείται παράδεισος πολυεθνικών κολοσσών στον τομέα του ιματισμού, που επιλέγουν τη συγκεκριμένη χώρα για την παραγωγή των ρούχων τους, λόγω του εξαιρετικά μειωμένου κόστους εργασίας. Αρκετές φορές σε εργοστάσια μεγάλων εταιρειών, οι εργαζόμενοι έχουν βρει τραγικό θάνατο γιατί δουλεύουν δεμένοι με αλυσίδες, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργάτες των συγκεκριμένων εργοστασίων πήραν την τελευταία τους αύξηση πριν δύο χρόνια, μετά από σειρά κινητοποιήσεων. Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και την περασμένη βδομάδα, με πέντε μέρες διαδηλώσεων, στις οποίες οι εργάτες απαιτούσαν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται, παρασύροντας τις τιμές βασικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, με αποτέλεσμα αρκετοί εργάτες να τραυματιστούν, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε εναντίον τους πλαστικές σφαίρες και χημικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα ιματισμού καλύπτουν το 80% των εξαγωγικών κερδών της οικονομίας του Μπαγκλαντές και μηνιαίος μισθός, μετά τις απεργίες δύο χρόνια πριν διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 36 δολάρια. Στις απαιτήσεις των εργαζομένων είναι αυξήσεις της τάξης του 50%, ενώ τα εργοστάσια ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε κλίμα «φόβου και ανομίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ